Metroseksuelen zijn de echte mannen

OPINIE - Volgens de 29-jarige Paulien Derwort willen vrouwen een “echte man”. Een kerel, niet zo’n verwijfd ventje met v-hals. En dat blijkt nog geen sinecure in een samenleving die feminiseert, omdat mannen steeds minder testosteron blijken te hebben en zich daardoor dus “vrouwelijker” gedragen.

Het stuk van Derwort, in NRCnext van 3 oktober, deed me eens kritisch in de spiegel kijken. Letterlijk. En terwijl ik peinzend naar mijn paarse v-halsshirt keek, naar mijn gladgeschoren babyface – nog naglimmend van de dagcrème die ik even daarvoor had opgesmeerd – naar mijn hippe kapsel – ferme kuif, opgeschoren aan de zijkanten – en naar mijn gympies en skinny jeans, besef ik me dat ik het vleesgeworden symbool ben van haar aanklacht.

Maar is dat inderdaad zo? Is haar aanklacht überhaupt wel terecht? Allereerst vraag ik me af hoeveel vrouwen Derwort vertegenwoordigt. Zijn er niet genoeg vrouwen die het eigenlijk wel prettig vinden als hun man of vriend zich een beetje verzorgt? Goed, er is een grens, die zo ergens tussen dagcrème en eyeliner loopt, maar een beetje grooming, strakgesneden kleding en een zorgvuldig gekamde coupe worden volgens mij wel op prijs gesteld. Althans, dat zijn de geluiden die ik opvang.

Daarnaast vind ik het vreemd dat Derwort opmerkt dat vooral de hoogopgeleide vrouwen in de stad de dupe (?) zijn van het tekort aan zogenaamde alfamannetjes. Waarom? Omdat echte alfamannetjes zo’n intelligent en terugpratend (bah!) wezen niet op prijs stellen? Dat is onzinnig, zeker als Derwort status, intelligentie en de rekening betalen als belangrijkste eigenschappen van zo’n alfaman beschouwt. Ik kan mij vergissen, maar de meeste intelligente mannen die ik ken, stellen het wel op prijs als ze een partner hebben die een beetje op hetzelfde niveau kan meepraten en -denken. Inderdaad, ik wil helemaal niet dat een vrouw naar mij opkijkt vanwege mijn intelligentie, zoals Derwort het stelt. Ik kijk haar graag in de ogen.

Maar mijn belangrijkste kritiek op het stuk betreft de volslagen misplaatste stereotyperingen in het stuk. Kan ik met mijn v-hals geen leeuw, jager, minnaar en gentleman zijn? Maakt het feit dat ik graag goed verzorgd voor de dag kom van mij een lousy bedpartner en een luie en lompe botterik? Ik heb geen idee waar Derwort deze constatering op baseert, want deze metroseksueel, en ik ben zeker niet de enige, beschouwt zichzelf wel degelijk als galant. En een vurige en gretige minnaar. Sterker nog, dat ik al die traditionele mannelijke symboliek helemaal niet nodig heb, maakt mij juist zelfverzekerd en dus behoorlijk mans.

Ietwat vilein vraag ik me af of Derworts wereldbeeld misschien beïnvloed wordt door haar vrijgezelle bestaan. Hoe dan ook, ze zou het nog wel eens lastig kunnen krijgen om haar droomkerel te vinden met zo’n houding.

Afbeelding: de auteur

 1. 1

  Als je op je dertigste nog een V-hals draagt dan staat dat wel voor iets meer dan alleen het dragen van een kledingstuk, een beetje hetzelfde als iemand die op zijn dertigste nog een metalhead is. Daar vallen veel vrouwen niet op, en genoeg ook juist weer wel.

  Sterker nog, dat ik al die traditionele mannelijke symboliek helemaal niet nodig heb, maakt mij juist zelfverzekerd en dus behoorlijk mans.

  Dit is veel gebruikte logica bij mensen met cognitieve dissonantie. Het klinkt als de alcoholistische zwerver die zegt dat hij eigenlijk veel succesvoller is omdat hij geen woning nodig heeft.

  Dat je niet aan het ideaalbeeld van de schrijfster wil voordoen is je goed recht, maar probeer er dan niet via een achterdeurtje toch aan te voldoen, dat straalt geen zelfverzekerdheid uit.

 2. 3

  Je druk maken over wat vrouwen (als in: ‘de meeste vrouwen’) willen, altijd -1. Ten eerste, vrouwen willen niet allemaal hetzelfde; sommigen vallen op Paul, anderen op John, een enkele valt zelfs op Ringo. Ten tweede, iets doen of maken ‘wat mensen willen’ levert alleen maar troep op, zie de zaterdagavond van RTL4 voor bewijs … op dezelfde manier kan je gedragen ‘zoals vrouwen willen’ iemand ook alleen maar tot onwaardige middelmaat reduceren; liever gedraag je je gewoon hoe jijzelf vindt dat je je dient te gedragen, hit or miss, en als ‘de meeste vrouwen’ je dan niet meer moeten is dat alleen maar winst, kaf en koren en zo … ik bedoel, wat moet je überhaupt met een vrouw die alleen je alleen maar ziet staan als je het mannelijke equivalent van de zaterdagavond van RTL4 belichaamt? Ten derde, als je dan toch per se wilt zwichten voor wat ‘de meeste vrouwen willen’, bedenk dan eerst dat de meeste vrouwen juist voorál geen mannen willen die zwichten voor wat ‘de meeste vrouwen willen’.

 3. 4

  @1:

  dat straalt geen zelfverzekerdheid uit.

  Maar is dat dan het hoogste doel in het leven, zelfverzekerdheid uitstralen?

  Ik word wel eens doodmoe van al die zelfverzekerde types.

 4. 5

  De kern van haar stuk lijkt dit te zijn:
  Nu de mannelijke mannen ook nog eens steeds zeldzamer zijn wordt het voor vrouwen moeilijker een partner te vinden.

  Tsja, het is een beetje als ouderen die klagen over “de jeugd van tegenwoordig”: van alle tijden en eigenlijk betekenisloos. Als Dewort een zgn “mannelijke man” wil kan ze gewoon een tripje nemen naar Amsterdam West, Noord, Oost of Zuid-Oost. Maar dat is natuurlijk ook weer niet goed genoeg. Het stukje is weinig meer dan geklaag zonder daden. Zoals de kantoorpik die zijn werk en collega’s niks vindt maar het vertikt om naar iets anders te zoeken. Daar kan zelfs een mannelijke man niks mee.

 5. 6

  @3:

  Je druk maken over wat ‘vrouwen’ (als in: ‘de meeste vrouwen’) willen, altijd -1.

  Precies. Zoek iemand met wie je een echte verbinding voelt. Wat maakt het dan nog uit wat de meeste vrouwen of de meeste mannen zouden moeten willen volgens stukjesschrijvers in de krant en op weblogs.

 6. 8

  Uit de besproken column: “En met name de hoogopgeleide vrouw van dertig in de grote stad heeft daar last van”. Ik ken de columniste niet, maar ik heb de indruk dat ze een jaar of dertig, grotestadsbewoonster en hoogopgeleid is. En ze komt dus moeilijk aan de man. Volgens haar omdat er geen echte mannen meer zijn, maar volgens mij gewoon omdat ze meer geïnteresseerd is in hoe hij er uitziet en of hij de rekening betaalt, dan of hij iets interessants te melden heeft.

  Waarom zou ze zich trouwens überhaupt zorgen maken om wat een man met een kinderwagen voor indruk bij haar wekt? Die man heeft al een partner. Waarschijnlijk is dat ook haar probleem. Veel mannen van 30 hebben al een partner. Wil je de leuke vrijgezelle exemplaren aan de haak slaan, dan moet je eerst goed zoeken en daarna iets te bieden hebben (dat geldt voor vrouwen uiteraard evenzo). Op beide punten lijkt ze te falen.

 7. 10

  paarse v-halsshirt keek, naar mijn gladgeschoren babyface – nog naglimmend van de dagcrème die ik even daarvoor had opgesmeerd – naar mijn hippe kapsel – ferme kuif, opgeschoren aan de zijkanten – en naar mijn gympies en skinny jeans

  Dat zijn geen vrouwelijke stijlkenmerken maar jeugdige, je feminiseert niet maar verjongt. Dat is een trend die al veel langer duurt: volwassenen die er als kinderen uit proberen te zien. Ook niet erg mannelijk, je verkleden als jongetje, maar ook weer niet vrouwelijk.

 8. 12

  @11: Goed, hier moet ik wel even op reageren. Nee, ik scheer mijn borsthaar niet. En waarom niet? Omdat ik het simpelweg niet heb. Nee, echt niet ;)

  En om aan te sluiten bij @10: Ik denk dat je de spijker op z’n kop slaat. Maar ik heb sowieso al een babyface, dus kleed me in lijn met mijn hoofd. Ik moet mij serieus nog regelmatig legitimeren in de supermarkt bij het kopen van bier of sigaretten. En dat is op je 32e op z’n minst ietwat ongemakkelijk. En hoe denk je dat studenten kijken als ik, hun docent, me voorstel en zeg hoe oud ik ben?

  Overigens is dit stukje, evenals dat van Derwort, natuurlijk ietwat over-the-top. Dus als mensen vinden dat ik me niet druk moet maken, jullie hebben volkomen gelijk en dat doe ik niet echt hoor. Nou, OK, een beetje dan. Maar ik ben heel gelukkig met mijn jeugdige, jongensachtige looks. En ben vooral ook dolgelukkig in mijn relatie.

 9. 13

  @12 Verrek, dat kan ook nog. Ga er eigenlijk standaard van uit dat mannen zonder borsthaar dat hebben weggeschoren. Skinny jeans & borsthaar lijkt me ook geen gezicht. Skinny jeans zonder borsthaar trouwens ook niet, maar dat is een kwestie van smaak.

 10. 20

  @18: Ja :-)
  Ik ga er gemakshalve van uit dat er voor ieder potje een dekseltje is. Ook we zo leuk lijkt me.
  Opeens voelde ik me zo naïef. En durf ik nog we naar de kroeg als ietwat atypisch geval vrouw?
  Allemaal nieuwe levensvraagstukken. Zat ik echt op te wachten.

 11. 23

  In de praktijk passen er een beperkt aantal deksel op een heleboel potjes. Of dat de schuld van gebrek aan baardgroei is mag Derwort zelf nog even diep over nadenken.

  (niet te diep, want 29 jaar)

 12. 25

  Ergens in de comments stond “Redactie: reactie verwijderd wegens (herhaalde) off topic zelfpromotie.” Nu heb ik geen idee waar dat off topic bericht over ging, maar in het stukje van Dekker kan ik toch aardig wat aspecten van zelfpromotie terugvinden. Over jezelf schrijven dat je een goddelijk lichaam hebt, en jeugdig en verschoond bent van ontsierende haargroei dat is tot ook een zeer overtrokken vorm van zelfpromotie.

  Een vrouw interesseert het niet hoe een vent er uit ziet. Er zijn maar twee dingen van belang. Prestaties in bed (dan is het licht toch uit) en prestaties op de bankrekening. Als die twee dingen goed zitten mag een man er uit zien als een aap.

 13. 26

  @25 “Een vrouw interesseert het niet hoe een vent er uit ziet. Er zijn maar twee dingen van belang. Prestaties in bed (dan is het licht toch uit) en prestaties op de bankrekening. Als die twee dingen goed zitten mag een man er uit zien als een aap.”

  Komt je van een andere planeet of zo? Niet zo gelukkig getrouwd neem ik aan.

 14. 27

  @25

  En kerels willen alleen maar een lekker wijf die niet zeikt als je met je vrienden bier bent gaan drinken en goed kan pijpen.
  Als die dingen goed zitten, mag ze verder te dom zijn om te poepen.

  Toch?

  Mafkees

 15. 28

  @25:

  Over jezelf schrijven dat je een goddelijk lichaam hebt,

  Dat was ik (in #14). De meeste lezers zullen wel hebben begrepen dat het zelfspot, en geen zelfpromotie was.

  Verder wat #26 en #27 zeggen.

 16. 31

  @14

  Skinny jeans? Dat klinkt als een kledingstuk…

  Respect dat je simpelweg niet weet wat skinny jeans zijn (geen sarcasme).

 17. 35

  @34: ja dat zou zeker verstandig zijn maar blijkbaar doe ik dat dus niet. niet zo’n lekker toetsenbord. het is tijd voor iets nieuws maar ik moet nog even sparen

 18. 36

  @33: Toetsenborden die niet meer precies doen wat je wil, dat is vaak een kwestie van uit elkaar schroeven en de boel eens goed reinigen. Ik begrijp dat niet iedereen dat zelf aandurft, laat het dan over aan iemand die weet wat hij/zij doet.

 19. 37

  @36: heus al gedaan maar soms zit het dieper. achter al die metalen haakjes die er zo gemakkelijk af willen ergens.300 euro ellende minstens. ik overweeg wel om een leesteken om te bouwen tot l en punt en vraagteken voluit te gaan tiepen

 20. 38

  @36: de enter deed het ook al een poosje niet maar daar is een numerieke reserve van :-)
  Ik verdenk zelf een lange krulhaar. Die kom ik wel meer op rare pekken tegen.

 21. 39

  @37: Als je mijn buurvrouw was dan liet ik je zien hoe je zo’n laptop/toetsenbord compleet uit elkander kan nemen om de boel weer gangbaar te maken. Het is heus niet extreem moeilijk. 300 euro is afzetterij voor zo’n simpel klusje. Zoek dan liever een hobbyist die het doet voor een fles wijn en/of een appeltaart.

 22. 40

  @39: Dat van die 300 euro was meer wat het eventueel aan energie kost. Maar als je mijn buurman was kwam ik graag langs. Nu denk ik dat ik het misschien wel uit elkaar krijg maar waarschijnlijk niet meer in elkaar. Ik kom uit een enorme energie-inzinking en probeer mijn inmiddels aanwezige energie nuttig in te zetten :-) Dit ijkt me nogal een risico

 23. 42

  Het stuk van Paulien Derwort zou hilarisch zijn als het niet zo triest was. Er zit heimwee naar de jaren ’50 in, veel extreme generalisaties, en een hele sliert – totaal ononderbouwde – waardeoordelen over culturele veranderingen. Zoals eerdere reageerders al aangeven, gaat het waarschijnlijk om een jammerlijk mislukte poging van Derwort om haar persoonlijke problemen op de hele samenleving te projecteren.

  Maar dit stuk valt in precies dezelfde valkuil. De auteur vindt zichzelf ‘zelfverzekerd en dus behoorlijk mans’, maar kennelijk staat hij niet stevig genoeg in zijn schoenen om Derwort gewoon te laten kletsen. Nee, hij moet zich verdedigen tegen haar totaal lachwekkende aanval op zijn persoonlijke levensstijl. Vind ik best, maar probeer er dan alsjeblieft geen breder verhaal van te maken over wie wel of niet een “echte man” is. Dat slaat nergens op, en het zet alleen maar kwaad bloed bij mannen die zich – zoals ik – liever verre houden van gelkapsels, V-halzen en skinny jeans.

  En bovendien, als je moet opschrijven dat je ‘zelfverzekerd en dus behoorlijk mans’ bent, hoe zelfverzekerd ben je dan eigenlijk?

 24. 43

  @42: Het stukje was natuurlijk ook niet helemaal serieus bedoeld. Laat staan dat ik kwaad bloed wilde zetten bij mannen die zich, zo je wilt, wat volwassener kleden.
  Maar, om je laatste vraag te beantwoorden, tussen jou en mij: Nee, ik ben inderdaad helemaal niet zelfverzekerd. Zoals zoveel mensen heb ik, sociaal wezen dat ik ben, continu bevestiging nodig. En of zo’n stukje daarbij helpt? Nee, integendeel. Maar ik ben mijn “frustratie” wel even kwijt ;)

 25. 44

  Goed, dat stukje van Derwort is wel heel slecht geschreven. Iets met klok en klepel.
  Ik denk dat de boodschap van haar stukje aan het einde pas duidelijk wordt, ze wil een “echte” man in de slaapkamer. Ze weet echter niet goed hoe ze die boodschap moet brengen en heeft daarom een lang stuk koeienpoep geschreven. Echt, V-halsjes en dagcrèmetjes hebben niet te maken met prestaties tussen de lakens.

 26. 45

  Toen ik het aantal reacties zag, dacht ik toch even kijken wat er gaande is:
  Ik dacht zal wel gaan over gigolo’s (of zo iets) in de metro.
  Had ik me even vergist ;-)
  Gaat het over wel of niet nivea-smoelsmeer-mannen.
  Persoonlijk ben ik niet zo met uiterlijkheden bezig:
  Mijn kleding moet schoon zijn en ik verrek het om met reclame (zichtbare merkjes) rond te lopen.
  Waar het vrouwen betreft:
  Liever geen plamuurlaag en/of kunstmatige fysieke correcties, maar wel in bezit van redelijk verstand.