Leer broze reus Italië een lesje

silvio-berlusconi‘Omdat de islamisering moet worden gestopt: Turkije mag nooit lid worden van de Europese Unie,’ stelt de PVV. Je kan veel kritiek uiten op een mogelijke toetreding van Turkije tot de EU, maar de islam noemen is dan wel een heel zwak punt. Noem bijvoorbeeld de corruptie en de schending van de mensenrechten door de Turkse overheid in de gevangenissen. Maar ook bepaalde landen die al EU-lid zijn, hebben evenmin een gezonde en rechtvaardige samenleving. Het verdeelde Italië, onder aanvoering van Silvio Berlusconi, moet eens kritisch worden bekeken door EU-bondgenoten. Berlusconi is een grootmeester in poses, quotes en een glimlach, maar achter de façade gaat het ernstig mis.


Staketsels en geraamtes

We kennen Italië als een prachtig vakantiegebied, een historische cultuurschat met een rijke keuken en een zangerige, amoreuze taal. Maar de verfijnde modeshows in het noordelijke Milaan zijn letterlijk en figuurlijk mijlenver verwijderd van het vergeten zuiden, dat in de luwte afglijdt naar de status van een armoedig ontwikkelingsgebied. Wie wel eens in West-Sicilië resideert, ziet het met eigen ogen. Hoezeer het land me aan het hart ligt, steden als Menfi zien er armoedig en verwaarloosd uit, in het landschap afgewisseld met staketsels en geraamtes van nooit volbrachte gebouwen. Een teken dat de maffia, een Godfather-variant van de Taliban, welig tiert. De cijfers van jongerenwerkloosheid en weinig kansen voor een progressieve carrière zijn net als in Griekenland verontrustend. En Berlusconi misleidt: hij werpt zich op als de hoop van de jongeren uit het zuiden, maar de resultaten lijken tot dusver nogal mager. Natuurlijk is dat een Europese trend, maar volgens de Italiaanse leider is dat uiteraard te danken aan het prutswerk van zijn linkse voorganger Romano Prodi.

Beschieten

Bizar was de ‘smoes’ van Berlusconi om in september 2008 Moammar Gaddhafi van Libië ‘compensatie’ te betalen voor de bezetting door Italië in de beginjaren van de vorige eeuw. Een onderdeel van die campagne gaat absoluut te ver: legervaartuigen voeren langs de Libische kustlijn om bootvluchtelingen tegen te houden, en soms zelfs te beschieten. In de havenstad Porto Palo, niet ver van het eerder beschreven Menfi, komen nog regelmatig vluchtelingen aan die bepaald niet zachtzinnig behandeld worden door de Italiaanse regering. In 1996 zonk er een boot met vluchtelingen. Pas 11 jaar later was het premier Romano Prodi die toestemming gaf om het wrak eens te zoeken. Volgens PICUM, het Platform International Cooperation on Undocumented Migrants, hebben de autoriteiten het ongeluk, waarbij honderden mensen omkwamen, jarenlang genegeerd.

berlusconi2

De huidige partij van Berlusconi, Het Volk van de Vrijheid (PLD) is sinds maart dit jaar samengevoegd met andere partijen, ook de Noordelijke Alliantie, de voormalige partij van ex-fascist Gianfranco Fini. Ondanks dat Fini zijn Mussolini-devotie inmiddels heeft afgezworen, kun je je afvragen waar de critici in de EU blijven met hun sterke veroordeling. Zodra het woord ‘Islam’ valt, heeft iedereen het hoogste woord en zwaait Wilders zwaait trots met zijn Oriana Fallaci Free Speech Award, maar de grievende uitspraken en het wanbeleid van de partij van Berlusconi is kennelijk geen reden om het land te veroordelen. Broederlijk zit de oude baas met het CDA in dezelfde fractie in het Europese Parlement.

En natuurlijk is het grootste struikelblok de vermenging van zaken en nationale politiek. Dit is geen Balkenende die te gast is bij RTL Boulevard, dit is een premier die een groot deel van de nationale media bezit. Wie dit jaar in april (ten tijde van de aardbeving in L’Aquila) in Italië was, moest tot zijn verbazing constateren dat juist de buitenlandse media volop verslag deden van de plek des onheils. De binnenlandse tv- en radiozenders waren een stuk terughoudender. Entertainmentshows gingen in vele gevallen voor. Niet voor niets noemt het Amerikaanse Freedom House het land niet ‘vrij’ voor pers, maar slechts ‘gedeeltelijk vrij’. Een plek die in 2004, weinig verrassend, als enig Westeuropees land gedeeld werd met, jawel, Turkije. En nu is het weer raak. Afgelopen maand publiceerde Freedom House de jongste bevindingen: ‘limited by courts and libel laws, increased intimidation of journalists by organized crime and far-right groups, and concerns over the concentration of media ownership.’

Het idee van GroenLinks-lijsttrekker voor de EU, Judith Sargentini, om een procedure tegen Italië te starten vanwege de beperkte persvrijheid (Het Europees verdrag stelt dat elk EU-land de persvrijheid moet garanderen), is een mooie eerste stap om de broze reus Italië een lesje te leren. De blaaskaak moet geschoren worden. Daar ligt een mooie taak voor de EU-bondgenoten. Een die vermoedelijk nog jaren in beslag kan nemen, maar we kunnen de Italianen niet aan hun lot overlaten.

 1. 2

  Praat eens met Italianen die in Italia wonen, zij zullen confirmeren dat het nooit eerder zo goed ging in hun land als nu. Met dank aan Il Cavaliere. Maar de kleine caesar loopt niet in de pas met de links-liberale elites, en dus moet hij spitsroeden lopen. Sukkels.

 2. 3

  Meneer Kafir Harby, op uw eigen webzijde lees ik: “Harby schuwt controversiële onderwerpen niet en informeert over impact en gevolgen van de ISLAMISERING en insluipende SHARIA”.

  Veel succes met uw insluipende sharia. Ik begrijp heel goed dat iemand die last heeft van insluipende sharia zijn heil zoekt bij een antidemocraat die sluipenderwijs alle burgerrechten en persvrijheid overboord gooit om de musselmannen met hun kwomzwaarden de baas te kunnen zijn. Het is nog nooit zo goed gegaan in Italië…

 3. 6

  @4 enigste wat ze gemeen hebben is de clan cultuur, voor de rest verschillen ze in echt alles

  @Kafir, ik praat regelmatig met italianen, mio cognato e italiano, en het gaat daar zo goed dat iedereen daar op straat vliegt en de pensioenfondsen dankzij berlusconi bijna failliet zijn

 4. 7

  Ik weet dat het niet het onderwerp van je posting is, Thomas, maar toch…

  Waarom is het noemen van de Islam als reden om Turkije niet toe te willen laten een zwak punt?
  Dat er ook andere, soms immense problemen zijn maakt een ander bestaand probleem niet minder reëel…

  Ik neem aan dat Ataturk geen onbekende voor je is.

  Verder grotendeels eens met je betoog: Ik persoonlijk ken geen enkele Italiaan die zich NIET schaamt voor Berlusconi. Alleen die Taliban vergelijking is nogal vergezocht…

 5. 10

  ‘Dat heeft een oorzaak. Tolerantie houdt ergens op.’

  Laten we dan gelijk alle Wildersaanhangers opruimen; geestelijke dwalingen houden een keer op.

 6. 14

  Lord Wanhoop constateert neem ik aan met mij dat een rechts populistisch regime het integratie probleem kennelijk ook niet kan oplossen?

  De ‘oplossing’ die de PLD aandraagt is gelijk aan die van Wilders. Het gevolg zal ook hetzelfde zijn: minder begrip en meer racisme.

 7. 17

  “minder begrip” wellicht een scharnierbegrip @Raven.

  Door de geschiedenis heen was/is het doel van extremisten (anarcho’s et al) het verscherpen van de tegenstellingen als voedingsbodem voor de tijdelijke chaos (revolutie/ommekeer).

  Ik ben somber gestemd in deze. Dit was en is mijn grote bezwaar tegen “europa”. De politieke inertie ter rechterzijde mag niet overwonnen worden en europa is het platform waar dat kan “lukken”.

 8. 18

  @raven

  En hoe gaat een “links populistisch regime” die integratieproblematiek dan oplossen? Want dat riedeltje over rechts en het gebrek aan oplossingen kennen we zo langzamerhand wel, maar wat denkt “links” dan verder zelf aan te kunnen dragen?

  Of is het enige echte probleem wat Europa heeft dat de “rechtsen en fascisten” in opmars zijn?

 9. 19

  Dat is “Darwin” stoethaspel.

  Een dierenrijk van soort A, populatie als een cirkel ontmoet dierenrijk van soort B. Daar waar de cirkels elkaar iets overlappen (deelverzameling) versterken de kenmerken.

  Zie dat ook hier aan de punt van de biblebelt

  .Clash of religions wat men ook zegt/hoopt. De geschiedenis herhaalt zich.(alweer).

 10. 21

  @18: Alsof rabiate racisme ooit een oplossing genoemd kan worden. De fascisten zijn niet verantwoordelijk voor alle problemen, maar een probleem op zich.

 11. 23

  Gedeelde zorg, larie, die geschiedenis, de clash, de versterkende kenmerken.

  Die Fukoyama, die het einde van de geschiedenis verkondigde, beweert in feite het eind of beginpunt van een gesloten cirkel te hebben gevonden.

 12. 25

  Wat een nondiscussie hier zeg. Dit artikel gaat over het einde van Italië als democratie, en hoe essentiële rechten daar niet worden gerespecteerd, terwijl een boef, crimineel en – zo blijkt nu – pedofiel en z’n vriendjes ongestoord hun gangen gaan. We hebben het hier over een boef die al twaalf keer voor de rechter is verschenen sinds mid-jaren-90, en die al in ’81 werd genoemd in het P2-schandaal. En waar de EVP (CDA, CD&V & co) dus zaken mee doen. Sic transit gloria mundi.

 13. 26

  “ze” kiezen deze meneer wel S’z. Wat is democratie, alea jacta est?

  ps: “nondiscussie” is wel slaan met de badine, geachte.

 14. 27

  @larie 17, het ligt absoluut aan mij maar ik vind het soms moeilijk je te volgen. zijn we het nou eens of niet? :)

  @18 stoethaspel: niemand gaat het integratie probleem oplossen. daar is nl geen simpele oplossing voor. culturen & gewoonten verander je niet zomaar, sociale omstandigheden ook niet.

  het probleem is dat sommige mensen daar geen genoegen mee kunnen nemen. die eisen dat den haag met een oplossing komt en als dat niet lukt zijn ze teleurgesteld en boos.

  in mijn ogen ontkennen zij de realiteit. de wereld wordt kleiner terwijl de verschillen in rijkdom en armoede groter worden. dat kun je alleen volhouden door steeds hogere hekken om je land heen te zetten zoals wilders wil, maar fundamenteel los je daar niks mee op.

  uiteindelijk ligt de oplossing in een evenwichtiger verdeling van welvaart maar dat is een lange ingewikkelde weg.

  bijna niemand heeft zin om daar over na te denken. niemand heeft zin om welvaart in te leveren. een hek is veel makkelijker. dus morgen krijgen we een hek.

 15. 28

  15. gbh
  Hoe selectief is het artikel van Raven dan? Ik begrijp dat je Italiaans spreekt, blijf dan vooral de Corriere volgen zodat je kunt lezen wat die Roma’s zoal uitvreten.
  Dat soort zielige verhaaltjes zoals de link van Raven daar krijg ik de dunne van.

 16. 29

  14. Raven
  Ondanks dat Berlusconi aan de macht is zwaait links er gewoon de scepter. Falend links beleid dat racisme in de hand werkt. De situatie in NL is niet veel anders.
  Hoeveel begrip moet je opbrengen voor inbrekers, roofovervallers en verkrachters?

 17. 30

  @29

  ga nou eens in op mijn scheve verdeling van welvaart argument ipv mij laf in de mond te leggen dat ik begrip zou hebben voor verkrachters.

 18. 31

  @27

  Nivelleren dus, is je oplossing?
  Lijkt mij eerder een garantie voor algehele armoede (zowel materieel als van geest) en een opmars tot minstens zulke grote ellende als waar “rechts” naar verluidt voor gaat zorgen.

  Om welvaart in te leveren moet je mensen namelijk ook iets geven; echte vrijheid, bijvoorbeeld. Meer in ieder geval dan loonslaverij, een verrotte pensioensopbouw en een publieke omroep hier of daar.

  Ik bedoelde dus eigenlijk te vragen naar nieuwe oplossingen…

 19. 32

  @2 “Italianen die in Italia wonen, zij zullen confirmeren dat het nooit eerder zo goed ging in hun land als nu.

  Martinisippers in Milano die een lijntje leggen op Vive La Fete ja.

  http://www.ad.nl/buitenland/3263400/Palermo_stikt_in_het_afval.html

  Elsevier: ‘De vuilophalers weigeren al dagen hun werk te doen omdat zij van hun werkgever geen behoorlijke uitrusting krijgen, zoals handschoenen en laarzen. De vuilophaaldienst Amia zegt daar geen geld voor te hebben’

 20. 33

  30. Raven, schizofrene neigingen?
  Ik stel je gewoon een vraag, die kun je zelfs als rethorisch beschouwen.
  En waar kan ik jouw argument dan vinden? Ik heb de reacties nog eens doorgelezen maar heb niets kunnen vinden. Misschien een reactie op een ander artikel? Verduidelijk dat even dan.

 21. 34

  @32

  Waar dan weer tegenover gezet kan worden: Ambulancepersoneel dat Amsterdam-West nauwelijks in durft te rijden uit angst te worden aangevallen.

  Zou dat ook aan “rechts” liggen, denk je?

  Overigens, hoe zit het nou met dat “zwakke argument tegen Turkije”?

 22. 35

  @34

  Waarom ik het zwak vindt om de Islam door te voeren argument: Ook een niet-wereldreiziger weet dat de werkelijkheid bijv. in het ‘Europese’ deel van Istanbul anders is dan de sentimenten waar Madlener op doelt.

  In Turkije zitten vooral veel aanhangers van het Alevitisme die ook invloeden kennen van humanisme en zelfs het christendom (boffen wij even). Allerminst de baardterroristen met kromzwaarden en de Koran zoals Wilders ons wil laten geloven. Het straatbeeld in een positief licht onder invloed van die ‘heterodoxe’ leer volgens ons, de oh zozeer ontwikkelde westerlingen: Vrouwen op topposities, geen tot weinig hoofddoekjes, horeca verkoopt gewoon alcohol, etc.

  Daarbij, half Nederland loopt maar wat graag uit naar Turkije om er in discountparadijzen als Orange County te verblijven, dus zó eng vinden we dat land kennelijk ook weer niet.

  Grotere bezwaren zie ik in de Armeense kwesties, de behandeling van de Koerden, de rurale gebergten waar het leger onfrisse zaken uitoefent etc, schending mensenrechten etc.

  Ik ben natuurlijk geen historicus of prof op dit gebied. Iemand die me bij kan staan of juist tegenspreken is welkom.

 23. 36

  en over jouw vergelijking met Amsterdams ambulancepersoneel: zij worden niet aangevallen / bedreigd door hun werkgevers, maar door malloten van de straat. De vuilnismannen in Palermo worden belazerd door hun eigen werkgevers, die weer belazerd worden door hun eigen bazen etc.

  De structuur en organisatie van Italiaanse bedrijven en ambtelijke instellingen zijn verrot. Ga maar een solliciteren als je een zekere achternaam hebt van een familie die ooit de familie van jouw potentiële werkgever heeft belazerd, et cetera.

  Vlieg eens naar Bari en vraag bij een willekeurige havenarbeider wat hij per maand kan uitgeven. Goh, klinkt nog best veel, denk je. Ja, maar hij woont nog bij mama. Huizen zijn achterlijk duur en sociale woningbouw, che cosa?

 24. 37

  En hop: we belanden weer in het links/rechts spelletje.

  Dat er in Italie een corrupte orgeldraaier privevluchten maakt met de nationale luchtvloot, die in stand wordt gehouden zware subsidies, doet er verder niet toe. Waar zou die EU-subsidie voor Italie toch heen gaan?

 25. 38

  @35

  Niet-reizigers weten het wellicht niet, maar wie wel eens op een landkaart heeft gekeken weet dat het overgrote deel van Turkije niet in Europa ligt maar in Klein-Azië (zoals het geloof ik genoemd wordt).

  Als je een voorstander bent van het incorporeren van de Islam in Europa, dan is jouw Alevieten-argument best aardig. Ik persoonlijk vind het één van de betere religieuze smaakjes, ook al beschouw ik mijzelf als agnost.

  Maar eerlijk gezegd ben ik juist niet een voorstander van die incorporatie. Als ik zie hoe Erdogan bezig is, dan heb ik niet het gevoel dat de Alevieten al te veel invloed hebben op de turkse politiek.

  Je argumenten tegen deel ik overigens; de onbespreekbaarheid van de Algerijnse kwestie, het alomtegenwoordige turks nationalisme (voeg ik maar eventjes toe, dus dat leg ik je niet in de mond.) en zeker ook de Koerden; Allemaal zaken die een democraat de wenkbrauwen zou moeten doen fronsen.

  Wazig vind ik dan weer wel dat vakantieparadijs-argument.

  @36

  Het argument dat ik te berde bracht ging om de links-rechts deling. Overigens zou je ook kunnen aanvoeren dat de werkgever(s)/verantwoordelijke(n) van het ambulance-personeel onvoldoende doet of doen om de veiligheid van hun personeel te waarborgen. Maar uiteindelijk is dat niet waar het om gaat. Het punt is dat personeel dat voor de samenleving als geheel brood en brood-nodig is het werk niet kan uitvoeren waarvoor het is aangenomen.

 26. 39

  @16:Er is geen reden Fini een ex-fascist te noemen. Het “ex-” kan weg.

  Ik heb niet veel op met Fini, maar ik moet wel zeggen dat hij een tikje meer eruditie heeft dan Berlusconi.

  (In het Engels hebben ze daar een leuke uitdrukking voor: “To damn with faint praise”…)

 27. 40

  @Lord Wanhoop, ik had het niet over het artikel van Raven maar over jouw verkrachtingsartikel

  over de maffia wordt er bijna niet geschreven, iedereen weet wat er gebeurd maar iedereen weet ook dat die zijn mond moet houden anders wordt je met kogels doorzeeft op straat gevonden

  de maffia laat alleen lijken achter die gepraat hebben zodat de rest weet dat ze hun mond moeten houden, bij gewone maffia afrekeningen verdwijnt een lijk spoorloos en die vinden ze nooit terug

  heeft bij mij ook 20 jaar geduurd voordat ik echt vertrouwd werd en ik te horen kreeg dat een familielid ’s nachts met een bootje spullen over zette, een vriend braziliaanse hoeren (lees omgebouwde mannen) door de bergen smokkelde en een andere vriend zijn collectie blaffers en andere proppenschieters liet zien

  dat is italie je weet het en je weet vooral dat je je mond dicht moet houden

  roma, marokkanen en noem maar op is een stuk veiliger om over te schrijven, trouwens volgens te veel noord italianen is alles onder de lijn pisa bologna marokko

  over nl

  ik ben het eens dat er veel mis is en dat er onder bepaalde groepen te veel criminaliteit is en dat dit hard aangepakt moet worden maar dat geeft niemand het recht een complete groep uit te maken voor jihadist en straatterorist

  wilders is zelf meer het probleem dan de oplossing en het links altijd maar de schuld geven is al helemaal een lachertje; er is nooit een links kabinet geweest in nl en het zijn vooral de vvd van wilders en het cda geweest die de deuren hebben open gezet voor de gezinshereniging, was nodig tegen de vergrijzing

  maar populistisch rechts moet het altijd hebben van zijn zelf verzonnen mythen

  moslimfundamentalisten en wilders is hetzelfde potje nat, martelaren van hun eigen gelijk