Quotes van de Dag: Zwartepieten

[qvdd]

Het CDA heeft de boel opgeblazen. Ze helpen hun vrienden van de PvdA daarmee aan de onderhandelingstafel.

Stevige taal zoals we die kennen van PVV-voorman Wilders. Maar ook Mark Rutte legt de schuld bij het CDA, en is zeer te spreken over de PVV:

Het was een non-voorstel van het CDA om VVD en PVV het eerst met elkaar eens te laten worden. Nog nooit eerder in de parlementaire geschiedenis zaten twee partijen eerst met elkaar om de tafel, en de derde later. Verhagen probeerde de schuldvraag voor zich uit te schuiven. […] Geert Wilders is niks, echt niks te verwijten. De PVV is constructief geweest. We hebben dinsdag op basis van de verkiezingsprogramma’s geconcludeerd dat VVD en PVV het op de punten van immigratie, kilometerheffing, hypotheekrenteaftrek, veiligheid en strengere straffen snel eens konden worden. En dat er voldoende aanknopingspunten waren om verder te praten.

Cohen ruikt de overwinning, daar de PvdA nodig is voor de overgebleven twee opties: een kabinet van nationale eenheid (VVD-CDA-PvdA) of Paars-plus. Cohen’s voorkeur is duidelijk:

Paars plus moet nu onderzocht worden. Het is gegeven de verkiezingsuitslag een logische stap. Drie van de vier partijen hebben de verkiezingen gewonnen.

De PVV is dus niet de enige die de gemankeerde “winnaarslogica” aanwendt. De bal ligt nu bij VVD en PvdA. Kunnen zij eruit komen over hete hangijzers als hypotheekrenteaftrek, kilometerheffing en de bezuinigingen?

 1. 1

  Het is mij volstrekt onduidelijk wat Rutte nu wil. Wil hij zo’n rechtse coalitie? Dan is het CDA de schuld geven na een week niet zo handig. Die graven zich alleen maar verder in, en zijn dan ook minder geneigd om de voor de VVD een na beste optie van VVD CDA PvdA te proberen.
  Anderzijds maak je door zo opzichtig richting PVV te hangen een paars plus coalitie niet makkelijker, terwijl het de enige optie is als het CDA niet meedoet. Dan sta je in de onderhandelingen met linkse partijen ook niet sterk.

 2. 2

  Dat je zulke uitspraken serieus neemt. Over een tijdje als er andere formaties mislukken, kan het alsnog een rechts kabinet met CDA worden. Dan is iedereen alles vergeten. Spelletjes voor de bühne, let’s play politics!

 3. 3

  Als Rutte er al op dinsdag met Wilders uit was, waarom zegt hij dat dan nu pas? Dan waren ze namelijk al beland op het punt waar Verhagen om vroeg.

 4. 4

  Afgaande op Rutte’s verhaal begrijp ik niet waarom hij dan niet verder heeft onderhandeld met de PVV.

  Gevalletje iedereen heeft een beetje schuld?

 5. 7

  @Jonas: gesprekken komen nu niet eens van de grond, en straks wel? De weerstand vanuit het CDA is gemeend, en niet een politiek spelletje.

  De VVD maakt op mij een onzekere indruk, ze gaan er niet echt voor.

  @Mark: ik snap dat Rutte niet zegt wat hij echt denkt. Uit zijn handelen en gespin wordt ik echter niets wijzer. Jij wel? Ondertussen wordt zijn onderhandelingspositie er niet beter op, denk ik. Wat denk jij?

 6. 8

  Ik snap het niet, het CDA had toch gewoon de CDA-leden officieel kunnen peilen door de leden erover te laten stemmen.

  Bij voldoende steun had Verhagen ook een veel duidelijker mandaat gehad of hij had officieel kunnen afbreken bij een te lage support van de CDA-leden.

 7. 9

  Niet uit te sluiten is dat de heren het spelletje zwarte pieten samen bedacht hebben. De CDA-achterban is er nu nog niet klaar voor. Over een maand of drie, vier, na mislukte pogingen om met de PvdA tot iets te komen, misschien wel.