Politieke verruwing moet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Tweede Kamer (Foto: Flickr/linkselente)

Volgens de ombudsman draagt de politiek bij aan maatschappelijke verruwing. Dat vinden ze in Den Haag niet leuk. Alleen wordt uit de kritiek niet meteen duidelijk of de politici boos zijn omdat het niet waar is of omdat het juist wél waar is. Voor beide valt wat te zeggen.

Dat de samenleving verruwt staat wel zo’n beetje vast. Zinloos geweld neemt toe en het maatschappelijke debat over de jongste hype wordt bij voorkeur op onbeschofte toon gevoerd. Aangezien de politiek de maatschappij dient te representeren, moet ze deze verruwing volgen. In dat geval moeten de politici boos zijn op de ombudsman, omdat die kritiek heeft op iets dat eigenlijk een verdienste is. In een andere visie zou de politiek enigszins boven het gewauwel van het volk moeten staan. Dan zouden de politici boos moeten zijn op de ombudsman, omdat zijn kritiek onterecht is.

Te vrezen valt dat de waarheid in het midden ligt. De politici denken dat ze een verheven debat voeren, maar doen dat in werkelijkheid niet, onder meer omdat ze het voornaamste instrument van verruwing, een absolute kijk op de vrijheid van meningsuiting (niet alleen de inhoud is vrij, maar ook de vorm), zo hoog in het vaandel hebben staan. Of zie ik dat verkeerd?

Reacties (8)

#1 Willem

De waarheid ligt inderdaad in het midden.

Dertig jaar nuance (een eufemisme voor politiek correct) in het politieke debat heeft ons niet veel verder gebracht. Veel kritiek werd zonder argumenten als ongenuanceerd direct onder tafel geschoven. Daarom heb ik persoonlijk geen moeite met krachtig taalgebruik, zolang het de argumenten maar aanzet en niet vervangt.

Als vorm echter de boventoon voert schiet het middel zijn doel voorbij. De vader van Theo van Gogh zei het al: ‘Theo, dat je alles mag zeggen, wil niet zeggen dat je alles ook hoeft te zeggen’.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Neemt zinloos geweld toe?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Abhorsen

Ik vroeg mij eigenlijk hetzelfde af als Bismarck. Ik krijg nog wel eens verhalen te horen over de gehele veldslagen die vroeger gevochten werden tussen verschillende achterbuurten. Iets wat nu nog alleen bij bijv. voetbal gebeurd.

Op welke schaal verruwt de samenleving en over welke tijdspanne hebben we het? Het taal gebruik in de politiek lijkt wel steeds slechter te worden, en mensen de omgangsvormen zijn misschien wat veranderd. Maar is de maatschappij op de lange termijn genomen ook echt verruwt? Of letten we nu meer op bijv. geweld waarin we dit vroeger “normaal” vonden?

Kortom, waarop is het gebaseerd dat we echt verruwen, over welke tijdsperiode meten we dit en wat verstaan we precies onder verruwen?

(god wat een gemierenneuk :P)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 jan

Verruwing in de politiek moet helemaal niet. Helder taalgebruik moet wel. De stelling dat de politiek de maatschappij moet representeren kan ik volgen. Maar klaarblijkelijk meent de schrijver dat de hele maatschappij verruwt. Dat lijkt mij wat kort door de bocht. Dus zo lang politici duidelijke taal spreken zonder te kwestsen representeren ze wat mij betreft het grootste deel van de maatschappij.
Anderszijds kan echt ruwe taal uiteindelijk ook tot helderheid leiden. Ooit fluisterde een bestuurder het woord kut-Marrokaantjes in het oor van een andere bestuurder. En nu is dat een helder begrip.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Teun

Eens met #3

Maar als we het over de politiek hebben: zeggen “u praat onzin want…” of desnoods “wat bent u huigelachtig bezig, want…” moet kunnen: dingen scherp plaatsen en vervolgens beargementeren.

Maar als je elkaar zonder argumentatie voor leugenaar en alzeimerpatient gaat uitmaken, dan heeft dat gewoon geen zin.

Het is net als met het islam-debat: eerst is alles koek en ei en zegt niemand wat, en dan is het opeens een orgie van overdreven en argumentloos bashen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Christian

Zinloos geweld in de zin van willekeurig om je heen meppen omdat iets je niet bevalt is in elk geval zo nieuw dat er pas sinds een jaar of tien een woord voor bestaat. Het is vooral de extreme uitingsvorm van onbeschoftheid.

Wat niet wil zeggen dat de samenleving gewelddadiger is. In de jaren tachtig hadden we heftige krakersrellen en zoals #3 zegt waren veldslagen tussen buurten een leuk verzetje. Maar dat waren geen uitingen van gedrag dat voortkwam uit gebrek aan respect voor iedereen behalve jezelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 RennieB

Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt met deze verruwing in de samenleving. Het is voornamlijk dat alle incidenten, die van alle tijden zijn, veel meer gepimpt worden door de Media.

De overheid wil ons dat ook graag doengeloven dat het ruwer is geworden voor eigen gewin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Basszje

De ombudsman heeft het niet alleen over politiek verruwing, maar ook over bureaucratische. Zoals het onbeschoft omgaan met klokkenluiders of ‘formulierfixatie’ op bepaalde zaken terwijl common sense wat anders zegt. ( Voorbeelden bij UWV / CIZ etc )

  • Vorige discussie