1. 1

  Zitten wij op hetzelfde risico-niveau als Spanje en Griekenland?!? Waar komt dat vandaan?

  Het valt me ook op dat de WSJ de laatste tijd duidelijk een ‘aanval’ heeft ingezet op de financiele stabiliteit van Europa. Het lijkt een beetje een ‘het gras bij de buren is dorder’ campagne.

 2. 3

  Er is een enorm verschil met de VS. De staatsschuld van Europese landen wordt voor een veel groter gedeelte gedragen door de instituties en bewoners van die landen zelf, of andere landen in de EU.

 3. 4

  @1: Ik denk van de verplichtingen die wij hebben overgenomen van de banken. Spanje en Griekenland hebben een traditionele fiscale crisis (veel uitgaven weinig inkomsten), maar geen “moderne” (ondersteuning van de bankverplichtingen) omdat hun banken niet aan derivaten en dergelijken hebben gedaan. Geluk is met de dommen zullen we maar zeggen.

 4. 5

  Als ik kijk naar de details van het artikel voor Nederland http://online.wsj.com/article/SB126210769622909163.html?mod=dist_smartbrief#project%3DEuroZone0912%26articleTabs%3Dinteractive

  dan wordt het risico voor Nederland echt niet ondersteund ddor de cijfers die ze zelf geven.

  De stijging van het tekort tov het BNP is natuurlijk het belangrijkste en die is voor Nederland hoger dan voor de rest van de Eurozone. Voor 80% komt het door ondersteuning van de financiele sector. Die hebben nu juist flink terug betaald. Tegenover die extra schuld staan natuurlijk ook bezittingen:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70064NED&D1=a&D2=46,l&STB=G1,T&VW=T

  Uiteraard lopen we daarmee risico (Alt-A hypotheken), maar het is onzin om te doen of het niets waard is.

 5. 6

  @4: Maakt dat uit? Vanwege een vermeende Europese ‘solidariteit’ gaat Nederlands pensioenfonds ABP niet basket case Griekenland overeind houden, me dunkt.

  @5: Eens.

 6. 7

  @MS: Zie Ijsland. Europeanen, NATO-bondgenoten en deel van de Europese Economische Ruimte, maar toch vinden Nederland en het VK het geen probleem om hen 13000 euro per persoon afhandig te maken*.

  *ik ben het hier trouwens mee eens, laat daar geen vergissing over bestaan

 7. 8

  Ik heb de cijfers niet bij de hand, maar Nederland betaald niet veel -in verhouding tot de rest- rente voor zijn staatsleningen. De markt denkt dus wat dat betreft echt wel dat Nederland kan terugbetalen.

 8. 9

  Ohja, we zijn rijk en politiek stabiel, dus we *kunnen* altijd wel terugbetalen. Maar er is de kans – omdat we veel verplichtingen op ons hebben genomen – dat we genaaid zijn. De reddingsacties van Bos betekenen niet zozeer een beleggersrisico maar een politiek risico: in het slechtste geval zal er heel veel bezuinigd moeten worden.

  Het probleem met Griekenland is dat het een traditie heeft van niet terugbetalen.

 9. 10

  @9 We zullen moeten bezuiniging de komende jaren en ik denk nu juist dat het grootste risico dat we lopen nu juist is dat er niet (voldoende) bezuinigd wordt.
  Iedereen vindt dat er bezuinigd moet worden, maar het is mijn buurman die moet inleveren. Niet ik.

  En die ‘politieke stabiliteit’ is nu juist minder sinds mensenheugenis.

 10. 11

  Nouja, zodra hier studenten niet elke dag de straat opgaan om ruiten van bankgebouwen in te gooien (zoals in Griekenland het geval is), lijkt mij NL vrij stabiel. Maar serieus, ik denk wat terugbetalen betreft je enkel in Zwitserland, Duitsland en Scandinavie je geld veiliger is dan hier.

 11. 12

  Ik snap de kleurtjes ook niet echt. Waarom Frankrijk blauw en Nederland rood (terwijl alle figuurtjes er voor NL beter uitzien dan FR). Dito voor Luxemburg blauw en Finland groen.

 12. 13

  Is het risico van een grote staatsschuld niet dat er een perverse prikkel ontstaat voor de Nederlandse overheid om de inflatie op te laten lopen ? Niet dat ze daartoe heel veel kans hebben met de ECB die de Euro beheert, maar toch. Ze kunnen wel BTW en allerlei andere accijnzen verhogen.

 13. 14

  De begroting van NL steunt op aardgas. In het buitenland begrijpen ze dat die binnenkort leeg is. Ergo ipv inkomsten extra uitgaven.
  *(Daarnaast een groot percentage arbeidsongeschikten, ambtenaren en anderen die via de staatskas betaald moeten worden.

 14. 15

  @Bismarck: Relatief aan de staatsbegroting zijn de Franse bail-outs van de banken niet zo groot. Om een voorbeeld te noemen: ING had op een gegeven moment een balans totaal van 800 miljard (=anderhalf keer het Nlse BNP). ING was tevens ook de grootste bank van de wereld, wat balans totaal betrof. Sinds de jaren ’90 laat Nederland alleen de VS en het VK voor wat relatieve omvang van de financiele sector betreft (belastingparadijzen als Luxemburg uitgesloten).

  @13: Lijkt me niet. De reele waarde van de euroschuld hangt af van het prijspeil van de gehele eurozone (waarop Nederlands beleid vrijwel geen invloed heeft).

  @14: Met de stijgende olieprijs zullen de (ondergrondse) aardgasvoorraden ook meer waard worden. Voor de zoveelste keer: man je weet niks.

 15. 16

  Als ik de bijgeleverde grafiekjes bekijk dan doet nederland het beter op het gebied van percentage staatsschuld, begrotingstekort en werkeloosheid dan het EU-gemiddelde.

  Hoe kunnen we dan toch op rood staan? foutje?

 16. 17

  @16: wat JSK in @15 zegt. Teveel riskante beleggingen gedekt met een te klein BNP.

  Daar staat weer tegenover dat voor de duitse landesbanken iets soortgelijks geldt, en dat oostenrijk ook een soortgelijk probleem heeft met ‘riskante’ oosteuropese leningen met een risico ter hoogte van het BNP van oostenrijk (en oostenrijk is niet rood ingekleurd).

  Gewoon klassieke journalistiek dus.