Quote van de Dag: ‘Geen Roma’

[qvdd]

?Frankrijk heeft ?t afgelopen jaar 11.000 mensen uitgewezen, geen Roma, want ik hou niet van dat woord, maar Roemenen en Bulgaren die hier illegaal verbleven. In augustus waren dat er meer dan gebruikelijk. We hebben ons aan de wet gehouden, die volledig gerespecteerd??

De Franse minister van Immigratie Besson verdedigt Sarkozy?s uitzettingsbeleid, waarop internationaal zware kritiek is geuit door onder meer de EU, die vindt dat Frankrijk moet aantonen dat de uitzettingen individueel gerechtvaardigd zijn en de Roma inderdaad een bedreiging vormen voor de Franse staat.

 1. 1

  Kunnen Roemenen en Bulgaren eigenlijk illegaal in Frankrijk verblijven? Of geldt het vrije verkeer van personen binnen de EU niet voor die landen?

 2. 2

  Zie dit artikel in Trouw, dat deze vraag beantwoordt: http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article3181485.ece/Ook_Brussel_windt_zich_op__over__Franse_aanpak_Roma_.html

  Kort samengevat: Roemenen en Bulgaren zijn EU-burgers en mogen dus vrij binnen de Unie reizen. Sommige landen hebben daar moeite mee en stellen aanvullende eisen, waaronder dat dat vrij reizen maar voor 3 maanden geldt en je daarna moet kunnen aantonen dat je economisch zelfstandig bent.
  Iemand die dat niet kan aantonen, mag vervolgens niet zomaar uitgezet worden. De EU stelt dat ieder geval individueel beoordeeld dient te worden en dat de persoon in kwestie een ‘ernstig en acuut gevaar’ moet vormen voor de staat. Een en ander te toetsen door een onafhankelijke rechter. En dat is hier allemaal niet gebeurd.

 3. 4

  @1

  Dat kan wanneer je kunt aantonen dat ze een bedreiging voor de openbare prde vormen. Daar is best veel verschillende jirisprudentie over te vinden. Het is lastig, maar lang niet onmogelijk.

 4. 6

  @5: Ik vermoed dat je ouders en (minderjarige) kinderen niet kunt scheiden, dat levert ook weer problemen op. Dus als je criminele ouders uitzet, zullen de kinderen mee moeten lijkt me.

  Hoe zit zoiets met autochtone criminele ouders en hun kinderen (stel pa en ma krijgen 5 jaar gevangenisstraf)?

 5. 9

  Wat die Roma ook allemaal mogen van de EU, ik ben goddomme blij dat ze niet in mijn achtertuin zijn neergestreken. En dat zijn de meeste Romofielen ook wel, stiekem.

 6. 10

  @9: Ze eten kinderen. Dat weten we allemaal. Daarom zijn we allemaal blij, dat ze niet in onze achtertuin neerstrijken….

  En om te voorkomen, dat ze in onze achtertuin komen, vinden we het best om ze in de achtertuin van de buurman te droppen, waarmee we onze eigen vooroordelen in stand kunnen houden, want op zie manier zullen die mensen nooit een normaal leven kunnen leiden en kunnen we ze iedere keer weer als groep veroordelen.

  Maar om daar vragen bij te stellen, is allemaal veel te politiek correct, natuurlijk. Het is veel gemakkelijker en goedkoper om te roepen dat zigeuners stelen en kinderen eten, want dat ‘weten we allemaal’ en hoeft niet bewezen te worden.

 7. 15

  @wout: Nee, je had het niet over kinderen eten. het schijnt dat dat toch niet waar is, maar dat is wel eeuwenlang door bevooroordeelde mensen aangevoerd.

  Het is verder heel leuk en aardig, dat je wijst op de overlast, die door Roma vaak veroorzaakt wordt, en die niemand ontkent. Maar waarom je dat in stand wil houden, vraag ik me wel af.

  Ik ben er trouwens ook van overtuigd, dat veel van mijn buren zullen klagen, als ze in mijn achtertuin zouden bivakkeren. Maar dat was mijn punt al eerder: waarom drop je ze dan in de tuin van de buren? Daarmee verplaats je het probleem alleen maar en lost het niet op. Of dacht jij soms, dat de buren, in dit geval de Roemenen, blij zijn met dit initiatief?

 8. 16

  @Ger: In dit boek, helaas niet helemaal on-line in te zien, nog wat meer info, en voor de geïnteresseerden in Romani, hier nog wat artikeltjes.

  Trouwens roma in Oost-Europa zijn voor het grootste deel allang niet meer nomadisch. Dat ze nu op -al dan niet illegale- campings terechtkomen lijkt me eerder uit praktische overwegingen. Als het je alleen om de hygiëne gaat, zou je ze ook toestemming kunnen geven op legale lokaties met voorzieningen te gaan staan.

  @Wout: Als je wilt voorkomen dat ze steeds blijven proberen hier -West-Europa- te komen, zou je misschien ’s wat aan de diskriminatie en sociale achterstand van roma in Oost-Europa moeten doen.
  Bedenk ook dat roma niet zoiets is als de islam, je kunt ze niet bekeren zodat ze geen rom meer zijn. Een paar miljoen mensen simpelweg gelijkstellen aan overlast is ze ontmenselijken, in feite noem je ze ongedierte, wat is dan je volgende stap?

  @15: Wat de roemenen ervan vinden doet niet ter zake, die roma zijn zelf roemeen, laat Roemenië maar ’s wat beter voor z’n eigen burgers zorgen.

 9. 17

  @16

  Ongedierte? Ik noem niemand ongedierte. Nederlanders die op straat overlast veroorzaken kunnen een boete krijgen. Nederlanders die hun kinderen behandelen zoals Roma dat doen, gaan naar de gevangenis en hun kinderen naar het tehuis.

  Sommige mensen hebben nog last van een romantisch beeld van zigeuners, dat nog minder reëel is dan de kinderetende vooroordelen.

 10. 18

  @16
  “Bedenk ook dat roma niet zoiets is als de islam, je kunt ze niet bekeren zodat ze geen rom meer zijn.”

  De islam bekeren tot wat?? En is het niet in je opgekomen dat moslims ook als ze niet meer gelovig zijn, toch als moslims worden geïdentificeerd net als met de niet-gelovige joden bijvoorbeeld is gebeurd. En sommige religieuze gebruiken al seculariseer je; denk aan feestdagen en daardoor behoud je ook een aparte identiteit.

  Overigens hebben de autoriteiten ( samenleving in algemeen) in Europa en mn in West-Europa nooit op een ontspannen wijze om kunnen gaan met een nomadische levensstijl. Denk aan de woonwagenbewoners, eigenlijk gewone Nederlanders die door hun levensstijl al snel een etiket opgeplakt kregen en al snel als aparte groep werden neergezet. Woonwagenbewoners voelen zich nu zelf ook een aparte groep.

 11. 19

  Ik zeg niet dat je ze ongedierte noemt, ik zeg wel dat wat jij zei op hetzelfde neerkomt.
  “Roma=overlast”
  Jouw woorden.

  Ik geloof trouwens niet dat ik aanleiding geef mij van een romantisch beeld van zigeuners te beschuldigen. En ik denk dat het soort racistische generaliserende denkbeelden waarin alle roma als overlast worden weggezet helaas heel wat gewoner zijn dan romantische denkbeelden met paarden en pipo-koetsen en dergelijke.

 12. 20

  @18: Okee, beetje onhandige formulering van me, maar uit je reaktie blijkt dat je die zin best begreep.

  Ik haalde de islam erbij ter vergelijking. Natuurlijk zullen niet-gelovige nederlanders van turkse of marokkaanse afkomst voor veel mensen gewoon ‘moslims’ blijven. Maar als je problemen aan de islam koppelt, betekent dat toch dat die mensen geen onderdeel meer zijn van dat probleem?
  Een denkbeeldig probleem wat mij betreft, maar dat is bezijden de diskussie.
  In #12 worden mensen als een probleem weggezet puur en alleen op hun afkomst. Het vraagt eigenlijk om een godwin, misschien had ik dat moeten doen i.p.v. de islam erbij halen. Als hij dit over joden (in bepaalde opzichten een aardig vergelijkbaar volk) had gezegd, was zijn reaktie waarschijnlijk onmiddellijk geschrapt.

 13. 22

  @21: Inderdaad, daarom heb ik ook zo’n moeite met die uitspraak in #12.

  Dit gedeelte van hun geschiedenis is dan ook wel het belangrijkste opzicht waarin ik joden en zigeuners vergelijkbaar vind.

 14. 23

  @15

  Wil ik dat in stand houden? Waarom, omdat ik mijn achtertuin niet openstel? Wil jij het dan ook in stand houden, of mogen ze bij jou wel komen kamperen.

  @19
  Nochtans is het gewoon een flauwe linkse retorische truc. Ongedierte doet denken aan verdelging, overlast meer aan burenruzie. Dat is nogal een verschil.

  Waarom is het nou weer de schuld van de boze blanke westerling dat hij geen vervelende, jattende nomaden naast zich wil hebben. Waarom passen die nomaden zich niet aan? Willen ze niet aanpassen, dan gaan ze maar terug naar hun zelfverkozen ellende. Die vergelijking met kampers door 18 is helemaal fraai. Zigeuners uitroeien gaat me te ver, maar die kampers…

 15. 24

  @16:

  laat Roemenië maar ’s wat beter voor z’n eigen burgers zorgen

  Helemaal mee eens, maar we hebben het hier over Roma, die al jaren in Frankrijk verbleven. En je hebt gelijk: we zouden beter “´s wat aan de diskriminatie en sociale achterstand van roma in Oost-Europa” doen.

  @17:

  Nederlanders die op straat overlast veroorzaken kunnen een boete krijgen. Nederlanders die hun kinderen behandelen zoals Roma dat doen, gaan naar de gevangenis en hun kinderen naar het tehuis

  Dat geldt ook voor Roma. De wet is voor iedereen gelijk. Nog wel, tenminste.

  Sommige mensen hebben nog last van een romantisch beeld van zigeuners, dat nog minder reëel is dan de kinderetende vooroordelen

  Dat zal vast wel. Sommige andere mensen proberen de problemen juist veel te simpel voor te stellen door alle Roma maar op een hoop te gooien. Dat is allebei even fout.

  @23:

  Wil ik dat in stand houden? Waarom, omdat ik mijn achtertuin niet openstel?

  Nee, omdat jij ze uit je achtertuin flikkert, als ze er jaren staan.

  mogen ze bij jou wel komen kamperen

  Ja, waarom niet. Zo veel meer overlast dan nu zal het niet zijn, naast alle Marokkaanse straattuig, islamofobe roeptoeters, graaiende bankroversdirecteuren, agressieve automobilisten, enz, enz. Ik geef er echter de voorkeur aan hun leven te verbeteren in het land van herkomst. Dat kun jij ook. We kunnen ook meer geld aan ontwikkelingssamenwerking geven, bijvoorbeeld, om te voorkomen, dat ze hier naar toe komen. Maar ik denk, dat jij geen oor hebt voor echte oplossingen, gezien jouw mening, dat de Roma er zelf voor kiezen om gediscrimineerd te worden, waardoor ze in hun zelfverkozen ellende leven.

 16. 25

  @24
  Van de Franse overheid krijgen ze ?300 p.p. om in Roemenië te gaan wonen. Da’s meer dan dat jij geeft, denk ik zo, maar dat is een aanname. Dus de Roma zijn uit hun achtertuin en ze hebben een startbedrag voor hun ontwikkeling. Win-win, toch? Of moet er nog een NGO’er gaan vertellen wat ze ermee moeten doen?

  Geld gaat helpen, denk je? Nieuwegein is het met ?5.000.000 en slechts een klein groepje zigeuners nog niet gelukt, in elk geval.

  En Nederland maakt de wet voor zigeuners net even wat makkelijker. Schoolverzuim van een werkelijk ontoelaatbare aard wordt bijvoorbeeld gedoogd (en succes begint toch bij school, nie?)

  http://www.owrs.nl/documenten/Als_je_aan_de_bal_blijft.pdf

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/roma-in-het-gareel.142015.lynkx?pageStart=26

  Mooiste vind ik nog die universiteitssandalen. Blijkbaar moet Nederland nog vele jaren de zigeuners bij het handje houden en geld geven, anders blijven ze ons gewoon bestelen, oplichten en intimideren. Eén maatschappelijk werker per gezin, veel geld, individuele benadering, niet straffen, ach je kent het wel: Nederland.

  Maar goed, als je ècht zo begaan bent met ze, stuur ze een uitnodiging, want de Franse zigeuners kunnen vast wel een tuintje gebruiken om in te landen. Anders blijf je toch een beetje tegen de hele zooi aanhuichelen.

 17. 26

  @23: Als dat een linkse retorische truuk is, dan was dat in reaktie op jouw rechtse retorische truuk waarbij je alle roma over één kam scheert.

  Grappig eigenlijk, je hebt het soort rechts dat mensen als individu ziet en je hebt het soort rechts dat mensen alleen maar in groepen kan zien.

  Terzijde: had jij het niet over een achterhaald romantisch beeld van zigeuners? De meeste van deze zigeuners komen uit dorpjes en wonen daar in huizen -of hutten, krotten, in elk geval in een soort bouwsels. Wat nou nomaden?
  Ze zijn ongeveer net zo nomadisch als de polen die in Limburg op een camping staan om asperges te steken.

 18. 27

  @26

  Veldhoven moest de (gratis) huizen die ze voor hun Roma bouwden zo ontwerpen dat er geen caravan naast paste. Anders zouden ze namelijk hun sleurhutje voor de deur zetten om rondreizende en ilegaal verblijvende familieleden erin te huizen.

  75% van de Roma ouder dan 18 in Nieuwegein heeft een strafblad, en dat met een pakkans van onder de 10%. Ik kan dus wel aannemen dat die overige 25% gewoon wat slimmer is dan onze snorren.

  http://home.medewerker.uva.nl/h.j.m.vanbaar/bestanden/20090629%20van%20der%20Laan%20-%20Brief%20aan%20de%20Tweede%20Kamer%20over%20Roma.pdf

  Ik kan mensen uitstekend als individuen zien, maar als die zich gewoon gedragen als de rest van hun groep, heeft dat weinig zin.

 19. 28

  Wow. 300 euro per persoon. Daar kun je een fantastisch leven mee opbouwen. Win-win. Of toch niet? In Roemenië kun je er wel een paar maanden van rondkomen, dat wel.

  Da’s meer dan dat jij geeft, denk ik zo

  Dat heb je verkeerd gedacht en dat gaat je geen bal aan. Je zit vol vooroordelen.

  Nieuwegein is het met ?5.000.000 en slechts een klein groepje zigeuners nog niet gelukt

  Tsja, geld kan ook verkeerd besteedt worden. Dit is trouwens het totaalbedrag, dat sinds de jaren 70 is gespendeerd aan huisvesting en vele andere zaken. Dat is dus pakweg 100.000 euro per jaar, over 200 personen verdeeld is dat 5.000 euro per persoon. dat is minder dan de gemiddelde Nederlander aan hypotheekrenteaftrek terug krijgt, dus ik ben niet zo erg onder de indruk van dat getal, maar het klinkt wel erg stoer… “5 miljoen aan een paar zigeuners”. Verder kan ik de precieze situatie in Nieuwegein niet beoordelen, maar ik weet wel, dat alleen maar geld geven aan de Roma zonder daar een goede aanpak en voorlichting aan de lokale bevolking bij te doen, de discriminatie alleen maar aanwakkert, en daarmee het verzte onder de Roma tegen integratie versterkt. We kregen een geldbuidel, maar kregen geen enkele begeleiding vanuit de overheid. Gelukkig lijken ze nu iets beter te gaan bedenken, wat ze met het geld gaan doen, maar ook nu lees ik in dat artikel weer alleen maar over verplichtingen en straffen voor de Roma, en totaal niets over de inspanningen om de lokale bevolking bij het project te betrekken. Zonder die inspanning en zonder verandering in het denken van de lokale bevolking is het gewoon geld over de balk gooien.

  Schoolverzuim van een werkelijk ontoelaatbare aard wordt bijvoorbeeld gedoogd

  Dat is volkomen fout van die gemeentes, die dat doen, wout, maar voor de wet zijn ze gewoon gelijk. Dit is ook meteen een duidelijke reden, waarom de problemen blijven bestaan. De wet is er, maar wordt niet gehandhaafd. In dit geval vooral vanwege de inspanningen, die een school zich moet getroosten om de Roma kinderen op een normaal niveau te krijgen. het daarvoor benodigde geld kun je besparen door het schoolverzuim van de Roma kinderen te gedogen. Het is dus idd een kwestie van geld.

  Blijkbaar moet Nederland nog vele jaren de zigeuners bij het handje houden en geld geven, anders blijven ze ons gewoon bestelen, oplichten en intimideren

  Ik zou het niet zo zeggen, maar dat eerste deel klopt wel, als je van het tweede deel af wilt. Als je niet investeert zullen ze ons nog veel langer blijven bestelen oplichten en intimideren, omdat dat dan het enige is, wat zij zullen leren, en daarmee aan de door jou treffend beschreven bevooroordeelde typering zullen blijven voldoen. Dan kun jij tot aan je pensioen deze teksten op blijven schrijven. Maar ik schreef al eerder, dat jij dat in stand wilde houden (zodat je je vooroordelen kunt blijven spuien – ook over mijn persoon), dus ik verval in herhalingen.

 20. 29

  Valt me trouwens op dat iedereen weer lekker boos is omdat ik Roma het land uit wil zetten, wat ik dus werkelijk nergens beweer. Maar over de uitspraak dat onze autochtone kampers moeten worden uitgeroeid (niet serieus bedoeld, natuurlijk), daar hoor ik dan weer niemand over.

 21. 30

  @28

  Dus jij geeft meer dan ?300 per hoofd aan de uitgezette Roma? Dat is gul! Maar ik neem aan dat je meer dan ?300 hebt gegeven t.b.v. zigeuners. Nog steeds gul. Aan de door jouw gelinkte stichting? Zonder CBF-keurmerk en gerund door een Zwolse kamper? Gul maar niet zo wijs?

  Wat betreft de hypotheekrenteaftrek, daar zeg je het zelf al: die krijg je TERUG.

  Maar ach, wat is nou ?5.000.000 tegenwoordig inderdaad, als je daar 75% criminaliteit voor terugkrijgt. Is natuurlijk onze schuld, stom, we hadden meer moeten geven. Wat dachten die gemeentes toch, met hun coaches, woninverstrekking, werkverstrekking, taalcursus etc. Dombo’s, zo pak je Roma niet aan! Awel, niet getreurd, nog een keer, want nu weten we het wel. Wie betaalt? Schaf die hypotheekrente maar af, want mensen die zelf hun huis betalen, die hebben al teveel.

  ?5.000.000, en dan ?100.000 per gezin schade, berekent gem. Enschede, en daar wonen er 800 van. 80.000.000,- Schijntje, staat in geen verhouding tot de culturele verrijking.

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/roma-probleem-nieuwegein-geen-incident.94694.lynkx

 22. 31

  Boos is heel wat anders, wout. En je bent wel erg laat met de op zich juiste tegenwerping, dat je nergens letterlijk hebt beweerd, dat je Roma het land uit wil zetten. Je had al ons wel veel eerder mogen melden, dat je het met die uitzettingen niet eens bent, maar dat schrijf je ook weer niet…

  En dat je niemand over je uitspraak over het uitroeien van autochtone kampers hoort, is omdat iedereen begreep, dat dat niet serieus bedoeld was, natuurlijk.

 23. 32

  @27:”Ik kan mensen uitstekend als individuen zien, maar als die zich gewoon gedragen als de rest van hun groep”
  Je voorbeeld Veldhoven laat mooi zien dat je zelfs moeite hebt om groepen te onderscheiden. Daar gaat ’t om nederlandse roma. Roma uit de voormalige ottomaanse en oostenrijks-hongaarse gebieden zijn grotendeels sedentair.

  @29: Ik ging er ook vanuit dat je dat niet serieus bedoelde. Trouwens, als je kampers uitroeit, stop je ze dan eerst in kampen?

 24. 34

  @32

  Whatever, de woonwagens van kampers hebben ook geen wielen, maar ze noemen zichzelf wel “reizigers”.

  Verder draai je wel lekker rond hete brei, door in te gaan op marginale kwesties.

 25. 35

  Dus jij geeft meer dan ?300 per hoofd aan de uitgezette Roma?

  Ik zei al, dat gaat je geen bal aan, maar je mag je vooroordelen over mij hier gewoon blijven spuien hoor. De stichting waar ik naar linkte heb ik alleen opgezocht om jou de kans te geven ook iets te geven (niet dat je dat zult doen). Die hebben van mij nog geen cent gezien. Ik investeer direct, via Roemeens vrienden, die het goed met de Roma daar voor hebben, en erg uit moeten kijken voor hun Roemeense landgenoten, die nog veel meer discrimineren dan NL-ers, niet alleen tegen de Roma, maar ook tegen iedereen, die het voor hen op neemt. Net zoals jij hier doet, wordt ook in Roemenië iedereen, die probeert de Roam te helpen, op hoon en vooroordelen getracteerd.

  Wat betreft de hypotheekrenteaftrek, daar zeg je het zelf al: die krijg je TERUG

  Of je het terug krijgt of niet, het belangrijke woord heb je klein gelaten. Je KRIJGT het. En naarmate je rijker bent, krijg je meer.

  Schaf die hypotheekrente maar af, want mensen die zelf hun huis betalen

  Pardon? Pas als de HRA af wordt geschaft, betalen die mensen zelf hun huis. Tot die tijd betalen we allemaal mee.

  wat is nou ?5.000.000 tegenwoordig inderdaad, als je daar 75% criminaliteit voor terugkrijgt

  je snapt het nog steeds niet he. Beter gezegd, je verdraait nog steeds feiten, omdat ze dan zo lekker bekken. Die criminaliteit zoiu je namelijk ook zonder andere investeringen gekregen hebben en is onafhankelijk van het geld dat je investeert (tenzij je die criminaliteit met dat geld terug weet te dringen). En ja, als je dat beetje geld uitgeeft aan huisvesting, waar de Roma niet op zitten te wachten, en aan coaches bijvoorbeeld (met 3 coaches is het geld voor een jaar al weer op en hebben de Roma daar niets van gezien), heb je het geld verkeerd besteed. Maar ook dat is weer een herhaling.

 26. 36

  @33: ja, die kampers hè. We weten allemaal dat dat heel progressieve hartelijke vriendelijk en zachtzinnige mensen zijn, die niemand discrimineren. Als zelfs die er last van hebben….

  Maar al je voorbeeldjes van overlast veroorzakende zigeuners ten spijt, voer je zelf helemaal niets aan, waarmee de problemen, waar Roma mee kampen en / of waar de buitenwereld last van heeft, opgelost kunnen worden. Het simpelweg constateren dat er problemen zijn, en daar geen oplossingen voor bieden, en proberen de weinige oplossingen en mensen, die zich daar achter stellen, belachelijk te maken, heeft geen enkel ander nut (zal toch hopelijk je doel niet zijn) dan om de discriminatie jegens zigeuners aan te wakkeren en die situatie rond zigeuners, met alle overlast, die dat met zich mee brengt, in stand te houden. Je geeft zelfs geen antwoord op de vraag, of je nu voor of tegen uitzettingen van Roma bent. Ik snap wel waarom, maar ik snap helemaal niet, dat je Erik verwijt om de hete brei heen te draaien, want dat doe je zelf ook.

 27. 37

  @34: Fair enough.

  Ik ontken niet dat er problemen zijn met en rond roma (zowel onze autochtone roma als de oost-europese roma daar en hier). Die problemen zijn niet bij alle groepen roma dezelfde, maar verdienen wel allemaal serieuze aandacht.

  Waar ik moeite heb met de manier waarop je hier de diskussie voert, is dat je individuen verantwoordelijk houdt voor ’t gedrag van anderen die toevallig bij dezelfde groep horen. In #27 laat je ook weer merken dat wat jou betreft een rom per definitie krimineel is. Zoiets is wat mij betreft gewoon racisme.

  De link uit #33 is inderdaad absurd, een mooi staaltje privatisering.

 28. 38

  @37
  Wat nou? Ik zeg dat ik blij ben dat ze niet naast me wonen. Niet omdat ze allemaal crimineel zijn, maar omdat je werkelijk ontzettend geluk moet hebben om niet-criminele Roma naast je te krijgen.

 29. 39

  De suggestie was anders duidelijk:
  “75% van de Roma ouder dan 18 in Nieuwegein heeft een strafblad, en dat met een pakkans van onder de 10%. Ik kan dus wel aannemen dat die overige 25% gewoon wat slimmer is dan onze snorren.”

  Overigens ben ik blij dat ik geen tuin heb, hoef ik me daar niet over uit te spreken. ;-)

 30. 40

  @36

  Ik hoef geen oplossingen aan te dragen, want ik ben niet degene met problemen. Wel mag ik je graag wijzen op het hypocriet roepen van “foei, Roma zijn lief”.

  Roemenië heeft iets van 32.000.000.000 gekregen van de EU om het zigeunerprobleem op te lossen. Ik weet, ik weet, is maar ?16.000 per Rom, maar awel en ’t gaat natuurlijk op aan heel wat anders, maar kom op, niet alleen West-Europeanen hebben verantwoordelijkheid voor alle ellende.

 31. 41

  @40: Je komt wel met heel veel voorbeeldjes van problemen aanzetten. Erg hypocriet om daarna te gaan roepen, dat je geen oplossingen aan hoeft te dragen, omdat jij niet degene met problemen bent, en dat je zelfs iedereen, die wel over oplossingen na wil denken, bestrijdt.

  Niemand heeft ‘Roma zijn lief’ groepen. Zo mag je dat best interpreteren hoor, want tegenover jouw standpunten klinken meer genuanceerde woorden van anderen al bijna zo. Dat maakt je aangebrande reactie in #29 nog wel en stuk curieuzer, want waarom zou jij andermans standpunten wel op je eigen manier mogen interpreteren en mogen anderen dat bij jou niet?

  Roemenië heeft idd 32 miljard toegezegd gekregen (niet gekregen). In 2013 zal daarvan ongeveer 13,3 miljard in Roemenië (en Hongarije) uit zijn gegeven aan Roma (en andere minderheden). 9,3 miljoen daarvan is gegaan naar de 6 papieren projecten van het Nationale Agentschap voor de Roma. Had ik al gezegd, dat Roma in Roemenië nog meer gediscrimineerd worden dan hier? Daar gebeurt het zelfs tot op regeringsniveau, terwijl het hier veel meer een kwestie van anonieme reaguurders is.

  [url=http://www.presseurop.eu/nl/content/article/315581-integratie-van-roma-aan-geld-geen-gebrek]?Het ontbreekt dan ook niet zozeer aan geld, maar vooral aan de juiste manier om het te gebruiken”, verzucht een hoge functionaris[url]. Precies mijn mening, maar die hoge functionarissen “weten er natuurlijk ook niks van”, “zitten er alleen maar voor hun eigen geld”, en meer van dat soort niet ter zake doende aanvallen op de persoon door mensen, die zelf helemaal geen oplossingen aandragen.

  niet alleen West-Europeanen hebben verantwoordelijkheid voor alle ellende

  OMG. 24 reacties verder herhaal je het argument van Erik uit #16 alsof je het ter plekke hebt bedacht… In de tussentijd heb je Erik vooral tegengesproken.

 32. 42

  @41
  OMG! Jij had tot 31 niet eens door dat ik nergens massale deportatie advocateer. Hoogstens toon ik begrip voor individuen en overheden die overlast hebben van Zigeuners. Die zelfs in Nederland, na alle moeite, niet willen integreren. Je loopt maar te emmeren over werkbare oplossingen, die niemand in Nl tot nu toe heeft gevonden, omdat ze niet bestaan, maar ik moet ze ophoesten, om de een of andere reden.

  Wacht, misschien weet ik nog wel een oplossing. Kieper nog maar wat van je geld in die bodemloze put. Wellicht dat het dan beter gaat.

 33. 43

  @42:

  Jij had tot 31 niet eens door dat ik nergens massale deportatie advocateer

  Leuke grap, wout, maar je zou een stuk betrouwbaarder overkomen, als je je nu eens duidelijk uitsprak over die deportaties, want dat laat je hier wederom in het midden. Het feit, dat je niet vóór massale deportaties pleit, betekent immers niet, dat je tegen die deportaties bent (het tijdperk George ‘wie niet voor mij is is tegen mij’ Bush is al afgelopen). Je hebt die onduidelijkheid steeds laten bestaan en doet dat ook nu nog, alle pogingen van mij om daar een uitspraak van je over te ontlokken ten spijt.

  Wellicht dat het dan beter gaat

  Een hoop ronkende retoriek en onbewezen aannames (niet willen integreren, emmeren, niet bestaande oplossingen, ophoesten, bodemloze putten, geld kieperen), maar je komt uiteindelijk toch min of meer bij dezelfde conclusie uit, waar de experts op dat gebied het over eens zijn. En dat is ook logisch, want dat geldt voor jouw en mijn kinderen ook. Hoe meer geld wij in hen investeren, hoe groter de kans is, dat ze later goed terecht komen.

  Je kunt natuurlijk aanvoeren, dat de Roma een minderwaardig volk zijn, die niet in staat zijn een normaal leven te leiden, in welk geval een investering geen nut heeft, maar ik denk, dat je dat ook niet zult doen, net zoals je ook niet openlijk zult verklaren, dat je het met de massadeportaties eigenlijk best wel eens bent, als dat zo zou zijn (en waar je heel erg gemakkelijk die indruk weg kunt nemen door je onomwonden tegen de deportaties uit te spreken).