“Ook CCS noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (16)

#1 Steeph

zucht, diepe. Iets met een paard en een wagen en een verkeerde volgorde. Om nog maar niet te spreken over geld dat je uitgeeft aan symptoombestrijding ipv het aanpakken van de oorzaak.

 • Volgende discussie
#2 seven

De badguy’s pakken altijd de meeste subsidies.. Wat zullen ze blij zijn met de natuurljke klimaatvariaties..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

wat insinueer je hier nu seven? dat de huidige temperatuurstijging een natuurlijke variatie is?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 seven

@Carlos, ja grotendeels wel. Ik onderschrijf het belang van energiebesparing, maar ben uiteindelijk sceptisch geworden over het C02 verhaal en hoeveel invloed de menselijke uitstoot op de stijging heeft. De recente veranderingen in temperatuur is voor zeker de helft (als het niet veel meer is) natuurlijk. Met name de toename van zonneactiviteit over een langere periode (dus niet alleen de 11 jarige cyclus, maar langjarige gemiddelde spelen mee. Daarnaast blijken de IPCC modellen onjuist en metingen kunnen ook beter. De grootste afwijkingen naar boven zitten in landen waar de metingen niet goed worden uitgevoerd zo las ik gisteren nog. Ook Urban heatzones spelen mee en zelfs de veranderende zwaartekrachtwerking van de zon en precessie van oa de aarde. Gisteren een zeer goede en zeer recente presentatie van Scafetta bekeken ( US EPA en 40 peer reviewed publicaties op zijn naam ) Gisteren samen met MP het erover gehad. https://sargasso.nl/archief/2009/09/02/warme-he/#comment-377620
Scafetta (rapport Scafetta Et al. 2009), onthoud die naam.. (of anders eerder Stott et al. 2003)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rik

Oei! Investeren in duurzame energie! Maar hoe houden we onze industrie dan tevreden? Gelukkig bestaat er zoiets vaags als CO2 dus als we wetenschappers die roepen dat de dag des oordeels eraan komt een hart onder de riem steken kunnen we opeens claimen dat biomassa, kernenergie, css en andere gedrochten uit het verleden groen zijn!: Hoera voor zon vaag iets als CO2 want als politicus je ergens concreet op vastpinnen dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bontenbal

Typische end of pipe oplossing: zet een filter op je uitlaatpijp en de vervuiling vangen we af. Probleem opgelost, toch? Nou nee, uitstel tot later. En wel een die de overheid mag gaan betalen!

Want het lijkt ook niet echt te willen met die CCS. En dat komt volgens mij een hoop mensen in die hoek wel heel goed uit. Kunnen ze lekker subsidietjes aanvragen en de echte pijn nog heel wat jaren uitstellen.

De ondertekenaars zitten ook allemaal in de hoek van de traditionele energie en niet in de hoek van de duurzame energie. Dat zegt toch genoeg?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 seven

“This solution suggests that a significant portion of climate change is natural and linked to changes of solar activity. He will also address the puzzling possibility that climate change might be partially driven by an additional natural forcing different from the radiative one that has not been identified yet. Finally, he will use these findings to attempt a climate prediction about the 21st century and discuss the possibility of an imminent global cooling.” http://yosemite.epa.gov/ee/epa/wkshp.nsf/vwpsw/84E74F1E59E2D3FE852574F100669688#video video

Dr. Scafetta is a research scientist in the Department of Physics at Duke. He has about 40 papers in peer reviewed journals

“Conclusion Scafetta, EPA 2009
Current climate models, such as those adopted by the IPCC,
appear to fail to reproduce large details found in the data on all
temporal scales.
These details appear to be linked to solar variability.
Thus, climate models are severely underestimating by a large factor
the solar effect on climate change on both short and long time
scales.
A phenomenological model has been presented. It was shown to
predict centuries of past climate change and suggests that up to
65% the observed warming since 1900 was directly or indirectly
induced by the sun according to current TSI proxy models.
Climate may be significantly modulated also by an additional forcing
that may be directly or indirectly linked to the movement of the
planets that may affect the solar activity and/or the Earth.
A cooling is expected until 2030 – 2040 because of a 60 year cycle.” http://yosemite.epa.gov/ee/epa/wkshp.nsf/vwpsw/84E74F1E59E2D3FE852574F100669688/$file/scafetta-epa-2009.pdf PDF

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 paul

CCS = energieverspilling

energiebesparing = geen voedsel weggooien, minder zeevaart, zuinigere auto´s, meer hennep

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rik

@7

En nog veel meer daarover: ik kan iedereen aanraden om “The Deniers” van Lawrence Solomon eens te lezen. In tegenstelling to wat de titel misschien doet denken (wordt als een soort van geuzennaam gebruikt) en genuanceerd boek geschreven door iemand die zelf uit de milieubeweging komt. Toont niet aan trouwens dat global warming niet waar is, maar wel “the science is far from settled as the IPCC would like us to believe”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 mescaline

VVD braltaal: “stevig beleid”, “stevig overheidsbeleid”.

Wel een zeldzame term als je het nagaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 MP

@seven (dat Carlos niet een verkeerde indruk krijgt), ik heb Scafetto zijn berekening van de tijdconstante herhaald en volgens mij schroeft hij deze omhoog zonder daar een solide onderbouwing aan te geven. De analyse geeft 8-9 jaar hij gaat uit van 12 jaar, zie zijn slides 52 en 59. Die 12 jaar geeft 50% bijdrage [C], als je uitgaat van 8 jaar is de bijdrage minder dan 20% [A]. Verder is zijn model erg eenvoudig en bewerkt hij de temperatuurdata, wat ik niet kan controleren. Waarom kiest hij een hogere waarde op grond van vage argumenten?? Dus zijn 50% is waarschijnlijk te hoog. Daar komt bij dat het verschil in de komende jaren verder zal oplopen omdat CO2 gewoon door blijft stijgen. Maar ik denk wel dat hij een punt heeft dat men voorheen de bijdrage van de zon heeft onderschat, maar dat betekent helemaal niet dat CO2 geen grote rol speelt in de recente stijging, 50% is ook nog veel namelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 seven

@11 Je richt je tot mij zodat Carlos niet een verkeerde indruk krijgt? Stel je voor dat je verdacht wordt van het hebben van verkeerde standpunten en uit de CO2 kerk gegooit wordt oid? Eng geloof met aparte DDR http://www.cinemien.nl/daslebenderanderen/trailer.php?land=nl / gereformeerde / jehova trekken krijgt dat CO2 doemdenken.
Laat je maar niet zien met rapporten in de hand die tegen die religie ingaan. Voor je het weet maken ze een brandstapel of enkele goelag ;)

..Geintje..

Serieus ik ben blij dat je de rapporten echt hebt doorgelezen en bestudeerd. Scafetta bestudeerd beide maar op pagina 58 zie je dat het voorspellende model wat uitgaat van 12 jaar het beste correleert met de data.

“The model well agrees with this secular temperature reconstruction. The model “predicts” centuries of data! ”

Daarnaast spreek jij over 50 procent, hijzelf heeft het “up to 65 procent..”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Yevgeny Podorkin

Wij steken dan ook onze handen uit de mouwen…en zo bij te dragen aan het halen van klimaatdoelstellingen.

Kijk, daar word ik nou vrolijk van.

Hoogachtend,

…..
…..
Peter de Wit, President directeur Shell Nederland
Øystein Løseth, CEO Nuon Energy
Maus van Loon, CEO Electrabel Nederland
Michiel Boersma, Voorzitter Raad van Bestuur van Essent
Joost van Dijk, CEO E.ON Benelux
Huib Morelisse, CEO RWE Nederland
Pieter Trienekens, Raad van Bestuur, Nederlandse Gasunie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 MP

@seven, dat is natuurlijk niet de manier om een goed model te maken, een parameter op onafhankelijke wijze bepalen en die daarna maar even veranderen omdat dat beter past bij je eigen visie…en wat hij allemaal met grote stelligheid roept dat overtuigd mij geenszins, ik wil het zelf berekenen en begrijpen. En als blijkt dat het allemaal toch wat meevalt met de rol van CO2, dan ben ik gelukkig. Mind you, ik wil dus begrijpen hoe het echt zit en heb geen vooropgezet standpunt, of je dat van onze Italiaanse vriend kunt zeggen is maar zeer de vraag want hij wil alles verklaren vanuit de zon. Op zich een goede exercitie maar daarna moet je weer alles wegen en kijken wat de bijdrage van andere factoren kan zijn.

Overigens zijn er ook nog wel wat onzekerheden over de TSI proxy data. En als je kritisch naar slide 58 kijkt dan zie je dat het nog wel een beetje tegenvalt hoe goed zijn model de data beschrijft. Uit ervaring weet ik precies hoe dit soort mensen te werk kunnen gaan, daarom wil ik zelf wel eens de data bestuderen die hier gebruikt wordt, het zal niet de eerste keer zijn seven dat ik wat lijken in de kast vind bij een artikel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Yevgeny Podorkin

“I’m sending from this Arctic to all world citizens, particularly world leaders to draw an urgent attention to take action immediately, to preserve this planet earth, to preserve all what we can to help our succeeding generation to be able to live in a hospitable environment in a sustainable way.”

Aldus de zichtbaar geschokte UN secretaris Ban Ki-Moon varend door het Noordpoolgebied op een Noorse ijsbreker…

Reken maar van yes dat dit muisje nu eindelijk een staartje gaat krijgen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 DiRadical

@8
Je hebt helemaal gelijk.
Straks bouwen ze 5 kolencentrales en hebben ze er 1 extra nodig om de energie te produceren om de CO2 van de 5 andere op te slaan.

Blijkbaar is de eindigheid van fossiele brandstoffen geen probleem meer.
20% verspilling inbouwen in het systeem en jij, als consument, moet aan de spaarlamp omdat je dan minder energie verbruikt.
Leuk speeltje voor techneuten, maar vooral niet in de praktijk brengen.

 • Vorige discussie