Noorderslag 2007: wordt het nog wat met de Nederlandse muziek?

De grootste naam op het jaarlijkse festival in Groningen, ook wel de thermometer van de Nederlandse popmuziek genoemd, is Ilse De Lange. Je kunt natuurlijk ook naar het optreden van Malle Pietje & de Bimbo´s. Van lauwe countryrock naar Hollandse pretpunk in een handomdraai. Deze diversiteit van de Nederlandse muziek is sinds een aantal jaren ook qua kleur terug te zien op Noorderslag. In de foyer is bijvoorbeeld de hele avond R&B en hiphop te zien (Jiggy Dje, Uni-q) . In de kleine 3FM-zaal vind je daarentegen vooral blanke, studentikoze gitaarpop (Coparck, Alamo Race Track).

Na een avondje kijken (en bier) op de gezelligste nieuwjaarsborrel van Nederland, lijkt de stemming in de Nederlandse popmuziek bedrukt. Gezelligheid troef, maar achter de dijken komt er niet veel moois meer bovendrijven, lijkt het. Waren in de jaren zestig/zeventig nog Nederlandse bands toonaangevend in de wereld (Shocking Blue, Golden Earring, Focus), het Nieuw Nederlands Peil lijkt anno 2007 niet echt over te houden. De winnaar van de Popprijs komt uit Nieuwegein en heet Spinvis.

Wat vindt u? Moeten we dan toch maar gewoon droge voeten houden met Marco Borsato, Jantje Smit en Blöf?

 1. 1

  Marco Borsato, Jantje Smit en Blöf zijn niet om aan te horen. Maar Ilse De Lange maakt al tijden leuke muziek, zonder zich lijkt het echt zorgen te maken dat ze zich zou moeten aanpassen aan wat commercieel beter scored. En dat merk je ook wel in haar muziek. Ze legt nog haar eigen ziel erin.

  Er is volgens mij nog steeds best wel veel leuks in Nederland… maar dat zie je meestal niet commercieel boven drijven. Niet dat commercieel zo slecht is (zitten ook leuke dingen bij), maar daar lijkt de McDonnalds formule ook gewoon toegepast te zijn: smaakloos eten dat noch lekker, noch vies is zodat het voor niemand aanstootgevend is. Ipv eten dat je of heerlijk of vies vind. En dit is geen exclusief “Nederlands probleem”.

  Daarbuiten is er nog wel genoeg dat je tenminste vies of heerlijk kan vinden. En soms ook binnen de commercie, zoals bijs. Mvr. De Lange.

 2. 2

  Er valt ontzettend veel leuks te zien in Nederland, soms ook daadwerkelijk van Nederlandse bodem.

  Wij noemen het sympathieke Amsterdamse Zea (http://www.zea.dds.nl/index.html)

  voor de metalheads het Arnhemse Heidevolk (www.heidevolk.com)

  en op dancegebied behoort Nederland als sinds jaar en dag tot de wereldtop.

  Dat een groot gedeelte van de leuke Nederlandse bandjes niet kan leven van hun bandwerk, is natuurlijk heel jammer voor ze, maar de platen en optredens zijn er wel. Er zijn gewoon te weinig Nederlanders die ernaar komen luisteren.

 3. 3

  nederlandse muziek???? ik luister liever naar duitsers dan dat k naar nederlandse muziek luister… duitsers zijn tenminste nog gezelliger hahaha
  maar even serrieus ik vind nederlandse muziek troep..

 4. 4

  Hey, Zea! Een flatgenoot van mij (toen ik nog op Uilenstede bivakkeerde) speelde daarbij. Inderdaad leuke muziek, trekt nogal op dEUs. Ik heb Kowtow to an Idiot nog wel ergens liggen denk ik..

  Tsja, en ‘kwaliteit’ is in het oor van de luisteraar. Bands als Within Temptation (gothic metal) vind ik persoonlijk niet zo geweldig maar internationaal doen ze het goed. Ik vind eigenlijk ook Blof best sterke muziek maken (niet direct mijn smaak, maar het is wel muziek met hart).

 5. 5

  Er gebeurt zat in Nederpopland. Rosa Ensemble, In Julia’s Mind Scene, Durk Attaturk en C-mon & Kypski zijn een paar Hollandse bands die ik persoonlijk erg kan waarderen. En aangezien ik niet bepaald bovenop de ontwikkelingen in popland zit, is dat ongetwijfeld nog maar het topje van de ijsberg.

  Maar ik vind het vooral erg jammer dat het anno 2007 blijkbaar nog uitmaakt uit welk land een band komt. Zelfs als er alleen nog maar kutmuziek uit Nederland zou komen: nou en? Dan halen we de goede muziek toch gewoon ergens anders vandaan?

  Iknik

 6. 6

  Het grote voordeel van Nederlandse bands is dat je ze nog eens in levende lijve kunt zien.

  Daarnaast zou het natuurlijk mooi zijn als je een soort van nationalistische trots op kon brengen voor je vaderlandsche waar.

  Als ik Noren tegenkom, zijn die vaak aangenaam verrast door het feit dat ik zoveel leuke Noorse bandjes ken. Omgekeerd komt niet voor; en dat ligt niet aan het feit dat Nederlandse bandjes te lui zijn om naar Oslo te trekken. Ze mogen gewoon niet :)

 7. 7

  Kende Coparck van de kaas reclame en ben naar hun nieuwe CD presentatie geweest. Viel helaas zeer tegen.

  Alamo Racetrack recentelijk ook wat van gehoord en dat klonk nie sleg.

  Blof is al jaren een band met hoge kwaliteit voor en specifieke doelgroep.

  Pete Philly & Perquisite vond ik leuk op Lowlands, waren ze op N’slag?

  Het gaat niet slecht met de muziek in NL maar ook niet vreselijk goed.

 8. 8

  Blijf mij verbazen dat een talent loze act als blof als talentvol gezien wordt. Het is zulke inspiratie loze nep-poëzie. Dreutelmuziek met slechte zang en teksten. Het is voor mij echt het schoolvoorbeeld van hoe je zogenaamd intellectueel overkomt zonder het te zijn.

  :p

 9. 9

  @8: Gaarne op de “ik vind” manier schrijven. Je mening wordt niet gedeeld.

  Vertel maar eens welke bands nog meer op dezelfde manier songteksten schrijven en dezelfde kwaliteit hebben.

 10. 10

  @ 5: Het maakt op zich niet uit waar bands vandaan komen. Iedereen luistert denk ik naar muziek die hij/zij leuk vindt, ongeacht welk land van oorsprong.

  Nederland is wel een handig uitgangspunt, zoals bij zoveel zaken. Het is net als met eten: vind ik het belangrijk of het Nederlands is, nee. Vind ik Nederlands eten minder lekker, JA! Is dat erg boeiend? Ach, het houdt je van de straat.

 11. 12

  Spinvis is toch een prima winnaar? En er komen best leuke bandjes uit Nederland. Ik word wel blij van Gem, Solo, zZz of The Riplets. Ze kunnen natuurlijk niet op tegen al die Noorse bands van Bart…

  Echt briljant is trouwens Wende Snijders. Maar dat is meer voor in het theater.

 12. 13

  Wende Snijders, zucht… Ik zag haar laatst op TV. Daar kwam ze heel erg dom over. Goed, dat maakt misschien niets uit voor haar muziek. Maar onbewust doet dat toch wat met mijn muziekbeleving. Nooit meer muzikanten op TV kijken. Althans niet als ze hun mond opentrekken voor iets anders dan zingen.

  Wat mij betreft is Spinvis een goede winnaar, hoewel hij wel een beetje gehyped is het afgelopen jaar.

  En zZz roeleert! :-)

 13. 14

  @8: de gustibus non est disputandum. Los van of je de muziek van Blof goed vindt, staat dat ze m.i. integer met muziek bezig zijn: ze schrijven zelf hun muziek en teksten en voor zover ik kan overzien doen ze ook voornamelijk wat ze zelf leuk/goed/mooi vinden en wringen ze zich niet in duizend bochten om maar zoveel mogelijk te verkopen. Dat vind ik op zich al respect waard.

  Tsja, en mijn muziek is het ook niet, hoor, verder :)