Quote van de Dag: Christelijk = conservatief

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

In bijna alle landen waar ze bestaan, behoren christen-democratische partijen tot de conservatieve partijen. Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2000 jaar oud is.

Hans Hillen vindt dat voor progressieve christenen geen plek is in het CDA en legt uit waarom.

Reacties (3)

#1 Teun

De waarheid als een koe, en eerlijk dat hij het zegt. Wat hij erachteraan zegt is nog veel interessanter:

“Wij komen als CDA nu uit waar de CDU/CSU in Duitsland al jaren zit en daar horen wij ook. Als wij dit eerder hadden gedaan, hadden wij veel minder malheur gehad.”

Dan denk ik wel: ‘Nou, …’. Het CDA is nu eerder terecht gekomen van het CSU (bijna nationalistische Beyerse Christendemocraten) dan het CDU. Bovendien heeft Merkel Duitsland bijna sterker de crisis uit laten komen dan ze erin gingen door op het dieptepunt keihard in te zetten op onderzoek en innovatie en ze voert een open politiek, terwijl bij ons ‘intellectueel’ en ‘elite’ scheldwoorden geworden zijn en ‘navelstaren’ het nieuwe devies is. En dan heb ik het nog niet eens over het energie/duurzaamheidsbeleid. Ik vind het dus een gotspe dat hij zijn partij daarmee vergelijkt.

En ook nog om een andere reden: hoezo “wij komen uit”? De conclusie die je over het afgelopen najaar kunt trekken, is nu juist dat het CDA de kop in het zand steekt, alle interne kritiek kaltgestelt heeft en gewoon lekker op dezelfde toer doorgaan als ze al 8jaar doen. Dus er is helemaal geen spraken van een verandering of beweging.

  • Volgende discussie
#2 Michel

@teun, Nee, ik vind dat geen waarheid als een koe. Ik ben zelf geen christen, maar Jezus heeft voor zijn tijd af en toe wel vooruitstrevende dingen gezegd/gedaan. Ook ken ik gelovigen die heel progressief zijn.
Je hebt wel gelijk wat het karakter van het CDA betreft: dat is inderdaad een conservatieve partij geworden. Dat blijkt alleen al uit het feit dat ze zich meer thuis voelen bij partijen als de VVD en de PVV dan bij linkse partijen.
Het is ook niet erg slim om christendom in die hoek te plaatsen – daar waar Hans Hillen haar wil hebben. Ik denk dat links nog wat stemmen kan winnen onder christelijke kiezers – die de progressieve boodschap van Jezus serieus nemen. Er zijn er genoeg die bijzonder boos zijn over de huidige koers van het CDA. Waarom zouden die mensen geen onderdak kunnen vinden bij linkse partijen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Teun

@2 Tuurlijk heb je binnen elke religie progressieve stromingen en ik ben het met je eens dat veel dingen die Jezus gezegd en gedaan heeft vandaag zelfs nog als progressief gezien moeten worden. Maar:
1. Het Christendom is meer dan wat Jezus zegt en/of het N.T.
2. Als je naar welke stromingen de boventoon voeren, zowel binnen het protestantisme als de R.K. kerk, dan zou ik die toch niet als ‘progressief’ willen bestempelen. Als het CDA daar een afgeleide van is, dan telt dat wel mee.
3. zoals Hille zegt: als je je normbesef baseert op een boek van 2000 jaar oud, dan ben je eigenlijk per definitie niet progressief.

Misschien moet het antwoord op Hille dan niet zijn “inderdaad: jullie zijn conservatieve rakkers”, maar “Kijk eens naar wat Jezus zegt: we zijn 2000jaar verder, maar eigenlijk is er niks van zijn goede bedoelingen terecht gekomen. Wat toen progressief was uit Zijn naam, is het nog steeds, alleen hebben conservatieven zijn beeldmerk gekaapt”. Maar dan wordt het een beetje een theologische discussie.

  • Vorige discussie