Nigeriaanse vreugde, skypende Uhuru en een profetie

Serie:

ELDERS - Aandacht voor Nigeriaanse vreugdetaferelen, het tv-debat in Kenia en een Afrikaan in het Vaticaan. 

Lagos is geen stad. Het is een gillende, trillende, schurende en op zichzelf draaiende planeet waar vol volume de norm is en oerend hard een volslagen nieuwe betekenis krijgt. Graag maak ik me voorstellingen van de gekte die zich van deze metropool meester moet hebben gemaakt na het laatste fluitsignaal van de Afrika Cup-finale, die de Super Eagles door een hoogstandje van Sunday Mba in hun voordeel beslisten. Dit soort observaties prikkelt toch de verbeelding.

wilson

Wij ook met ons gemiemel over zestien miljoen bondscoaches. In Nigeria zijn het er 170 miljoen. De stoel van de capo di tutti capi is heilig, maar vooral heet. Stephen Keshi, de man die in 1994 aanvoerder was van het laatste Nigeriaanse team dat het toernooi op z’n naam schreef en de trofee nu ook als coach pakt, wordt bijkans heilig verklaard. En grote kans dat zijn spelers na de prijsuitreiking hun bonus zijn gaan ophalen.

Dank dat u mij heeft toegestaan voor één keer met een bijzaak te beginnen. Nu dan Kenia, waar afgelopen maandag voor het eerst een (op tv uitgezonden) verkiezingsdebat werd gehouden. Hier geen ‘doe eens normaal man’ en onbeholpen jij-bakken, maar geslepen messen en getoonde tanden. Raila Odinga, die voorop gaat in de peilingen vroeg zich bijvoorbeeld hardop af hoe zijn rivaal Uhuru Kenyatta en diens running mate William Samoei Ruto het land vanuit Den Haag denken te gaan leiden. ‘Skypen lijkt me onpraktisch.

Witte rook voor een zwarte paus? Peter Turkson? John Onaiyekan? Francis Arinze? Nu Paus Benedictus er na acht jaar de brui aan geeft, barst het habemus papam-circus weer in volle hevigheid los. De bookies voorzien een niet-Europese kerkvader, net als St. Malachy en Nostradamus. Met z’n strakke groene broek.

Tot slot: na Earthflight, Frozen Planet en Life komt de EO nu met Africa, een BBC-docureeks over de-schoonheid-van. In Tanzania wordt-ie niet uitgezonden, maar gaat u er vooral voor zitten. Goed? Dan storm ik nu de deur uit om de boot naar Zanzibar te halen. I bless the rains!

Reacties (6)

#1 HansR

Je eerste twee links over de Afrika-cup werken niet en nu ik de rest check : nog meer links niet.

Overigens is blijkbaar die cup geen bijzaak en je hebt dus alle gelijk er mee te beginnen. Brood en spelen zijn in Afrika net zo belangrijk als elders. Vandaar ook dat ze naar dat pausdom lonken. Overigens is een paus van buiten Europa slecht voor het werelddeel waar hij vandaan zal komen. Ellende kun je beter het dichtst bij huis houden. Ik ben voor een Italiaanse paus. En dan de fik er in.

  • Volgende discussie
#2 Timmy Muigd

Turkson is een halve Amerikaan, Arinze een halve Italiaan, zwarte rook; Onaiyekan is een echte Nigeriaan, witte rook!
Zuid-Amerika heeft getalsmatig de hoogste papabiliteit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Nils von der Assen

Ai, scherp Hans. Ik ga er wat aan [email protected]:

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Waarom mag niet gewoon de enige katholiek in Tajikistan eens paus worden, gewoon omdat hij zo standvastig is, ondanks een gebrek aan medegelovigen?

Ik wil trouwens bij deze mijn kandidatuur ook bekend maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 A. de Man

@4: je maakt weinig kans:

“Bismarck launched an anti-Catholic Kulturkampf (“culture struggle”) in Prussia in 1871. In its course all the Prussian bishops and many priests were imprisoned or exiled.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Ah joh, dat is al lang weer bijgelegd.

  • Vorige discussie