QUOTE - Het AD heeft een concepttekst in handen over het akkoord dat een nieuw kabinet geen verruiming van de regels rond hulp bij zelfdoding zal doen en RTL Nieuws zegt dat ze van ingewijden hebben vernomen dat informateur Gerrit Zalm tekstvoorstellen heeft gemaakt over zaken als regels rond zelfdoding en het onderzoek naar embryo’s. De onderhandelende partijen ontkennen dat er al een akkoord is.
De onderhandelaars worden er niet vrolijker van maar men kan lekken wat men wil, het helpt niet, zegt Gert-Jan Segers van de CU.
Ze hebben dus nog meer te bespreken in het Johan de Witthuis. En het schiet al niet zo op. Het zal ongetwijfeld niet helpen iets te veranderen aan de koers die de diverse onderhandelaars varen. Maar dit soort heisa en onnodige tijdsbesteding valt misschien te voorkomen als men elke dag de notulen openbaart. Reken maar dat de meeste mensen die voor kennisgeving aannemen.
Reacties (8)
Omdat het beleid straks gewoon VVD/CDA beleid wordt, zullen de kleine partijtjes die aanschuiven om aan voldoende zetels te komen iets van een dossier moeten opbouwen in zaken die zij “uit het vuur hebben gesleept”. De enige ruimte die er blijft om op te profileren ligt in enkele ethische kwesties, wat best lullig is omdat D66 en CU daarin diametraal tegenover elkaar staan. Dat betekent dat ze aan die punten de meeste aandacht zullen besteden, waardoor VVD en CDA vrij makkelijk hun rechtse beleid in het regeerakkoord kunnen zetten, zonder door de twee middenpartijen te worden gecorrigeerd (want te druk met elkaar bezig). Ik zie Rutte alweer van oor tot oor lachen.
@1: Precies … want vervolgens gaan zowel D66 als CU kelderen in de peilingen, omdat de “uit het vuur gesleepte” punten geen compensatie zijn voor het voortgezette neoliberale beleid. In feite dezelfde truc die hij met de PvdA heeft uitgehaald.
Als ik Pechtold was, dan ging ik nu op zoek naar een manier om zonder kleerscheuren uit de onderhandelingen te stappen …
Euthanasie is natuurlijk geen punt wat heel erg hoog op de agenda staat, in liberaal Nederland wordt dit al lange tijd prima via gedoogconstructies opgelost. We hebben in Nederland nu eenmaal nog steeds een groot groep religieuze kiezers en daar moeten diplomatieke oplossingen voor worden gevonden.
Links net zo goed trouwens, ze roepen nu wel hard omdat ze niet aan zet zijn maar die houden zelf mogelijk nog meer rekening met hun Islamitische achterban. Met name regionaal worden oogluikend heel veel religieuze zaken toegelaten die niet bepaald progressief zijn. Een PvdA burgemeester als Aboutaleb is privé ook net zo religieus conservatief als Segers en DENK komt ook uit hun voort. In de afgelopen VVD/PvdA coalitie heb ik de linkse partijen ook nooit hard over dit onderwerp gehoord trouwens en volgens mij zijn zowel CU als CDA vaak genoemd in linkse coalitie voorstellen.
D66 kan prima scoren op onderwijs en milieu, dat laatste moet toch vanwege internationale afspraken. Hiermee kunnen ze een links gezicht tonen en mooi GroenLinks en de PvdA de loef afsteken.
Religie is niet links. Tolerantie wel. En DENK is afgesplitst van, niet voortgekomen uit, de minst linkse linkse partij in de aankomende oppositie. En scoren op onderwijs en milieu zal niet meevallen. De partners daarvoor zitten in de oppositie. CDA en VVD willen alleen milieu en onderwijs als het hun gearriveerde, conservatieve achterban wat oplevert.
Al dat gedoe zet die zgn. “ethische kwesties” wel mooi op de kaart. En als er toch geen meerderheid vóór verruiming van euthanasieregels is, dan rest er niks anders dan het debat gaande houden. Dát kan D66 alvast op haar rekening bijschrijven. Dat Gert-Jan Segers ontstemd is lijkt me een goed teken.
@4
Tolerantie links? Tolerantie is links noch rechts, wat dacht je daar van? Ben je tolerant genoeg voor die gedachte?
@6 Je leest iets in mijn reactie dat ik niet heb willen zeggen. #3 suggereert dat de linksere partijen religieuze belangen verdedigen. En dat leek me een onzinnige stelling. Daar waar linkse partijen vriendelijk zijn voor de Islam waar #3 blijkbaar problemen mee heeft, is dat vanwege een grondhouding van tolerantie en niet vanwege een een bewondering van wat voor religie dan ook.
Ook rechtsere partijen kunnen tolerant zijn. In de huidige Nederlandse politieke situatie is daar alleen weinig van te merken. De echt liberale, tolerante VVD-ers moet je met een vergrootglas zoeken. Het CDA is sinds Buma alleen nog maar regressief rechts. De SGP bestaat uit redelijke mensen maar is zo dogmatisch dat tolerantie geen optie is. FvD en PVV behoeven geen toelichting.
@5: “En als er toch geen meerderheid vóór verruiming van euthanasieregels is”
Die meerderheid is er. Alleen heeft de VVD conservatieve partners nodig om het conservatieve VVD-beleid door te kunnen voeren. Daarvoor zijn de christelijken (in de eerste plaats CDA, maar recent ook geregeld SGP en nu dus CU) nodig. Op die wijze kan een kleine minderheid de verruiming van euthanasie tegenhouden. Voor de VVD (zie #3) inderdaad niet erg belangrijk (de mensen wiens belangen behartigd worden door de VVD kunnen immers wel een uitweg betalen), dus die helpen de christenen graag om hun minderheidsstandpunt staande te houden, in ruil voor onbarmhartige politiek.