Nog meer Wilders-cijfers onderzocht

wildersnovaGisteravond haalde Geert Wilders tegen de camera’s van Nova in een kort interview maar weer eens aan dat 40 procent van de Britse moslims vóór de invoering van een sharia zou zijn. Wie, zoals Wilders, vlot cijfers noemt, moet er vanuit gaan dat de bronnen een iets langere adem hebben. Resultaten uit hetzelfde onderzoek: 41 procent van de Britse moslims is tegen die sharia en een kleine 20 procent ‘wist het niet’. En 82 procent van diezelfde groep keurt bijvoorbeeld de rellen en het geweld na de Deense cartoons af. Nog meer cijfers?

Wilders heeft zich vermoedelijk gebaseerd op een artikel in de Britse krant Telegraph van 19 februari 2006, net als de rest van het journaille destijds. De resultaten van ICM Research, die het onderzoek deed in opdracht van de krant, beslaan echter 26 pagina’s. In deze uitgebreide enquête werd Britse moslims onder andere gevraagd naar hun stemgedrag en het beeld dat de autochtone Britse bevolking van hen heeft. Ter verduidelijking: deze poll werd afgenomen niet alleen een jaar na de aanslagen in Londen, maar ook kort na de Deense cartoonrellen en nadat videobeelden waren opgedoken waarop te zien was hoe Britse soldaten onschuldige Irakezen martelden. Enige verdeeldheid in de samenleving dus, maar desalniettemin zijn de cijfers geruststellend. Enkele resultaten uit het onderzoek uit 2006:

80 procent
van de ondervraagden is het eens met de volgende stelling: “De westerse maatschappij mag dan niet perfect zijn, maar moslims zullen zich moeten aanpassen en niet proberen deze maatschappij te beëindigen.” Slechts 7 procent vond de westerse maatschappij “decadent en immoreel“. Op de vraag wat men dacht van “Al-Qa’eda of sympathisanten hiervan die Westerse doelen aanvallen” antwoordde 86 procent van de ondervraagden “wrong“. 7 procent ‘wist het niet’ en 3 procent beantwoordde de vraag niet. Slechts 4 procent stond er ‘positief’ tegenover.

En dan de sharia. Wilders heeft gelijk met zijn 40 procent. Maar wat wordt precies verstaan onder een sharia? Daar is geen eenduidig antwoord op. Zoveel vertakkingen van de Islam, zoveel sharia’s. Hoe de ondervraagden zelf de sharia omschreven, werd in dit onderzoek niet genoemd.

Een jaar eerder, in juli 2005, deed ICM research eveneens een onderzoek naar de meningen van moslims in het Verenigd Koninkrijk. Wat men vond van het uitzetten van extremistische moslims of moslims die aanzetten tot haat? Een ruime meerderheid van de moslims in Engeland bleek daar vóór te zijn. Het is als de supporter die niets heeft met de hooligan, maar volgens Wilders zijn er alleen maar hooligans.

Het plaatje hieronder komt ook uit een onderzoek van ICM naar de mening over Islam onder het gehele Britse volk.

juli2001

Uit juli 2001, welteverstaan. Ch-ch-ch-changes.

 1. 1

  Dat getal van 40% is ook gebiassed omdat d’r al geexperimenteerd wordt met de sharia in engeland: civielrechterlijke zaken kunnen volgens sharia-wetgeving worden afgehandeld, als beide partijeen dat willen. eerste linkje wat ik zo snel vond. Beroep aantekenen voor de ‘westerse’ rechter is nog altijd mogelijk.

 2. 2

  Mooi, dit soort fact-checking.

  Interessant is ook de vergelijking met soortgelijke onderzoeken onder de autochtone bevolking. Zo bleek bijvoorbeeld dat Amerikanen een stuk bloeddorstiger waren (geneigd eerder geweld te gebruiken) dan menig moslimnatie. Uit mijn hoofd heeft Glenn Greenwald hier wel eens uitgebreid over geschreven. In de Bush tijdperk natuurlijk.

 3. 4

  Ach, we weten toch al lang dat die hansworst uit z’n nek lult? Geef het de tijd. Hij verschiet z’n kruit veel te vroeg. Binnenkort heeft hij niets meer om over te zwetsen, en valt ‘ie door de mand. Al is het na nieuwe verkiezingen… Ik weet nog dat het hele LPF-circus er destijds toe leidde dat er ineens niemand meer in mijn directe omgeving op die partij had gestemd. Hilarisch!

 4. 5

  Het probleem is dat de cijfers hier in een tabel worden gepresenteerd. Dit laat de lager opgeleide weer ruimte om dit weg te zetten als de gedachte van een powerpoint consoltant die aldus een probleem probeert weg te moffelen.

 5. 6

  @Pinda: Die EP-verkiezingen zijn in dat opzicht fantastisch geweest: ze zorgden ervoor dat wilders overmoedig werd. Moet je nagaan wat-ie allemaal niet had geroepen als er 2e-kamer verkiezingen waren geweest.

 6. 7

  Laten we het hopen mijn beste weldenkende medereaguurders… maar al die Wilders stemmers hebben deze discussie en nuanceringen niet door, zij lezen de schrijfsels van de Telegraaf Media Groep: Spits!, SchijnGeil en de krant van Haataanwakkerend Nederland.

 7. 8

  Het is alleen jammer dat de Wilders aanhang niet op een “links” weblog als Sargasso kijkt en dus gewoon denkt dat hij gelijk heeft.

 8. 9

  Ja en nee… nu moet ik mijzelf toch even corrigeren, want uit betrouwbaar onderzoek blijkt dat 17% van de lezers hier PVV stemt. De PVV is onder Sargasso lezers de derde partij (na D66 en GL).

  Ze lezen dus wel degelijk mee, en sommigen durven zich zelfs te mengen in discussies. Als het de redactie lukt om er paar van Wilders af te weken kunnen we later zeggen: “pappa zat in het verzet” dat is dan wel weer mooi.

 9. 12

  Ik vind 40% voor sharia anders best veel. Als je die resterende 20% nu ook nog door 2 deelt, betekent dat dat ieder tweede hoofddoekje dat je op straat tegenkomt in Bradford eigenlijk wil dat ze gestenigd wordt als ze vrijt met de buurman.

 10. 13

  @ HJ

  Ik vraag me af hoe de virtuele verzamelplaats voor beroepszwakzinnigen en latente nazi’s, GeenStijl, straks omgaat met haar verleden als lobbyist voor Wilders, na de grote val die hij straks maakt.

 11. 14

  Sorry Carlos, mijn stem ging bij de Europese verkiezingen niet naar de PVV door de les van de Dalai Lama. Komt hij nu in aanmerking voor een militaire Willemsorde ?

 12. 16

  >Resultaten uit hetzelfde onderzoek: 41 procent van de Britse moslims is tegen die sharia en een kleine 20 procent ‘wist het niet’.

  Wat zegt hij hier fout dan? 100-41-20=39, ah, hij zit er een procent naast, eindelijk kunnen we hem betrappen…

  Ik heb trouwens zo’n vermoeden dat heel wat PVV aanhang voor een Sharia is, iig de wijze van straffen…

 13. 18

  @ gronk

  Wonderbaarlijk, niet? Ik kan me niet voorstellen dat je zo’n dikke traanplaat voor je harses hebt. Het is treurig om te moeten constateren dat we niets, maar dan ook echt he-le-maal niets, van de geschiedenis hebben geleerd.

 14. 19

  @KJ
  En het probleem zit in jouw opvatting over de sharia. Dat die gaat over stenigen is de opvatting van de Wilders aanhanger. Over het algemmen bedoelen moslims daar civielrechterlikke zken mee, zoals door gronk in 2 al aangehaald.

  Verhagen en anderen wijzen op de invoering van de sharia in Canada. Nog afgezien van het feit dat het ddar niet is doorgeggan ging het ook daar om afhandeling van scheidingen ed. Verzwegen wordt dat de Joodse gemeenschap in canada wel zoietes heetf.

  Het zou beter zijn als de moslims wereldwijd een zouden werken aan meer verbreiden van kennis over de sharia. Als je de doucmentaire ‘op weg naar mekka’ volgt dan zie dat ze zich op geen enkele manier bewust zijn van de verkeerde opvatting die het woord sharia in het westen opropet.

 15. 21

  @18: Idd, volstrekt onbegrijpelijk. Heb je eindelijk, na een paar 100 jaar, een moorddadige religie redelijk onder de duim gekregen, laat je zomaar weer de regels van een andere moorddadige religie binnen. Treurig die traanplaten.

 16. 22

  @ Marc

  Dus? Wilders mag wel even ’n van de pot gerukte vergelijking maken m.b.t. Mein Kampf en de Koran? Het is gewoon een feit dat er in elke extraradicale PVV’er (die er goed over heeft nagedacht waarom ‘ie PVV stemt) een sluimerende nazi zit, die af en toe z’n lelijke harses laat zien. Een ‘linksmens’ is volgens een PVV’er altijd maar hypocriet en een ‘landverrader’, maar ik moet de eerste PVV’er nog tegenkomen die durft toe te geven dat ‘ie vies is van een tintje en van alles wat vreemd is…

 17. 23

  ik moet de eerste PVV’er nog tegenkomen die durft toe te geven dat ‘ie vies is van een tintje en van alles wat vreemd is…

  In de comments van de telegraaf zag ik toch een aantal PVV-achtigen die daar helemaal geen moeite mee hadden.

 18. 24

  Ik begrijp de aantrekkingskracht van sharia wel; in landen, laten we zeggen zo rond de 30e breedtegraad is het moeilijk om een niet-corrupte wereldse rechtsgang te bereiken; iemand met meer geld wint altijd in de gerechtsgebouwen van Pakistan, of anders traineert hij de zaak gewoon tot jij dood bent. Dat is anders met sharia, waar de rechter, vis-a-vis een machtig persoon met een getrokken portemonnee of pistool, zich kan beroepen op een almachtige god. Zaken gaan eerlijker en sneller.

  Maar de situatie transleert gewoon niet. En dat moeten we benadrukken. Iets anders geeft een voet tussen de deur, twijfel (over de corruptie van ‘wereldse’ rechters hier) en ghetto-vorming. En daarmee zetten we het sprookje van moreel relativisme vrolijk voort.

 19. 25

  @KJ: dat is hier niet zo gek veel anders hoor. Ga een beetje stevig civielrechterlijk procederen en je zit zo op 10K euro aan proceskosten en all that. Vraag maar na bij xs4all.

 20. 26

  Marc#11, uw vooringenomheid stoort mij enigszins desalniettemin ben ik u van dienst met het opzoeken van twee onafhankelijke polls op Sargasso waarbij het percentage Wilders stemmers beide op 17% uitkwam.

  Check de derde poll hier:
  https://sargasso.nl/pollsarchive/

  en lees over een eerdere poll hier:
  https://sargasso.nl/archief/2009/04/13/voila-het-redelijk-groen-rechts-alternatief/

  De eerste poll heeft 500 stemmen, de tweede (oudere) 621 stemmen. Dat zijn behoorlijke aantallen en ook al zie je soms dat mensen tweemaal stemmen (op werk en thuis) het beeld is constant en derhalve zie ik het als een (redelijk) betrouwbare peiling van de politieke voorkeur onder de Sargasso lezers.

  Indien u dit een aanfluiting vindt dan raad ik u aan om naam en adresgegevens vandaag nog op te sturen naar de redactie dan wordt u binnenkort wellicht opgebeld door een onderzoeksbureau die uw mening en profiel als Sargasso lezer gedetailleerd in kaart zal brengen.

 21. 28

  @gronk; ja, maar dat heeft natuurlijk niet zo waanzinnig veel met corruptie te maken. Dat is gewoon een uitvloeisel van een hoog arbeidsloon.

 22. 30

  @HJ …Ik als PVV stemmer houd dat linkse politieke gezwets van jullie elke dag goed in de gaten….dus maak je geen zorgen…

 23. 32

  Toch wel schokkend om te lezen dat maar 11 % van de Britse Moslims vindt dat hun geloofsopvattigen strijdig zijn met terrorisme. Dat daarnaast maar liefst 40 % hun eigen middeleeuwse recht wil toepassen is inderdaad is ook niet vrolijk makend. Ik denk dat als je christenen dezelfde vragen stelt je hele andere uitkomsten krijgt

 24. 36

  @32: Doe maar es in Noord-Ierland dan. Trouwens, hoeveel % van de katholieken is niet voor de kerk, maar wel voor de wet getrouwd? Anders lijkt me dat je blijkbaar toch de katholieke wetten ondersteunt (ook al lieg je van niet, maarja die katholieken met hun taqya he?).

 25. 43

  > Slechts 4 procent stond er ‘positief’ tegenover.

  Er wonen ca 2m moslims in the UK.

  4% is 80.000 mensen.

  Scary shit.

 26. 45

  Valt het op democratischewijze willen invoeren van de sharia (wat dat ook zijn moge) niet gewoon onder de vrijheid van meningsuiting?

 27. 46

  iig goed om te lezen dat een flinke meerderheid van de moslims ervoor is om extremisten, haatzaaiers ( en misschien ook wel zware criminelen?) uit te zetten. Nou de (linkse) elite nog overtuigen

 28. 48

  @sik
  Interessant inderdaad, skip gelijk even naar pagina 18 waarop blijkt dat de moslims in Frankrijk en Duisland significant toleranter zijn de hele bevolking en in het VK net zo als de hele bevolking…

 29. 49

  moslims in het VK zijn een stuk conservatiever ieg.

  are homosexuals act morally acceptable: 0%

  OEPS

  interessante link sickbok, thanx. merendeel stelt me gerust, alleen homofobie is wel enorm.

 30. 53

  Seven: maar als Wilders vervolgens tientallen miljoenen Europa uit wil zetten zegt hij daarmee dat het merendeel juist crimineel is. Dat zijn *ook* de feiten.

 31. 54

  Net zoals hij trouwens zegt dat moslims als ze met meer zijn *toch* voor de sharia zullen zijn. Waarmee hij feitelijk zegt dat ook moslims die zich nu aan de wet houden niet te vertrouwen zijn. Wetsgetrouwe, ingeburgerde moslims zijn blijkbaar crypto-fundamentalisten volgens Wilders.

 32. 55

  @55 Klopt dat heb ik ook gehoord. Als er een bepaald percentage 30 40 of meer moslims is veranderd het karakter van de samenleving is zijn stelling. Wellicht door interne druk vanuit die moslimsamenleving?
  Ik zie ook dat de ene persoon die zich moslim noemt niet hetzelfde is als de moslim die de hele dag met z’n neus in de Koran zit en daar rechtvaardiging vindt voor terreur tegen Kafirs. Echter het is de vraag als de moslims de overhand gaan krijgen ze de liberalere moslim niet sls munafiq zien waardoor die zich meer volgens de norm van de groep gaat gedragen.

 33. 57

  @seven
  Het feit is dat er zelfs volgens de hoge schattingen 6% moslims in Nederland zijn. Als we dan de hele toename in Niet-Westere allochtonen tot 2050 erbij optellen dan kom ik tot 2,2 miljoen, ofwel pak hem beet 13-14%. Als ze dan allemaal op de moslimspartij stemmen dan zijn ze toch bijna net zo groot als de PVV..

 34. 58

  Een deel van de westerse allochtonen zou je er ook bij kunnen optellen. Indonesië (Wilders achtergrond btw ) bv wordt immers als “westers” beschouwd in de CBS cijfers. Daarbij zullen er tegen die tijd grote groepen autochtonen zijn die ouders hebben die moslim zijn en nog allochtoon waren, dus uitgaan van allochtoon / autochtoon zegt niet alles. Een kleinkind van een moslimfamilie die naar NL kwam is immers volgens het CBS geen allochtoon meer, maar 3e generatie en wordt in het hokje autochtoon gestopt, maar er is een grote kans dat dat weer een moslim is.
  Ik vraag me ook af wat de variatie zou kunnen zijn in het kindertal. Dat ligt bv bij Marokkaanse vrouwen in Nederland flink hoger dan bij het autochtone deel. In de jaren 80 wat het gemiddelde aantal kinderen per vrouw rond de 8 maar is daarna wel flink gedaalt, maar nog altijd aanzienlijk hoger dan bij andere delen van de bevolking.

 35. 59

  8 moet zijn 7 kinderen per Marokkaanse vrouw..in 1980 dus.
  Vruchtbaarheid eerste generatie niet-westers allochtone vrouwen
  kinderen per vrouw
  Marokko 7

 36. 64

  @61
  Onderzoek van Beer is trouwens uit 2007 gebaseerd op de cijfers tot 2006 toen oa ten tijden van Verdonk de immigratie sterk afnam en er over het algemeen steeds minder immigratie was. Dat het daarna nadat het kabinet viel weer zou stijgen tegen de toenmalige trend in had Beer niet voorzien.

  (fig 2 tot 2006 http://depot.knaw.nl/5/1/demos-23-09-debeer.pdf
  Zelfs op basis van die achterhaalde cijfers die gebaseerd werden op een dalende trend qua immigratie en dus totaal lager was dan nu de realiteit is qua immigratie was er al een stijging tot 24,4 % van het aantal moslims in 2050 mogelijk. Senario 3 Sterke stijging Pagina 4 en 5

 37. 65

  @64 vandyke In de war met India wellicht? Ik had het over Indonesië.
  “De republiek Indonesië is een land gelegen in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee ’s werelds grootste eilandstaat. Met een populatie van 237.512.355 (2008)[3] is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking” http://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesië

 38. 66

  @parallax: indonesie heeft ~240 miljoen inwoners, waarvan 86% zichzelf moslim noemt (volkstelling van 2000). Zie wikipedia.

 39. 68

  Maar seven, vindt je ook niet dat voor iemand die zich zo gespecialiseerd heeft in ‘duh moslim’ als wilders, het een beetje een zwaktebod is dat-ie zo slordig is met z’n definities en populaties?

 40. 70

  @69 Het is kennelijk lastig om aan de cijfers te komen. Ik zie bij het CBS cijfers verdachten bv geen selectiemogelijkheden op geloof namelijk, wel op afkomst.

  Het CPB heeft trouwens ooit in 2003 een onderzoek geschreven waar Wilders in een kamerdebat om verzocht. De kosten van de massa-immigratie, alleen gingen ze in dat CPB rapport uit van alleen de kosten van de eerste generatie, en vanaf 25 jaar, dus zonder de kinderjaren en studietijd. Het idee was namelijk dat binnen een of enkele generaties de problemen zoals grotere werkeloosheid als vanzelf zouden oplossen. Een hoopvolle gedachte inderdaad.

  Quote CPB:
  “Van arbeidsmigratie op grote schaal zijn geen belangrijke gunstige effecten te verwachten voor het inkomen van de reeds aanwezige bevolking of voor de collectieve financiën. Als de sociaal-economische kenmerken van immigranten gemiddeld overeenkomen met de thans in Nederland aanwezige niet-westerse immigranten, is er zelfs sprake van een negatief effect op de collectieve financiën. Tot die sociaal-economische kenmerken worden met name gerekend: arbeidsdeelname, inkomen en gebruik van collectieve voorzieningen zoals gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. In deze situatie neemt weliswaar het bruto binnenlands product toe, maar op lange termijn vallen de opbrengsten van deze toename nagenoeg geheel toe aan de immigranten en buitenlandse kapitaalverschaffers. Over de levensloop bezien zijn de kosten voor onder meer zorg, onderwijs, pensioenen en sociale zekerheid groter dan de extra belasting- en premie-inkomsten. Als de immigrant bij binnenkomst 25 jaar oud is, gaat het gemeten over de gehele levensloop per saldo gemiddeld om een kapitaalsbedrag van 43 000 euro http://www.cpb.nl/nl/news/2003_24.html
  http://www.cpb.nl/nl/news/2003_24.html

 41. 71

  @seven
  Wacht even, ze moeten zich dus tegen de trend in meer gaan voortplanten (ze zeggen niet hoeveel) en alle niet-Westerse allochtonen (100%) behalve de Surinamers zijn moslim… Tja, harde cijfers….

  Ook uit jouw link trouwens: “De toekomstige immigranten zullen lang niet
  allemaal niet-westerse allochtonen zijn. De
  laatste jaren groeit het aantal immigranten uit
  Oost-Europa al fors. Voorzover de toekomstige
  immigranten wel niet-westerse allochtonen
  zijn, zullen dat voor een deel migranten uit andere landen zijn dan in het verleden, zoals uitbevolkingsrijke Aziatische landen als India en
  China. Naar verwachting komt maar een be-
  perkt deel van de toekomstige immigranten uit
  islamitische landen en er is zeker geen reden
  om aan te nemen dat het percentage moslims
  onder toekomstige immigranten hoger zal zijn
  dan nu.”

 42. 73

  @ vandyke
  Turkije bestaat voor 99,8 procent uit moslims.. Dat er ooit eerder veel Christenen waren, tja oa De Armeense genocide en Assyrische genocide door de Turken heeft daar een eind aan gemaakt.

 43. 74

  @seven: zoek eens op de CPB-site hoeveel een autochtoon ‘oplevert’. Ik denk dat je zult vinden dat dat maar een heel klein beetje in de plus zit.

  Andere reden waarom arbeidsmigratie ‘geld kost’: arbeidsmigranten komen hier niet voor de goedbetaalde banen, maar doen vaak laagbetaald werk, en betalen daardoor ook relatief weinig belasting (niet het 42/52% inkomensbelastingtarief).

  ’t is allemaal niet zo moeilijk hoor.

 44. 76

  Er zijn behoorlijk wat Turkse Christenen in Nederland. ik weet dat omdat ik bijvoorbeeld eind jaren ’70 mij nog intensief heb ingezet om voor een groep onder hun een verblijfsvergunning te verkrijgen. De EO, NCRV en KRO hebben toendertijd aandacht aan de problematiek besteed.
  Hoeveel het er zijn is mij niet bekend maar ik vermoed meerdere duizenden.

 45. 78

  van der Laan beweert trouwens dat er in Europa, zo zegt hij voor de camera in Nova, geen miljoenen (dus 2 miljoen of meer) criminele moslims zijn.. Op ruim 53 miljoen, of zelfs volgens van der Laan op 20 miljoen moslims lijkt me dat een te lage schatting, niet?

  Zeker als je dit soort percentage’s in de krant leest
  Quote uit het Parool:
  “Maar volgens het boek loopt het aantal dat in Amsterdam in aanraking komt met de politie op tot zeventig procent. ” http://www.parool.nl/parool/nl/26/BOEKEN/article/detail/247831/2009/06/12/Indringend-boek-over-Marokkaanse-jongens-uit-West.dhtml
  Quote uit de Volkskrant:
  “Van de Marokkaans-Nederlandse jongemannen in Rotterdam in de leeftijd van 18 tot 24 is bijna 55 procent met de politie in aanraking gekomen op verdenking van een delict.” http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1208793.ece/
  Cijfers worden ook ondersteunt door deze cijfers..Verdachten Per jaar, in een jaar dus in dit geval 2006..
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71147ned&D1=0&D2=1,3,37,50,55&D3=4&D4=0&D5=l&HDR=G4,G3,G1,G2&STB=T&CHARTTYPE=1&VW=G

 46. 82

  @80 Uitzetten van autochtonen zonder extra nationaliteit is lastig. Zouden trouwens sommige van die autochtonen geen allochtone ouders hebben, ivm de eerder genoemde kwijtraken van het label allochtoon na 2 nieuwe generaties?
  Hoe dan ook is het recidive cijfer van die autochtonen lager dan bij Marokkanen. Uit jouw link:

  “90 procent van de jongens met een Marokkaanse achtergrond recidiveert, tegenover 60 procent van de autochtonen.”

  Idee waar die heen zouden moeten? Verlaten waddeneilanden?

 47. 83

  @79, u heeft twee academische graden, u begrijpt vast het volgende:

  verdacht is niet veroordeeld
  jongens 18-24 is niet de hele groep
  verdacht naar etniciteit per jaar heeft een verband met recidive (welke hoog is)

  Stel voor het gemak de recidive op 100% en neem de totale groep niet westers als moslim allochtoon, dan zit je met naar boven afgerond 5% (is 4.5 ofzo) van die groep als crimineel, 5% van 20M is ongeveer 1M …

  Met 1/16 frans bloed ben ik zelf ook ergens allochtoon … bovendien, wat is crimineel? Parkeerboete niet betalen, belastingschuld, petty theft, zware lichamelijke mishandeling/beroving?

  Voor de helderheid, ik wil niet en doe geen poging problemen te onderkennen of weg te cijferen. Maar uw gegoogel met getallen heeft de kenmerken van een naar een vooropgesteld antwoord toewerken.

  Welk land dat zich zelf respecteerd in het internationale verkeer zou zijn eigen burgers statenloos willen maken?

 48. 84

  @seven/83
  Het uitzetten van allochtonen met een tweede paspoort is eveneens lastig, zo niet onmogelijk. Een jurist bent u niet, zoveel is duidelijk. (Probeer dat maar eens hard te maken in Straatsburg, ‘tis gelul voor de bühne, excusez le mot.)

  60%*72 miljoen=43,2miljoen….

  Overigens, ik gaf alleen maar aan dat u vreemd redeneert, meneer ik geef gewoon de cijfers.

  Daarbij had ik het over het uitzetten van die moslims, problem solved. Wel goed lezen.

 49. 85

  @84
  CBS tabeltoelichting:
  “Verdachte
  Een persoon tegen wie een proces-verbaal van aanhouding is
  opgemaakt op verdenking van een misdrijf.

  Misdrijf
  Strafbaar feit van de zware soort, als zodanig aangeduid
  in de strafwetten.”

  Stateloos mag niet. Ik zeg ook niet of ik het ermee eens ben, maar Wilders heeft benadrukt dat hij het alleen voor diegene met een dubbel paspoort cq dubbele nationaliteit die crimineel zijn en jihadistisch zijn wil uitzetten. Dus 3 voorwaarden voordat uitzetting ter sprake komt..
  PS volgens mij heeft Zwitserland een systeem waarbij een nieuwe immigrant gedurende een bepaalde tijd het land kan worden uitgezet als ze na binnenkomst geen werk meer hebben of tegen de lamp lopen.

 50. 86

  Hal Incandenza
  Het verhaal gaat vaak dat het niet kan, maar in een democratie worden wetten gemaakt door de meerderheid, en kunnen wetten die in de weg zitten worden geschrapt. Verdragen kunnen worden opgezegd etc. Zelfs de grondwet kan met 2/3 meerderheid uiteindelijk worden aangepast. (Denk bv aan de Fortuyn art 1 discussie.)

 51. 87

  @86 u overtuigt mij niet met het kopieren van een tabeltoelichting waar u overduidelijk (1) niet de genoemde post heeft gelezen of (2) u niet van wil bent er inhoudelijk op in te gaan.

  Nogmaals, verdacht is niet veroordeeld.

  Criminelen vallen (ligt voor de hand) onder het wbvstrafrecht, maar niet alles wat daar in staat is van het kaliber zwemleraar …

 52. 88

  @DJ @79 Schrijf ik in mijn post ook nadrukkelijk het woord verdachten erbij om verwarring te voorkomen. Derde regel van onderen.

  PS de CBS cijfers zijn per jaar.
  Bovenkerk heeft beweerd dat voordat bepaalde allochtone groepen 25 zijn er al een flink deel een crimineel verleden heeft. Hij heeft onderzoek gedaan naar de totalen tot 25 zeg maar.

  ” Een 18-jarige die in 2006 een roofoverval pleegde, komt niet voor in de statistieken van 2007.”

  “Van de Marokkaans-Nederlandse jongemannen in Rotterdam in de leeftijd van 18 tot 24 is bijna 55 procent met de politie in aanraking gekomen op verdenking van een delict.
  (..) voor Turks-Nederlandse mannen 36”

 53. 89

  @89, kan aan mij liggen, maar ik zie dat woord niet staan:

  van der Laan beweert trouwens dat er in Europa, zo zegt hij voor de camera in Nova, geen miljoenen (dus 2 miljoen of meer) criminele moslims zijn.. Op ruim 53 miljoen, of zelfs volgens van der Laan op 20 miljoen moslims lijkt me dat een te lage schatting, niet?

  Cijfers per jaar bij hoog recidive geven dus ongeveer een idee van de groepsgrootte, al zijn er hordes die denken dat je dit lineair kunt extrapoleren zodat 16 jaar later alle allochtonen crimineel zijn.

  Boude claim dat een roofovervaller uit 06 niet in 07 meer rottigheid kan uithalen, ik denk niet dat het er zo staat; tenzij deze persoon vast zit gedurende dat jaar of niet recidiveert. En dan nog de vraag of met recidive een nieuw strafbaar feit wordt bedoelt of hetzelfde strafbare feit op nieuw plegen.

  Lang verhaal kort, de onderbouwing dat er in elk geval waarschijnlijk een paar miljoen (=>2M) criminele moslims zijn vind ik nogal mager.

 54. 90

  Wat ik lees uit de cijfers is inderdaad dat 40% de sharia wil invoeren en dat 4% (dat is 1 op 25!) positief staat tegenover terroristische acties. Los van Wilders en zijn ideeën over oplossingen: hoe kun je daar nu luchtig over doen dat zijn toch zeker beangstigende cijfers?

 55. 91

  @seven/87
  Los van het feit dat er voor dit soort idioterie nooit een meerderheid zal bestaan (laat staan 2/3), is het niet gebruikelijk verdragen (EVRM?!)op te zeggen. Hoewel dat voor Wilders wel weer twee vliegen in één klap zou zijn. Worden we meteen ook uit de EU geknikkerd en iedere andere vorm van internationale samenwerking. De sancties die hierop zouden volgen moeten jullie (ik ben weg voordat het vrij verkeer van mensen en goederen onmogelijk wordt gemaakt) dan maar voor lief nemen. Het feit dat jij dit soort BS serieus neemt doet mij, gezien het feit dat kennelijk niet aan uw verstandelijke vermogens ligt, wel ernstig twijfelen aan uw geestelijke gezondheid.

  Trouwens @86
  Het is zeer moeilijk om de Zwitserse nationaliteit te krijgen en je vliegt er zo uit in eerste instantie.

 56. 92

  De Partijvoorzitter, de Partijleider, de Fractieleider Tweede Kamer, een 2e kamerlid die in het buitenland bewust uit de heup met twijfelachtig en volslagen onjuiste cijfers jongleert…

  *naar juridische blunders conflicterend met rechten/ plichten 2e kamerlid of buitenlands (Lands)belang zoekt of iets anders om stevig billenkoek te kunnen geven..maar hij vast niet een beetje dom*

 57. 93

  Als de Grote Leider nu al zo zit mis zit met zijn verhaaltje op de Deense tv, hoe moet het dan als hij premier is geworden en over echt belangrijke onderwerpen moet gaan praten?
  Ik krijg nu al last van een vreselijk plaatsvervangend schaamtegevoel.
  Kan je makkelijk bijvoorbeeld de Duitse nationaliteit krijgen? Hoeft niet dubbel.

 58. 94

  Volgens mij zitten we dankzij de PVDA in deze situatie.Tot voor de dood van Theo van Gogh, had nog bijna niemand in Nederland van Geert Wilders gehoord.Dus,zo begon!Sharia: Overigens meer dan 20 Saoedi-Arabië scholen, elk voorgezeten door de lokale ambassadeur van Saoedi Arabie, zich bevinden in de hele wereld,in Bonn,Berlijn,Londen, Madrid,Parijs,Rome,enc…Dus,sharia in EU ook.De moslims in Balkan krijgen alle hulp van Saudiers…En wat doen EU ( NAVO )..gaat de Serviers bombarderen. Lang leven de idioterie van Europa ! Kijk naar de toestanden in Parijs, net alsof de gemiddelde achterstandswijk in Nederland er zo veel beter uit ziet.In Brussel kan je ook op straat om je heen kijken, daar is geen film[Fitna] meer nodig. Wilders benadrukte niets tegen moslims te hebben, maar wel tegen hun religie. Die ziet hij niet zo zeer als een religie, maar als een totalitaire ideologie.De hele islamitische wereld zoals we die vandaag kennen is een product van 1300 jaar oude jihad dynamiek. Wilders:Het is nog een minderheid, maar zodra ze sterker worden, zullen ze van toon veranderen en zal het te laat zijn om terug te vechten. Voorbeeld: Alija Izetbegovic[Bosnie ex pres..] ; Islam moet de macht grijpen zodra hij er sterk genoeg voor is,net zoals de 50 % moslims dat in Maleisie hebben gedaan,en hij verklaard dat is er geen plaats voor andere opvattingen, maar de islam.!![Dus,Wilders had gelijk!] De Balkan leert ons veel.Sarajevo, hoofdstad van Bosnië, vroeger multi-etnisch, vandaag de dag voor meer dan 90 procent bewoond door moslims.
  In Kosovo de instelling van Sharia een feit is, een Talibanstaat in Europa,90%moslim.Kosovo is een schoolvoorbeeld van demografische jihad. Hetzelfde kan worden opgemerkt over Libanon, waar het voormalige christelijke land vol is gelopen met moslims, met alle gevolgen van dien.Tja de Islamitisering van de Balkan gaat ten koste van de Christenen,er zal dus een dag komen dat delen van Nederland zich ook gaan afscheiden! Islamitische wijken of soms zelfs getto’s in EU zijn de voorlopers van onafhankelijke enclaves, zoals Kosovo, die hun eigen macht aan het creeren zijn binnen de EU lidstaten. Alles wat er gebeurd is met de Servische kerken in Kosovo, Bosnië, en zal gebeuren hier! Feit is dat er onder moslims een grotere criminaliteit is, ze kak hebben aan onze regels, wetgeving, agenten, cultuur of wat dan ook,en Geert wil alleen de gasten die zich niet aanpassen laten opbokken. Op zich heeft de Wilders niets tegen de moslim zelf maar wel dan Nederland steeds verder geislamiseerd wordt.De angst dat Wilders aan de macht komt is een nachtmerrie voor links. Eindelijk die linkse feestjes klaar!Het mooiste is dat ik Geert niet eens anti islamitisch kan noemen. Je zou hem eerder anti fundamentalitisch kunnen noemen.

 59. 95

  @91, fantaseer daar even bij hoeveel procent van de kaaskoppen voor de doodstraf zijn bij een brabantse zwemleraar. De doodstraf is gewoon een vorm van terrorisme onder een vaandel van gerechtigheid (denk bv homo’s in iran). Als jij dat geen terrorisme vind, misschien lynchen door de buurtbewoners wel. Bovendien, voor terroristische acties zijn behoeft wel wat specificatie, bedoelt men palestijns verzet en iraakse bermbommen of ontploffende metros. Nog even los van de constatering dat elk getal boven de 0% te veel is, verwacht ik toch dat veel% van KaasKopNL wel met een zwemleraar minder kan leven. Maar dat is uiteraard net zo verwerpelijk…

  @92 de 2/3 meerderheid die deze keus door de 1e kamer leidt is wel goed opgeleid en heeft een goede basis in de rechtsgeleerdheid.

  @95, dit zijn waanbeelden …

 60. 97

  @97 persoonlijk zou ik mij meer zorgen maken over de komende griepgolf die in het milde voorspelde scenario in een jaar net zo veel doden zal maken als longkanker. Meest vatbare groep is die van na 1957 … (longkanker NL = 3 x 9/11 per JAAR!)

  Ik zeg niet dat er niets aan de hand is, maar zo lang ik niet beschik over info welke een verschil laat zien tussen terrorisme in de omgeving waar deze mensen zelf wonen en een decennia oud conflict een paar duizend km verder op – zijn deze gegevens moeilijk bruikbaar voor andere zaken dan stemmingmakerij. Daar kom je niet mee weg in een serieus wetenschappelijk journal, de volkskrant of erger de telegraaf is niet zo kritisch en publiceert wel meer wazige verhalen.

 61. 98

  Bijna de helft van de Belgen denkt uiterst negatief over de islam en de moslims,46 procent van de stemgerechtigden meent dat de islam geen bijdrage kan leveren aan de Europese cultuur. 48 procent vindt dat de islamitische waarden een bedreiging zijn voor Europa en 37 procent meent dat de meeste moslims geen respect hebben voor de Europese cultuur en levenswijze. Dat blijkt uit onderzoek van universiteit Leuven.Jammer dat de meeste mensen nog steeds niet inzien dat hij gelijk heeft

 62. 99

  @DJ:[@95, dit zijn waanbeelden …],dit zijn FEITEN!!!Lekker met je kop in het zand komt allemaal wel goed lekker verder dromen.

 63. 100

  Maar goed stefan, stel nou eens onmogelijke geval eens voor dat je het bij het rechte eind hebt. Dat d’r een moslimsamenzwering is om hier de boel over te nemen. Wat wilde je dan voorstellen om daaraan te gaan doen?

 64. 101

  @99 De meeste, Europeanen dachten voor de tweede wereldoorlog uiterst negatief over joden. Betekent dat dat Hitler daardoor gelijk had?
  En kom nu niet met Godwin aanzetten.

 65. 104

  @DJ:#103:Dat je jezelf hiermee voor lul zet merk je blijkbaar niet.Sneu figuur,van je opmerking krijg ik toch wel een héle slappe plassert.
  Je kunt niet tegen de waarheid zekker?

 66. 105

  Ach, Christelijk geloof, Joods, Hindoe, dus voor de sake van consistentie en tegen de spelling nazi’s hiero, lijkt mij een non issue, maar spelling interesseert mij dan ook werkelijk geen zak en ben een atheist. Wel verbaasde mij zelfs het ontbreken van een hoofdletter in @99

  Jammer dat de meeste mensen nog steeds niet inzien dat hij gelijk heeft

 67. 106

  @105, ik stop met luisteren zodra iemand begint te claimen dat hij de waarheid in pacht heeft, charlatan. Verder doe je mij geen grotere eer dan stellen dat ik voor lul sta in jou kringen. Voor die slappe plasser van je krijg ik regelmatig aanbiedingen voor pilletjes per email, moet ik dat even voor je doorsturen?

  Stop toch met trollen jongen …

 68. 107

  #101:[Wat wilde je dan voorstellen om daaraan te gaan doen?]Ik heb niets tegen de islam Ik wil alleen islamitische invasie van Nederland te stoppen.
  Zolang immigranten overal vandaan komen is er niks aan de hand. Problemen ontstaan vooral als er onevenredig veel immigranten uit één land komen (zoals Marokkanen
  ,Turken,Algerijnen Afghanen, Irakezen,Iraniers,Palestijnen,enz…Zolang men commentaar op criminele Marokkanen en commentaar op extreem gedrag door moslims wegzet als racisme zal Wilders groeien.Het ligt dus aan jullie zelf dat er een Wilders bestaat en dat hij aan het uitgroeien is tot een zeer bepalende factor in de Nederlandse samenleving.

 69. 108

  Gronk/Seven,

  In Nederland zijn geen honderduizenden Indonesiers, maar honderduizenden Indische Nederlanders. Groot verschil. En van die Indische Nederlanders heeft praktisch niemand een Koran onder zijn bed liggen. Ik niet, mijn familie niet, mijn vage geassimileerde kennissen niet, en de rest van die 1e, 2e en 3e generatie Indo’s niet. Ze liggen nog eerder te rollen op de grond bij de pinkster.
  Stelletje racisten trouwens.

  Indonesiers != Indische Nedelanders.

  Die 2 moslims mag je er bij tellen.

 70. 109

  #107:@DJ:Met tieren en janken bereik je niets!
  Kom met argumenten.Feiten wil ik en niet die uitgekauwde onderbuikprietpraat van je!

 71. 110

  Hal Incandenza 92
  Ik zeg niet dat ik het serieus neem, maar het is niet juridisch onmogelijk. Kijk in de wereld om je heen, dars door de geschiedenis heen. Staten, ook westerse en zeker ook de Europese kunnen zeer grillig zijn in hun meningen, zelfs in de jaren 90 was er in Europa een burgeroorlog gebaseerd op geloof.

  ’Over 25 jaar sharia in Nederland’
  Het is een voor autochtone Nederlanders ronduit schokkende stelling, maar ds. H.G. Koekkoek durft hem wel aan: we moeten niet vreemd opkijken als binnen 25 jaar in Nederland de sharia, de islamitische wetgeving, is ingevoerd. http://www.ad.nl/groenehart/alphen/3299410/rsquoOver_25_jaar_sharia_in_Nederlandrsquo.html

  PS dat ik dit plaats wil niet zeggen dat ik het steun..

 72. 112

  @110 soms vraag ik me bij jou af of je de betekenis van de woorden wel kent. Dit is je reinste versie van de pot die de ketel verwijt zwart te zien. Mijn inbreng hier is moeilijk te classificeren als zijnde uit de onderbuik.

  ds ‘amen’ de koekkoek …

  spul hier posten en dan opmerken dat dit niet betekend dat je het er noodzakelijk mee eens bent maar wel na laten te zeggen wat je er wel van vind … gewauwel.

 73. 113

  @112 Als atheïst denk ik dat hij op het gebied van de studie naar de Koran een betere vergelijking kan maken dan iemand die daar niet thuis in is. Lees het artikel, boeiende materie..

  Paar quotes:
  Koekkoek (70) heeft koran en islam uitvoerig bestudeerd
  ,Het overal invoeren van de sharia is een doel van de islam. Wat de christenen rest is onderwerping aan de islam of vervolging.’’

  het joodse geloof niet missionair, gericht op verspreiding. ,,Het christendom is dat wel, en dat is wel eens met het zwaard gegaan. Ook de islam is missionair. De zendingsdrang van de islam verschilt echter, die is gericht op de hele wereld. Het is duidelijk het doel door middel van de jihad, de heilige oorlog, de hele wereld onder de islam te brengen, desnoods met harde middelen.’’

  Ook gelooft Koekkoek niet dat moslims in Nederland uiteindelijk de uitgangspunten van hun geloof zullen loslaten. ,,De joden waren al 2500 jaar weg uit Israel, maar hun godsdienstige gebruiken hebben ze altijd behouden,’’ zegt hij. ,,Dat zal met de islam ook gebeuren, daar zorgen de moskeeën wel voor. Het gaat om de leer. En die zegt: we zijn in oorlog met Nederland, want dat is geen islamitische staat.’’

  Het islamitische deel van onze bevolking neemt razend snel toe

 74. 114

  Het islamitische deel van onze bevolking neemt razend snel toe

  Net als het internet gebruik en het aantal GPS apparaten in automobielen, er moet een verband zijn!

 75. 115

  @ 111
  Lol, als ik het volgende lees kan ik hem erg moeilijk serieus nemen:

  Het islamitische deel van onze bevolking neemt razend snel toe, zegt hij. ,,Nu al heeft de helft van alle baby’s islamitische ouders. De verwachting is dat over een jaar of vijftien de helft van de bevolking bestaat uit moslims.

  Ik vraag me af waar deze man zijn wijsheid vandaan haalt? Zelfs een worst-case scenario van het CBS voorspelt ‘slechts’ ~24% islamieten in 2050. Heel wat jaartjes verder dan die 15 jaar die hij voorspelt en dan nog lang geen meerderheid. En de kans dat dit scenario uitkomst, schat het CBS volgens mij op 5%.

  De helft van alle baby’s heeft islamitische ouders? Laten we eens kijken naar de cijfers van het CBS uit 2007.

  Levengeborenen, totaal van de bevolkingsgroep
  – Autochtoon: 137826
  – Niet-westerse allochtoon: 31266

  Levengeboren van de groepen die samen het merendeel van de moslims vormen:
  – Marokko: 7 711
  – Turkije: 5797

 76. 118

  en ALS de moslims dan hier de boel hebben overgenomen en we moeten ons bekeren of sterven, welke stroming moet dat dan zijn?
  soenietisch of shiietisch, alevitisch,wahabistisch, salafistisch etc.
  ik denk dat ze daar eerst wel even over zullen moeten vergaderen. (misschien mogen we zelf een stroming oprichten.joepie!)
  En dat gaat ook nog heel wat worden met de bouw van al die besnijdenis klinieken.
  en het drukken van 16 miljoen korans zal ook wel werkgelegenheid opleveren. vergeet ook de textielindustrie niet (hoofddoekjes,burqa’s, niqaabs ,bidmatjes,mutsjes,capuchons,bontkrage).Maar denk ook aan de scooters,kromzwaarden,bomgordels en ak-47’s er allemaal geproduceerd moeten worden.(als we iets doen,doen we het wel goed)
  enige nadeel is dat ze dan nederland vast gaan volstorten met woestijnzand .want daar voelen ze zich toch thuis,hè
  dat zal voor ons waterminnende nederlanders wel even wennen zijn denk ik.

 77. 119

  @116 Uit die video, je weet wel deze http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU gemaakt door US christenen , daar komen zijn feiten vandaan, of uit de boeken die aan de basis van deze video hebben gestaan. Probleem is echter dat er een paar stedelijke regio’s worden verward met het gehele land. (BV Groot Brussel ipv geheel België, maar leg een Amerikaan maar eens België als staat goed uit.. Maar het blijven Amerikanen die het gemaakt hebben dus het valt mee. (Gezien de Kopenhagen is de hoofdstad van Nederland oid mythe wat daar in aarderijkskundeboeken stond.) Aan de andere kant is het beeld wel duidelijk, of het nu 25, 30, 40, 50 of 100 jaar duurt er komt een moment dat ze de meerderheid zijn als de geboortecijfers zo van elkaar verschillen. Zelfs als de immigratie nu tot nu zou terugvallen. De kennis van exponentiële groei is beperkt, maar het is duidelijk dat als je 4 kinderen hebt en die kinderen weer 4 kinderen dat je dan al aardig op voorsprong staat tov van diegende die zich beperken tot 1 of twee kinderen.

  Ik denk trouwens dat Wilders deze video ook heeft gezien, tenminste dat neem ik aan. Hij komt op GS regelmatig voorbij, staat ook op dumpert, zelf nog ge-upload ;) en als je een regelmatige bezoeker van die site bent, weet je dat menig kamervraag zijn oorsprong daar vindt.

  Gelukkig weten ze op GS de echte exacte cijfers maar die zijn ook fors.
  Cijfers over immigratie staan trouwens ook regelmatig op GS regelmatig een link daar naar toe geplaatst, dus ook het rechterdeel so to speak kent de feiten hoor, maar je geen zorgen en baseert zich tijdens discussies op feiten.
  De de misdaadcijfers ook en de kosten van immigratie zijn ook alom bekend. Het CBS en CPB zijn eigenlijk heel erg populair geworden op GS, mede door ene seven.. ;) http://www.google.com/search?client=opera&rls=nl&q=statline+site:geenstijl.nl&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

 78. 120

  Uiteraard komt het de islamfoben bijzonder goed uit om alle moslims op de hoop van de Staphorstvariant van de Islam te gooien.
  Toen ik de laatste keer in Turkije was kwam ik in aanraking met het alevitisme
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Alevitisme
  Het was tijdens de Ramadam toen ik groepjes mannen in een dorp midden op straat, overdag, zag eten en drinken. Het waren Alevieten, moslims. Uit wiki:
  Het praktiseren van een religie mag niet ten koste gaan van de rechten van anderen. Alevieten zijn dan ook voorstanders van democratische beginselen als de scheiding van Kerk en Staat. Dit is eerder een seculier-humanistisch beginsel dan een religieus-humanistisch beginsel.

  Naast duizenden Turkse christenen zijn er ook tienduizenden alevieten in Nederland.

  Hoe bedoelt u Sharia?

 79. 122

  @118 Interessant, in Denemarken is dus een groep die wellicht de ogen kan openen voor degene die denken dat het naïeve mensen zijn, die moslimsleiders..

 80. 123

  De kennis van exponentiële groei is beperkt, maar het is duidelijk dat als je 4 kinderen hebt en die kinderen weer 4 kinderen dat je dan al aardig op voorsprong staat tov van diegende die zich beperken tot 1 of twee kinderen.

  Hoezo beperkt? Dit is eenvoudig door elke VWO student met hersens tot in oneindige precisie uit te rekenen. Is dit al te veel gevraagd jongen? Loop niet zo over ‘feiten’ te blaten als je dit soort gezwam bezigt.

  @116 heeft de cbs cijfers er zelfs even bijgelepelt, ruweg 1/4 van de nieuwe koters is niet westers allochtoon, waarvan ongeveer 1/2 van turks/maroc makelij. Verder rekenen, 7.99% van de nieuwe kiddos is turks/maroc … het sommetje is dan dus: (5797+7711)/(137826+31266)*100%)

  Het enige feit hier is dat dit percentage een feitelijke representatie is van het CBS. En jongens, dit betekent NIET dat het waar is, maar alleen dat dit obv deze cijfers gezegd kan/moet worden. Trucks met statistiek hoef je mij niet meer te leren …

 81. 124

  Ik heb het niet over de situatie in Turkije. Ik heb het over Turken in Nederland. Om ook maar enigszins getalsmatig het Sharia onzin verhaal in Nederland te kunnen houden moet iedereen op een hoop worden gegooid. Dat Alevieten in Turkijke vervolgd werden (en nog gediscrimineerd worden) weet ik, maar doet er in deze discussie niet toe.

 82. 126

  dus, je snapt exponenten niet?

  dus, je ziet de dalende trend in rood en groen niet?

  dus, je ziet niet dat rood en groen sneller dalen dan blauw?

  dus je valt over de constatering dan kaasvrouwen minder baren

  wat een onzin trouwens dat het CBS dit vruchtbaarheid noemt, dat is een getal tussen de 0 en de 1 of een percentage dat aangeeft of vrouwen wel of niet vruchtbaar zijn. Dit is het gemiddelde aantal bevallingen, dat is iets anders … over feiten gesproken …

  cijfers zijn 13!!! jaar oud

 83. 128

  Daalt dus Seven van bijna 5 naar onder 3,5. In slecht 6 jaar!!!!

  Jij plaats natuurlijk dit grafiekje omdat je helemaal gerustgesteld bent. Bravo! Heeft dit blog toch nog zin

 84. 129

  @ 120
  Op GS kom ik dagelijks. En als je jezelf zo siert met je gebruik van het CBS e.d., waarom maak je jezelf dan zo ongeloofwaardig door het Muslim Demographics filmpje te dumpen en tegelijkertijd te spreken over feiten?

  Ik hoop dat je die video toch niet echt serieus neemt. Die film staat zo boordevol onwaarheden. Toen ik die voor de eerste keer zag, vooral zijn ‘feiten’ over Nederland, kon in mijn lach met moeite inhouden. Waar haalt hij die in hemelsnaam vandaan? Dat kunnen echt geen foutjes zijn, dat zijn gewoon bewuste leugens. Die 8.1 FRT voor moslims in Frankrjk die ze claimen, dat cijfer kan ik echt nergens terugvinden. En dan nog dat zogenaamde citaat van de Duitse overheid, wat maar voor een deel waar is. De stelling dat het een moslimstaat zou zijn in 2050 is niet gedaan door de overheid, maar door ‘trendwatchers’. Die claim over 9 miljoen moslims in de VS is ook erg dubieus. De schattingen over het aantal moslims lopen echt heel erg uiteen, met verschillen die tot in de vele miljoenen lopen.

  Als moslims hun voorsprong op het gebied van vruchtbaarheid behouden, dan is het niet ondenkbaar dat ze ooit, in de hele verre toekomst, de meerderheid zullen vormen. Maar om te doen alsof het ook maar enigzins realistisch is, om te denken dat dit binnen enkele decennia gaat gebeuren, is gewoon puur angstzaaien. Want zo hoog is hun vruchtbaarheid ook niet meer. Bij eerste generatie Marokkanen ligt die gemiddeld op 2,93, bij Turken 2,12. Bij Turken nu dus net genoeg om hun eigen bevolking te vervangen. En de verwachting is dat het nog meer zal dalen. Dit gaat dan nog alleen over de eerste generatie. Het zal me niet verbazen, als het gemiddelde bij de tweede en derde (en in de toekomst vierde generatie) nog lager is.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71881NED&D1=a&D2=a&VW=T

  Maar goed, mijn conclusie: om voor de totaal overdreven maatregelen van Wilders te kiezen, lijkt mij dan ook totaal niet nodig. Alle moslims degraderen tot tweederangsburgers mag wat mij betreft overigens nooit de oplossing zijn, al is het 5 voor 12.

 85. 130

  @128, een natuurkundige prof.em. die stelt dat “het grootste menselijke tekort is het onvermogen om de exponentiële functie te begrijpen.’ is terecht met pensioen. Met hetzelfde aplomb kun je daar tegen over stellen met niet pensionados dat het grootste menselijke onvermogen is het maken van keuzes in complexe situaties met onvolledige kennis.

  Op deze manier kan ik ook aantonen dat intelligent design waar is omdat een delfse natuurkundige iets te dicht bij de molen wieken heeft gestaan en dit nu verkondigd. Allemaal kul natuurlijk en dat weet je zelf ook wel…

 86. 132

  @132 ja, maar de vraag is of jij het snapt …
  2^64=1.8447e+19, totaal waren dat 2^65-1 korrels, dat zijn er dus 3.6893e+19. Ik herken hier nergens enige beperking bij het begrip of kennis van exponentiële functies …

 87. 133

  Het geboortecijfer zegt trouwens nog lang niet alles, ook de gemiddelde leeftijd waarop de kinderen geboren worden speelt een grote rol. Als je al kinderen hebt op je 20e ipv op je 32e en die nieuwe mensen ook weer rond die leeftijden zal het groeicijfer van groep A aardig doen verschillen met groep B.

 88. 134

  Correctiefactor van 1.25 (30/24) eroverheen en je bent klaar. Trend blijft dalend en er zijn geen steekhoudende redenen aan te nemen dat deze geboorte cijfers niet convergeren naar het de autochtone norm, daarom valt te verwachten dat dit gebeurt – ook omdat het nu al te observeren is…

  ook zo bang voor de explosie van antiliaanse tienermoeders met een familie geschiedenis van kids voor je 13de?

 89. 135

  @135, dat is niet snel te verwachten omdat juist veel partners uit het buitenland komen waar weer andere normen geleden.

 90. 136

  @134 Die vind je hier (pdf), Seven.

  Het geboortecijfer onder vrouwen van Marokko, Turkije is hoger dan Nderlandse vrouwen, maar op blz 10 zie je hoe de leeftijd naar elkaar toekruipt.

  Als je nu echt de zaak wilt overnemen dan had je het toch echt moeten doen als de katholieke boeren in ons land een kleine eeuw geleden met een cijfer van … 8,2. Hoe dat afgelopen is weten we.
  Die Marokkaanse en Turkse vrouwen zijn watjes.

 91. 138

  @135 Hier moet ik je tegenspreken want in het document hiervoor genoemd gaat ook het CBS daar niet echt vanuit. Hoeft ook niet want het geboortecijfer op zo’n klein percentage van de bevolking is niet echt relevant.

 92. 139

  @138, Oorzaak armoede wellicht, daar moeten kinderen onderhouden worden, hier gebeurd dat desnoods op kosten van de staat.
  Hoe dan ook is het cijfer hoger dan het gemiddelde in NL wat weer hoger dan het autochtone deel van NL.
  Ik denk trouwens dat het huidige geboortecijfer van Marokkaanse vrouwen in NL hoger ligt dan in het land van herkomst.

 93. 140

  @139, het cbs lepelt alleen cijfers en doet niet aan trend gebaseerde voorspellingen. Het stelt simpel weg het volgend in de eerste twee zinnen:

  Het vruchtbaarheidsgedrag van in het buitenland geboren vrouwen begint steeds meer te lijken op dat van hun in Nederland geboren seksegenoten. Het gemiddeld kindertal neemt af, terwijl – evenals bij de in Nederland geboren vrouwen – de gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste kind stijgt.

  Ik zie de tegenstrijdigheid niet, maar mis in de haast wel vaker wat …

 94. 143

  @141 blz 15:
  Inderdaad is de vruchtbaarheid van met name Marokkaanse en Turkse vrouwen in de afgelopen decennia fors teruggelopen, al is er nog lang geen sprake van een vruchtbaarheidscijfer dat vergelijkbaar is met dat van autochtonen. Een dergelijk laag cijfer wordt ook op de langere termijn niet door
  het CBS verwacht (Alders, 2005)

 95. 148

  @146 welterusten
  @147 dan doet je internet het nog goed, want dat staat ook op mijn scherm. Ik stelde dat ik verwacht dat de getallen zouden convergeren. Dat werd in twijfel getrokken, dus laat ik deze prognoses zien waaruit moet blijken dat deze getallen idd convergeren op termijn. Dat is dus niet per vorig jaar maar per 2049. Dit jaar verwacht men (cbs) 2.92 …

 96. 150

  @143 ik wil niet de Handige Harry uithangen, maar is het niet logisch dat een derdegeneratie-allochtoon nog niet bestond in 1972…?

  De definitie van het begrip allochtoon is volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) ‘een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren’.

  Logisch dat dat aantal dan groeit, me dunkt. De groep die je dus ziet in 1972, is voor een deel nog steeds ‘ondergebracht’ in 2009.

 97. 152

  @149 Alle vrouwen (dus incl ruim 3,2 allochtonen zitten nu en blijven zitten op 1,75 tot 1,77. Maar het getal daarvan wordt natuurlijk beïnvloed door het feit dat de allochtone groep gemiddeld groter wordt en zwaarder gaat wegen. Ik zie trouwens niet echt autochtoon erbij staan, er staat incl 2e generatie wat volgens mij inhoud dat het CBS zich niet aan hun eigen definitie houdt. 2e generatie is immers nog steeds allochtoon..

  @151 Interessant dat je dat zegt, maar de 3e generatie is in het geheel niet meegenomen in deze grafiek, dat zijn immers autochtonen volgens het CBS. Als je de 3e generatie zou meetellen kom je hoger uit. Een redelijk deel van de eerte generatie allochtoon zijn en opa zijn geworden in NL hebben kleinkinderen die autochtoon zijn volgens het CBS.

 98. 154

  @153 Ik ben 15/16 kaas en 1/16 brie – ben ik een allochtoon?

  Je hebt gelijk als je zegt dat kol. autochtoon mist. Maar die kun je deels herleiden uit: totaal alle vrouwen en alle vrouwen + 2de gen, die getallen verschillen niet veel maar wel structureel. Bijdrage is marginaal. Met of zonder 1e gen kun je hier niet uit afleiden zonder zelf te gaan wegen met aantallen. Wat je wel kunt zeggen is dat zonder bepaalde groepen het totale cijfer lager moet zijn. Hoeveel lager weet je dan niet, maar als je kijkt hoeveel de 2de gen bijdraagt dan heb ik het vermoeden dat het niet heel veel is, maar reken voor de zekerheid 3 keer zo veel, is het nog weinig.

 99. 157

  @157, ik heb het in 153 over de vruchtbaarheidscijfers en over de tabel autochtonen (dus niet allochtonen) bij die tabel staat autochtonen(incl 2e generatie) wat dus betekend dat voor vruchtbaarheid de 2e generatie bij dat overzicht bij de autochtonen is gestopt. Terwijl het handiger geweest zou zijn om gewoon de standaarddef te brijven gebruiken.

 100. 158

  Fijn stukje misinterpretatie. Is ieder onderzoek niet gekleurd? Denk je nu echt dat moslims en masse zullen toegeven voor invoering van sharia te zijn? Of dat iedere burger zich tegen moslims uitspreekt? Decennia van politiek correct denken krijg je er niet zomaar uit en moslims gaan natuurlijk niet openlijk toegeven hoe zij de westerse samenleving willen zien.

 101. 159

  @143: Ja, in een globaliseerde wereld neemt in een vergrijst Europa het aandeel ‘niet blanke’ genen toe. Eng he? Misschien moet je voor die gedachtegang een leuk plaatje vinden, iets met een naar pukkelig sexloos mannetje.

 102. 160

  Gezien het aantal en de heftigheid van de reaguursels in dit topic durf ik één conclusie durf ik wel te trekken: de massa-immigratie werkt als een splijtzwam in op de Nederlandse samenleving. Voor mij voldoende om het muliticul geneuzel af te wijzen.

 103. 162

  @seven
  Interessante shit van Koekkoek trouwens. Ben je al op de site van zijn stichting geweest?

  Evolutie of schepping?
  http://www.hetlichtdeslevens.nl/artikel/71evolutieofschepping.html

  Om er maar even een ‘feitje’ uit te citeren:
  “De evolutietheorie is geen bewijs maar een „geloof”. De evolutietheorie bespreekt twee zaken: het ontstaan van het heelal en het ontstaan van alles wat op aarde leeft.”

  Nog meer:
  “In het leven van de ware gelovige heeft niet de wetenschap het laatste woord, maar God. God heeft het eerste en het laatste woord. Als God Zelf ons vertelt dat Hij de aarde in 6 dagen geformeerd heeft, zoals wij dit lezen in Genesis 1:3v.v., dat Hij de mens uit het stof van de aarde maakte en hem de levensadem inblies… etc”

  En natuurlijk een Bijbelse verklaring voor zijn aversie tegen de islam over een antimessias:
  http://www.hetlichtdeslevens.nl/artikel/74wereldinvlammendeel2.html

  En seven, jij zegt dat Koekkoek als Bijbelvast persoon een beter oordeel kan vormen dan jij als atheïst, maar waar baseer je dat op? Deze man, die helemaal niets met feiten op heeft, ziet een concurrerende religie, hij heeft juist geen enkele reden om positief over de islam te zijn.

  Daarbij seven, jij hebt toch twee wetenschappelijke titels, hoe kun je met goed gevoeg dit soort bronnenmateriaal gebruiken? Het is werkelijk te zot.

 104. 164

  @161 Gezien het aantal en de heftigheid van de reaguursels in vorige topics durf ik één conclusie durf ik wel te trekken: de evolutietheorie werkt als een splijtzwam in op de Nederlandse samenleving. Voor mij voldoende om de evolutietheorie af te wijzen.

 105. 165

  @153 2/3 van de autochtone marocs zit aan den pil (zie un link)

  Dan doen die vast allemaal net alsof,zodat we het niet door hebben(want we slapen allemaal lekker verder).
  En op een dag komen ze allemaal te voorschijn om ons te overheersen.Echt, vraag maar aan seven.
  die kan je er vast wat cijfertjes over laten zien.

 106. 166

  @166 ik denk dat seven inziet dat de getallen niet genoeg verschillen om dit effect in die mate te bewerkstelligen. Toch daarop speculeren laat vooral zien wat de verborgen agenda’s zijn.

 107. 167

  Het wachten is op de halve zool die gaat roepen dat islamieten maar de helft van de kinderen opgeven bij de burgelijke stand en dat de verborgen helft in het geniep door de Taliban worden opgeleid. Iemand hoeft dat maar een keer op een website te zetten en Seven, Richard, Lord Wanhoop etc, etc kunnen dan verwijzen naar die site: ‘Zie je wel!’

 108. 168

  Bij deze wordt er dus nu naar jou gerefereerd. Van seven verwacht ik in elk geval nog dat hij de rationele abstracte argumentatie kan volgen, bij de overigen heb ik daar ernstige twijfels bij.

 109. 171

  Zoals rapper Dio al ergens deze week opperde: zelfs al vindt iemand een medicijn tegen Aids uit, dan zul je nog mensen vinden die er tegen zijn.

  Ik vraag me af hoe de door @168 omschreven reaguurders op de werkvloer zijn. Goh, wat is het hier koud. NIET! DAT IS PROJECTIE! Hier op de site van Piet Paulusma staat dat 15 graden lekker warm is!

 110. 172

  @162 / 163 Hal
  Misinterpretatie van jouw kant van een luchtig iets tussendoor?
  Bij beide voorbeelden oa 120 heb ik erbij geschreven dat ikzelf die 2 bronnen minder serieus neem maar gaf antwoord op de vraag waar ik denk dat die dominee zijn feiten vandaan heeft. En bij 111 schrijf ik overduidelijk de zin
  “PS dat ik dit plaats wil niet zeggen dat ik het steun..”
  Daar ga je makkelijk aan voorbij blijkbaaar..kennelijk om de rest van de CBS bronnen ook als minder wetenschappelijk af te doen oid? Doorzichtig,.

 111. 174

  @seven
  “Als atheïst denk ik dat hij op het gebied van de studie naar de Koran een betere vergelijking kan maken dan iemand die daar niet thuis in is. Lees het artikel, boeiende materie..”

  Dat zeg je toch? Ik zeg alleen maar het is inderdaad boeiende materie, kijk maar even op de website van zijn stichting…. Ik kwalificeer het door jouw aanhalen van dit soort belachelijke bronnen met een dergelijke motivatie als brevet van onvermogen en dat is het ook.

  Het enkelvoudige feit dat je refereert aan “waar ik denk dat die dominee zijn feiten vandaan heeft” zegt natuurlijk genoeg. Je noemt het zelf feiten en dan tegen mij zeggen dat ik niet kan lezen.

  Ik heb je telkenmale laten zien dat ik geen enkele moeite heb met cbs-bronnen.
  (Zie ook hier: https://sargasso.nl/archief/2009/06/17/aantal-moslims-in-europa/ bijdrage 92)

 112. 175

  Mag ik het volgende voorbeeld aanhalen Seven?

  Op 29 mei jl schreef Stephan het volgende bij https://sargasso.nl/archief/2009/05/29/vrijdagvraag-uitbreiding-europa/ comment 26
  Worden niet eens wakker als de ketel al ontploft is. http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/1637

  Ik had als antwoord bij @26:
  Echt weer briljant. U verwijst naar een nederlandse websitepagina van nieuw religieus peil, gedateerd 26 januari 2008, die beweert dat er op een website van moslims in Denemarken is geschreven dat Denemarken wordt overgenomen door de moslims. Als je vervolgens klikt op de link van die moslimpartij, http://damp.mono.net/, dan krijg je de mededeling dat de site sinds 2007 gesloten is. Betekent dat Stefan dat de overname nu niet doorgaat?

  Stephan heeft er niet op gereageerd, maar een paar dagen later bij https://sargasso.nl/archief/2009/05/31/waarom-pvv-niet-de-grootste-kan-worden/ bij comment 55 achreef hij:
  De Deense Moslimpartij (DAMP) kondigt op haar site de spoedige overname door de islam van Denemarken aan. De partij streeft er naar zoveel mogelijk moslims in het parlement te krijgen. In Denemarken wonen 700.000 moslims. Samen zijn zij goed voor ongeveer 60 zetels, dat is een derde deel van het totale aantal parlementszetels.

  En wat zien we bij dit onderwerp? Inderdaad bij nummertje 118 van u Seven: http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/1637 Daar hebben wij hem weer.

  Ik heb eens wat gegoogled naar die DAMP maar nauwelijks iets anders kunnen vinden dan verwijzingen, van voornamelijk Ned. sites, naar dat DAMP de zaak gaat overnemen.

  Oh ja, Denemarken heeft 6 miljoen inwoners dus 700.000 moslims kunnen dus niet een derde van de zetels halen. Bovendien is maar 3% van de bevolking Moslim dus dat zijn er 180.000. Uiteraard moeten we daar -ik geef het toe- nog minstens 50.000 kinderen bijtellen die verborgen worden gehouden voor de jihad.

 113. 176

  @176 “En wat zien we bij dit onderwerp? Inderdaad bij nummertje 118 van u Seven”
  Ik ben niet 118 stefan ….. ik ben seven, dat is niet hetzelfde.

 114. 177

  @Hal
  Ik schrijf @111
  “PS dat ik dit plaats wil niet zeggen dat ik het steun..”

  Op 120 verwijs ik duidelijk dat het zijn feiten zijn en niet de mijne en leg zelfs uit waar hij de mist in gaat..

  “zijn feiten vandaan, of uit de boeken die aan de basis van deze video hebben gestaan. Probleem is echter dat er een paar stedelijke regio’s worden verward met het gehele land. (BV Groot Brussel ipv geheel België, maar leg een Amerikaan maar eens België als staat goed uit.. Maar het blijven Amerikanen die het gemaakt hebben dus het valt mee. (Gezien de Kopenhagen is de hoofdstad van Nederland oid mythe wat daar in aarderijkskundeboeken stond.)

 115. 180

  Ik denk dat het wel eens zou kunnen kloppen, Leyla, dat Wilders zich hierop baseert, als ik zo lees wat deze Martijn schrijft:

  ‘In the Netherlands 50% of all newborns are Muslim. And in only 15 years, half of the population of the Netherlands, will be Muslim.

  In Russia, there are 23 MILLION Muslims. That’s 1 out of 5 Russians.. 45% of the entire Russian Army will be Islamic in just a few short years.

  There are currently 52 MILLION plus Muslims in Europe.

  Even rekenen: Er zijn 720.00 Turken en Marokkanen in Nederland, waarvan 163.500 vrouwen in de vruchtbare leeftijd van 15-40.
  Totaal 850.000 moslim, dus laten we zeggen 200.000 vruchtbare moslimvrouwen.
  Om in 15 jaar de meerderheid te kunnen halen moeten er een kleine 15 miljoen moslims bijkomen. Dat zijn er bijna 1.000.000 per jaar. Oftewel 75 kinderen per vrouw de komende 15 jaar en dat is dus ieder jaar 5 stuks per vrouw.

  Op dit ogenblik worden er minder dan 20.000 moslimkinderen geboren, slechts 2% van wat nodig is.
  Kom op meiden dat moet beter! Insalah.

  Meneer de Koning, die aangeeft afgestudeerd antropoloog te zijn, heeft ook een boek geschreven: Zoeken naar een Zuivere Islam . Ik weet haast wel zeker dat het storm loopt.

 116. 181

  Ooh dus over Al-Qa’eda zoals u schrijft was: “Slechts 4 procent stond er ‘positief’ tegenover.”
  OOOOHHH slechts 4%!!!
  Zo zie je maar weer hoe de xenofoben overdrijven en hoe de islamofobie om zich heen grijpt.
  Op miljoen Nederlandse moslims zou je met dit percentage slechts 40 duizend potentiële moslimterroristen hebben, een kleine stad.
  Dus waar maken we ons druk om?

 117. 182

  Uit de reacties van de pvv-sektariërs blijkt het weer duidelijk:
  Ze willen de waarheid niet zien, want er is slechts één waarheid, en dat is de aberratie van wilders.
  En meneer generaal pardon:
  We hebben 1 miljoen mensen die het schieten op knieën van moslims prima vind.
  Want zoveel mensen stemmen op wilders.
  Ik mag derhalve aannemen dat ze het met gekke blondie eens zijn, wat dat schieten betreft, en dat ze dat ook zullen doen als ze de kans krijgen.
  Niet?????
  Hé????
  Waarom die moslims dan wél??

 118. 183

  184. Adriana
  “We hebben 1 miljoen mensen die het schieten op knieën van moslims prima vind.”

  Walgelijke stemmingmakerij.

 119. 184

  @184, als we jouw redenatie doortrekken dan zijn er 16 miljoen mensen welke niet Wilders stemmen en niet voor het hoofddoekverbod zijn, en er dus voor zijn dat de islamitische vrouw gedwongen een hoofddoek, burka of niqaab draagt. Dan zijn er in Nederland dus 16 miljoen mensen voor het onderdrukken van de vrouw.