Orbán wil Sloveense pers breidelen

ELDERS - Slovenië is verwikkeld in diplomatieke conflicten met twee buurlanden.

De Hongaarse premier Orbán heeft zich gestoord aan de cover van het Sloveense tijdschrift Mladina. De cartoon toont hem in karikatuur, de nazi groet brengend, temidden van enkele Sloveense politici van de SDS, een rechtse oppositiepartij die geliëerd is aan Fidesz. Mladina hekelt de invloed van Fidesz in Slovenië. Relaties van de Hongaarse partij zouden investeren in media die gecontroleerd worden door de SDS. Op 22 maart schreef het blad over de schorsing van Fidesz als lid van de Europese Volkspartij, een ‘halfzachte’ maatregel die tot stand kwam door de bemoeienis van Sloveense EVP leden. De cartoon op de cover die bij dat artikel hoorde riep een woedende reactie op vanuit buurland Hongarije. ‘Dit overschrijdt de persvrijheid’ schreef de Hongaarse ambassade aan het Sloveense ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Wij verzoeken u stappen te nemen om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen.’

Slovenië heeft het verzoek afgewezen. Mladina heeft de brief van Hongarije op de cover van de volgende editie gezet. Hoofdredacteur Grega Repovž schrijft dat een land dat van een buurland vraagt op te treden tegen journalisten een serieuze bedreiging vormt voor de hele regio.

Mladina heeft ook gewezen op de Hongaarse belangen achter de overname van rechtse Sloveense media. Het land probeert invloed in Slovenië te krijgen via de Hongaarse minderheid in de Noordoostelijke regio Pomurje. Ze maken volgens het Sloveense blad geen geheim van hun aspiraties. De Hongaarse ambassadrice laat zich fotograferen met op de achtergrond een kaart van Groot-Hongarije inclusief Pomurje. Hongarije investeert ook in de Sloveense havenstad Koper om toegang te krijgen tot de Adriatische Zee.

Een onopgelost grensgeschil

Het kleine stukje van Slovenië dat aan zee grenst is nog steeds aanleiding voor diplomatieke conflicten met het andere buurland, Kroatië. Dat land heeft geweigerd de resultaten van de bemiddelingspoging over de toegang tot de Piran baai te accepteren omdat er sprake zou zijn van vals spel aan de kant van Slovenië. Sloveense kranten kwamen deze week met berichten dat de Kroatische geheime dienst een rol gespeeld heeft in het publiceren van telefoongesprekken tussen betrokken Sloveniërs die in 2015 de aanleiding waren voor Kroatië om zich terug te trekken uit de onderhandelingen. Slovenië heeft vanwege deze berichten nu zijn ambassadeur uit Kroatië teruggeroepen.

Onze leider Salvini

In de binnenlandse politiek krijgt Slovenië behalve met Orbán nu ook te maken met navolgers van de Italiaanse populistische vice-premier Matteo Salvini. De Domovinska liga (Homeland League) is een nieuwe partij die is opgericht voor de Europese verkiezingen. De partij komt op voor soevereine naties en veilige grenzen.

“The European spring is coming, the spring of European nations. The European spring is symbolised by the sovereignist bloc under the leadership of Matteo Salvini. The Homeland League wishes to be part of that undertaking,” said a party spokesperson, accusing the French president Emmanuel Macron and the German chancellor Angela Merkel of being destroyers of the European Union.

Of deze Bond voor het Vaderland succes zal hebben valt nog te bezien. In de voorspelling van Politico zijn de acht zetels al bezet door andere partijen. De liberale partij van premier Marjan Sarec, de voormalige televisiekomiek die de grote winnaar was van de parlementsverkiezingen vorig jaar, zou nu drie zetels halen. De twee EVP partijen (SDS en NSi) staan op verlies.

De Groenen zouden hun zetel verliezen. Maar die voorspelling is nog van voor het optreden van Spitzenkandidat Bas Eickhout van de Europese Groenen gisteravond in Ljubljana.

Reacties (1)

#1 Stoic

In Wales mocht men in de school niet Welsh spreken en kreeg men een bord om de nek als men het wel deed. Dat was toen. (Er zijn meerdere voorbeelden).
Maar de “goede oude tijden” komen weer boven en in andere landen eigenlijk nooit weggeweest.
Toen Joanna Lumley vanuit Mongolië met de trein in Rusland aankwam, zei de conducteur “In Rusland spreken wij Russisch”. Wat natuurlijk gelogen is.
“In Hongarije spreken wij Hongaars”.
In een andere draad: “In Marokko spreken wij (Marokkaans-)Arabisch en schrijven Arabisch”.
https://www.youtube.com/watch?v=QsPDT5qHtZ4
Nationalisme is nothing but teach you how to hate people that you never met and all of a sudden you take pride in accomplishment you had to part in whatsoever and you brag about the americans and you got to fuck the French ……