Quote du Jour – Bidden of roken

Quote du Jour
“Ik zie mensen liever vijf minuten bidden dan roken.” (Harry van Bommel in een interview met Al-Yaqeen (via))

De gelovige SP’er Harry van Bommel vindt dat werkgevers aparte ruimtes moeten regelen voor moslims die willen bidden. In het interview zegt hij verder dat ‘iedereen moet weten dat de Islam niet meer weg te denken is uit de Nederlandse samenleving’ en dat moslims zich niet ‘in het verdomhoekje moeten laten drukken’. En de rokers? Ach, verdomhoekjes zijn zeer inwisselbaar… (Vier jaar geleden bleek Van Bommel, nadat ie zelf was gestopt met roken, een groot voorstander van het niet-roken in de auto en in de buurt van dieren…).

 1. 1

  “Ik zie mensen liever vijf minuten bidden dan roken. Natuurlijk heb ik hier geen bezwaar tegen en een verstandige werkgever moet daar ook ruimte voor bieden. Hetzelfde geldt in geval van zwangere en kolvende vrouwen. Dat hoort bij goed werkgeverschap.”

  Dit is toch niet zo’n interessant antwoord? Of is dit weer zo’n punt waar iedereen over moet struikelen?
  Terzijde, ik vind het woord ‘kolven’ een vreselijk lelijk Nederlands woord. Het doet me denken aan koeien aan een melkmachine. Ik hoop dat er vanuit de joods-islamitisch-christelijk-humanistische achtergrond een keer een wat romantischer variant ontstaat.

 2. 2

  ja, laten we er wat aan doen.
  bij deze schrijf ik een wedstrijd uit.
  wie bedenkt het mooiste woord en verrijkt daarmee onze taal? De hoofdprijs is 10 punten.
  je kunt er niets mee, maar je hebt ze toch maar mooi gewonnen.
  Wie o wie ?

 3. 3

  “Terzijde, ik vind het woord ‘kolven’ een vreselijk lelijk Nederlands woord. Het doet me denken aan koeien aan een melkmachine.”

  Daarom is het juist een goed woord. Want het proces doet daar ook aan denken.

 4. 5

  Sinds wanneer is van Bommel ongelovig? Ik meen me te herinneren dat hij of wel rooms of wel van een van de grotere protestantse clubjes was. Desondanks voelt hij zich thuis in een seculiere partij, m.i. een hele gezonde manier om met religie om te gaan.

 5. 6

  Deze uitspraak vind ik niet zo boeiend. Eens met Spees (en dat kolven aan koeien doet denken? so what. Het verschil tussen een uier en een borst is maar drie speentjes).

  Dubieuzer vind ik de bekenning van van Bommel in het interview op de site Al-Yaqeen dat hij belijdend katholiek is (zal bij anderen wel oud nieuws zijn):

  Ja, ik ben belijdend katholiek. Ik probeer zoveel mogelijk op de zondagen naar de kerk te gaan. In mijn woonplaats Diemen ben ik aangesloten bij de plaatselijke kerk. Als ik op reis ben in andere landen, zoek ik daar ook katholieke kerken op die ik kan bezoeken.

  Katholiek en SP-er.
  En dan ook nog leraar geweest?

  Ik begrijp dat men over zijn uitspraak hierboven valt.

  @IPM
  Een gezonde manier om met religie om te gaan? Lijkt me niet. Het geeft eerder aan dat christendom en socialisme van tweeën een zijn. Ofwel andere woorden voor hetzelfde. De SP is in basis dan ook een religieuze partij.

 6. 7

  @5 inderdaad. Van Bommel is van de gelovige tak van de SP . Niet bepaald ongelovig dus. De SP is ( helaas ) ook niet direct zo seculier als men zou vermoeden alhoewel het nooit wordt uitgesproken.

 7. 10

  Logisch, de SP is toch ook vooral groot geworden in het Katholieke Brabant? Toen men daar nog bang was voor expliciet socialisme, bediende de SP zich van mantelorganisaties om zodoende de katholieke arbeider toch te kunnen bereiken / bekeren.

 8. 11

  @Gezellig: Dit was een quick and dirty coproductie door het plots wegvallen van de internetverbinding van onze vaste dinsdagquoter Koens.
  En daar ging wat mis. Ik heb de verwijzing naar Elsevier even weggehaald.

 9. 12

  @6 Hansr . Daar ben ik het dan weer niet mee eens . In basis niet religieus maar wel sterk verdeeld. Sterker nog felle anti-gelovigen zitten samen met gelovigen zonder dat het al te veel problemen oplevert. Maar het geeft wel veel discussie wat de houding ten opzichte van het geloof is.

 10. 13

  Dat is het! Het is allemaal te praktisch. Je baby melk geven heet ‘kolven’. Hoewel ik man ben, lijkt het me vrij bijzonder om je baby te voeden met je eigen lichaam. Maar nee, het heet kolven, onder dezelfde categorie als koeien melken.

  Bidden valt in dezelfde categorie als roken en daar moet een ruimte voor worden vrijgemaakt. Terwijl veel mensen (wellicht de meesten, waarom zou je het anders doen?) bidden ervaren als een bijzondere spirituele ervaring.

  En die Van Bommel is katholiek? De praktische gedachtegang komt mij protestants over; niet gek doen, gewoon doorwerken. Daar zijn we voor op aarde, nietwaar?

 11. 14

  @Spees#13
  De praktische gedachtegang komt mij protestants over; niet gek doen, gewoon doorwerken. Daar zijn we voor op aarde, nietwaar?

  Ik denk dat hij ook niet gelovig is, alleen maar pragmatisch.

  @Bazzje
  Sterker nog felle anti-gelovigen zitten samen met gelovigen…

  Dat is alleen maar omdat die gelovigen en ongelovigen de essentie van geloof en socialisme niet doorgronden (hahaha). Zodra men het doorheeft is het oorlog, het logisch gevolg van religieuzen die elkaar proberen te begrijpen.

 12. 15

  Puur esthetisch gezien zie ik mensen trouwens liever roken, tenzij het toevalligerwijs om een moslima met een strak broekje zou gaan en ik me ten westen van haar zou bevinden.

 13. 17

  @Gezellig: Dubbel excuus. Ook fout. Dat krijg je als je met twee mensen gaat rommelen.
  Nu wel goed. Maakt het wel een kromme zin, maar daar is nu niet veel meer aan te doen.

 14. 19

  @17 danku!

  Dan maar mijn inhoudelijke duit: wat mensen in hun vrije tijd doen mogen ze volgens mij zelf weten. Als de werkgever het ok vindt en het werk er niet onder lijdt mag je roken, in je neus peuteren, kolven, een boek lezen, bidden, enz. Ik dacht dat we in een vrij land leefden, dus waarom deze uitspraak controversieel is mag Joost weten.

 15. 22

  “Je baby melk geven heet ‘kolven’.”

  Nee jôh, Spees!
  Waar is Kittekat als je haar nodig hebt?
  Kolven is melk uit je borst pompen om later aan je baby te kunnen geven en/of de productie op gang te houden. Gewoon melken dus. Is niks romantisch aan en verdient dus ook geen romantische omschrijving.

 16. 24

  Sterker nog, jezelf melken is zo onromantisch dat veel vrouwen een foto van hun baby meenemen om naar te kijken tijdens het kolven, opdat de melkstroom maar op gang moge komen.

  Komt nog bij dat veel werkgevers als kolfruimte een veredeld bezemhok aanbieden.

  Zijn er nu nog mensen die zich afvragen waarom de gemiddelde werkende vrouw het niet redt om hun baby’s 6 maanden borstvoeding te geven?

 17. 25

  Wat een kansloos borsten-blog is dit eigenlijk zeg. Ik doe af en toe mijn best om het gesprek op westwaarts omhoog wijzende moslima billen in strakke broekjes te brengen, maar nee men heeft het liever over kolven. Maakt niet uit hoe on-sexy de handeling is als het maar over borsten gaat. bespottelijk!

 18. 27

  Dat was ook mijn punt, kolven is absoluut niet sexy, ik pleitte voor een verdoezelende vervanging van dat nare woord en associatie.
  Maargoed, ik leer wel weer een hoop bij; bedankt ‘clismo'(je naam roept ook kolvende associaties op) en boog. Ik kan nu wijs meeknikkend praten met de kolfdames terwijl ik heerlijk een sigaret rook. Met dank aan Van Bommel en die moslim-met-een-naam-die-ik-toch-nooit-onthoudt-en-verder-niet-toe-doet.

 19. 28

  En hiermee wordt de selectieve mens uitstekend in de kijker gezet. Ik denk dat deze discussie niet de bedoeling was, maar de anti-rook lobby is zeer goed in zijn missie geslaagd.
  Het is gewoon de ene groep moraalridders uitwisselen voor de andere groep moraalridders. Kolf lekker door.
  Zielig, maar bovenal hopeloos.

 20. 30

  @29: tja, maar denk je dat die doden het resultaat zijn van bidden?

  Zelfs als we het erover eens zouden zijn dat het katholicisme gevaarlijk is, houdt dat niet in dat alle elementen die deel uitmaken van het katholicisme ook gevaarlijk zijn.

 21. 31

  Om maar weer even de knuppel terug in het hoenderhok te gooien: In bedrijven moet gewerkt worden. Prive-uitingen als roken en bidden doe je maar buiten.

  Dat er in Nederland specifiek voor moslims gebedsruimten in bedrijven zou moeten worden geregeld is natuurlijk compleet van de ratten besnuffeld en is bovendien discriminatie van moslims.

  Ik hoop dat Harry van Bommel zich eens met nuttige zaken gaat bezighouden.