Nieuws | Europese Verkiezingen

eu-vlagVanaf donderdag tot en met zondag worden de leden van het grootste democratisch gekozen parlement op aarde gekozen: het Europees Parlement. Vandaag zijn de eerste 97 zetels aan de beurt, die van Nederland (25) en Groot-Brittannië (72). Hieronder volgt een linkdump van het nieuws rondom deze verkiezingen.

5 juni

00.52 Even populistisch doen *kuch*: D66 vs. PVV. Inderdaad, Geert, de kiezers liegen niet. Rondje langs enkele (middel)grote steden levert tot dusver de volgende percentages op (nog niet alle stemmen zijn geteld, daarom staan de gegevens van steden als Stringh en Billencoeck er nog niet bij):

untitled

00:45 Na tellen van Utrecht en Amsterdam zit PVV op 4 zetels (zaten tijdelijk op 5) en krijgt GroenLinks 3 zetels ten koste van PvdD.

04 juni

23.52 Even voor de duidelijkheid: Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op woensdag 11 mei 2011. Dat is over één jaar, elf maanden en zeven dagen.
23.47 Geert Wilders (PVV) doet aan de NOS-debattafel nog even een vraagje hoe of dat het nu zit: wie wil er nu nog steeds niet met ons regeren? Het is een mooie PVV-campagne voor de Tweedekamerverkiezingen.
23.32 Prognose Partij voor de Dieren krijgt toch 1 zetel
23.22 Niels van den Berge (GroenLinks) via Twitter: “Mooi feestje hier bij GroenLinks. We hebben gewonnen.”
23.21 Hoera, het debat op TV valt uit, maar is te volgen op Radio 1.
23.16 Fractievoorzitters debat start (Ned1 of stream)
23.13 22,5 % in Rotterdam stemt op PVV; grootste partij.
23.07 Bekijk hier de beelden van de exit poll bij D66 tijdens het verkiezingsfeest
23.01 Geert Wilders (PVV) blijft hameren op aftreden Kabinet-Balkenende. Andere quote: “Hoe heet die partij ook alweer, de VVD” (Ook zo benieuwd met welke partij de PVV over een paar jaar wil samenwerken?)

22.44 Geert Wilders (PVV) roemt “hardwerkende Nederlander”
22.33 Geert Wilders (PVV): “Het is tijd voor een ander Nederland […] Nederland moet Nederland moet blijven. Het kabinet-Balkenende moet aftreden, opstappen, nooit meer terugkomen” (Radio 1)
22.28 Geert Wilders (PVV) over Europese verkiezing: “Kiezers hebben genoeg van Europa” (!)
22.22 Femke Halsema (GroenLinks): “Benieuwd hoe PVV zich gaat ontwikkelen als ze zelfstandig willen opereren: weinig macht in EU, kiezers zullen zich bekocht voelen.” (Radio 1)
22.20 Wouter Bos (PvdA): “Resultaten Europese verkiezingen niet representatief voor nationale verkiezingen” (Radio 1)
22.08 Thijs Berman (PvdA): “D66 en PVV hebben gewonnen. Het was een faire campagne met Barry Madlener, maar ik voel me 100 x meer verwant met Sophie In ’t Veld.”
22.02 Telling van stemmen gaat langzamer dan gebruikelijk, oorzaak vermoedelijk “lastige handleiding”
21.57 Peter Van Dalen (ChristenUnie/SGP): “Jammer dat PVV zover gekomen is […] die denkbeelden, daar sta ik verre van”
21.52 VVD (3) + D66 (3) = 6 , liberale fractie ALDE is grootste fractie in NL
21.48 Brinkhorst (D66): “De PVV is een ééndagsvlieg”
21.45 Ivo Opstelten (VVD): “Dit is begin herstel”
21.31 Dion Graus (PVV): “Dit is een stem tégen Europa”
21.09 Prognose: CDA (5), PVV (4), PvdA (4), D66 (3)
20.35 EU Predictmodel: PVV winnaar met 6 zetels
20.08 Opkomst voorlopig iets hoger dan in 2004

 1. 7

  “Anderzijds kunnen exitpolls een invloed hebben op het verloop van de verkiezingen indien de uitslag van de exitpolls (te) snel wordt bekendgemaakt. Net om die reden is in sommige landen het bekend maken van de resultaten van exitpolls voor de sluiting van alle stembureaus verboden.”

 2. 14

  Hoewel ik me realiseer dat zo’n lage opkomst niet representatief is…

  Terzijde, die meneer die nu Kant interviewt die heeft het over Euro-septisch, mijn vraag is in hoeverre dat nou iets met uitwerpselen te maken heeft?

 3. 16

  toch nog 3,8% die op die malloten van de PvvD stemmen, dan kan je net zo goed je stempas als WC papier gebruiken, heeft het tenminste nog enig nut.

 4. 18

  Jawel..een met een gezond spanningsveld.

  btw..de PvdA, ooit mijn ding voor heel lang moet eens met open ogen nadenken.

 5. 21

  Sietse Fritsma: “Dit is heel hoopgevend”…. waar hoopt hij op dan?

  Exit poll 21.00 21.30 uur
  CDA 7 5 20,3% 19,6%
  PvdA 7 4 13,4% 13,9%
  VVD 4 3 11,3% 11,0%
  GL 2 2 9,2 % 8,8%
  SP 2 2 7,9 % 7,2%
  D66 1 3 10,3% 10,2%
  CU 2 2 6,5% 7,5%
  PVV 0 4 14,8% 15,3%
  PvdD 0 0 3,8% 3,8%

 6. 22

  @19, okee ze zouden er misschien uitkomen om samen een Balkenende vijf te vormen, maar langer dan twee maanden geef ik ze niet.

 7. 24

  De potentiele kiezers van de PVV zijn lastig aan te sporen voor `’europa” maar met deze veronderstelde opkomst kan(kunnen) we de borst nat maken voor de komende lokale verkiezing(en)

  Is er dan niemand die een waarlijke tegenstem aanbiedt in plaats van het algemene niksniemendalle niksaandehandkopinzand ?

  Niemand blijkt…Sarajewo in een virtueel jasje ..sukkels :((

 8. 29

  Hoeveel procent van de kiezers zijn er overgestapt van extreem-links naar extreem-rechts? Van de SP naar de PVV? Van Jan naar Geert?

 9. 32

  Vanmorgen om acht uur onder protest vanwege het verplicht tonen van mijn ID mijn stem uitgebracht, samen met mijn achtjarige zoon. Mijn ‘onder protest’ kon echter nergens worden genoteerd en zelfs niet ‘in het verbaal’ worden opgenomen. Dat kon ik zelf op internet doen.
  Hmm! (uitdrukking van ongenoegen over de van hogerhand opgelegde kortzichtige fratselarij in combinatie met het besef dat ik me daar waarschijnlijk toch bij neer zal moeten leggen)
  Maar ik kreeg wel de stellige indruk dat de dames en heren achter de tafeltjes van het stembureau bij ons om de hoek in zekere zin begrip konden opbrengen voor het onder protest uitbrengen van mijn stem.

 10. 33

  @14: Dat deze verkiezingen een lage opkomst heeft speelt wss in het nadeel van de PVV. Het zijn vooral hoger opgeleiden die stemmen voor het EP. Als de PVV al zo populair is onder deze groep staat ons in 2010 heel wat te wachten.

 11. 35

  @33

  De opkomst bij de verkiezingen voor
  het Europees Parlement is uitgekomen op
  40 procent,een fractie meer dan bij de
  vorige Europese verkiezingen in 2005.
  Dat blijkt uit een voorlopige prognose,
  in opdracht van de NOS en het ANP.

  Het lijkt erop dat de opkomst niet is
  beïnvloed door de legitimatie die in
  veel stemlokalen verplicht was.Dat de
  opkomst toch iets hoger was,zou erop
  kunnen wijzen dat er veel Eurosceptici
  op de PVV zijn gaan stemmen.

 12. 36

  Jammer dat de winst van GroenLinks niet is vertaald in een extra zetel. Gelukkig is de pvv als Remi-partij in het europarlement niet meer terug te vinden maar ik voel me erg ongemakkelijk bij de gedachte dat 1/6 geen probleem ziet in de pvv. De Pvda heeft heel terecht klop gehad na die leuke grondwet-verdrag-doorsjoemel-geen-referendum-want-het-is geen-grondwet-aktie-flipflop. Ik zet de nootjes vast klaar voor het debat.

 13. 37

  Die dronken Groenlinksers in dat Haagse stadhuis die tijdens het oplezen van de uitslagen bij iedere 0,3% winst in juichen uitbarsten zijn best irritant.

 14. 45

  Schuivende prognoses ! Dierenpartij heeft een zetel, PvdA weer een minder.

  CDA 5
  PvdA 3
  VVD 3
  SP 2
  GL 2
  PVV 4
  CU 2
  D66 2
  Partij voor de Deuren 1

 15. 48

  Toch niet weer paars in 2010.. vraag me ondertussen af waar het land het beste mee uit is. Niet met D66 als hoofdmoot en ook niet met de PVV in een leidende rol. Maar het failliet door draaikonten van de PvdA en de christenbetutteling van CDA en CU zijn ook niks. De Maoisten op ´links´ ook niet zo uitvoerbaar.. wat blijft er over voor werkbaars.

 16. 49

  De lage (voor dergelijke verkiezingen normale) opkomst heeft PVV ondanks stevige winst voorlopig nog even in de ijskast gezet. Met name scholieren moeten thuisgebleven zijn (waar PVV flink scoort). Examens?

  En een kaart en een legitimatie en wat interesseert mij Europa eigenlijk die kuteuro ook…

 17. 52

  YP, de meeste scholieren mogen (gelukkig) nog niet stemmen, iets met 18 jaar…
  Hersenen bij jongeren zijn letterlijk nog week (zodat ze kunnen groeien) pas na het 25ste jaar begint de uitharding.

 18. 54

  Als je het debat zo bekijkt dan is de enige oplossing dat de Nederlandse politiek definitief wordt gedegradeerd tot gemeentepolitiek binnen een Europese superstaat.

 19. 62

  Ja de democratische partijen weren zich kranig tegen de grote anti-democratische Volksmenner, vrees echter dat dit het Volk niet de ogen zal openen.

 20. 73

  Wilders maakt zich echt belachelijk met dat gezeur over een links cordon sanitair. Als ze hem confronteren met het feit dat hij GroenLinks uitsluit zegt hij: ‘maar wij sluiten hun uit op een inhoudelijke punt’. Waarom denkt hij dat de andere partijen hem uitsluiten? Vanwege zijn kapsel?

 21. 74

  Onwaarschijnlijk hoe slecht zelfs zeer goede debaters als Pechtold en Halsema tegen Wilders op kunnen. Erg spijtig dat Wilders zijn intellect aan zo’n populistisch tegengeluid als PVV verspild.

 22. 75

  Wat een onwaarschijnlijke schertsvertoning, en ik moet er niet aan denken dat Geert minister president wordt, wat een haat zit er in die man.

 23. 76

  @ 74
  Moet zeggen dat ze inderdaad sterker op hadden kunnen treden. Vooral in dat debat over dat cordon sanitaire, hadden ze zijn hypocrisie duidelijker moeten ontmaskeren. Ze hadden er juist op in moeten gaan dat zij hem om precies dezelfde redenen uitsluiten, als de reden dat hij Groenlinks uitsluit. Op basis van te grote inhoudelijke verschillen. Dat punt kwam naar mijn idee niet duidelijk genoeg naar voren.

 24. 77

  Re:D66 vs PVV
  Ook GL is in de genoemde steden (R’dam en Venlo daar buiten gelaten) groter dan de PVV. Met uitzondering van Delft waar PVV en GL nagenoeg gelijk staan.

  Irriteert me altijd als politici als Wilders dingen beginnen te roepen als: de uitslag laat duidelijk zien dat Nederland genoeg heeft van Europa blah blah. Alsof ie 90% van de stemmen heeft.

 25. 78

  “Rondje langs enkele (middel)grote steden levert tot dusver de volgende percentages op (nog niet alle stemmen zijn geteld, daarom staan de gegevens van steden als Stringh en Billencoeck er nog niet bij)”

  Haha! * is een beetje dwonken *

 26. 79

  Ik heb het debat gekeken in een wat lawaaierige omgeving, maar ik had daar het idee dat Wilders wel erg veel ruimte kreeg om z’n punten te maken (met dank ook aan Mingele die alleen ingrijpt als een ander door Wilders heen praat, maar andersom ho maar).

  Cordon sanitair deed de rest zwak. Wilders komt gewoon weg met zn kulverhaal.

 27. 82

  Jammer dat Newropeans bleef steken op 0,4% en dat de martelpartij Libertas met wat anti-Europees gekwaak zo maar 0,3% haalt.

  Meneer Wanhoop, waar heeft u het over?!

 28. 88

  Meer on topic: vragen om het aftreden van het kabinet lijkt me wat vroeg, iemand halverwege zijn taak naar huis toe sturen is vaak niet de juiste oplossing.

  Verder inderdaad aardig wat slachtoffer gedoe van Geert, gelukkig werd hij daarop wel aardig afgerekend.

  Als geheel vond ik dit debat vrij tenenkrommend om naar te kijken, wat een stel kakelende kippen, waar is het fatsoen gebleven?

 29. 89

  @89:

  Het is tegenwoordig bon ton om je overal, en dus ook in de Tweede Kamer, te gedragen als een fatsoenloos viswijf.

  Als de een andere politici wegzet als ‘knettergek’ – en dat mag – en de ander scheldt een minister uit voor ‘flapdrol’ – en daar haalt iedereen de schouders over op – wat dan? Waar moet je dan heen voor je fatsoensvoorbeelden?

 30. 90

  Kunnen we ophouden met gezever over fatsoen? Vroeger was het onfatsoenlijk om zo maar een minister aan te spreken – dat deed je niet. Wat wel en niet kan, is tijdgebonden en altijd aan verandering onderhevig. Slimme politici gebruiken dat in hun voordeel. Domme stuurlui-aan-wal staan te zeuren over de normen en waarden die teloorgaan.

 31. 91

  En dan nu het goede nieuws: In ongeveer elke plattelandsgemeente in Limburg, waar het CDA vier jaar terug meer dan de helft van de stemmen kreeg, zijn ze de meerderheid kwijt.

 32. 92

  Alsof er Wilderstemmers naar dat debat gisteravond hebben gekeken… Het is een illusie om te denken dat zo’n debat kan dienen om mensen weg te trekken bij Wilders, terug naar andere partijen. De oplossing moet ergens anders gezocht worden, maar hoe Wilders klein te krijgen. Pff.

  Dezelfde holle retoriek toepassen werkt niet (Rutte). Negeren en zeggen dat je uiteindelijk niet kleiner gaat worden dan de PVV ook niet (Bos, PVDA). Succes wensen en feliciteren ook niet (CDA). Keihard afzetten en een positief geluid laten horen, eventueel (D66, Groenlinks). Dat is de tactiek, maar de grote partijen zijn te log, te traag om hier goed op in te kunnen spelen.

 33. 93

  @93: “hoe Wilders klein te krijgen”. Daar ga je al de fout in. Het doel moet niet zijn om Wilders klein te krijgen, maar om zelf groot te worden. Initiatief in eigen hand houden. Ik vond het gisteravond ergerlijk dat iedereen maar met Wilders bezig bleef, terwijl ik wel wat meer had willen horen over hun eigen plannen in Europa.

 34. 94

  Hoe Wilders klein te krijgen? Het budget van de geestelijke gezondheidzorg op oorlogssterkte: miljarden investeren in gratis psychologische hulp voor PVV-stemmers. Laat de verzuurd en gefrustreerd welvarenden in dit land eindeloos (groeps)therapieën, rebirthen, over hete kolen lopen en psychoanalyseren.

  De Paarse Puinhopen bestaan niet, het zit allemaal tussen de oren!

 35. 95

  De lage opkomst, nog lager dan de vorige keer, is een uitstekend resultaat! Toegegeven, de meeste niet-stemmers bleven niet weg uit overtuiging, zoals ik, maar uit onverschilligheid — maar ook die onverschilligheid zegt wel iets. Het volk regeert niet.

 36. 96

  Rare uitslagen als je ze direct naar de tweede kamer zou vertalen … en in hoeverre zit er in die uitslag hier een hoogopgeleide bonus voor GL en D66 in verdisconteerd wegens een andere opkomst percentage van deze groep?

  (en andersom in hoeverre heeft wilders nu slechts een deel van z’n potentieel aangesproken omdat wilders stemmers eerder voor de tweede kamer stemmen dan voor het EP)?

  PVV is wel eng hoog nu al …

 37. 97

  @96: Vind je het gek? Het parlement waar voor gestemd wordt heeft ook geen serieuze regeringsmacht. Ook als alle Nederlanders (en andere EU-burgers) gestemd hadden, zou nog steeds het volk niet regeren, want dat doet de raad van ministers in de EU.

  Ow, ik zie dat je dat zelf ook al wist.

 38. 98

  @ 94 Ik denk dat je gelijk hebt. Rephrase: “Hoe Wilders niet verder te laten groeien” (onder het mom van: alles gaat voorbij)

 39. 100

  Aanvulling op #92: Inmiddels zijn ook in Gulpen de stemmen geteld en staat vast dat het CDA in alle 26 gemeentes (bijna 2/3 van Limburg), waar vier jaar geleden nog meer dan de helft van de stemmen opgeraapt werd, de meerderheid kwijt is.

 40. 102

  @102: Lees jij dat? Overigens heeft de PVV nergens in Limburg meer dan de helft van de stemmen gehaald, dus ik snap je vraag niet zo.

  Ik vind dat we met zijn alle wel erg op de PVV focussen in de uitslagen, terwijl er ook andere dingen gebeurd zijn, zoals dus dat voor het eerst bij een willekeurige verkiezing het CDA (danwel de voorgangers KVP en RKSP) in geen enkele Limburgse gemeente een meerderheid aan stemmen heeft gehaald. Ik vind dat een historische gebeurtenis.

 41. 103

  Het is heel makkelijk @101 die zich vandendomme houdt….

  Geef nou gewoon toe dat je het fijn vindt dat het fractionele deel van het CDA dat hen in Limburg de meerderheid gaf wegliep.

  En mijn vraag is dan: ze gingen naar de PVV, heb je daar nog steeds fijn gevoel bij ?

 42. 104

  @104: Ik gaf in #92 al aan dat het goed nieuws was, dus je vraagt een beetje naar de bekende weg. Over de winst van de PVV hebben anderen het al uit den treure gehad. Dat vind ik geen goed nieuws, maar dat wist je eigenlijk ook al lang. Kun je nu stoppen met meedoen met het PVV-staren en gewoon eens inzien dat het een unicum is dat het CDA in Limburg zo weinig stemmen haalt? Dat we het hier dus over een historisch feit hebben?