Weekendquote | Echte mannen hebben geen persvoorlichter nodig

Moet je eens goed luisteren, ik heb als wethouder en als burgermeester altijd voorlichters gehad. Ik heb er nooit gebruik van gemaakt. Ik deed het altijd zelf. (..) Een beetje bewindspersoon met lef en bravoure en kwaliteit zet zo iemand aan de kant en doet het gewoon zelf.

zei Geert Dales zelfverzekerd op het symposium Media, Populisme & Politieke Cultuur georganiseerd door de master Journalistiek en Media van de Universiteit van Amsterdam. Dales was wethouder voor de VVD in Amsterdam en burgemeester van Leeuwarden. Tegenwoordig is hij voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool INHOLLAND in Den Haag.

 1. 1

  Misschien had hij er toch wel een kunnen gebruiken

  De eerste hit op Google:

  Dales en Leeuwarden gingen niet altijd even goed samen. Zijn vele mediaoptredens leverden nogal wat onbegrip op in Friesland. Ook kreeg Dales veel kritiek omdat hij zijn koophuis in Amsterdam aanhield en een huis huurde in Leeuwarden. Na anderhalf jaar was de gemeenteraad het zat en dwong Dales zijn Amsterdamse woning van de hand te doen. Dales op zijn beurt vroeg zich ruim een jaar na zijn aantreden af of hij met Leeuwarden wel de goede keuze had gemaakt

 2. 2

  Het is een beetje een taboe geworden dat politici geen fouten meer mogen maken of zich niet meer mogen verspreken.

  Het pleidooi voor afschaffing van voorlichters vind ik wel goed. Dat de politie een voorlichting * kom d’r maar in meneer Wilting * heeft vind ik nog tot daar aan toe, maar mensen die vanwege (vermeende) bekwaamdheid een publieke functie vervullen moeten ook gewoon verantwoording afleggen. Zelf.

  Gelukkig wordt het niet overal getolereerd, anders hadden we al 2 jaar lang kunnen kijken naar een Balkenende woordvoerder die met nog minder inhoudelijke mededelingen dan Balkenende probeert de boot af te houden.

 3. 3

  Een minister moet wel zijn/haar werk kunnen doen. Een persvoorlichter voor het afhandelen van minder belangrijke vragen lijkt me dan onvermijdelijk. De minister van landbouw hoeft m.i. niet persoonlijk het tuindersvakblad te woord te staan over een wijziging in de toegestane bestrijdingsmiddelen.

 4. 7

  Als dat maar goed gaat … vermeldt Dales niet …

  Ben het meer eens met #3 dan #2. Een burgemeester moet zich vooral goed organiseren zodat hij tijd heeft om het essentiële te doen. Een woordvoerder annex producer hoort daarbij. Een woordvoerder die meer zichtbaar is dan z’n baas, dat is dan weer geen goed idee.

 5. 8

  @1: zou typisch iets zijn waar woordvoerders en/of spindoctors dan weer een verhaal van zouden maken. daar heeft dan overigens niemand belang bij behalve de afgeschermde bewindspersoon en de goed verdienende woordvoerder. Dales bewijst met zijn loopbaan dat je ook zonder dergelijke gladstrijkers ver kunt komen. politici zijn te bang geworden voor conclict, tegenstelling, struikelpartijtje of binnenbrandje. Ben nooit een groot fan van de man geweest, maar hiervoor verdient hij bonuspunten!

 6. 9

  Eens met #8 behalve “gladstrijkers”. De echte straffe vullen die baan niet in als “glad strijken”, en zullen ook niet zo worden gepercipieerd.

  Binaire misvatting.

 7. 10

  Geert Dales is vooral de man, die Amsterdam de Noord-Zuidlijn aansmeerde en daarna naar Leeuwarden vertrok. Daar werd hij burgemeester en dat is nog altijd iets anders dan burgeRmeester.

  Hij had inderdaad geen voorlichter nodig toen de pleuris rond die NZ-lijn uitbrak. Een enkele reis Friesland was voor hem toen al voldoende. Als hij nog een keer iets in de hoofdstad komt doen, gebruiken we hem om de Vijzelgracht mee te stutten.

 8. 13

  We hebben het hier over politici, niet vergeten.

  Echte mannen worden geen ambtenaar omdat ze hun eigen broek kunnen ophouden. Die hoeven hun hand niet op te houden.

  Mensen die in deze tijd nog denken dat ambtenaren en politici respectabel zijn, zijn wel een beetje achtelijk, hoor.