De Nederlandse politiek gaat een totale versplintering tegemoet bij de komende verkiezingen. Als peilingen uitwijzen dat er maar één coalitie mogelijk is met drie partijen, namelijk de erg ongeloofwaardige combinatie van PVV, CDA en PvdA, dan weet je dat het politieke landschap in dit land bezaait raakt met scherven. Vier partijen in een coalitie: het lijken bijna wel Italiaanse toestanden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de opkomst van Wilders.
Zowel de VVD als de CDA leveren flink in aan de PVV. Of dit nu komt omdat de gevestigde partijen zo weinig aantrekkelijk zijn, of Peroxide Pim zo aantrekkelijk: dat laten we even aan u over. Feit is wel dat Nederland in een positie komt die weinig hoop biedt op een stabiele regering in 2011. Vier partijen in een coalitie die aan elkaar zal hangen van compromissen en geen enkele partij die er echt bovenuit steekt qua zetels levert een premier die maar op weinig draagvlak kan rekenen van de bevolking.
De vraag is of we dit een probleem moeten vinden. Blijkbaar is Nederland tot op het bot verdeeld en dat uit zich in de politieke verhoudingen. Misschien is een vleugellamme politiek wel een zegen voor ons land. Gaat het onder Balkenende IV echt slechter dan onder Balkenende I en II?
Reacties (24)
Bij de verkiezingen zullen weer veel zetels van PVV naar CDA en VVD verschuiven wegens o.a. niet komen opdagen van veel PVV’ers.
Weer een goede reden om het systeem van coalitie regering overboord te gooien. Het werkt niet, burgers herkennen zich niet in de politiek en de verkeerde partijen (“sociale” partners en andere pressiegroepen) hebben de macht in handen.
Wordt tijd dat er een premier wordt gekozen die zijn eigen team samenstelt en daar de baas is en dan kan de tweede kamer doen wat ze zouden moeten doen, het volk vertegenwoordigen. De regering moet vervolgens de sociale partners en andere praatgroepen verwijzen naar de tweede kamer. Daar horen ze te klagen, niet bij de regering. Op de tweede kamer kan ik invloed uitoefenen, weliswaar gering, maar daar kan ik op stemmen.
Maar goed zal wel een natte droom blijven.
Veel partijen betekent dat eerder de boel opgeblazen kan worden, wat tot instabiliteit leidt, en wat kan zorgen voor veel kabinetten in korte tijd. Daardoor weinig noodzakelijke structurele veranderingen.
Aan de andere kant van JeCuS meldt over teveel invloed van sociale partners en pressiegroepen op het beleid van de regering. En daardoor burgers die zich niet herkennen. Burgers weten zelf niet wat ze willen, een volkomen uitgekristalliseerde samenleving. Daar boven op weten doorsnee burgers weinig over politieke besluitvorming, en de kritiek is mede door onkunde dat de politiek het altijd fout doet.
Balkenende?
Die onder het generaal pardon op 1 dag aan 35.000 uitgeprocedeerden, die volgens de regels uitgezet hadden moeten worden, een Nederlands paspoort gaf.
Balkenende die zo voor een tsunami van analfabeten en jihadi’s zorgde. Een hele stad ervan erbij.
Geen enkele Romeinse keizer was zo slecht.
@4: Probeer een beetje on topic te blijven, aub.
Tsja, misschien zouden de jongerenpartijen (zie artikel van Eurocraat en Zijdelinks “Oproep om FNV-lidmaatschap op te zeggen) het initiatief van de JOVD uit 1976 eens herhalen, maar dan in een wat minder luxueus hotelletje (vanwege de crisis).
Het Des Indes-beraad had tot doel eens te bekijekn of de onderlinge verschillen tussen PvdA, VVD en D66 opzij gezet konden worden om een iend te maken aan jaren van christelijke “overheersing”.
Nu zou eens bekeken kunnen worden of er een eendrachtig antwoord gevonden kan worden op religieus geïnspireerde politiek (CDA, CU) en anti-religieuse politiek (het anti-islam van de PVV).
Daar zal heel wat vooropzij moeten worden gezet en alleen een breed front van PvdA, D66, VVD, GL en SP haalt dan, volgens de genoemde peiling, vier zetels meer dan het CDA, PvdA, PVV scenario.
Maar ach, iedereen rekent natuurlijk op wat nietzoslim in #1 zegt.
@3
Het feit dat de burger weinig over politieke besluitvorming weet. Daar ligt meteen de kern van het probleem. Politieke besluitvorming zou juist duidelijk en helder moeten zijn voor de burger, hoe kan je anders een fatsoenlijke keuze maken. Als je aan besluitvorming doet op de wijze van deze regering, moet je vervolgens niet gaan praten over de kloof tussen politiek en burger.
Politici die zich verschuilen achter complexiteit, waar die helemaal niet is, zijn hier debet aan. De burger weet best wat hij wil, alleen wil de politiek dat misschien niet horen. Door je altijd in nevelen te hullen, moet je geen helder betoog van de burger verwachten.
Maar je weet nu toch dat volgens Van Geel wetten maken hetzelfde is als worst maken: je bent alleen benieuwd naar het resultaat maar wil niet weten hoe het tot stand komt.
Hebben we trouwens in ieder geval al een naam voor de volgende coalitie: het schervenkabinet.
Hadden we het hier een jaar geleden ook niet over toen Rita op 20 zetels stond en het niet mogelijk was om een meerderheid van minder dan vier partijen te vormen?
Daarnaast:
”De vraag is of we dit een probleem moeten vinden. Blijkbaar is Nederland tot op het bot verdeeld en dat uit zich in de politieke verhoudingen. Misschien is een vleugellamme politiek wel een zegen voor ons land. Gaat het onder Balkenende IV echt slechter dan onder Balkenende I en II?”
Mwa. Het is wel jammer dat de hervormingen tot stilstand gekomen zijn, maar het wel duidelijk minder ‘iedereen voor zichzelf en God voor ons allen’.
@7:
Het probleem is, dat iedere burger voor zich wel weet, wat hij of zij wil, maar dat al die burgers samen niet één enkele mening hebben. In de politiek gaat het er niet om een enkele helder oplossing tot stand te brengen, maar om oplossingen te creëren, die goed zijn voor de hele samenleving. Een samenleving, waar alles helder en duidelijk is en waar uit wordt gevoerd, wat ‘de burger’ wil, noemen we een dictatuur. Daar is alles helder en duidelijk en worden de besluiten van die ene burger, die toevallig aan de top van de hiërarchie staat, uitgevoerd.
Overigens waren meer dan 2 of partijen kabinetten tot aan de oprichting van het CDA in 1980 de gewoonte in Nederland, zonder dat die kabinetten om de haverklap uit elkaar vielen. Maar ja, toen waren we ook nog allemaal politiek correct en hoefden we niet allemaal meteen het onderste uit de kan te hebben. We wisten, dat we water bij de wijn moesten doen. Dus gingen we met elkaar overleggen en sloten we compromissen en stelden we sommige zaken daarna niet al te luidruchtig ter discussie, waardoor we andere wensen ook niet gerealiseerd zouden krijgen. Tegenwoordig noemen we dat overleggen ‘achterkamertjespolitiek’ en het sluiten van compromissen is politiek correct.
OMG wat is er met mijn vingers aan de hand vandaag… “2 of partijen”?… “2 of meer partijen”…
@12
Voor de christelijke fusie waren er (van de 15) 2 kabibetten op basis van een 5 partijen-coalitie. De een hield het 33 dagen vol, de ander 140.
Er waren 9 coalities van 4 partijen, warvan de combinatie christelijk/VVD het meest hebben geregeerd. Eigenlijk kun je die nu twee-partijen combi’s noemen omdat naast de VVD de dire bloedgroepen van het CDA aanwezig waren (KVP, ARP en CHU).
Vanaf het CDA-tijdperk (12 kabinetten): 4x een driepartijen coalitie. Allen hebben het verre van 100 dagen volgehouden.
Er was 6x een tweepartijen combi. Hiervan hebben CDA en VVD (alweer) het meest geregeerd.
Conclusies?
@14: “Eigenlijk kun je die nu twee-partijen combi’s noemen “
Je kunt ook alle coalities met het CDA erin voor twee partijen meer tellen, omdat daar KVP, ARP en CHU daar in zitten. Daarmee worden alle VVD/CDA kabinetten vier-partijen combi’s.
Verder is het een kip/ei kwestie. Als er meer partijen nodig zijn, is dat vaak omdat een grote partij, inclusief maatschappelijk veld buiten de coalitie gehouden wordt. Zo’n coalitie heeft het per definitie moeilijker.
Tenslotte geef je aan dat christelijk met conservatief (VVD-CDA of VVD-KVP-ARP-CHU) het beste in het zadel bleef. Is dat niet ook een beetje een open deur? Christelijk is ook conservatief, het betreft kabinetten die ideologisch dicht bij elkaar liggen.
@15 Dank voor uw notities.
Dat “christelijke met conservatief” duurzamer blijkt is inderdaad een open deur. De geschiedenis heeft het bewezen.
Overigens zal niet elke VVD’er blij zijn met het predikaat “conservatief”.
Je stelt dat bij grotere coalities vaak een partij buiten de boot wordt gehouden en het dus lastiger hebben, wegens gebrek aan voldoende steun.
Mee eens, hoewel Den Uyl het redelijk lang heeft volgehouden. Was dat een grote coalitie met een breed draagvlak en hield die het daarom wel vol?
In de peilingen die Arnoud aanhaalde zagen we dat CDA, PvdA en PVV een meerderheid van 80 zetels kunnen halen.
Mag ik wijzen op een bredere coalatie, die goed is voor 84 zetels?
Ik vraag me alleen wel af: wat is er voor nodig om die coalitie duurzaam samen te laten werken?
Overigens: Een aantal gegegevens over zittingsduur van kabinetten, colaities en mp’s zijn te zien op deze excelsheet (zie daar ook het 1e tabblad)
In het kader van het u roept maar wat:
Misschien moet je alleen de twee grootste partijen toelaten in het parlement met stemrecht. Partijen zijn dan gedwongen om voor de verkiezingen te komen met een gemeenschappelijke lijst en een programma. De burger heeft dan echt wat te kiezen. Binnen een week na de verkiezingen heb je een nieuwe regering. Naast de twee partijen met stemrecht kan je nog een 3-4 partijen toelaten die geen stemrecht hebben maar wel de overige rechten.
Overigens hebben de kleinere partijen wel stemrecht over moties ed, maar niet over wetsvoorstellen, begrotingen ed.
25% van het totaal aantal zetels moet dan wel voldoende zijn voor bijvoorbeeld een parlementaire enquete.
Ik heb het helemaal gehad. Bij Peil.nl geef ik dat ook iedere keer weer aan. Sinds dat ik veroordeeld ben voor een boze email aan MR. was niet nodig geweest want hij verloor de verkiezingen smadelijk. De frustratie om en over de politiek zit me behoorlijk hoog. Je kunt er niet om heen, want gezeik, want meer is het niet in die kamertjes, raakt ons dagelijks leven wel degelijk. Ze weten zelf niet wat ze zeggen en over wie ze het hebben. De koningin was vorige week nog in Zeist. Het zegt me allemaal niks. Ook van vrijwilliger zijn heb ik m’n buik vol. Jarenlang aan het lijntje gehouden. Nee, nu zou ik ineens vrijwilligerswerk moeten doen. Zonder baan niet onmogelijk. Het minimum is al niks (meer). Straks zeker ook nog gratis werken ? Ik moet helemaal niks. Ik verwacht niks van de politiek. Heb er totaal geen vertrouwen meer in. Daarom stemmen we ook niet meer. We willen eigenlijk niks meer te maken hebben met politiek. Politiek is er alleen voor de rijkeren, want die hebben er voordeel aan. De hypotheekrenteaftrek is weer niet aan de orde. De huurtoeslag wel. De zorgtoeslag zelfs ook. Alsof ik daarom gevraagd heb ? Dat geeft alleen al aan hoe laag de lonen hier zijn. Veels te laag tot in verhouding tot de werkelijke kosten van het leven. Er van uitgaande dat je niet thuis woont. En wat dan nog ? Nee, de uitkeringen afschaffen voor onder de 27. Alsof we alleen maar hoog opgeleiden (met een leuke baan) in Nederland hebben.
Ik heb geen 9 tot 5 uur mentaliteit gehad. Vond ’s nachts weken zelfs leuker. Misschien niet sociaal. Uiteindelijk ben ik uitgerangeerd op een ongunstige leeftijd met allerlei klachten. Zelfs diabetes er aan over gehouden. Had het misschien wel gekregen, maar veels te vroeg. Stress brengt alles dichterbij. Alleen maar stressbanen. Bazen die alleen hun eigen belangen zien, maar slecht betalen. Wel elke maand. Niet eens een CAO kennen. En tak die weinig met de vakbond op heeft. Nee, wat de regering bewerkstelligt heeft is chaos kreëren en het ergste apathie of iets dergelijks. Onverschilligheid. En zoveel verschillen ze niet hoor. We hebben een paar extravagante politici. Wilders ? Verdonk kan er ook wat van. Maar die cijfert zichzelf weg. Toneelspelen kunnen ze goed. Doen alsof je het niet eens bent en er samen niet uitkomt. Wat ligt er nu weer op tafel ? Je zou toch impotent worden ? Als er een bom op Den Haag valt dan zou ik dat niet erg vinden. Die mensen doen me totaal niks. Laten me totaal koud. Hé, zo gaan we toch niet met elkaar om ? Nee, maar hun mogen je wel als een cijfer zien. Kansloos. Voor mij zijn ze het ook geworden. Beter de liefde aan degene gegeven die het waard zijn en de rest laten afsterven. Geen aandacht meer geven. Ik kots erop.
Vandyke ? Denk je nou echt dat er naar het klootjesvolk geluisterd wordt ? Dat is nog nooit voor gekomen in de geschiedenis. Daarbij hebben ze het in Den Haag helemaal niet voor het zeggen. Dat denken ze. Het geld regeert. En als er geen geld voor hun plannen wordt gegarandeerd dan staan ze daar. We zeggen geen medewerking, maar geld is de bepalende faktor. Niet dat dit iets met geld te maken heeft. Maar helaas alles draait om geld. Nee, ik ben niet koop. Ik heb nog (teveel) principes.
Peter/14, konklusies ? Politici maken er een rommeltje van. Vooral die katholieken. Zijn meesters in het saboteren en ondermijnen van de meerderheid. Hebben ze dat dan niet ? Ja, maar er heerst heel veel verdeeldheid. Katholieken hebben een revolutie meegemaakt ook al regeert de paus nog. Ik ben nu 48 en er is niks nieuws meer onder de zon in politiekland. Het is altijd al zo geweest. Waarom vertrouw ik die stembussen niet ? Het gros van de politici in de wereld is tiran. Machtswellustigen. Zelden een vrouw. Ook al zijn die ook niet makkelijk. Organiseren heeft weinig zin. Met die AOW zie je al waar het heen gaat. Terecht of onterecht. Niet iedereen haalt de 100 en veel mannen sowieso al niet. Na de 100 schijnen er veel mannen het loodje te leggen. Wat mij meer interesseert is wat voor soort mensen die leeftijd bereiken. Volgens mij meer geluk dan wijsheid. De politiek zou zich daar niet mee moeten bemoeien. Met die AOW. Ik heb wel een vermoeden wie er het zwaarst getroffen wordt. Die paar arbeiders. Niet Jan met de PeN. Of die moet er wel heel erg roekeloos op los leven.
Politiek verziekt meer dan je denkt.
Pedro, het hele leven is 1 grote kompromis. Maar dit heeft niks meer met kompromissen te maken. Behalve als dat alles te maken heeft met chanteren en frustreren. Ik vraag me ook af de grootste partijen een echte achterban hebben. Ze hebben leden, ja. Maar ik kon me ook niet in alles vinden. En ik heb een steeds grotere hekel aan politici gekregen. Hoe die om zaken kunnen heen praten. Besluiteloosheid vind ik wel het ergst. Was er maar een kompromis. Maar men vervalt in besluiteloosheid en voor zich uit schuiven. Zodoende wordt het wel een probleem van de toekomst. Daar zijn politici goed in: problemen voor zich uit schuiven en op andermans bord. En je denkt toch niet dat de huidige ministers representatief zijn. Bos komt van Shell. Zakkenvullers zijn het daar. Olie is nog meer waard dan goud. Aan goud heb je niks. Is eigenlijk zeer waardeloos. Olie is geld is macht.
@20 “Ik ben 48 en er is niks nieuws meer onder de zon…”
Maar dan is er toch ook geen reden meer om je zelf zo kwaad te maken? Je hebt toch al stress genoeg gehad?
Kom op man…
nederlanders zijn altijd al kankeraars geweest, maar zo erg als het nu is…
Kijk naar alle reakties op internet, kranten, tv, parlement, in de kroeg etc. Iedereen denkt verschillend en iedereen kankert zich rot want die stomme … luisteren niet naar hem/haar. Bereidheid om compromissen te sluiten is er nauwelijks meer. Waar gaat dit heen? Richting president voor het leven Wilders?
Als het allemaal zo slecht is in Nederland waar is het dan beter? Er zijn 240 landen in de wereld en vast en zeker is er wel ergens een heilstaat te vinden of op ze minst een waar het een stuk beter is dan hier. Toch?
Roept u maar.
22/Peter: Nee, je moet blijven lachen. Maar soms vergaat het lachen je. Hallo, ik ben Jezus niet die lachend door het leven ging. Als we alles maar goed vinden dan had Nero hier nog geregeerd. Was Willem van Oranje misschien niet vermoord. Maar dat terzijde.
Vandyke natuurlijk zijn we allemaal kankeraars net als we 18 miljoen bondscoaches hebben. We mogen wel meedenken, maar niet mee beslissen.
Waar is het ergens beter ? Goeie vraag! Zoeken we op. Dat is juist het probleem. Vroeger vond ik de opmerking “elke verandering is geen verbetering” onzin. Maar daar ben ik van terug gekomen.
De ziekenfondswet was nog niet zo verkeerd. De zorgwet is een drama. Huursubsidie werd huurtoeslag en we zijn nu afhankelijk van toeslagen waarop allebei alweer bezuinigd wordt. Wat doet men met de hypotheekaftrek ? Wat een soort van koopaftrek is. Die is heilig. De minima nemen in dit land wel toe. En daarmee ook de armoe. Modaal is al niks meer. 2 x modaal is ook al geen vetpot meer. Een paar aanslagen van de regering en je bent zo alles kwijt. Maar ver boven modaal merkt geen pijn. Die krijgen sowieso al geen toeslagen. Dus die merken niks van de krisis.
BalkenEllende snapt niet waarom Nederlanders niet snappen dat een miljarden steun aan de banken wel kan en bezuinigen op de zorgtoeslag niet. Nee, ik snap ook niet wat dat met elkaar te maken heeft. Ik snap hem echter wel. Het is heel logisch dat die bodemloze put van die banken, die ons geld versjoemeld hebben gered worden ten koste van toeslagen. Daarmee geef je ze het exkuus om door te gaan. Want dat is geen straf. Het bonussysteem blijft gewoon gehandhaafd. Waaruit blijkt dat de banken niks geleerd hebben. Als burger sta je helemaal machteloos en de politiek is dus ook niet bij machte. Dat komt omdat ons bankensysteem zeer korrupt is en dus de baas. Ze wisten van te voren al dat ze steun zouden krijgen van de overheid. Anders zou het hele systeem omvallen. Chantage ? Ja! Afpersing ? Ja! In ruil voor steun had de staat meer moeten eisen. Als ik niet funktioneer, en ik funktioneer niet in deze maatschappij, word ik ontslagen of krijg ik geen baan. Gelukkig nog wel geld. Omdat ik niet kommercieel denk pas ik niet in dit systeem en ben ik waardeloos. Pas als ik flink chanteer en afpers op een achterbakse manier met geld van anderen word ik geëerd en geroemd.
En als ze vroeger niet zo geklaagd hadden en gedemonstreerd en gestaakt was het nooit even beter gegaan.
Maar politici leren niet van hun fouten. Het verleden dient er helemaal niet toe. Men vervalt steeds weer in dezelfde fout, omdat het ikke-ikke-ikke is. En dus is deze beschaving, alleen het woord al, ten dode opgeschreven.
Politici zijn echte terroristen. Ik vrees ze meer dan Osama Bin Laden of de hele Taliban bij elkaar.
Kijk nou eens naar het rijkste land van Europa wat een anarchie daar heerst. Hetzelfde geldt voor Amerika en de hele G7/8.
De politiek weet de jongeren tegen de ouderen op te zetten vanwege de pensioenleeftijd.
Als ze zelf 50 zijn dan komen ze wel te weten hoe moeilijk het is om aan een baan te komen.
De banen liggen niet voor iedereen voor het oprapen.
Alleen vrijwilligerswerk.
Ik ben nu grotendeels mantelzorger en kan daardoor ook niet werken.
Veel Jongeren weten niet eens wat het is.
Ik trof vorig jaar een werkgever die dat totaal niet snapte. Een jonge werkgever.
39 uur was 39 uur. Je neemt maar ontslag.
De verharding in de maatschappij is een feit.
En de bonden ? Die doen iedere keer terug een stapje terug.
President Jongerius.
Ze heeft niks bereikt!
Donner heeft allang beslist.
Het staat niet eens meer ter diskussie.
Die bedondert je waar je bij staat.
En als je niet ziet dat we achteruit gaan, niet naar de vorige eeuw maar veel verder terug, naar de middeleeuwen, dan ben je blind vrees ik.
Nee, vroeger was alles veel beter.
We hebben te lang stil gestaan.
We dachten dat we d’r waren.
Dat alles vanzelf ging.
Politici hebben zichzelf net zo heilig verklaard als de kerk ooit met zichzelf deed.
De kerk stond stil en ging uiteindelijk achteruit.
We dachten dat we alles (goed) geregeld hadden. Maar wat blijkt nu ?
De profiteurs bij en van de banken hebben weer een chaos gekreëerd.
Mensen worden zonder pardon hun huis uitgezet.
Ach, ze zullen de kleine lettertjes wel niet gelezen hebben.
Hoe laag kun je zinken met al die addertjes onder het gras ?
Madoff lacht zich kapot in Amerika.
En ik geef hem nog gelijk ook.
Hij is super intelligent geweest.
Het gros van de mensheid is niet veel meer dan een bakterie.
We hebben ons in de luren laten leggen door super oplichters.
Nee hoor, ik heb niks te klagen.
Kom dan straks ook niet klagen dat ik het niet zag (aankomen).