Quote du Jour | Institutioneel racisme

Serie:

© Sargasso logo Qjuote du Jour

Nationale Politie profileert etnisch, de belastingdienst profileert etnisch, werkgevers profileren etnisch, makelaars profileren etnisch, overheid als werkgever profileert etnisch maar nee er is geen sprake van institutionele racisme…..

Fatima Elatik reageert op het onderzoek van Trouw en RTL waaruit blijkt dat de Belastingdienst zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren bij de controle van aangiften voor de inkomstenbelasting. Tussen 2012 en 2015 selecteerde de Belastingdienst mensen op grond van hun tweede nationaliteit voor een extra controle. De fiscus erkent dit na vragen van de journalisten.

Het lijstje van ‘onthullingen’ van discriminatie op grond van afkomst door organisaties wordt inderdaad almaar langer. Hopelijk dringt het nu ook eens door dat discriminatie en racisme niet het gevolg zijn van individuen hier en daar die last hebben van vooroordelen of ‘implicit bias’, maar dat het denken over niet-witte, niet-westerse burgers is ingebed in procedures, systemen en beleid. En precies daarom is dit zorgwekkend: het probleem is niet dat niemand erbij stilstond, maar dat het door mensen gerechtvaardigd werd geacht.

Reacties (7)

#1 Le Redoutable

Mensen met 2 nationaliteiten hebben ook bijzondere belastingomstandigheden dus zo gek is het niet dat daar extra controle op is. Vaak is er sprake van onroerend goed, ervenissen, pensioenen en overlappende belastingregels van het land van de ander nationaliteit. Het hoeft ook niet per se frauderen te zijn, het kunnen ook gewoon problemen met dubbele aangiften zijn, die gecontroleerd moeten worden.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/amerikaans-nederlands-zijn-kost-een-hoop-geld/

Achter alles wordt tegenwoordig maar racisme gezocht, zo wordt het een self fulfilling prophecy. Het blijkt alleen al uit het feit dat de klagers automatisch aannemen dat alle mensen met een dubbel paspoort niet blank zijn. Als men i.p.v. daarover het over mensen met een extra paspoort van en belasting paradijs zou hebben, zou diezelfde groep dat opeens wel terecht vinden.

De vraag of de belastingdienst dit onterecht gedaan heeft kan je alleen beantwoorden als je de resultaten erbij ziet maar heeft niemand het over. De feiten doe er kennelijk niet toe, bang voor de ongemakkelijke waarheid?

 • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

@1: de ongemakkelijke waarheid lijkt me eerder het nog steeds heersende racisme

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@1: Achter alles wordt tegenwoordig maar racisme gezocht (…)

… en helaas vaak nog gevonden ook. Nog steeds. Telkens weer.
Ben het roerend met je eens dat we van dat ongemak nu eens een keertje af moeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

kan je alleen beantwoorden als je de resultaten erbij ziet

Blijkbaar heeft u iets gemist in het afgelopen jaar.
Maar u kunt hier de boevenstreken teruglezen:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4964351/toeslagenaffaire-belastingdienst-menno-snel-kinderopvang
Het komt hierop neer:

Ouders werden onterecht aangemerkt als fraudeur en kwamen in grote problemen.

En de overheid wilde de fout niet herstellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 sikbock

Als ik twitter lees heb ik al weer gegeten en gedronken. toch weer bedankt voor deze interessante post * kuch *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bookie

Is toch meer statistisch racisme dan institutioneel racisme. Institutioneel racisme kent geen specifieke huidskleur.
Niet voor niets zijn gemeenten gestopt met anoniem solliciteren. Dit maakte de uitgenodigde sollicitanten minder divers dan bij open solliciteren, waarbij men bij de overheid als werkgever etnisch profileert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Karin van der Stoop

Ik begrijp dat er 5 criteria waren voor de fiscus om mensen te controleren. Burgers die aan 4 van de criteria voldeden maar níet aan de dubbele nationaliteit, werden niet gecontroleerd.
Nu is de vraag of burgers die wel aan dat laatste criterium voldeden maar niet aan 1 van de andere, wel of niet werden gecontroleerd. Ik heb een donkerbruin vermoeden….

 • Vorige discussie