Mens steeds assertiever tegenover haai

Typische Floridiaanse Spring Break ToestandenEen studie van de University of Florida laat een wereldwijde daling van het aantal aanvallen van haaien op mensen zien. Dit komt waarschijnlijk doordat de haaienpopulatie door overbevissing steeds kleiner wordt, maar een opmerkelijk detail uit het onderzoek is dat ook het aantal dodelijke slachtoffers afneemt. De onderzoekers wijten dit aan assertief gedrag van de aangevallen mensen. Wie agressief terugslaat heeft namelijk een grotere kans een aanval van een haai te overleven. “A person who is under attack should act aggressively toward the shark and not follow the advice given to women who are having their purses snatched in New York City, which is to lie on the ground, play dead and give up the purse.” (EurekAlert)

 1. 7

  Dat komt door Mythbusters, daar hebben ze een special aan Jaws geweid. Daarbij hebben ze ook getest of een haai terugdeinst als je ‘m op zijn neus raakt. En dat was duidelijk het geval.

 2. 8

  Vandaag een uur met die haaienonderzoeker aan de telefoon gehangen ($$$!). Hij was erg ongelukkig met het persbericht dat de universiteitsmedewerkers van zijn onderzoek hadden gemaakt, en was dan ook lange tijd kwijt aan mij uitleggen hoe het precìes zit.
  Het aantal haaienaanvallen is bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar een stuk hoger dan in de laatste vijf jaar van de afgelopen eeuw. Zijn voorspelling is dat die trend door zal zetten. Zou die best wel eens gelijk in kunnen hebben: dit jaar zijn er al twee mensen gestorven aan haaienbeten, en het echte seizoen moet nog beginnen.

 3. 9

  @BartB: Dus toch assertievere haaien? Weet jij trouwens meer van haaien(aanvallen)? Mij wordt verteld dat de meeste haaien-aanvallen-kwetsuren ontstaan bij de haaienjacht (niet op maar door mensen wel te verstaan). Klopt dat?

 4. 10

  De 58 aanvallen van 2005 gaat uitsluitend om ‘unprovoked attacks’ – zelfs speervissers die werden aangevallen omdat de haai trek had in de bloedende vis aan hun riem tellen niet mee. In 2005 zijn er 13 ‘provoked’aanvallen geweest, waarvan twee dodelijk.
  Dat maakt in absolute aantallen surfen (20 aanvallen) gevaarlijker dan haaienjacht – maar daar tegenover staat dat veel meer mensen surfen dan op haaien jagen.

  Daarnaast komt een onbekend aantal aanvallen niet in de Shark Attack File; met name in ontwikkelingslanden weten veel artsen überhaupt niet dat die databank bestaat, of probeert de lokale overheid de haaienaanval geheim te houden om de toeristen niet weg te jagen.
  Is het denkbaar dat een haaienaanval in Kiribati (http://en.wikipedia.org/wiki/Kiribati) aan de internatioale aandacht ontsnapt? Ik denk van wel.
  Is het denkbaar dat een Indonesiër die in Australische wateren haaien stroopt, en aan boord van zijn bootje alsnog gebeten wordt door een zojuist gelande haai niet in de databank terecht komt? Ik weet het wel zeker.

  Wat de haaienjacht betreft: Tegen de vier (of zes, dus) doden onder de mensen in 2005 staan tientallen miljoenen dode haaien. De haaienaanval-‘experts’ van dit persbericht schatten dat er zo’n 100 miljoen haaien doodgaan voor elk mens dat doodgaat. Op grond van dezelfde cijfers kom ik op een factor tien minder uit, maar dan nog ligt de balans een tikkeltje in het voordeel van de mensen. Het grootste haaienprobleem dat de mensheid heeft is dat er over een paar decennia geen haaien meer zijn, als we zo doorgaan.

 5. 11

  BartB, dank voor je toevoegingen. Ik vond het al merkwaardig om te lezen dat er minder aanvallen waren… want de trend was tot nu toe juist, steeds meer zwemmers/recreanten: meer aanvallen.

  Kan die haaienexpert die je kent een beetje schrijven? Dan mag ie best een gastbijdrage insturen.