Jasper Soetendal van Weetmeer.nl -bekend van meerdere gastbijdragen op Sargasso– publiceert vandaag de Politieke Landkaart 2009. Deze kaart toont de politieke oriëntatie van de Nederlandse gemeenten, op een assenstelsel links-rechts vs. progressief-conservatief. Zo liggen Groningen en Nijmegen opeens aan zee en is Urk weer terecht een eiland. De kaart deelt Nederland op in regio’s waaronder: het Progressieve Midden, de Bible Belt en eilanden als Rijk & Rechts. Ondanks de electorale vlucht naar de extremere flanken met PVV en SP liggen de meeste gemeenten nog steeds in de Midden-regio’s. Rustig wonen is het op de Rijke Eilanden. Opvallend is ook de afwezigheid van Rotterdam op het Progressieve Steden Eiland, de Rotterdammers zijn namelijk gemiddeld een stuk conservatiever en rechtser dan andere stedelingen. Eigenlijk laat de Politieke Landkaart zien wat we al wisten zoals Tytsjerkeradiel: Rode Regio, Tholen: Bible Belt, Krimpen aan de IJssel: Conservatief Midden, Blaricum: Rijk & Rechts, Wageningen: Progressieve Steden, Zoetermeer: Midden Midden, Bergen (NH): Rijk & Progressief. Maar niets is comfortabeler dan je opvattingen bevestigd zien en over onverwachte uitkomsten is het fijn discuzeuren!
Reacties (13)
Aangezien de kaart, for all intents and purposes, gewoon een schuine streep is, heeft die twee-dimensionale indeling ‘links-rechts’ ‘prog-cons’ ook helemaal geen zin.
Eens met #1.
Verder is dit op basis van de verkiezingen voor het Europees Parlement, met gebruikelijke lage opkomst.
Opnieuw tekenen na de gemeenteraadsverkiezingen lijkt me interessant(er).
Ik woon kennelijk in het Progressieve Midden
Ja maar hoe deel je partijen als Zoetermeer Vooruit, Uden2000 en Leefbaar Waddinxveen in op de assen conservatief-progressief / links-rechts?
@2: Lijkt me onbegonnen werk, gezien de grote hoeveelheid lokale partijen (probeer die maar eens te plaatsen).
Eh, wat #4 zegt.
@4,5 Ik weet überhaupt niet wat rechts-progressief is, maar in vijf maanden moeten we aan de hand van partijprogramma’s wel ergens kunnen komen toch?
Misschien eerst betere assen verzinnen. Grotere-kleinere (locale) overheid is wellicht aardig.
Rotterdammers zijn gemiddeld een stuk conservatiever? In Rotterdam leefde Pim erg en volgens mij pakt de PVV er ook steun. Tegelijkertijd is in Rotterdam inmiddels geloof ik ongeveer 40 procent van het electoraat nieuwe nederlanders. Hoe zit dat? zijn zij zo conservatief? Of is r’dam zo gepolariseerd als wat? is er een politicoloog, stadssocioloog of andere deskundige die mij kan vertellen wat er gaande is in mijn geliefde geboortestad waar ik volgens de nuttige link http://www.happyzebra.com/distance-calculator/ momenteel 11312.2 km vandaan woon?
Leuk gedaan zeg. Ben blij dat ik op noordereiland woon ;-)
Interessant is om te zien dat de progressief linksen verwijderd zijn geraakt van het vasteland.
Natuurlijk bestaat rechts-progressief. Daar is nu alles om te doen in dit land: PVV. Laten we nu maar hopen dat al die stemmers ook naar die plekken verhuizen. Ruimt lekker op in mijn stad.
De Politieke Landkaart 2010 op basis van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen is sinds vrijdag ook online!
@Jasper: Thx, snel waanlink van gemaakt:
https://sargasso.nl/archief/2010/06/16/politieke-aardverschuiving/