1. 1

  Helaas heeft de heer Zijlstra het rekensommetje voor een minimumloner en een uitkeringstrekker er niet bijgedaan. VVD’ers zijn ook niet zo goed in dat soort sommetjes (Rutte met de bijstandstrekster, Blok met de zorgpremie en de Blok-hypotheek)

  Ik miste helaas nog even de HRA-eigenwoningtoeslag, de vrijstelling vermogensrendementstoeslag voor eigen woning en pensioen, de onnodige subsidies aan het bedrijfsleven, nu de vpb op een record laag niveau staat, etc. Je komt met al die subsidies toch snel op een miljardje of 35 boven de 12,5 mld. toeslagen aan 9,1 mln ontvangers in 2011.

  Waarom heeft de heer Zijlstra er ook niet even bij stil gestaan dat de heer Weekers van 14 oktober 2010 tot 30 januari 2014 staatssecretaris van financiën was en er in gespecialiseerd was om studierapporten belastingen in een bureaulade te laten verdwijnen?

 2. 2

  Als VVD’ers het over herziening van het belastingstelsel hebben, betekent dat maar 1 ding: minder belasting voor grote bedrijven en huishoudens met >3x modaal. Mo’ money for the achterban! En de rekening daarvan leggen ze neer bij de onderkant van de samenleving, door het sociale zekerheidsstelsel verder af te breken, minder zorg voor degenen die toch al te weinig hebben om dat betalen.

  Onvoorstelbaar dat die hufter-partij de grootste is in Nederland.

 3. 3

  Ik ben met de VVD ook wel voorstander van eenvoudiger belastingstelsel. Laten we eens beginnen de HRA af te schaffen, dat scheelt al heel wat aan moloch.

 4. 4

  En een inkomensafhankelijke zorgpremie, ben je ook gelijk van de zorgtoeslagen af. Pakken we gelijk door, schaffen we de marktwerking in de zorg af, en nationaliseren we de zorgverzekeraars in een NHS-achtig systeem.

  Maar ergens denk ik niet dat Zijlstra hier voor te vinden is.

  Retorische vraag: Welke partij is overigens de architect van het nieuwe zorgstelsel, waardoor er zorgtoeslagen nodig zijn? En chronisch zieken een eigen risico moeten betalen.

 5. 5

  @2 Je hebt helemaal gelijk. Ik ben ook voor een vereenvoudiging van het belastingstelsel (wie kan daar eigenlijk tegen zijn?) maar niet als de VVD het uitvoert. Heel simpel.

 6. 8

  Onbenullig VVD-praat. Hoewel het systeem inderdaad veel te ingewikkeld is geworden, praat Zijlstra volstrekte poep met zijn mening dat het belastingsysteem niet sturend ingezet dient te worden. Belastingen zijn namelijk per definitie sturend. Alles wat je belast daarvan wordt het gebruik afgeremd. Dus MOET je vooraf nadenken over de sturendheid van de belasting, en of het wenselijk is dat dat wat je belast afgeremd wordt.

  Persoonlijk heb ik liever dat de overheid zo veel mogelijk sturend inzet op onwenselijk en kostbaar gedrag. Liever een vette accijns op roken dan belasting op arbeid. Wat nogal eens vergeten wordt is dat die laatste, belasting op arbeid, namelijk desastreus is voor de werkgelegenheid.

 7. 10

  Overigens wil ik er ook op wijzen dat Zijlstra nu eindelijk ook toegeeft dat de VVD geen liberalen zijn: “Voor liberalen zullen belastingtarieven altijd te hoog zijn, laat daar geen misverstand over bestaan. Het verlagen van belastingen zal altijd op steun van de VVD kunnen rekenen, zodra dat financieel verantwoord is.”
  Als het financieel niet verantwoord is, dan zijn de belastingtarieven voor de VVD niet te hoog, maar voor liberalen wel (aldus Zijlstra).

 8. 11

  De VVD speelt dus weer dom tegenover de burger. Er zijn twee belangrijke redenen dat dingen als toeslagen bestaan: 1) door ze aan veel mensen uit te keren die net zo goed een belastingverlaging zouden kunnen krijgen (rondpompen) zorg je voor draagvlak, dat is heel triest maar zo werkt het blijkbaar, 2) mensen die geen inkomstenbelasting betalen kunnen niet worden gecompenseerd met een belastingverlaging.

  Natuurlijk zou je een alternatief systeem kunnen bedenken: verhoog de uitkeringen, minimumloon en de AOW, verlaag de huurprijzen, schaf de toeslagen af, verlaag de inkomstenbelasting en herinner mensen tot aan het einde der dagen aan die bewuste keuze iedere keer dat ze weer iets willen wegstemmen dat niet voordelig is voor de meerderheid. Maar ja, da’s natuurlijk helemaal niet waar de VVD naartoe wilt.

 9. 13

  Simpelste vereenvoudiging is de belastingvrije voet omhoog, met dat bedrag dat iedereen die nu huursubsidie en zorgpremie:krijgt, dit niet meer nodig heeft.
  N.B.
  Ik sprak laatst met iemand die € 7,00 per maand zorgtoeslag krijgt; over rondpompen gesproken ;-)

 10. 14

  @13

  Aan die belastingvrije voet heb je alleen wat als je al veel inkomstenbelasting betaalde…Dat weten ze bij de VVD ook wel, maar ze gaan natuurlijk voor hun achterban.

 11. 16

  Zijlstra weet dus eigenlijk niet wat liberalisme inhoudt. Niet echt opmerkelijk. Je krijgt bij VVD’ers wel vaker de indruk dat ze hun eigen ideologie niet begrijpen. Is de VVD wel een liberale partij? Ik denk ’t niet. De VVD is een conservatief-populistische partij die de belangen behartigt van welgestelde burgers, ondernemers, en grote corporaties. Met liberalisme heeft dit weinig van doen.

 12. 17

  Kijk aan, de geboorte van de Nederlandse Tea Party. The “Loony Right” is een feit. Niet als idiote splinterbeweging, maar in het centrum van de macht.

  Want echte liberalen willen blijkbaar helemaal geen belasting en dus willen daarmee noodzakelijkerwijs ook geen overheid. Een overheid wordt immers met belastinggeld betaald.
  Tot voor kort heette zoiets geen liberaal maar een libertariër en was het een kleine sekte die tegen elk gezond verstand in, geloofde dat een samenleving vanzelf kan functioneren zonder overheid of belasting.

  Of mis ik nog iets? Mag de overheid wel blijven van Zijlstra, maar gaan we de slavernij opnieuw invoeren? Gaan we ambtenaren, docenten en politieagenten dwingen om onbetaald te werken?

  Ach nee. Het zit nog anders. Het is natuurlijk weer hol geschreeuw. Populisme pur sang. Roepen wat je kiezers willen horen, en waarvan je weet dat je het helemaal niet waar gaat maken.
  Maar dat deert Zijlstra niet. Want hij is voortaan de held die durft te zeggen wat het domste deel van zijn achterban al denkt. En bij zijn kiezers gaat het erin als koek dat alle belasting voortaan de schuld is van andere partijen. Mensen, de VVD kan er niets aan doen dat je belasting betaalt. Die is namelijk tegen belasting. Het ligt weer aan links.

  En nu terug naar het begin van mijn betoog. Dit soort dingen beginnen als populisme, maar als je de geest uit de fles laat, voor kortzichtig electoraal gewin, eindig je straks met een grote groep ontspoorde kiezers die dit soort onzin is gaan geloven en daadwerkelijk de overheid wil uitkleden of opheffen.

  Liberale populisten, ze zijn gevaarlijker dan je denkt.

 13. 18

  @15

  Een deel van de eerste schijf is effectief al belastingvrij. Om toeslagen af te schaffen moet je voor mensen rond het minimumloon zo’n beetje de hele inkomstenbelasting afschaffen (misschien zelfs wel gaan bijleggen voor sommige mensen) en dan nog bereik je niet de mensen die AOW hebben of WW of de bijstand of WAJONG of WIA.

 14. 21

  @12: als ik jou was zou ik eens wat meer over het anarchisme gaan lezen dan, want voor de meeste anarchisten is dat onzin. De groep die zichzelf anarchokapitalisten of libertariërs noemde, ja, die denkt dat wel, maar de meeste anarchisten vinden dat helemaal geen anarchisten, maar beschermers van het grootkapitaal.

  @18: zo komen we bij het basisinkomen uit… Alleen nog een mooie naam verzinnen om het te kunnen verkopen, want het basisinkomen wordt toch als een linkse hobby gezien, en wordt door rechts dus nooit geaccepteerd, maar onder een andere naam misschien wel.

 15. 22

  @21

  In principe willen linkse anarchisten ook van alle belasting af, al zal de gemiddelde kraker die zich anarchist noemt daar anders over denken.

  Het basisinkomen blijft rondpompen van geld voor heel veel mensen, maar het is administratief wel veel simpeler en gek genoeg zijn bekende libertariers (Friedman, Hayek) er ook wel voor als dat betekent dat er heel veel sturende belastingen, toeslagen en bijbehorende ambtenaren door verdwijnen. De VVD is echter niet zo heel liberaal of libertarisch, ze lijken steeds meer op de Amerikaanse republikeinen: economisch liberaal maar sociaal conservatief (ze willen niet eens wietteelt legaliseren), dat komt omdat ze de “crime fighter/law and order” stemmen nodig hebben om verkiezingen te winnen.

 16. 23

  @22:

  In principe willen linkse anarchisten ook van alle belasting af

  Nee hoor. Er zullen er best wel zijn, maar zodra je verder gaat denken, weet je ook wel, dat er samenwerking van onder uit naar boven toe moet zijn (als je niet naar het stenen tijdperk terug wil tenminste), om de maatschappij op hoger niveau in stand te kunnen houden. Dat kost geld (of iets dat daarvoor in de plaats kan komen) en zal opgebracht moeten worden. Linkse anarchisten willen in eerste instantie van de hiërarchische structuren af, waarin alle beslissingen top-down genomen worden.

  Begin bijvoorbeeld eens bij Hans Ramaer te lezen. Dan zul je zien dat daar veel verder over na wordt gedacht, dan simpel afschaffen van belastingen…

 17. 25

  @23

  “Dat kost geld (of iets dat daarvoor in de plaats kan komen) en zal opgebracht moeten worden.”

  Maar het is geen belasting, meer een soort vrijwillige bijdrage aan een groep waar je ook zo weer uit kunt stappen. Libertariers willen ook dat je gewoon voor producten en diensten betaalt die je afneemt, dat is ook geen belasting.

  Ik ben linkse anarchist noch libertarier dus ik geloof sowieso niet dat het zou kunnen werken zonder ergens een centrale autoriteit die ook echt macht heeft, maar zij geloven dat wel en in dat model hoort geen (of heel weinig) belasting thuis.