Het onderliggende kernprobleem is dat het kabinet twee ideologische tegenpolen, PvdA en VVD, die helemaal niets met elkaar gemeen hebben, moet verzoenen. Dat leidt ofwel tot uitruilen, waarbij de achterban van de ene partij zich walgend van de uitkomst afkeert, ofwel tot richtingloze inconsistente compromissen. Niet voor niets staan beide partijen er in de peilingen zeldzaam slecht voor.
Dat dat voor de PvdA nog meer geldt dan voor de VVD komt, omdat de VVD de kaders heeft gesteld en daardoor – zie de marktwerking in de zorg en de daaruit resulterende groeiende ongelijkheid […] – de eigen sociaal-democratische uitgangspunten verloochent.
Thomas von der Dunk meent dat politiek enkel nog bestuur is geworden en dat juist dit – dankzij de huidige, stevig naar rechts opgeschoven positie van het Overton window – automatisch leidt tot een ‘hard rechts sociaal-economisch beleid’ dat hooguit bij gelegenheid wordt opgetooid met ‘een verzachtend links sausje’.
De huidige positie van dat ‘Overton window’ is natuurlijk mede te danken aan de vaderlandse pers die de VVD stelselmatig als een middenpartij beschrijft, terwijl een partij die net zo goed een uiterste op het sociaal-economische politieke spectrum vertegenwoordigt, de SP, zich opeens wel ergens ‘op de flanken’ bevindt.
Reacties (6)
Uitstekende analyse van Von Der Dunk, waar ik me volledig bij aansluit.
“twee ideologische tegenpolen, PvdA en VVD, die helemaal niets met elkaar gemeen hebben, ”
Mwoah, dat betwijfel ik toch. Vroeger misschien. De PvdA is inmiddels een ideologie-loze bestuurderspartij geworden, die alleen rond verkiezingen wat linkse dingen roept. Verder is de PvdA toch vooral een VVD-kloon geworden. Net als alle andere partijen overigens, m.u.v. de SP en PvdD; hooguit zijn er wat nuance-verschillen, de een wil wat christelijks, de andere wat meer onderwijs of milieu. Als het kabinet zou vallen, is dat een door de PvdA gecalculeerde breuk op een zogenaamd sociaal thema om het verwachte zetelverlies te beperken: ‘Kijk ons eens links zijn! Stem toch maar op ons.’
Samsom, Asscher, Van Rijn, Klijnsma; je zou ze ook op een VVD-congres kunnen tegenkomen. Van Rijn, en niet eens de VVD, schijnt de man te zijn die met die AMvB-dreiging is gekomen.
Er zijn geen ideologische verschillen meer, de VVD-doctrine van marktwerking en liberalisering voor bedrijven maar beteugelen van de gewone burger is dominant in de gehele politiek. Ik heb het al eerder gezegd, maar een volgend kabinet zal gewoon op de ingeslagen weg door gaan, en het maakt dan niet uit wie er bij de VVD aanschuift. De VVD hoeft er niet eens bij te zitten, bv. een PvdA-CDA-D66 kabinet zal ook VVD-beleid uitvoeren.
Inderdaad, goede analyse, al heeft @2 tegenwoordig ook gelijk. sociaal democraten, niet alleen in Nederland maar in heel Europa zijn helemaal de weg kwijt. Zie Hollande, SPD (ook grote coalitie daar) en Labour. Linkse partijen doet niet meer waarvoor ze ooit bedacht waren en nemen verantwoording voor conservatief, rechts beleid en zijn daardoor gewoon overbodig geworden.
De huidige politieke kaste heeft blijkbaar de indruk dat politiek bedrijven niets anders is dan managementtools hanteren.
Iedere discussie wordt doodgeslagen; ieder standpunt buiten de getekende kaders is immers verdacht.
Narcistische en zielloze politiek.
Prima analyse van Von Der Dunk.
@0: “het kabinet twee ideologische tegenpolen, PvdA en VVD, die helemaal niets met elkaar gemeen hebben”
– integendeel nu valt het juist op hoeveel ze met elkaar gemeen hebben, net als eerder onder Kok. D66 past daar uitstekend bij, kwijlend dat ze al niet eerder konden aanschuiven.
[Chavannes – Heijne – von de Dunk] for president! ;-)
Maar goed, dat Neo-liberale breekijzer Europa-wijd zit er dus al sinds Kok en Blair tussen. En dan die constructieve drie: Daar duikelt D66 dan weer op. De katalysator voor al uw onheil. Over kaders gesproken…