Post-atheïst | Erdoğan over Amerika

Foto: Post-Atheïst
Serie:

COLUMN - Moslims hebben Amerika ontdekt, aldus de Turkse president Recep Erdoğan. Het gebeurde in 1178 en het bewijs, opgeduikeld door ene Youssef Mroueh, is dat Columbus in zijn logboek zou vermelden dat hij op maandag 21 oktober 1492 een moskee zag op een heuvel aan de kust van Cuba.

De claim klopt niet en dan bedoel ik niet dat 21 oktober in dat jaar viel op een zondag. En ik bedoel evenmin dat Columbus’ schepen op dat moment niet bij Cuba waren. Het probleem is dat het logboek, dat in 1991 in het Nederlands is vertaald door Hans Werner, domweg niet is te gebruiken voor dit type informatie.

Maar eerst: welke passage hebben Mroueh en Erdoğan op het oog? Het gaat om een beschrijving die we aantreffen in het logboek van maandag 29 oktober 1492, waarin we lezen we dat er

mooie bergen zijn die aan de Peña de los Enamorados doen denken. Eén daarvan heeft op de top een kleiner bergje dat oprijst als een sierlijke moskee.

Niks moskee dus, een bergtop die eruitzag als een moskee. Mrouehs claim is op niets gebaseerd en de president van Turkije bewijst met deze wartaal zijn land geen dienst.

Het eigenlijke probleem zit echter dieper dan dat een paar mensen niet lijken te kunnen lezen. Om te beginnen meende Columbus dat aan de overzijde van de Atlantische Oceaan Cipango (Japan), Cathay (China) en India lagen. Daarover had hij gelezen in de verslagen van auteurs als Marco Polo. Bovendien kende de admiraal de antieke Griekse en Romeinse teksten, die in zijn tijd golden als min of meer onfeilbaar. Pas met een Simon Stevin werd denkbaar dat Europeanen de antieke wijsheid zouden kunnen overtreffen, pas met een Galileo Galilei ontstond enig Europees intellectueel zelfvertrouwen. In 1492 was het zover nog niet en geloofde men alles wat men las. Columbus moest dus zijn in Japan, China of India.

Omdat in de antieke bronnen stond dat er op de oostelijke rand van Azië zijde, parels en goud waren te vinden, is Columbus geobsedeerd door deze materialen. Hij was zwaar teleurgesteld nooit de koning te ontmoeten waarvan hij had begrepen dat hij met goud bedekt door het leven ging. Pas Amerigo Vespucci zou begrijpen dat hij in een nieuwe wereld was aangekomen, en hij benadrukt in zijn reisverslag dan ook de afwezigheid van goud en andere rijkdommen.

Niet alleen wist Columbus niet goed waar hij was, hij had ook de woorden niet om de dingen te beschrijven die hij zag. Dus vergelijkt hij ze met wat hij wel kent en lezen we bijvoorbeeld dat het gras ergens zo hoog staat als in Andalusië in de maand april of dat sommige huizen eruitzien als Moorse legertenten. Of dat een berg leek op een moskee.

Wat ik maar zeggen wil: Columbus zag wat hij wilde zien en beschreef het met de woorden die hij ter beschikking had. Zelfs al had hij geschreven dat hij een echte moskee had gezien, dan nog was zijn verslag onbruikbaar geweest als bewijs voor Erdoğans claim.

Reacties (8)

#1 Henk van S tot S

Ach Erdoğan heeft wel vaker vreemde interpretaties bij bepaald jaartallen.
Over rond 1915 heeft hij ook wat aparte ideeën ;-)

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Volgens mij woonden er zowel 1178 als in 1492 al mensen in wat we nu Amerika noemen. Die hadden het continent dan dus al eerder ontdekt.

Ander punt is: wat wil Erdogan hier nu eigenlijk mee zeggen? Hoe geweldig de Islam wel niet is (of beter: WAS)? Inspelen op trots bij andere Turken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 bolke

Volgens mij waren de vikingen nog eerder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

@3:
De indianen (paleo-indianen??) of First Nations peoples waren er eerder.
Die kwamen als ik het wel heb, in de laatste ijstijd, over het ijs van wat nu Beringstraat is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bolke

@4: Laat putin het maar niet horen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bas van Stapelberg

Erdogan hoort tot de top van de Turkse maffia. Ieder hotel in Turkije is gebouwd met bloedgeld . Europese jongeren de dood in gestuurd met hun handel in heroïne. En dit is algemeen bekend, vreemde godsdienst hou je er op na dat dit mag. Werkelijk onbeschaamd dat deze crimineel nog werd ontvangen door Rutte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

@5:
:-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Wim Raven

Erdogan en Mroueh zijn niet de eersten die beweerd hebben dat moslims Amerika ontdekt hebben, al hebben ze een zot argument: een heuvel die op een moskee lijkt. Maar er zijn twee, drie serieuze artikelen over het onderwerp; ik zal ze gauw eens opdiepen en bekijken.

 • Vorige discussie