QAnon is de kroon op elk complot

Foto: omefrans (cc)

COLUMN - Dat de laatste maanden nieuwe dwarsverbanden zijn ontstaan tussen allerlei tegenbewegingen, is eerder geconstateerd. Maar de verse mengelmoes is ronduit fascinerend – knappe jongen of meid die dat kon voorspellen. De mensen die het 5G-netwerk wantrouwen en denken dat ons afweersysteem door ‘5G-straling’ wordt vernacheld, sloten al snel een bondgenootschap met de mensen die meenden dat covid-19 een ‘hype’ en niets dan een ‘griepje’ was.

Vreemd, want die laatsten denken nu juist dat ons immuunsysteem corona best zonder hulp de baas kan, en dat onze afweer dus opperbest werkt. Vervolgens sloten de anti-vaxxers zich aan, die geloven dat mazelen onschuldig is, dat je je afweersysteem kapot maakt met vaccins en dat een kind door inentingen bovendien kans loopt autistisch te worden.

Toen hadden we al een aardige hutspot.

Achter de schermen

Intussen hebben zich ook de mensen gemeld die zowat alle overheids- en supranationale instanties wantrouwen, of dat nu het kabinet, het RIVM of de WHO is. In dat stadium was ik eigenlijk hoofdzakelijk verbaasd dat de boze boeren zich niet subiet aansloten: die hadden immers nog een mud of wat aardappels met het RIVM te schillen en meenden al langer dat die club cijfers vervalste om ‘het volk’ te misleiden.

Allerlei extreemrechts volk, zoals de mensen achter de Blauwe Tijger, liep ook al mee: die grijpen elke gelegenheid te baat om wantrouwen tegen instanties aan te wakkeren. Wil het kabinet geen lockdown? Schande! Versoepelt het kabinet de lockdown niet? Een nog grotere schande!

Half juni, toen Willem Engel furore maakte met zijn Viruswaanzin, dacht ik: het zal mij benieuwen wanneer Baudet zich solidair met hem verklaart, of andersom. En jawel, vorige maand verklaarde Baudet fier: ‘Engel is een van de mensen die wij achter de schermen steunen.’

Snelkookpan

De snelkookpan maakt overuren. Op de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Berlijn van afgelopen weekend was QAnon plotseling alomtegenwoordig, een uit de VS overgewaaide complotgroepering, die meent dat er een kartel van machthebbers is – de huidige belichaming van de Illuminatie, zeg maar – die aan pedofilie en kinderhandel doen, en geloven dat Trump de wereld komt verlossen. QAnon is de kroon op elk complot.

Het akelige is dat er in veel een greintje waarheid zit. Ja, het kabinet zwalkt. Ja, het RIVM geeft soms onvoldoende openheid. Ja, er is te veel surveillance. Ja, Big Pharma slijt hun waren met te groot gemak en verdient er te veel aan. Maar elk standpunt wordt in extremis doorgetrokken, de argwaan wordt met de dag groter, en de woede neemt toe.

Zodat Willem Engel, die in februari nog gewoon een onbekende dansleraar was, nu cultleider is en openlijk filosofeert dat hem niks zou verbazen wanneer het volk hier te lande de nationale politici zou vermoorden. Indien het kartel zo doorgaat, komt het volk in opstand, daar kon hij ook niets aan doen.

Baudet lachte besmuikt. Hij steunt Willem immers achter de schermen.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (20)

#1 Hans Verbeek

Het akelige is dat er in veel een greintje waarheid zit.

Sommige complotten blijken inderdaad gewoon waar: de NSA luisterde de telefoons van regeringsleiders af.
https://sargasso.nl/wvdd/nsa-afluisterprogramma-was-illegaal/

Waarom is het akelig dat er een greintje waarheid in zit?
Waarom is het akelig dat regeringsleiders met Jeffrey Epstein omgingen? Vind je het vervelend als Bill Clinton van zijn voetstuk valt zoals Berlusconi?

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

“Het akelige is dat er in veel een greintje waarheid zit. Ja, het kabinet zwalkt. Ja, het RIVM geeft soms onvoldoende openheid. Ja, er is te veel surveillance.”

Dit neigt zelf ook aardig naar een complot. Maar dan meer naar dat van containment.nu, die op Joop.nl een breed podium krijgt voor hun complot theorieën.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 tigger

@1:
Wat is het toch met die obsessie met Clinton?
Veel interessanter is dat ook de huidige president veelvuldig met Epstein op de foto staat EN ook nog een hele rits aan aanklachten van seksueel misbruik aan zijn broek heeft. Dit zou toch naadloos in het plaatje van pedofilie door wereldleiders moeten passen. Dat dit niet gebeurt is volgens mij omdat veel van deze conspiracy BS een politieke agenda heeft. Of is dat ook weer een samenzweringstheorie…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 majava

@1: Net zoals jij moeite hebt met de werkelijke betekenis van een ad-hominem, maak je nu een karikatuur van wat een complot is.

Sommige complotten blijken inderdaad gewoon waar: de NSA luisterde de telefoons van regeringsleiders af.

In de verste verte geen complot. Voor jou en hopelijk niet al te veel anderen: een complot is een (geheime) samenwerking tussen meerdere personen, organen, instituten, etc. om iets te bewerkstelligen.

De NSA doet zus of zo, is niets anders dan een onfrisse, heimelijke operatie. Als dat dan ontdekt wordt, is het ook niet opeens een complot. Als de NSA en Maduro uit Venezuela het gecoordineerd zouden hebben met als doel iets met olieproductie, dan hebben we een complot.

Anders niet. Gaat dat lukken, Hans?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@1: “Waarom is het akelig dat er een greintje waarheid in zit?”
Vanwege de zin die volgt. De complottheoretici zien het als een bevestiging van hun (hele) complot en radicaliseren door. In de VS heeft dat al geleid tot een schietpartij in een pizzeria (het “kindermisbruikhoofdkwartier”).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Frank789

@0: [ sloten al snel een bondgenootschap met ][ Vervolgens sloten de anti-vaxxers ][ Intussen hebben zich ook ][ extreemrechts volk ]

Iemand die vóór Covid-19 een beetje op de websites van de complotdenkers heeft rondgesnuffeld weet dat dat voor een groot deel al tijden één en dezelfde groep mensen is.

Qanon is niet nieuw, het is gewoon een betere marketing versie van wat allang leefde, die door Covid-19 een boost kreeg. En het is zo gevaarlijk dat we moeten weten wie er achter steekt. Dit begint akelig veel op de jaren dertig te lijken.

https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/how-three-conspiracy-theorists-took-q-sparked-qanon-n900531

https://www.bbc.com/news/53498434

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hans Custers

@1

Complotdenkers zouden, als ze niet zo obsessief bezig zouden zijn met het eigen grote gelijk, best het nodige kunnen leren van zoiets als de NSA-affaire. Bijvoorbeeld dat het zelfs voor een professionele geheime dienst nog niet zo eenvoudig blijkt te zijn om te voorkomen dat er informatie uitlekt over operaties, zodra daar meer dan een handjevol mensen bij betrokken is. En dat mainstream nieuwsmedia ook gewoon berichten over dat soort informatie, als die tenminste een beetje geloofwaardig is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Co Stuifbergen

@7: Hoho, de mainstream media berichten alleen over de minder ernstige incidenten, zodat niemand op zoek wil gaan naar de echte uitwassen.

Daarmee is het bewijs geleverd: de MSM zitten ook in het complot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Co Stuifbergen

@2: Zijn de beweringen dan onjuist?

Ik vind dat het kabinet inderdaad zwalkt:
Eerst was “groeps-immuniteit” het doel, nu is “contact-onderzoek” officiëel het doel, maar de GGD’s krijgen hiervoor geen personeel.

Iedereen moet afstand houden, maximaal 6 personen op visite (met 1.5. meter afstand in huis), maar vliegtuigen mogen wel opeens vol zitten.

Er is een teststraat op schiphol, maar niemand hoeft die te gebruiken.
En ’s avonds is hij toch al dicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 beugwant

@9: Het wachten is op iemand die in een supermarkt (of waar dan ook) tegen iedereen aanbotst en daarbij roept: “Ik ben een vliegtuig!”
Natuurlijk niet ‘intentioneel’ bedoeld…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Frank789

@7:
De complotten zoals complotdenkers denken te zien gaan vrijwel altijd over schade aan de mensen aanbrengen, zoals chemtrails, vaccinaties, 5G, 9/11, pedofielenkringen en zo voorts.

Dat doel zie ik niet zo bij de NSA afluisterpraktijken. Die deden (en doen nog steeds?) gewoon wat alle inlichtingendiensten en politieorganisaties het liefst doen; jan en alleman 24/7 afluisteren (in de breedste zin) om iets strafbaars op het spoor te komen, de sleepnetmethode.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Co Stuifbergen

@11: Afluisteren kan ook schade aan mensen veroorzaken.

Het hangt ervan af of de NSA alleen strafbare dingen opsporen wil, of ook meningen die hun niet bevallen.
En het hangt ervan af of de NSA dergelijke meningen dan bestrijden wil door chantage, of door bijv. compromitterende informatie te lekken.

Zoiets zou bijvoorbeeld een presidentsverkiezing beïnvloeden.

(Er zijn ook geheime diensten die moord, ontvoering en marteling toepassen natuurlijk).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Arduenn

Er is een complot waarbij de hoogste bieder mensen kan laten hersenspoelen en ophitsen om publieke onrust en verdeeldheid te creëren. Iets met Cambridge Analytica (dat ongetwijfeld onder een andere naam gewoon doorjakkert), Palantir, the Internet Research Agency en sociale media. En er is een complot om zoveel mogelijk waanzinnige complotten de wereld in te helpen waardoor de echte complotten ondergesneeuwd en ongeloofwaardig worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Frank789

@12: [ Afluisteren kan ook schade aan mensen veroorzaken. ]

Ik heb ook niet het tegendeel beweerd.
Maar het afluisteren van de NSA an sich kun je m.i. geen complot noemen in de zin van 9/11 e.d. als je niet weet of het doel was om schade aan te richten en wat het doel was.
Tot die tijd moet je eigenlijk aannemen dat het afluisteren was om het land en de inwoners tegen schade te beschermen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Hans Verbeek

@5: dank, je bent de enige, die een poging doet om de keuze voor het woord “akelig” te onderbouwen.
Ik vind het persoonlijk niet erg dat mensen bevestigd worden in hun vermoedens.
Dat de mensen daarna door-radicaliseren is door die ene anekdote verre van bewezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Micowoco
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 beugwant

@16: Q is toch de gadgetman van James Bond?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 lmgikke

Sinds ongeveer mei zie je (eerst in de VS) meer en meer berichten over Qanon verschijnen. Geen wonder dat de aanhang groeit….

Self fulfilling prophecy, aangemoedigd door de media. Social media krijgt de schuld, maar het is toch echt de mainstream media die de complottheorieën verspreiden onder de massa.

En als het zo in het nieuws is zal er wel iets van waarheid in zitten denkt men dan.

Traditionele media, in handen van een slechts paar bedrijven…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Frank789

@19: SPAM ALERT!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Lejo

@16: Vast de Q uit Star Trek. We zullen hen nooit begrijpen.

 • Vorige discussie