Sommigen hebben het misschien al op internet voorbij zien komen: de Japanse kunstenaar Tatsuo Horiuchi maakt kunst met Excel. Digitale kunst met een goedkoop middel. Op zijn website kun je een paar voorbeelden zien en als je de kunst van het Japans verstaat kom je er misschien achter hoe deze oude meester het flikt.
Het wordt geëtaleerd als digitale kunst. Daarbij denk je eerder aan complexe rekenprogramma’s die fraaie beelden produceren of intrigerende installaties in beweging zetten. Excel is dan hooguit een onderdeeltje in de voorbereiding, maar niet in de uitvoering.
De Japanner is niet de enige. Danielle Aubert deed het (filmpje) en op internet circuleren kunststukjes van vele huis, tuin en keukenkunstenaars. Daar gaan we vandaag niet verder op in, maar nodigen je uit voor de workshop “Kunst met Excel”.
Gewoonlijk bestaat uw interactiviteit hier uit het vullen van de reactievelden met uw nuttige commentaar. Deze keer zien we graag jouw Excelkunst verschijnen.
Er is één spelregel:
gebruik alleen Excel. Je kunt natuurlijk vals spelen door bijvoorbeeld ExcelArt in te zetten, maar dat is niet de bedoeling. Je mag alleen een of ander “plaatjesprogramma” gebruiken om van je Excelkunstwerk een afbeelding te maken, die je in de reacties zet.
Hoe je Excel gebruikt is aan jou. De vakjes vullen (zie afbeelding boven dit artikel), of grafieken manipuleren (zie de afbeeldingen hieronder). Wie kunst wil maken zoals Tatsuo Horiuchi het doet, is weken tot maanden bezig. Zoveel tijd vragen we niet, je hebt wel wat beters te doen, nietwaar?
Onderstaande voorbeelden zijn van uw KOZ-redacteur. In een uurtje tijd gemaakt. Allemaal nog wat onbeholpen en louter abstract. Gebruik gemaakt van grafieken en de vormgeving aangepast.
Twee eerste snelle experimentjes.
a.
b.
En om enigszins bij Japanse stijl aan te haken:
1.
2.
Dat kunt u natuurlijk beter. Vandaag bent u de Excel(lente) kunstenaar. Geef elkaar tips&trics. We zijn benieuwd.
Reacties (10)
Als enthousiast reaguurder bij KOZ moet ik me helaas voor deze oefening afmelden wegen tijd en talentgebrek. Overigens bijzonder respect voor die Japanner want die tekent volgens mij pixel voor pixel als ik het met mijn beperkte Japans goed begrepen heb.
Waarom blijft kunst hier beperkt tot het platte non-interactieve? Het RPG-spel van de Canadese accountant Cary Walkin mag wat mij betreft zeker niet ontbreken:
http://carywalkin.wordpress.com/
http://carywalkin.wordpress.com/2013/03/24/arena-xlsm-gallery/
Want? Wordt dit soms gesponsord door Microsoft?
@3: Want? Niks sponsoring ;-)
Het gaat om de “uitdaging”. Kun je met software die er niet voor is bedoeld, toch fraaie kunst maken. In dit geval Excel om d resultaten te vergelijken met overige “Excel-kunst”. Logisch toch?
@4: Blijkbaar ontgaat het je dat er ook nog andere spreadsheets bestaan dan alleen Microsoft Excel.
@5: Nee, dat is me niet ontgaan, maar wilde de opdracht voor deze “workshop” beperken, mede omdat er on line vooral Excelvoorbeelden te vinden zijn.
Maar goed, zoals dat in een workshop hoort is de input van de deelnemers belangrijk. Dus ga je gang en elk ander spreadsheet programma.
De output van die japanner’s excel-kunst is zeer toegankelijk, doch erg traditioneel. Leuke demonstratie van wat kan met excel maar toont vooral ambachtelijkheid en niet echt bijzondere kunst met grote een K. De Cokema experimenten daarentegen… ;-)
Zeurmennekes. gewoon doen hoor.
(valt nog niet mee om t hierin te krijgen
en inderdaad met “knipselprogramma” is de antialiasing niet al te best.
Kijk, fraa! Lang werk geweest?
Terzijde: ze zeuren niet maar zijn met iets ingewikkelds bezig. Ik schreef al: dat gaat weken tot maanden duren. ;-)
Een uurtje, net wat je zegt. Week 1 is om… tik tik tik….