Paling sterft uit door dioxine

Mascotte Sargasso: ongrijpbaar maar zeer goed gezelschap indien gerookt op Cubaanse sigarenWaarschijnlijk is er eindelijk een wetenschappelijke verklaring voor de achteruitgang van de paling gevonden: dioxine. Allerlei andere theorieën zoals overbevissing van glasaaltjes door de Chinezen in de Golf van Biskaje en de aanleg van palingonvriendelijke waterwerken en andere infrastructuur konden de terruggang niet afdoende bewijzen. Maar dat dioxine de paling de das omdoet lijkt nu zeer waarschijnlijk.

Leidse onderzoekers ontdekten dat palingembryo’s kansloos zijn als hun moeder ook maar ééntiende deel dioxine van de consumptienorm voor mensen in haar lichaam heeft. Voor het onderzoek hadden ze geslachtsrijpe alen gevangen, die onderweg waren naar de Sargassozee, een gebied in de Atlantische Oceaan waar de vermoedelijke kraamkamer van alle palingen ligt. Met hormooninjecties zorgden de onderzoekers dat de eitjes rijpten, die ze vervolgens kunstmatig bevruchtten. Ze maten de dioxinegehaltes in het palingvet en zagen dat er een heel sterke correlatie was met de ontwikkeling van de embryo’s (Noorderlog). De teruggang van de palingstand in Nederland begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw: het moment dat er ook voor het eerst grote hoeveelheden dioxine in de natuur terechtkwamen. Dioxine is slecht afbreekbraar en hoopt zich op in het slib waar de paling graag doorheen glibbert. Deze overgevoeligheid voor dioxine gecombineerd met de persistentie van dit gif betekent vrijwel zeker het doodvonnis voor de mascotte van deze website.

 1. 2

  Het is een trekvis, en ik meen dat die een heel wat betere kans hebben om van een gedecimeerd bestand terug te groeien dan bijvoorbeeld kabeljauw. Laten we dat maar als positieve gedachtegang vasthouden.

 2. 6

  Komt natuurlijk nog bij dat Palingen relatief vette vissen zijn, dioxine hydrofoob is en dus lekker makkelijk accumuleert in de paling, die als ik me niet vergis ook nog hoog in de voedselketen staat en dus extra gevoelig is voor bio-accumulatie.

 3. 7

  Mijn vader vertelde me trouwens dat ze in zijn jeugd palingen vingen door een paardekop in een beek te hangen en die na een paar dagen er weer uit te vissen.

 4. 8

  Zo deden ze dat inderdaad Bismarck, krekk as nie waar is !
  Bij mij in het dorp peurde ze paling met een scherpe speer of drietand tussen de basaltblokken vandaan op de dijk.
  Paling peuren, dat zie je niet zo veel meer.

 5. 10

  Ik wilde nog een snedige opmerking maken over de pseudo-oestrogene werking van dioxine en het voorkomen van steeds Dikkere Tieten! maar ik durf niet.

 6. 14

  16.12 vs 16.12 toevalligheden stalen zich op ?

  De taart heb ik eens real gedaan met de bibliothecaresse van een bekende uni.(nie verder vertellen)

  Kskuus Carlos, wat was de topic ook en weer?

 7. 17

  Ja King, Frans en Spaans zie kaart

  De glasaaltjes gaan voornamelijk naar China waar men ze gefrituurd/ gestoomd eet. Het zouden inderdaad dus heel goed gewoon franse/spaanse schepen kunnen zijn, tenzij ze een deal hebben gsloten met de Chinezen dat ze het zelf mogen opvissen, maar dat haal ik niet uit dit figuur.

  Excuus voor deze te snelle hink-stap-sprong formulering en dank dat je me erop wees.

 8. 18

  Nou ja het ging ook om de dioxine natuurlijk.

  Mooie site trouwens: “the sea around us”. Is hier wel eens vaker voorbij gekomen, geloof ik.

 9. 20

  Heb je gelijk in BINGA, extra-ordinaire! Weinig dieren die in zulke verschillende omstandigheden kunnen overleven. Maarja, dioxine is dus de Achilleshiel van deze heldenvis.