Quote du Jour | Vervalste geschiedenis…

SargQdJ09“In Suriname hebben veel mensen nog niet door dat de Surinaamse geschiedenis in hoge mate is vervalst. Surinamers hebben nooit de moeite genomen om in de archieven te duiken. En dat heb ik wel gedaan.”

Volgens Armand Zunder moet Nederland maar liefst 50 miljard euro aan Suriname betalen als compensatie voor jarenlange slavernij en misdaden tegen de mensheid. Dat stelt hij – na tien jaar studie van de Surinaamse geschiedenis – in zijn boek ‘Herstelbetaling’. Hoe hij aan het bedrag komt, is echter de vraag. Twee jaar geleden moest Nederland volgens Zunder namelijk nog 379 miljard euro betalen. Kennelijk was dat dus iets teveel. Ofwel: gebruikt Zunder, een econoom nota bene, opnieuw een natte vinger?

 1. 1

  Hoezo moet Nederland geld betalen ter compensatie voor de slavernij? Bij mijn weten is die in 1863 afgeschaft en loopt er geen Surinamer rond die ouder dan 147 is. Het zou me verbazen als er zelfs nog een kleinkind van een slaaf leeft.

 2. 2

  Mijn voorouders zijn ook lijfeigenen geweest. Wel iets langer geleden dan dat, maar toch. O, en ik heb nog een katholieke tak ook – die werden ook niet ontzien tijdens de tachtigjarige oorlog. Ik weet daarentegen niet precies aan welke kant mijn familie stond in de Hoekse en Kabeljauwse twisten, maar daar kom ik nog wel achter.

 3. 7

  Hoeveel ontwikkelingshulp is er sinds 1975 naar toe gegaan? Want ik vind wel dat we dat dan even er vanaf mogen halen.

 4. 9

  @ Hal Incandenza
  Tja als Nederland Suriname niet had gekoloniseerd dan had de immigratie van Surinamers nooit plaatsgevonden.
  Trouwens het overgrote deel v.d. immigratie vond plaats vlak voor de onafhankelijkheid toen ze allemaal nog gewoon de Nederlandse nationaliteit hadden en tijdens de overeengekomen overgangsperiode.
  Ook een leuk feitje is dat tijdens de Tweede Wereld oorlog Surinaamse bauxiet enorm belangrijk was voor de geallieerde vliegtuigbouw industrie

 5. 11

  Volgens deze econoom vermindert onze schuld met een factor 7,58 per 2 jaar. Ik stel voor nog 20 jaar met betalen te wachten dan is de schuld volgens mijn casio teruggebracht tot exact Eur 79,85.