Een Republikein verdedigt zijn zetel in Anti-Trumpland

Serie:

COLUMN - In de aanloop naar de Amerikaanse Midterm-verkiezingen op 6 november schrijft Joris Canoy een serie columns over wat er zo al achter de schermen gebeurt. Met nieuws dat in de mainstream media niet vaak is te lezen.

Een man in pak, glad gekamd haar, tablet voor zijn neus, leest al typend zijn email voor. Hij stelt zich voor als een succesvolle zorgverzekeraar. ‘Beste Afgevaardigde Curbelo, Dank u dat u gestemd heeft voor het verhogen van zorgkosten.’ Cynisch noemt de man op wat Curbelo wel allemaal heeft gedaan voor de verzekeraars ten koste van het volk. Welkom in het verkiezingsseizoen.

Van het Republikeinse North Dakota (uit de vorige blog) verhuizen we naar het zuidelijke puntje van Florida. Gigantische grassteppes maken plaats voor paradijselijke palmbomen, witte stranden en eilanden.

Glansrijke overwinning

Het klimaat van Zuid-Florida is niet alleen compleet anders dan dat van North Dakota, ook het politieke klimaat is een wereld van verschil. Politiek gezien zijn North Dakota en Zuid-Florida tegenpolen: North Dakota stemde met 35 procentpunt voor Donald Trump, het puntje van Florida (26ste district) ging met 16 procentpunt naar Hillary Clinton.

Toch hebben deze twee districten één ding gemeen: een Republikeinse afgevaardigde. Hoe overleeft een Republikein zo’n Democratisch klimaat? Eén woord: aanpassing.

Carlos Curbelo is geen doorsnee Republikein. Hij combineert zijn centrumrechts economisch programma met een liberale houding jegens abortus, lhbt-rechten, climate change en immigratie. Dat hij zich hiermee als gematigd profileert kan niet in twijfel worden getrokken. Op dezelfde dag dat Hillary Clinton het district met 16 procentpunt won, ging Curbelo er met een glansrijke overwinning vandoor.

Verstoppertje

Helaas voor Curbelo is hij nu voor een tijd verbonden met twee impopulaire concepten: Trump en Anti-Obamacare. Tegenwoordig komt het Trumpisme gratis met een abonnement op de Republikeinse partij; een NEE-NEE sticker helpt niet. Op het vlak van gezondheidszorg stemde Carlos voor het afschaffen van Obamacare, iets dat hem door Zuid-Florida niet in dank zal worden afgenomen.

Voor de Republikeinen in Anti-Trumpland is het balanceren tussen Anti-Trump en achterban weinig vatbaar. Hopend dat de Republikeinse achterban alsnog op hen stemt, verstoppen deze Republikeinen zich flink voor de president. Dit is een strategie die mij enigszins doet denken aan de pogingen van Democraten die zich voor Obama verschuilen.

Reddingssloep

Dat er geen foto’s verkrijgbaar zijn van Carlos Curbelo samen met Trump wekt geen verbazing. Daar waar sommige Republikeinse afgevaardigden zich aan de Trumpboot vast houden, is Carlos al lang weggevaren met de reddingssloep.

Hoe ver hij komt is maar de vraag. Voor elke poging die Curbelo doet Trump te ontwijken, verschijnt daar weer de grijzende zorgverzekeraar in de Democratische televisiespotjes. Achter zijn tafeltje zegt hij slinks: ‘Onze winsten stijgen. Bedankt Carlos, blijf zo bezig!’

Reacties (2)

#1 Niels

Ik vind dit een leuke nieuwe reeks! Ik ben benieuwd naar meer.

  • Volgende discussie
#2 Joris Canoy

@1: AH, fijn om te horen. Er staat een nieuw artikel voor woensdag ingepland.

  • Vorige discussie