Wie wint het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden?

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-11-2022
Serie:

ANALYSE - De Democraten maken elke dag een betere kans het Huis van Afgevaardigden over te nemen. Vorige week keek ik naar de Amerikaanse Senaatverkiezing, waaruit bleek dat de Senaat waarschijnlijk in Republikeinse handen blijft.

De midtermverkiezen krijgen hun naam door het feit dat zij in het midden van een presidentiële termijn plaatsvinden. Een midtermverkiezing is dan ook een soort oordeel over de president. Uiteraard presteren populaire presidenten in zulke verkiezingen beter dan de impopulaire presidenten. Toch verliest de partij van de president in de regel zetels. Zo raakt een populaire president  gemiddeld 14 zetels kwijt, een impopulaire 37 zetels.

De vraag is dus niet óf Republikeinen zetels gaan verliezen, het staat vast dat zij een zeker aantal zetels gaan verliezen. Alle focus is op hoeveel zetels de Republikeinen gaan verliezen. De Democraten hebben maar liefst 23 zetels nodig om een overwinning te pakken.

Grote verliezen?

Het gros van de Republikeinen hoopt de verliezen te beperken en in de meerderheid te blijven. De meeste politicologen schatten een zetelwinst van rond de 30 in, optimisten schatten de Democratische zetelroof op 40.

Anders dan in de Senaat, vinden elke twee jaar verkiezingen plaats voor álle 435 leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In 2006 en 2008 verkregen de Democraten een grote meerderheid door het handelen van de niet zeer geliefde president Bush (junior). In 2010 en 2014 kwam President Obama onder de electorale valbijl, de Democratische partij werd compleet gedecimeerd. De Democraten hopen in 2018 de Republikeinse mega-overwinning van 2010 te kunnen nabootsen.

Tot dusver zijn de historische vooruitzichten niet bepaald rooskleurig voor de Republikeinen. Wat ook niet helpt is dat een aantal Republikeinen hun zetels in Democratisch terrein moeten verdedigen. Daarbij komt het feit dat de huidige president impopulair is in veel gebieden die hij in 2016 comfortabel won. Nog geen twee maanden geleden verloren de Republikeinen het 12de district van Ohio dat ze in 2016 nog in hun zak hadden.

Republikeinse voordelen

Toch is het aanbrengen van nuance in deze ‘Republikeinse nachtmerrie’ van belang. De populariteitscijfers van President Trump hebben zich enigszins gestabiliseerd rond de 43%. Sommige huidige afgevaardigden geven zich niet zomaar over. De in een eerder artikel vernoemde afgevaardigde Carlos Curbelo maakt nog steeds kans zijn overwegend Democratisch district te winnen.

Dat de Democratische kandidaat astronomische bedragen in campagnegeld ophalen, wordt enigszins gebalanceerd door onafhankelijke conservatieve groepen die met geld smijten. Al met al gaat dit een bizar dure verkiezing worden: het totale bedrag uitgegeven aan het ophemelen of beschimpen van kandidaten wordt geschat op zo’n 4 miljard, omgerekend twee dividendbelastingafschaffingen.

Voor een precies overzicht van verkiezingen gebruik ik de peilingwebsite FiveThirtyEight. Hun voorspellingen voor het Huis van Afgevaardigden vindt men hier. Alle kansen zijn overgenomen van de FiveThirtyEight Classic House Forecast van 23 Oktober.

Vijf verkiezingen

Hieronder heb ik een selectie van een vijftal verkiezingen neergezet. Deze verkiezingen dienen ook als mooi voorspellingsmiddel voor de uitkomst van het Huis van Afgevaardigden. De partij die de meeste van de volgende districten wint, gaat een goede avond tegemoet. Elk van deze begeeft zich in het oosten, zodat de uitkomst sneller bekend zal zijn. De volgorde is van een meest tot minst waarschijnlijke Democratische overwinning. Elk van de genoemde 5 zetels is momenteel in handen van Republikeinen.

De uitslag van deze 5 verkiezingen begint zich te vormen na 2 uur ’s nachts Nederlandse tijd.

Virginia-10

Het 10de district van Virginia ligt op een steenworp afstand van Washington D.C. Het district wordt gekenmerkt door de grote dichtheid suburbs. Amerikaanse buitenwijken stemde in het verleden traditioneel Republikeins, terwijl de stadskern massaal Democratisch stemde. Met het verval van de Democraten in rurale gebieden kwam ook de Democratische opmars in de buitenwijken.

President Trump, zeer impopulair onder inwoners van deze buitenwijken, heeft de Democratische groei alleen nog maar versneld. De president won het zogeheten suburbia in 2016 met een geschatte marge van 3 procentpunt, qua populariteit staat hij daar nu 10 procentpunt in de min.

Het tiende district, bijna uitsluitend uit buitenwijken bestaande, heeft de afgelopen jaren een flinke ommezwaai gemaakt richting de Democraten. Dat de huidige afgevaardigde, de eens gematigde Barbara Comstock, nu loyaal voor de agenda van President Trump stemt is waarschijnlijk de nekslag.

Gemiddelde kans op overwinning:

Jennifer Wexton (Democraat): 89%

Barbara Comstock (Republikein): 11%

New Jersey-7

In het 7de district van New Jersey loopt een bedreigde diersoort rond, de gematigde Republikeinse politicus. Leonard Lance is een Republikein van de oude school, niet gecharmeerd van de capriolen die in het Witte Huis worden uitgehaald. Af en toe bevestigt hij dit ook door een nee-stem op de agenda van Trump. Nee tegen het afschaffen van ObamaCare. Nee tegen de Republikeinse belastingwet.

Toch lijkt de man niet gematigd genoeg voor het electoraat. Het labeltje Republikein is toch een loden bal aan de voet voor het binnenhalen van gematigde stemmen, anno 2018. In tegenstelling tot Barbara Comstock heeft Lance zich wel enigszins van de president losgemaakt. Daarnaast is dit district een tikkeltje Republikeinser dan Virginia.

Gemiddelde kans op overwinning:

Tom Malinowski (Democraat): 65%

Leonard Lance (Republikein): 35%

Kentucky-6

In dit traditioneel Republikeinse district voorzag ik een jaar geleden zeker geen spannende verkiezingsrace. De reden voor deze spanning is bijna geheel toe te schrijven aan de formidabele campagne die de Democratische kandidaat, Amy McGrath, voert.

McGrath is geen dokter of lokale politica, neen, deze Democraat is een no-nonsense F-16 piloot met 89 gevechtsmissies op doelwitten als Al-Qaeda en de Taliban. Een feit dat de doorsnee Republikeinse patriot ook wel kan waarderen.  De lieutenant-colonel kreeg grote mediapubliciteit voor haar succesvolle campagnefilmpje.

Met het filmpje kwam de politieke aandacht, met de politieke aandacht kwam het geld en met het geld kwam de overwinning in de voorverkiezing. Ondanks al dat geld en media-aandacht heeft ze zich wel in een voornamelijk Republikeins gebied verkiesbaar gesteld.

Gemiddelde kans op overwinning:

Amy McGrath (Democraat): 52%

Andy Barr (Republikein): 48%

Ohio-12

Ohio’s 12de district kwam enkele weken geleden in het nieuws vanwege een spannende verkiezing voor het Huis van Afgevaardigden. Door het ontslag van de toenmalige afgevaardigde moest er een special election komen.

De Democratische kandidaat, Danny O’Connor, haalde veel geld en media-aandacht op. Door het Republikeinse karakter van het district en een steun van de Republikeinse gouverneur wist de Republikeinse kandidaat, Troy Balderson, met nog geen één procentpunt te winnen.

Slechts enkele weken na de overwinning van Balderson komt er dus een revanche voor O’Connor. Het is maar de vraag of hij deze keer wél kan winnen, zonder dat er grote electorale bewegingen plaats hebben gevonden. Misschien is dit district nét iets te Republikeins voor O’Connor, maar na die special election staat vast dat een Republikeinse overwinning niet vanzelfsprekend is.

Gemiddelde kans op overwinning:

Danny O’Connor (Democraat): 35%

Troy Balderson (Republikein): 65%

West Virginia-3

Het 3e district van West Virginia stemde met een marge van 50 procentpunt voor President Trump in de 2016 verkiezingen. Het idee alleen al dat deze op een lijst van spannende verkiezingen staat is enigszins vreemd. Net als in het 6de district van Kentucky is dat vooral te danken aan de Democratische kandidaat.

Richard Ojeda is een getatoeëerde veteraan die begin dit jaar hard voor salarisstijging voor leraren streed. Ojeda, die in 2016 voor Trump stemde, vaart een populistische koers die ook goed loopt onder het Republikeinse electoraat. Daarbij wordt hij geholpen door West Virginia’s Democratische aard in de lokale politiek.

We hebben het wel over een van de meest Republikeinse districten, en een Republikeinse overwinning ligt het meest voor de hand. Als de Republikeinen zelfs dit district verliezen, gaan ze een nare avond tegemoet.

Gemiddelde kans op overwinning:

Richard Ojeda (Democraat): 12%

Carol Miller (Republikein): 88%

Reacties (5)

#1 KJH

Anders dan die rara Kavadinges en het VS hooggerechtshof, zijn deze verkiezingen natuurlijk *wel* relevant voor Nederlandse belangen, en ik hoop dan ook dat de Democraten winnen. Beetje tegenstem kan geen kwaad.

  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

Zwervend over de voorspellerssite van 538 kwam ik ook nog op diverse plaatsen andere partijen tegen: Lib, Ind, Green. Vroeg me af wat hun betekenis is. Volgens de voorspellers hebben ze weinig kans, maar misschien hebben ze wel invloed als D en R op ongeveer 50% staan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gbh

The midterms are already hacked. You just don’t know it yet.

An investigation into the US election system reveals frightening vulnerabilities at almost every level.

https://www.vox.com/2018/10/25/18001684/2018-midterms-hacked-russia-election-security-voting

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mario

In Jubelstukjes zoals #0 staat wel heel leuk en heul veel info, maahaaar, see you all the/ that/ those day(s) after. Kusjes, again and again.

@1
“Beetje tegenstem kan geen kwaad.”

Euhm, zulks bracht ‘ons’ o.a. nazis..pardon, nationaalsocialisten en nog meer fascisten —> Wilders/ Bosma …..Baudet + (openlijk! fascistische) Erkenbrand + NVU en verdere obscure extreemrechtse (rand)figuren.

Die ’tegenstem’ uit je maar in je achtertuintje, pal voor je tuinhek (al dan niet veilig, achter je monitor). Waar deze zich dan ook moge bevinden, in NL of de USa. Zulkse “beetjes tegenstem” is mede de oorzaak van de huidige puinzooi wereldwijd.

“X hept gelijk”, onderwijl voeding gevende aan onderbuik i.p.v.

“X” is inwisselbaar met iedereen voor wie ‘macht’ niet geschikt blijkt, of bleek. Incl. Y, Z &c.
https://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda

@2
“zwervend”

lol

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joris Canoy

@2: Yes, google “spoiler effect elections” als hier meer over wilt weten.

  • Vorige discussie