Links Nederland maakt gratis reclame voor de VVD

OPINIE - “In Rotterdam spreken wij Nederlands”

Schreef de VVD op een poster.

En gelijk stond links Nederland weer op haar achterste benen.

Dat hebben ze heel handig gedaan bij de VVD. Voor de landelijke pers kan de lijsttrekker nu uitgebreid haar verhaal houden. Ze nuanceert de stelling door te stellen dat mensen die hier niet lang blijven zich natuurlijk best in het Engels mogen redden, maar stelt dat de VVD vindt dat mensen die hier lang zijn vooral in hun eigenbelang en het belang van hun gezin de taal zouden moeten leren.

Een statement waar de meeste linkse mensen het waarschijnlijk ook wel mee eens zullen zijn.

Dat de VVD met deze leus feitelijk niets oplost en ook nooit iets concreets gedaan heeft om mensen met een taalachterstand te helpen de taal te leren, dat doet er verder niet toe. Het statement is gemaakt.

In de ogen van linkse mensen mag de stelling dan ongenuanceerd, grof en bovendien onrealistisch overkomen, terwijl politiek correctelingen zich uitputten in minstens even bedenkelijke betitelingen als ‘crypto-fascisten’ en ‘de zieke geest van Fortuyn’, blijkt uit een poll van een “rechtser” dagblad als het AD dat 65% van hun lezers deze leus ‘uit het hart gegrepen’ is.

Dat in het persbericht naar aanleiding van de ophef feitelijk weer geen enkel concreet voorstel staat dat de taalvaardigheid van mensen kan verbeteren komt door de heftigheid van de discussie ook verder niet naar boven.

Missie geslaagd dus. In Rotterdam zal de winst na deze media-aandacht wellicht van Leefbaar afgaan, in andere gemeentes pakt de VVD met deze landelijke aandacht wellicht weer een flink aantal PVV stemmen van mensen die anders misschien thuis zouden zijn gebleven.

De kracht van holle slogans. Op deze manier is Wilders ook groot geworden.

Ik denk dat ‘wij linkse minse’ ons misschien toch een beetje te makkelijk door dit soort goedkope trucjes laten opnaaien.

 1. 1

  ´om mensen met een taalachterstand te helpen de taal te leren,´.

  Een zeer verkeerde insteek. Die ´mensen´ moeten dat primair uit zichzelf doen. Pas daarna mogen we ze eventueel een handje helpen.

  Dat intussen de VVD met het onderwerp in kwestie electorale sier maakt, is een volstrekt tertiaire aangelegenheid. Zelfs mogen veel van haar politieke tegenstanders met die VVD coup blij zijn, want die kan dienen als ´escape´ voor hun gekweld geweten, dat is: voor hun grenzeloze verwaarlozing van hun nationale plicht en – fatsoen.

  ´Tot ziens op de barricaden´ 19 maart 2014.

 2. 2

  En gelijk stond links Nederland weer op haar achterste benen.

  Huh??? Powned is toch helemaal niet links? Frans Weisglas links? De Rotterdamse VVDers, die hier vraagtekens bij zetten, links? Jan-Jaap van der Wal, en Francisco van Jole, die wil ook best wel tot links rekenen, maar die staan toch niet gelijk aan links Nederland? Het artikeltje op Powned lijkt mij bedoeld om reacties van links Nederland uit te lokken. Blijkbaar wilde het met de linske veroordelingen niet zo erg vlotten.

  Daarnaast zou ik zeggen, dat de poster toch gewoon waar is. In Rotterdam wordt Nederlands gesproken. En Engels, En Duits, En Frans, Italiaans, Russisch, Pools, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Urdu, en ga zo maar door.

  En klik voor de grap op die pagina op Powned eens op de link naar de heftige discussie in het AD. Die linkt naar een pagina over een Rus die homoharten wil gaan verbranden in Amsterdam…

 3. 3

  Sterk kritisch reageren op anderen is sowieso niet slim. Kritiek hebben wordt als negatief gezien. Je kunt beter je eigen ding hebben, zeggen en uitdragen.

 4. 7

  “voor hun grenzeloze verwaarlozing van hun nationale plicht en – fatsoen”

  De man van de vreemdelingenhaat is ook weer langs geweest zie ik. Blij voor hem dat hij hier zo zijn platform mag hebben voor het uitdragen van zijn abjecte gevoelens.

 5. 8

  @HPax: Natuurlijk moeten ze dat zelf doen. Al het leren doe je zelf. Maar als je al rechtse partij continu rond loopt te toeteren dat mensen dat moeten gaan doen, dan komt dat op den duur nogal leeg over. Zeker als je de leermiddelen niet stimuleert, maar in dat geroep blijft hangen.

  En die onzin over die nationale plicht – ach joh, als je Nederland als partij volledig privatiseert om door te verkopen aan de man met de dikste beurs (VVD) of de staat Israël (PVV) dan ben je braaf in die visie?

  De economisch liberalen gaven ons de crisis. En bedankt!

  @Pedro: Tsja, ik verkeer in linkse kringen en mijn twitter- en facebooktijdlijnen staat al dagen vol met opmerkingen hierover.

  @Qwerty: Zeker is dat zo. Aan de andere kant is dat niet helemaal de realiteit. Ik heb ooit aan een SP er gevraagd of hij ook eens een positief bericht over zijn eigen partij kon posten op zijn facebook in plaats van alleen maar gezanik over andere partijen. En op rechts is het al jaren succesvol zich af te zetten tegen ‘links’ – waarbij ik me in de meeste omschrijvingen van links overigens niet kan herkennen. Maar dat doet er niet toe. Er moet een vijand zijn. De Russen vroeger, nu de Moslims, Links of Rechts. Ach ja… Het komt de inhoud niet ten goede…

 6. 11

  Me laten opnaaien door politici/partijen is voor mij absoluut niet aan de orde,ondanks populair geloof ben ik niet links,ik ben een “terug naar de jaren70 reactionair”.
  Ik ga er al geruime tijd van uit dat politici per definitie niet deugen,of ze nu links of rechts worden genoemd.Dus welke truuk ze er ook uit gooien het lag in de lijn der verwachtingen.
  Rotterdamse politici zijn alleen nog botter/onbetrouwbaarder dan elders.

 7. 12

  Als je beetje goed kijkt zie je dat de tweets die Powned toont van nep-accounts zijn. Links Nederland stond dan ook niet op z’n achterste benen, links Nederland vermaakte zich vooral over de stupiditeit van de VVD-slogan. Dat lijkt me niet geheel onterecht.

 8. 13

  Vrolijkheid heb ik inderdaad ook genoeg gezien :). Maar dat van die nepaccounts inderdaad niet. Dan is de zaak helemaal aardig georkestreerd, want naast Powned en het AD maken ook de NOS, de Metro, de Telegraaf, Radio 1 en vele anderen gewag van de ‘grote ophef’ rond de VVD-poster (het blijft dus echt niet alleen binnen Twitter en Facebook).

  De vraag: wat deed en doet de VVD eigenlijk nog meer aan taalachterstand dan alleen ‘prikkelende postertjes’ ophangen wordt mijns inziens hoe dan ook nog te weinig gesteld.

 9. 17

  Het doet me denken aan de manier waarop Pauw en Witteman een jaar of wat terug de grootste reclamezuil voor de film Fitna van Wilders bleken te zijn.

  Een half jaar of zo voor het uitbrengen van dat pamflet was het P&W ter ore gekomen dat Wilders met zijn project bezig was. Er kon vrijwel geen avond voorbijgaan of met name Jeroen Pauw vroeg aan een willekeurige gast te reageren op het zoveelste gerucht over de film (“ze gaan de Koran verbranden, wat vind t u daar nou van”). Een grote reclame gebaseerd op lucht en angst.

  Wilders heeft zich nooit laten zien en brandde P&W steevast af als de linkse kerk. Daarmee heeft hij net zo effectief als de VVD links voor zijn karretje weten te spannen.

  Voor mij was de Wilders saga de aanleiding te stoppen naar P&W te kijken. Ik ben Wilders daar nog immer dankbaar voor, het enige waar ik hem ooit dankbaar voor zal zijn.

 10. 18

  @8:
  ´Zeker als je de leermiddelen niet stimuleert´.

  Ik vind dat ongelukkig of ook wel cryptisch geformuleerd. Maar bedoel je ermee dat de mensen om wie het hier gaat, geen of te weinig leermiddelen ter beschikking worden / werden gesteld, is je stelling waardeloos. Of erger.

  Allochtonen die hier domiciliair willen (ver)blijven, stonden en staan voor het leren van het Nederlands middelen in overvloed ter beschikking. Steeds, onafgebroken. Tv, radio, krant, de Nederlandse buurvrouw, de onderwijzer van hun kinderen, Prisma woordenboeken, Hema ball-pen + papier, zowat alles praktisch voor niets. En aan een betaalbare, eventueel subsidiabele cursus Nederlands olv. een bevoegd, Nederlands docerende onderwijzer moet ook altijd wel te komen zijn geweest. Als je maar wilde. Echt. Dat het dan met 10% van de leerlingen toch nog niks wordt, is dan als onvermijdelijk door de vingers te zien.

  Maar deze gunstige, geboden ontwikkeling heeft zich massaal niet voorgedaan en dat is de daarin falende allochtonen aan te rekenen. Aan Nederlandse kant is te boeten dat zij die allochtonen niet strenger op hun taalkundige plicht heeft gewezen, die ook een zedelijke is. En aan dit opvoedkundig verzuim dat van NL-culturele aard is, heeft de VVD nauwelijks minder schuld dan haar politieke concurrenten. En dat zij nu van wat ook haar fout is, een municipaal* electoraal-politieke slogan maakt, is louche. Maar dat was zij altijd al van karakter.

  Wat toch niet wegneemt dat de VVD een groot nationaal probleem aan de orde stelt, dat enig opportunisme van haar kant niet eclipseert. Het moet hoe dan ook overbekend raken wat er in Nederland zo vreselijk misgaat. Zij die de VVD het
  princiep-loze van haar gedrag verwijten, mogen haar tevens dankbaar zijn. Zij zijn ermee van een stok voorzien om een concurrerende hond te slaan, en van een voorwendsel waarachter ze hun eigen co-schuld kunnen verstoppen. Met behoud van een schijnheilige facie.

  *Zou nationaal moeten zijn.

 11. 19

  Inderdaad, mijn formulering was gebrekkig, want leermiddelen kan je niet stimuleren.

  Maar voor de rest getuigt je post van een schrijnend gebrek aan inzicht in de situatie van veel autochtonen die het betreft.

  Als je als kind van jongs af aan weinig Nederlands hoort omdat je ouders het simpelweg niet spreken, dan heb je sowieso een achterstand. Kan je zeggen “maar dat is dan de schuld van de ouders”, maar los van of je daarmee gelijk hebt, kan je daar als kind verder niet veel aan doen.

  Dan de ouders zelf. Ik zelf heb het genoegen mogen hebben om tussen de gastarbeiders te mogen werken, en momenteel (vrijwillig) Spanjaarden te begeleiden in hun queeste Nederlands te leren. De eersten kregen in tijdens hun werk van hun chefs (ook niet hoog opgeleid) commando’s als “jij, werken, spoelkeuken”, de tweeden krijgen te maken met het feit dat als ze met accent iets zeggen Nederlanders zelf meteen naar het Engels switchen.

  Nederland is een extreem moeilijk land om de taal te leren. En dat ligt deels ook aan de houding van Nederlanders zelf. Een Canadese vriend van mij riep ooit uit: als je in Canada iets zegt en we begrijpen je, dan is dat OK, als je in Nederland iets zegt en mensen begrijpen je, dan is dat nog steeds niet OK!

  Hij heeft het Nederlands leren inmiddels opgegeven. En hij is nota bene getrouwd met een Nederlandse.

  Dus streep die Nederlandse buurvrouw en de onderwijzer van hun kinderen maar weg, en als slechts de radio en de TV als leermateriaal moeten dienen, samen met natuurlijk die onvolprezen Hema balpen, dan leer je het nooit. Want passieve taal is meestal niet het probleem.

  Dan kan je nog steeds zeggen: maar waarom moeten wij ons daar druk om maken? Laten mensen daar zelf de moeite voor doen en als ze dat niet lukt: daar dan ook gewoon de consequenties van dragen!

  Dan zeg ik: Prima, maar ga dan niet zitten zeiken dat die mensen de taal niet goed spreken.

  Mocht je als politieke partij toch vinden dat we “een groot maatschappelijk probleem” hebben met mensen die daar anders over denken of minder voor scoren, dan wil ik graag weten wat je er ook aan gaat doen.

  En is het antwoord: niets, dan zeg ik: zet dan gewoon wat anders op je verkiezingsposter, want als je alleen problemen benoemt waar je zelf niets aan wilt doen, dan kan je beter de kroeg in duiken en je verder niet bemoeien met politiek.

  Ik kan tenslotte ook op de verkiezingsposter zetten dat het teveel regent in dit land, maar als ik te belazerd ben vervolgens regenschermen op te hangen dan ben ik geen knip voor mijn neus waard, ook al kan ik aan die regen zelf niet zoveel doen.

 12. 20

  Overigens zet ik me zoals je ziet hier juist af tegen het gebruiken van die poster als een goedkope stok om te slaan: ik wil weten wat partijen aan taalachterstand gaan doen. Dat lijkt me niet teveel gevraagd, en allerminst louche – als je het toch op een poster kwakt…

 13. 21

  De algehele tendens op Sargasso is nogal somber, komop heren en dames laat eens iets positiefs horen: Koop die shampoo, koop die deodorant!