Quote van de Dag: Peilingen geen garantie voor verstandige beslissingen

[qvdd]

Nederlandse banken en pensioenfondsen komen dan in de problemen. Degenen die dat zo makkelijk roepen, laten zich leiden door opiniepeilingen. Maar peilingen zijn geen garantie voor verstandige beslissingen.

Onverwachte woorden uit de mond van De Jager, minister van financiën in het kortetermijndenken-kabinet Rutte. Hij heeft kritiek op Geert Wilders, die doet wat hij altijd doet, spelen op goedkope sentimenten:

[De Jager is ] duidelijk in paniek geraakt. Hij verdedigt een lijn die niet te verdedigen valt en op geen steun onder de bevolking en CDA-achterban kan rekenen. De Jager brengt het CDA naar de rand van de afgrond met het pompen van miljarden in de corrupte bodemloze put van Griekenland terwijl we hier 18 miljard moeten bezuinigen. Ik heb medelijden met de goede man. Maar ik ga ook met overtuiging door met het PVV-verzet tegen steun aan Griekenland.

Misschien moet iemand Wilders eens vragen wat hij denkt dat er gebeurt als we de steun aan Griekenland intrekken.

 1. 1

  Vetzak Jan Kees de Jager was 1 van de top CDAers die een groot voorstander was van samenwerking met de PVV. Zijn kritiek op Wilders komt dus uiterst hypocriet over aangezien hij vanaf het begin wist wat voor vlees hij in de kuip had m.b.t. Wilders en de PVV.

 2. 3

  Hier wordt nu ten onrechte gesuggereerd dat aan Wilders’ standpunt geen rationele argumenten ten grondslag liggen. Economen zijn verdeeld over de vraag of een faillissement uberhaupt valt te voorkomen en welke handelwijze de minste schade veroorzaakt. Nog meer geld in een (nagenoeg) failliete boedel pompen betekent dat je dat zeker (ook nog) kwijt bent.

  Zie bijvoorbeeld deze Editorial in the Guardian.
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/may/11/greece-and-the-eurozone

 3. 7

  @5 Iemand zal het verlies op Griekse waardepapieren voor zijn rekening moeten nemen. Dat die bij uitstel van faillissement in waarde zullen gaan stijgen is nihil. De pensioenfondsen raken die papieren, voor zover ze er nog over beschikken, niet meer kwijt voor een acceptabele prijs. Als zij het verlies niet nemen, zijn het de belastingbetalers doordat de overheid te hulp schiet. Ik weet niet of dat te prefereren is.

  Het is een bloody mess dat is wel zeker en het begin van het einde van de Euro zoals we die nu kennen.

 4. 9

  @7: als het de pensioenfondsen zijn, die de rekening betalen, zijn het de verzekerden, die de rekening betalen. Bij banken zijn het de rekeninghouders / spaarders, die de rekening betalen. of we de rekening laten betalen door iedereen, of alleen door de klanten van de bedrijven, is een politieke keuze. Als we de ‘jurisprudentie’ van het laatste decennium bekijken, is er eerder de neiging om de rekening collectief te betalen. Dat hebben we bij Icesave en landsbanki ook zo gedaan.

  Maar wie het ook betaalt, één ding is zeker: de hoogbetaalde directeuren en bestuurders, die de fouten gemaakt en de Griekse regering geadviseerd hebben, zullen geen cent van de rekening betalen.

 5. 10

  @9
  Nee, daar heb je helaas gelijk in. Dat is onverteerbaar. De banken worden met fluwelen handschoenen “aangepakt”; als het goed gaat strijken zij de winsten op, als het slecht gaat mogen de burgers ze uit de brand helpen. Misschien op dit moment enigszins begrijpelijk vanuit macro-economisch perspectief, maar onverteerbaar is het. Er zal hard moeten worden ingegrepen in het bankenstelsel want ik kan me niet voorstellen dat burgers dit blijven pikken.

 6. 11

  Ok, wat is de economische concensus betreffende dit onderwerp? Ik geloof niet dat als de twee kampen zo verdeeld zouden zijn, het huidige beleid gevoerd zou worden.

 7. 12

  @1 Is Jan Kees een vetzak? Is hij dan minder of meer bereidt voor of tegen te zijn? Hoewel hij als minister natuurlijk zich op de kamer moet beroepen. Zijn mening is dus niet echt relevant.

  @9 Pedro, geloof jij nog steeds dat de ‘hooggeplaatste bestuurders” (is dat niet dubbel op?) de crisis hebben veroorzaakt. Nee, dat zijn gewoon “de burgers” en met name die van de VS die in de laatste jaren van clinton en eerste jaren van Bush werden verleid om huizen te kopen (de nina’s weet je nog no income no asset) . we (NL overheid) hadden wel zaken beter kunnen doen door in de jaren 90 al griekenland op de vingers te tikken…..
  Adviseurs betalen zelden de rekening dus ook nu niet want anders waren zij wel de bestuurders…

 8. 13

  @12: de burgers zijn verleid door het beleid en de adviezen van regeringen en banken. Van oudsher wordt de verleider eerder als schuldige aangemerkt, dan de persoon, die verleid werd.

  Het IMF, de EU en de banken hebben Griekenland verleid. De Griekse regering treft wel iets meer schuld dan de gewone burgers (bij de hypotheken), omdat van een regering verwacht mag worden, dat zij zelf wat meer inzicht hebben of proberen te krijgen in de zaken, die zij doen.