Migratie. It’s a bitch.

ANALYSE - Karin van der Stoop over het Europese migratiebeleid en de rol van het bedrijfsleven. Snelle oplossingen zijn een illusie.

Het blijft een bitch, de wereldwijde migratie van miljoenen mensen. Iedereen is nu vol in shock over de onmenselijke praktijken in de VS met migrantenkinderen. Op de notoire Trump-apologeten na natuurlijk, die steevast beweren dat er alleen maar een wet uitgevoerd wordt en dat Obama het ook al deed.

Fake-news

Beide fake news, zou Trump zelf zeggen; er is geen wet die bepaalt dat kinderen van hun ouders gescheiden moeten worden. Wel dat kinderen niet langer dan 20 dagen in detentie mogen zitten. En als je besluit om elke migrant bij voorbaat via het strafrecht te beoordelen dan zit je inderdaad al snel 3 weken in de cel. Maar dat is dus een keuze. Inmiddels ijlings teruggetrokken door Trump, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost voor de ouders en kinderen die er nu mee zitten.

Obama heeft zoveel mogelijk de balans gezocht tussen een harde lijn en medemenselijkheid. Hij heeft het DACA-programma in het leven geroepen, dat kinderen die illegaal het land binnen waren gekomen, de mogelijkheid gaf om te werken of studeren. Die kinderen zijn ook wel bekend als de Dreamers. Een programma dat Trump graag wil schrappen. Die man heeft gewoon niks met kinderen zullen we maar zeggen. Ik las ergens dat Trump lijdt aan het omgekeerde Midas-syndroom: “Everything gold he touches turns to shit”.

Maar hoe erg dit allemaal ook is, wij hebben met onze eigen migratiecrisis te maken.

Ondertussen in Europa

Ondertussen is in Europa het schip Aquarius dat niet in Italië mocht aanmeren, in Spanje gearriveerd en hebben de Spanjaarden ook hulp aangeboden aan de Lifeline die in Maltese wateren ligt. Dat siert het land enorm. Maar vergis je niet; Spanje heeft sinds jaar en dag een deal met Marokko om migratie uit die hoek tegen te houden.

Precies het soort deals dat Europa graag ziet. De EU wil nu ook graag detentiecentra in Afrikaanse landen opzetten. Alles om het probleem maar zo ver mogelijk weg te stoppen. Alleen zien die landen dat niet zo zitten. Die hebben zeg maar zo hun eigen sores. En we zien allemaal hoe het er in Libië aan toe gaat. Waar een land als Tunesië, een van de beoogde partners, veel last van heeft. Het spreekt ook van een ongekende arrogantie en minachting om jouw probleem op die manier te willen afschuiven op je zwakkere buurman.

Mijn probleem?

Ja. Nou ja, niet van jou persoonlijk, maar Europa is door haar buitenlandbeleid medeverantwoordelijk voor de migratiegolf uit Afrika. Ik heb dat altijd met een korreltje zout genomen, tot ik een artikel in De Morgen las. Het artikel zit achter een betaalmuur dus ik zal hier een paar punten uitlichten.

Ze blijven komen

De bevolking in Afrika groeit en er zijn dus veel jongeren, vaak ook met een opleiding, die geen bestaan in armoede zullen accepteren. Ze zien via social media wat hier te koop is en dat willen zij ook. Bovendien wordt het gezien als een goede inkomstenbron als een van de kinderen uit gaat werken en centjes naar huis stuurt. Ze gaan voornamelijk naar buurlanden, maar velen zullen ook doorreizen naar het Westen.

Europa probeert dit door middel van financiering van interne grenscontroles op het continent tegen te gaan. Een deel van het ontwikkelingsgeld, eigenlijk bestemd voor armoedebestrijding, wordt hieraan besteed. Dit is funest voor de onderlinge migratie en werkt daarmee werkloosheid en armoede in de hand (!). Bovendien laten mensen zich niet tegenhouden; ze zoeken alternatieve routes. Waardoor mensen nu in de Sahara creperen en nog meer afhankelijk zijn van mensensmokkelaars.

Met migratiedeals, zoals door De Correspondent in dit overzicht in beeld gebracht, verplaatst de EU haar grenzen richting Afrika.

Louche dealtjes

Behalve de eerder genoemde detentiekampen wil Europa ook graag terugnameakkoorden met landen maken. Maar die hebben daar helemaal geen baat bij. Hun BNP is soms voor 15% afhankelijk van remittances, oftewel doekoe die wordt teruggestuurd naar de families. Leiders vrezen opstanden als ze akkoord gaan met dit soort deals.

Uit de studie Imagining Europe from the Outside van het Centrum voor Migratie- en Integratiestudies van de Universiteit Antwerpen blijkt dat veel migranten willen wonen op een plek is die vrij is van corruptie, waar democratie en mensenrechten zijn en waar iedereen gelijke kansen heeft. Ja, daar stonden zij ook van te kijken. Maar het is wel een teken aan de wand dat we nou eens moeten ophouden met dictators in het zadel houden, met het idee dat die de zaken tenminste stabiel houden. En helemaal stoppen met wapens verkopen aan dat soort landen.

Uitzuigerij

Dit deel gaat me misschien nog wel het meest aan het hart. Ik wist al dat Europa gesubsidieerd voedsel op de Afrikaanse markt dumpt, wat het lokale producenten onmogelijk maakt te overleven. Ons melkpoeder is 3 keer goedkoper dan lokale melk. We dumpen er tonnen kippenvleugels. Waarom kunnen we die markt niet juist stimuleren, of tenminste met rust laten?

Nou dat kan ik je wel vertellen. Onze bedrijven zijn de smerigste spelers in het veld. Ze maken dankbaar gebruik van de armoede en corruptie die er heerst. Ik zal deze keer het citaat helemaal overnemen:
“Nogal wat westerse bedrijven beheersen de finesse om met Afrikaanse leiders contracten af te sluiten waarbij de overheid en de bevolking miljarden aan inkomsten verliezen. Berucht zijn de deals over Congolese mijnbouwconsessies waarbij Kabila-getrouwen winstgevende mijnen voor een prikje verkopen, om dan achteraf miljoenen aan smeergeld te ontvangen via financiële constructies op de Maagdeneilanden.

Volgens de organisatie Tax Justice Network verliezen Afrikaanse landen jaarlijks naar schatting 80 miljard dollar (68,7 miljard euro) aan kapitaalvlucht. De Burundese topeconoom Léonce Ndikumana berekende dat 39 Afrikaanse landen tussen 1970 en 2010 een astronomisch bedrag van 1,3 triljoen dollar aan kapitaalvlucht verloren. Uit een recent rapport van Honest Accounts blijkt dat er in 2015 meer geld via kapitaalvlucht uit Afrika wegvloeide dan dat er ontwikkelingsgelden, remittances en leningen binnenkwamen.”

1,3 triljoen hè, in 40 jaar. Da’s 18 nullen. 1 miljoen tot de 3e macht. Had iemand nog wat over al die ontwikkelingsgelden die in een bodemloze put zijn verdwenen?

De lange adem

Migratie valt nooit te stoppen. Het goede nieuws is dat zeker Nederland helemaal geen probleem heeft. Echt. Niet. Jordanië ja, en Libië. Griekenland en Italië zitten ook aardig in de penarie. Nederland heeft nog een quotum in te halen wat betreft het opnemen van mensen uit die laatste 2 landen, en dat moeten we snel doen. Niet om ze na 4 jaar weer terug te sturen (Nee Klaas!), maar om ze een goede basis hier te bieden. Dat kan echt, met de juiste inzet en begeleiding.

Maar als we op de lange termijn de migratie uit Afrika willen verminderen, zullen we maatregelen moeten nemen tegen alle bovengenoemde oorzaken. Vooral bedrijven moeten aan banden worden gelegd. En we zullen legale migratieroutes mogelijk moeten maken, die er trouwens al zijn maar die gewoon niet worden ingezet. Geef mensen de garantie van een opleiding, een baan voor een bepaalde tijd, goeie begeleiding en ze zullen met liefde weer terugkeren om hun land te gaan opbouwen. Zeker als ze niet hun leven en een godsvermogen in de waagschaal hoeven te leggen om hier te komen. Bovendien kunnen we een deel zeker ook blijvend gebruiken, want Nederland vergrijst. Kom maar op met die verplegers, bouwvakkers, ITers en al die andere werkers waar een tekort aan is.

Wie denkt dat er andere, snelle oplossingen mogelijk zijn leeft in een illusie.

Overgenomen van Hoe Vrouwen denken

Reacties (33)

#1 Bismarck

Ondertussen in Afrika, buiten zicht van fort Europa.

 • Volgende discussie
#2 KJH

De wet van deugen anno 2018: Eerst drie paragrafen over Trump schrijven en dan aan je – ongerelateerde – punt toe komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Basszje

De stuk kunnen inderdaad wat focus gebruiken links en rechts. Schrijven is schrappen!

Neemt niet weg dat het klopt en wat NGO’s al decennia lang roepen, maar het kan niet genoeg herhaald worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Hé wat raar, je gebruikt de positieve kwalificatie deugen voor het artikel en begint vervolgens over het niet deugen van het artikel. Daarmee vertoon je zelf een bijzonder onhandige communicatiewijze voor iemand die opmerkingen heeft over communicatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Anno Niem

@1: De migranten komen uit Liberia, Senegal en Kameroen. De eerste twee landen zijn veilig (geel) en het laatste land redelijk veilig (Zuid is geel, Noord grotendeels oranje, slechts heel klein deel rood) volgens het reisadvies.

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/

Conclusie: deze mensen vluchten niet voor een oorlog. Overigens willen deze mensen naar Europa waar hun aanvraag dan vrijwel zeker afgewezen zal worden om bovenstaande reden. Algerije ziet de bui al hangen en neemt maatregelen. Natuurlijk leid dat tot trieste situaties maar zoals wel vaker wordt de andere kant niet belicht door de NOS.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: “Natuurlijk leid dat tot trieste situaties”
Och, het zijn trieste situaties, maar dat weegt niet op tegen het feit dat hun herkomstlanden slechts geel en oranje zijn. Als het je maar gerust helpt slapen, niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Folkward

Oké artikel, wel wat eenzijdig, maar goed.

Maar het is wel een teken aan de wand dat we nou eens moeten ophouden met dictators in het zadel houden, met het idee dat die de zaken tenminste stabiel houden. En helemaal stoppen met wapens verkopen aan dat soort landen.

En hier ben ik het eigenlijk oneens mee. Ja, we moeten stoppen met kogels en wapens maken waarmee ze elkaar daar over de kling jagen. Maar mensen zijn over het algemeen vrij optimistisch ingesteld, en willen nog wel eens vergeten hoe erg dingen mis kunnen gaan en hoeveel beter een stabiele, vreedzame maar onvrije samenleving is dan de ongeorganiseerde, gewelddadige rommel die het toch vaak vervangt. Dan kan ik alleen cynisch zeggen: Erst das Fressen, dann die Moral.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJH

@4: Ik bedoel natuurlijk: ‘deugen’ in de strict heilige-verontwaardiging-ten-toon-spreidende, en middenklasse-salon-hulpverlener zin van het woord. Maar ik denk dat je dat misschien al begreep. Maar dat je eigenlijk alleen maar *deed* alsof je het mis-begreep. Schalksert jij!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

Ik denk dat dit debat dermate gepolariseerd is dat een discussie zinloos is geworden. We moeten maar zien wat er van komt. In Italië is een populistische regering aangetreden, die laat de populistische stemmer iets zien wat we nog niet kennen. En dat populisme staat niet los van het immigratie vraagstuk. Zie ook de opkomst van de AfD. De wal is het schip aan het keren, letterlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@8: Nee, die betekenis ken ik niet. Ik vermoed dat ik daarin niet de enige ben, want in enig woordenboek vind je hem ook niet terug. Misschien beter niet proberen om een woord in een niet algemeen geaccepteerde betekenis te gebruiken met mensen die niet ingeleid zijn in het wel en wee van die zogenaamde strict heilige-verontwaardiging-ten-toon-spreidende, en middenklasse-salon-hulpverlener die me als een soort stropop in de oren klinkt (op zichzelf in ieder geval ook een mij net zo onbekende term is)? Wellicht is dit Roze Khmer jargon, maar dan stel ik voor dat je dat jargon ook beperkt tot Roze Khmer fora.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jos van Dijk

@5: Die reisadviezen zijn dacht ik vooral bedoeld voor Nederlandse vakantiegangers. Ze zeggen niets over de veiligheid van de mensen die daar wonen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 KJH

@10: Dude!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Anno Niem

@6: De NOS belicht slechts 1 kant van het verhaal. Met de simpele vraag “waar vlucht je voor?” hadden ze hun journalistieke plicht gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JANC

@11: Inderdaad. In het asielrecht wordt volgens mij eerder het begrip “veilig land van herkomst” gebruikt. Ik ben zo lui om dan Wikipedia even te kopieeren:

Nederland beschouwt momenteel (medio 2017) de volgende landen als veilig land van herkomst:
alle landen van de EER, dat wil zeggen de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland
Andorra, Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, San Marino, Vaticaanstad, de Verenigde Staten en Zwitserland
Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië
Mongolië
Ghana, India, Jamaica en Marokko, dit kan echter voor individuele gevallen anders liggen
Tunesië, doch niet voor LHBTI
Algerije, Senegal en Togo, doch niet voor LHBTI en met mogelijkheid van individuele uitzonderingen
Georgië en Oekraïne, met uitzondering van de regio’s die niet onder controle van het centraal bestuur staan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 analist

Bovendien kunnen we een deel zeker ook blijvend gebruiken, want Nederland vergrijst. Kom maar op met die verplegers, bouwvakkers, ITers en al die andere werkers waar een tekort aan is.

Of we verhogen de lonen in die sectoren een beetje en laten wat sneller de overbodigen met een goedbetaalde kantoorbaan (openbaar bestuur, financiele sector) afvloeien. Hebben we geen import van arbeid nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@12: Dude jezelf. Trollen doe je maar bij de trollen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

@13: Incorrect: Als ze hun werk deden waren ze bij de Algerijnse overheid gaan vragen waarom ze die mensen door de woestijn joegen (dat is immers de andere kant van het verhaal). Vooropgesteld dat die een eerlijk antwoord zouden geven, zou het verhaal daar vermoedelijk niet mooier op worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Kacebee

@9: Tja, een regering die doet wat het volk wil – het moet niet gekker worden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Karingin

Het valt me op dat iedereen voorbij gaat aan het feit dat het Afrikaanse continent compleet leeg getrokken wordt. De kapitaalvlucht is enorm.
Uit het artikel in De Morgen: “De Congolees-Nederlandse auteur Alphonse Muambi, die zelf afkomstig is uit de grondstofrijke regio Katanga, drukt het kernachtig uit: “Afrikaanse migranten volgen gewoon dezelfde route als die van de Afrikaanse grondstoffen en het Afrikaanse geld: richting Europa. Afrikanen komen niet naar Europa om te profiteren van rijkdom en geld: ze komen gewoon genieten van hun geld en hun rijkdom.”

Ook heeft niemand het over die interne grenspatrouilles die de boel daar volledig ontregelen. Het hele beleid dat nu door Europa wordt gevoerd maakt de zaken alleen maar erger.

Last but not least las ik na het schrijven van het artikel nog dit: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/05/afrikaanse-landen-betalen-nog-koloniale-schuld-aan-frankrijk
Toen viel ik echt even van mijn stoel.

Blijf maar janken dat ze hier komen om onze voorzieningen kapot te maken. Zo lang wij blijven flikken wat we nu flikken, zullen ze blijven komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Karingin

Dat ik Trump ook even meeneem is natuurlijk omdat dat net zo goed actueel is en het wereldwijde karakter van het probleem onderstreept. En omdat ik me erger aan de apologeten die zijn beleid blijven goedpraten. Net zoals ik me erger aan mensen die blijven roepen dat Afrikanen gelukszoekers zijn zonder te snappen wat daar daadwerkelijk aan de hand is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Lethe

@19,20 Hear, hear.

Bedankt voor je bijdrage. Het is natuurlijk niet makkelijk om te weten en te lezen. Ook verontrustend en boos en machteloos makend.
Voor velen is het dan ook wel geruststellend om eendimensionaal te blijven denken. En “gelukzoekers” te blijven roepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 analist

@21: het lijkt mij persoonlijk makkelijker om te roepen “laat maar binnen” zonder na te denken over de langere termijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 JANC

@22: Maar dat is wederom te eendimensionaal. Wie zegt dat het zo zwart/wit is? Het zijn verdachtmakingen van twee kanten van het politiek spectrum. Rechts zegt dat links iedereen maar wil binnenlaten, links zegt dat rechts niemand wil toelaten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Joop

@23.

Daarom strengere toelating, logisch. Er mogen best wel eisen worden gesteld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 beugwant

@19 @20 @21: In feite is elke sollicitant een gelukzoeker.

En zelfs hier kun je de Amerikanen de schuld geven. Voorwaarde voor de Marshallhulp was het opgeven van de koloniën en dat is hier en daar wat overhaast gegaan. Want onder ons Europeanen begon toen net het besef door te dringen dat die wilde negers ook volwaardige mensen waren en dat je ze ook wel eens als zodanig zou kunnen behandelen. Maar voordat die omschakeling had plaatsgevonden en Europa naast het leegzuigen ook een min of meer moderne samenleving in Afrika kon opzetten, die de Afrikanen zelf met succes konen voortzetten werd het continent hals over kop zelfstandig en het enige dat ze van ons geleerd hebben was corruptie en hoe je tegenstanders er met geweld onder houdt. Dat de staatsgrenzen ook nog eens dwars door stamverbanden heen gingen hielp ook niet met de eendracht.

@23: Vergeet niet dat rechts (de industrie) is begonnen met vreemdelingen binnen te halen. Al zorgde in het begin de kerk er nog voor dat het dan wel brave katholieken waren. Omdat er geen statiegeld op zat werden die gastarbeiders na gebruik door rechts niet teruggebracht, dus ze bleven langer dan drie dagen. Links heeft toen gedacht die mensen een prettiger leven te geven door hun families over te laten komen.
Dan kun je erover twisten wie er het foutst is geweest, maar rechts begon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Anno Niem

Het aanpakken van bedrijven, het zullen vooral multinationals zijn, is een belangrijk punt. Dat speelt wereldwijd. Door de globalisering slagen zij er steeds makkelijker in om landen tegen elkaar uit te spelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 JANC

@24: Volgens mij pleit de auteur voor meerdere oplossingen voor meerdere oorzaken. Namelijk dat wij o.a. stoppen met het bijvoorbeeld melkpoeder:

Ons melkpoeder is 3 keer goedkoper dan lokale melk. We dumpen er tonnen kippenvleugels. Waarom kunnen we die markt niet juist stimuleren, of tenminste met rust laten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Joop

@27.

Dat is al tientallen jaren zo. Het isniet tientallen jaren zo dat hele volksstammen uit de Sahel naar Europa willen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 JANC

@28: Het paradoxe is dat door de gestegen welvaart (in veel Afrikaanse landen) meer mensen geld hebben om te proberen te immigreren naar andere landen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 beugwant

@27: Dankzij de verkoop van gebruikte kleding uit onze Humana- en Leger des heilscontainers is de ooit zo bloeiende textielindustrie in Tanzania de nek omgedraaid. Zo zijn er talloze voorbeelden.

Vlak tegenwoordig ook de Chinezen niet uit. Die bouwen wel hele dingen (opnieuw) op, maar ze nemen hun eigen goedkope arbeid mee. Daar heeft de Afrikaan in eerste instantie niet zoveel aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Joop

Oh, in NRC lees ik net dat 61 procent van de de Fransen de regering te laks vindt wat migratie betreft. Dus wie nog twijfelde maakt nu nog sneller de oversteek volgens een actieve dame bij de italiaans-franse grens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Karingin

Wat we moeten beseffen is dat hier niet één oplossing voor is, en al helemaal geen snelle oplossing. Ik heb onvoldoende kennis om alle mogelijke maatregelen te bedenken, maar een kind ziet dat wat er nu gebeurt het allemaal alleen maar erger maakt.

Het is op dit moment trouwens niet eens zo erg qua aantallen, de zogenaamde crisis is een politieke. En dat gesteggel dreigt ook compleet uit de hand te lopen, er wordt nota bene gesproken over grenscontroles binnen de EU. Nou, dan is de volgende crisis een economische van epische proporties. Is het dat allemaal waard? Kunnen onze politici nou niet eens hun oren te luister leggen bij de experts die hier echt wel ideeën over hebben? Laat de Visegradlanden maar, knijp gewoon de subsidiestroom af en laat ze het uitzoeken. De rest neemt zijn verantwoordelijkheid, neemt zijn deel van de huidige asielzoekers uit Griekenland en Italië (!) over en zoekt oplossingen voor de toekomst.

En o ja, Frankrijk dient echt NU haar koloniale greep op die landen los te laten, ze te faciliteren in het opzetten van hun eigen financiën en van a tot z te begeleiden naar soevereiniteit. Dat is 1 maatregel waar iedereen het toch wel over eens kan zijn.

Die situatie maakt me echt kwader dan ik voor mogelijk had gehouden, wát een fucking abomination. En dan Macron met zijn grote smoel over Italië dat weigert een schip te laten aanmeren. Terwijl zijn eigen gendarmes moeders met kinderen terugsturen bij de grens met Italië. Die telefoons afpakken en de zolen uit schoenen snijden om te voorkomen dat ze weer terug kunnen komen na een reis van 40 kilometer heen, en 40 kilometer terug. Van een plek waar geen voorzieningen zijn en waar ze in mensonterende omstandigheden moeten zien te overleven. Wat niet zo vreemd is gezien de grote hoeveelheden asielzoekers in Italië. Het is om te janken zo hypocriet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 JANC

@31: Ik denk dat als je een lijn zou plotten vanaf de jaren ’50 tot nu dat altijd meer dan 50% van de bevolking zoiets meent. Bewijzen heb ik er niet voor. Wel weet ik dat er niet voor niets in de jaren ’80 een partij als de Centrumpartij in de Tweede Kamer kwam met een anti-immigratiepolitiek. Dus dat is niets nieuws.

 • Vorige discussie