NASA voorspelt mogelijke klimaatveranderingen

Serie: ,

ACHTERGROND - Het eerste deel van het vijfde IPCC-rapport (pdf) dat vorige week verscheen, is deels gebaseerd op voorspellingen van het NASA Goddard Institute for Space Studies. NASA maakte op basis van eigen voorspellingen een indrukwekkende visualisatie, waarin te zien is hoe temperatuur en neerslag mogelijk gaat veranderen deze eeuw door toedoen van toenemende broeikasgassen. In de video is een scenario te zien waar de CO2-concentratie 670 ppm (parts per million) haalt in het jaar 2100. De concentratie is nu 400 ppm.

De eerste en grootste temperatuurtoename is te zien in het noordelijk halfrond, vooral in gebieden waar sneeuw ligt (bijvoorbeeld de Rocky Mountains in de Verenigde Staten). Door het smelten van de sneeuw neemt de mogelijkheid zonnestraling te weerkaatsen af, en dat is de reden dat de temperatuur zo dramatisch stijgt op de noordpool, wordt in het filmpje uitgelegd. Maar ook El Nino en de gevolgen daarvan voor neerslag in Oost-Afrika, de Sahara en het Middellands Zee-gebied worden uitgelegd.

(Via Klimaatverandering).

Reacties (11)

#1 gronk

Dus de sahel wordt natter, en dus vruchtbaarder, terwijl ’t middellandse-zee gebied droger wordt? Hrm. Dat gaan nog interessante tijden worden, voedseltechnisch gezien.

 • Volgende discussie
#2 Herman Vruggink

In IPPC AR4 is duidelijk te zien hoe de Sahel nog droger zou worden. Maar nu dan eventjes niet. Dit geeft de betrouwbaarheid van neerslag modellen dan ook goed weer. Neem 10 verschillende modellen en je krijgt 10 totaal verschillende uitkomsten.

Het enige wat we kunnen zeggen is dat het warmer en gemiddeld genomen natter en groener gaat worden. Ook is het vrijwel zeker dat we rekening moeten houden met lastige bijverschijnselen: een stijgende zeespiegel en een toename van zware buien en orkanen.

Een toenemende verzuring van de oceanen is wellicht het enige echte probleem. Maar om nu te zeggen dat er dus op grote schaal hier onderzoek naar gedaan wordt?… Dat valt dus een beetje tegen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 majava

@1: wat moet ik van de vruchtbaarheid van een zandbak verwachten? Het lijkt me niet dat zo’n bodem meteen geschikt is om er gewassen op te gaan verbouwen zodra er voldoende regen zal vallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

Door het smelten van de sneeuw neemt de mogelijkheid zonnestraling te weerkaatsen af, en dat is de reden dat de temperatuur zo dramatisch stijgt op de noordpool

Op het ogenblik voltrekt zich precies het omgekeerde scenario.
Er ligt in september juist meer sneeuw op het Noordelijk Halfrond dan normaal was voor het tijdvak 1995-2009.

[img]http://www4.picturepush.com/photo/a/13739027/oimg/blogposts/sep2013scnh.jpg[/img]

De afgelopen 12 maanden lag er relatief meer sneeuw op het Noordelijk Halfrond. Alleen in de zomermaanden wanneer er veel zonlicht weerkaatst kan worden is de sneeuwbedekking beneden normaal.
Wat het netto-effect van deze ontwikkeling is op de temperatuur van de Noordpool is voor mij nog niet vast te stellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 majava

@4: “Op het ogenblik” en “De afgelopen 12 maanden” schreef je. Toe maar, een heel jaar zelfs. Maar dat ogenblik is wel jouw toppunt tot nog toe met je korte termijn fetisj. Als niemand anders met een zomer (JJS) trend op de proppen komt, dan hou ik het bij dit commentaar en zal je nog net geen lul noemen. Hoop daar dus maar op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hans Verbeek

@5: laten we dan even samen kijken naar de lange termijntrend, Majava.
Hieronder de temperatuursafwijking van het langjarig gemiddelde in het Noordpoolgebied (66-90°NB) (bron: HadCRUT4)

[img]http://www3.picturepush.com/photo/a/13739261/oimg/blogposts/hadcrut4northpole.jpg[/img]

Tussen 1980 en 2000 was de temperatuur lager dan tussen 1930 en 1940. Kunnen we allemaal toeschrijven aan natuurlijke variabiliteit.
Pas de laatste 12 jaar is het flink opgewarmd in het Noordpoolgebied. Maar die termijn is wel wat kort om conclusies te trekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 majava

Nee, niks samen (weg)kijken. Sneeuw, Hans. Ik wil sneeuw. Noordelijk halfrond. Zomer. Hoe. Moeilijk. Is. Dat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Herman Vruggink

@7: Majava, Sneeuw… in de zomer… ja, best moeilijk..

Het gaat vooral om de maanden April t/m Juni. Die vermindering (achteruitgang of vooruitgang even in het midden gelaten) is duidelijk. De maand Mei:
http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2012/07/may_2012_snow_anomalies_graph.png

Het plaatje van Hans in #4 laat wel zien dat dit jaar er meer sneeuw lag in de maanden April & Mei. En dat is slecht nieuws voor de mensen die van groen/warm houden en goed nieuws voor de mensen die de voorkeur geven aan sneeuw en koude.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 pedro

@4: weer wat geleerd. ’s Winters sneeuwt het meer dan ’s zomers. Maar ik zou me toch zorgen maken als er juist in de zomer minder sneeuw op de pool ligt. Als er ’s winters toch meer sneeuw ligt, is er meer neerslag gevallen. Dat werd volgens mij ook voorspeld als gevolg van de opwarming van de aarde.

@8: het probleem zit in het noordelijk halfrond. Meer neerslag = meer sneeuw. ’s Zomers minder sneeuw op het noordelijk halfrond, betekent minder sneeuw op Groenland, in Siberië en op de pool. De plaatsen waar normaal ook in de zomer sneeuw ligt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Herman Vruggink

Pedro @9: Er is gemakkelijk misverstand over het begrip zomer. Vanaf 21 Juni volgens de kalender, 1 Juni Meteorologisch. Echter als wij het hebben over weerkaatsing moeten we centreren rond 21 Juni. Dan is de periode zo ongeveer 21 April – 21 Augustus van belang. Laten we het maar even de ‘Albedo zomer’ noemen.
Zomer sneeuw is een verschijnsel wat nauwelijks voorkomt. In Canada en Siberië is het daar veel te warm voor met temperaturen oplopend tot zelfs 30 graden!

Ook lopen de begrippen sneeuwval en sneeuwbedekking door elkaar heen wat ook weer misverstanden oplevert. Sneeuwval kan afnemen, maar sneeuwbedekking kan toenemen als het maar koud genoeg is. Maar ook andersom: Veel sneeuwval in de winter kan in de lente als sneeuw voor de zon verdwijnen als het maar warm genoeg is. En aan natte sneeuw hebben we niet zo veel.

Wat telt is de sneeuwbedekking. Deze is in de maanden April t/m Juli overduidelijk afgenomen de laatste 30 jaar. En dat telt wel degelijk. De gemiddelde temperatuur kan hierdoor gemakkelijk lokaal met vele graden oplopen.
Het minimum in Augustus stelt niet zo veel voor en van minder belang. Ook is de afname veel minder duidelijk.
http://www.climate4you.com/images/NHemisphereSnowCoverSince1972.gif

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pedro

@10:

Wat telt is de sneeuwbedekking. Deze is in de maanden April t/m Juli overduidelijk afgenomen de laatste 30 jaar. En dat telt wel degelijk

Inderdaad. Dan zijn we het daar over eens.

 • Vorige discussie