PVV: Stop gratis vervangen verblijfsvergunning

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

PVV: Stop gratis vervangen verblijfsvergunning

De Partij voor de Vrijheid vindt het onbegrijpelijk dat vreemdelingen die hun verblijfsvergunning verliezen, deze gratis kunnen laten vervangen. PVV’er Sietse Fritsma zal het kabinet vanmiddag, tijdens een overleg van de vaste kamercommissie voor Justitie, oproepen om dit te veranderen. Dit is meten met twee maten , aldus Fritsma. Als je je paspoort verliest moet je wel betalen voor vervanging, dus waarom hoeven vreemdelingen dat niet te doen als ze hun verblijfsvergunning verliezen.

0

Reacties (14)

#1 pedro

Zou de heer Fritsma ook weten, dat vreemdelingen met een verblijfsvergunning daarnaast ook een paspoort moeten hebben? En dat ie dus wel een punt heeft met de vraag of de gratis vervanging van verblijfsvergunningen gehandhaafd moet blijven, maar dat de vergelijking met een paspoort totaal onzinnig is.

Weet de heer Fritsma, dat het aanvragen van een verblijfsvergunning (inclusief paspoort, machtiging tot voorlopig verblijf, inburgeringscursus, …) vele malen duurder is, dan het aanvragen van een paspoort?

Ik vermoed, dat hij wel op de hoogte is van het feit, dat verblijfsvergunningen alleen voor mensen uit niet EU landen aangevraagd hoeven te worden.

 • Volgende discussie
#2 Joost

De PVV, altijd haar steentje bijdragend aan mogelijke bezuinigingen in deze crisistijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jonny

@ Pedro,

Wat doet het er toe wat een verblijfsvergunning in eerste instantie kost, als je iets kwijt raakt ongeacht wat het is dan moeten jij en ik ook gewoon dokken bij de gemeente.

De kosten gaan voor de baten uit heb ik altijd geleerd.

Zo een verblijfsvergunning kost wat maar dan mag je wel in dit mooie Nederland wonen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

@3: Vraag je je misschien – net als ik – waar dit over gaat? Hoeveel verblijfsvergunningen worden er verloren in Nederland per jaar?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jonny

@ joost,

Dat weet ik niet en is ook niet relevant volgens mij,maar als je van te voren weet dat je het toch weer gratis terug krijgt ben je er minder zuinig op toch???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Oh, dat is zeker wel relevant. Want misschien hebben we door de vragen van de PVV zoveel geld verbrand dat we de komende 10 jaar nog gratis de verblijfsvergunningen hadden kunnen vervangen.

Daarnaast is het niet leuk die vergunning kwijt te raken. Kost je sowieso een paar uur, lastige vragen, enzovoort.

Het is gewoon weer zo’n bullshitpuntje van de PVV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

Maar mijn beste jonny, ik heb toch al gezegd, dat hij de kosten van de vervanging best aan de orde mag stellen? Letterlijk in #1: “dat ie dus wel een punt heeft met de vraag of de gratis vervanging van verblijfsvergunningen gehandhaafd moet blijven”.

Als je daar echter naar gaat kijken, mag je ook gewoon naar alle kosten en baten kijken. Als ik een dure auto bij een merkgarage koop, krijg ik daar meer en betere garantie op, dan wanneer ik een auto koop die in een contactadvertentie in het plaatselijke sufferdje aan wordt geboden. Bij een verblijfsvergunning moet je dus ook naar de eerst betaalde rekening kijken en bezien, of daar niet al heel veel betaald is. Als een paspoort 50 euro kost, en een verblijfsvergunning 830 euro, wil ik wel weten, wat we voor die 830 euro allemaal aan extra kosten maken, want de productiekosten van een paspoort zijn veel hoger dan die van een verblijfsvergunning. Voor 830 euro kunnen we heel wat kopietjes van die verblijfsvergunning maken, zonder dat we daar verlies op maken, hoor.

En de kosten gaan idd voor de baten uit, dus waarom je niet naar onze kosten wil kijken, snap ik niet.

PS: als iemand zijn verblijfsvergunning kwijt is, duurt het (tot) een half jaar, voordat ie een nieuwe krijgt. In de meeste gevallen zullen de houders dus gewoon wachten tot de vergunning toch (gratis) vernieuwd moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Chris

Ik ben de laatste tijd kennelijk teveel in Amsterdam: ik las onwillekeurig “parkeervergunning” :-S

Wilders als autohater: dat was pas nieuws geweest!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jonny

@ Pedro,

Waarom een verblijfsvergunning 830 euro moet kosten is mij ook een raadsel, maar daar gaat het volgens mij niet om, we hadden het er over of dit gratis moet worden vervangen bij verlies.
Anders moet je eens opvragen hoe hun aan die 830 euro komen, ik denk dat je verbaasd zult staan van het antwoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jonny

@ joost,

Daarnaast is het niet leuk die vergunning kwijt te raken. Kost je sowieso een paar uur, lastige vragen, enzovoort.

Dus daarom moet het maar gratis zijn??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pedro

@jonny:

daar gaat het volgens mij niet om, we hadden het er over of dit gratis moet worden vervangen bij verlies

Lees nou eerst mijn vorige 2 bijdragen eens, man. Moet ik nou al een derde keer herhalen, dat je dat al of niet gratis zijn best ter discussie mag stellen? En waarom vraagt de heer Fritsma niet eens op, hoe ze aan die 830 euro komen? Waarom moet ik dat doen? Ik heb geen problemen met het gratis verstrekken van een kopie van een A4-tje aan een vreemdeling, als die zijn eerder kopie kwijt is, en ik heb er ook geen problemen mee, als zo iemand daar misschien wel 10 euro aan administratiekosten zou moeten betalen. De strekking van de vragen van de heer Fritsma is echter, dat een vreemdeling bij verlies van zijn verblijfsvergunning opnieuw 830 euro moet betalen, en daar waarschijnlijk ook nog eens een boete bij moet krijgen, net zoals dat bij paspoorten gebeurt. En dat is ronduit belachelijk.

PS: hoe ze aan die 830 euro komen, lijkt mij uit ervaring wel duidelijk… Als iemand een visum nodig heeft, moet zo iemand vaak al een keertje of 3 / 4 op de ambassade langs komen met iedere keer weer dezelfde informatie. Bij verblijfsvergunningen zal er wel net zo´n logge en bureaucratische organisatie achter zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 pedro

@jonny#10:

Dus daarom moet het maar gratis zijn?

Nee, volgens mij reageerde Joost daar op je vraag uit nummer 5: “Als je van te voren weet dat je het toch weer gratis terug krijgt ben je er minder zuinig op toch???”. Hij voert een argument aan, wat er voor zorgt, dat die mensen wel zuinig op hun vergunning zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joost

”Anders moet je eens opvragen hoe hun aan die 830 euro komen, ik denk dat je verbaasd zult staan van het antwoord.”

Wat insinueer je hiermee? Dat alle asielzoekers crimineel zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Martijn

@13: De meeste verblijfsvergunningen zijn toch gewoon voor rijke expats?

Een belangrijk verschil tussen paspoort en een vergunning is ook dat die laatste een papiertje is, terwijl een paspoort een ding is dat redelijk gecompliceerd in elkaar zit.

 • Vorige discussie