Kunst op Zondag | Vuurwerk

Serie:

De 49e KOZ van 2013 is de laatste van dit jaar. En hoewel het tegen wettelijke regels is, knallen we er vandaag al uit met kunst en vuurwerk.

Daarmee leveren we misschien hét argument om alleen ‘georganiseerd’ vuurwerk toe te staan. Want laten we wel zijn, al die amateur vuurwerkafstekers maken er een zootje van. Lukraak knallen, het ziet er niet uit. En daar komen dan de jaarlijkse slachtoffers en schadeposten bij.

Laat het over aan mensen die verstand hebben van pyrotechniek. Dat zijn natuurlijk de professionele vuurwerkmakers. En er zijn kunstenaars die met vuur en knallen iets bijzonders trachten te maken.

Machiel Braaksma riep de hulp in van een professionele vuurwerkmaker voor deze raamexpositie.

[kliktv nr=1]

 

Hoe zouden we het vinden als op 1 januari alles onder de verf zit, in plaats van vuurwerkresten?

Kijk naar Paint Explosions van Pieter van den Bosch.

[kliktv nr=4]

 

Anna Burns en Thomas Brown lijken met Pop Pop Bang een aardig alternatief voor vuurwerk gevonden te hebben. Op 2 minuut en 33 seconden van dit filmpje komt hun pyromanietechniek toch tevoorschijn.

[kliktv nr=5]

 

Een knallend zelfportret van performancekunstenares Gwendoline Robin. Schrik niet, ze heeft deze performance vaker gedaan, zonder blijvende schade.

[kliktv nr=6]

 

Tot juni 2016 is er vuurwerk, zonder rook en knallen, te zien op het voormalige GAK-gebouw langs de A10. Het is ‘Aphrodite’, een lichtinstallatie van Leonard van Munster, gemaakt voor het project Liefde in de stad.

[kliktv nr=7]

 

Sandra Kranich maakt vuurwerken voor musea en galeries. Hier Time Tower, ter gelegenheid van de museumnacht (2012) in Frankfurt .

[kliktv nr=2]

 

Eén van de grootste vuurmeesters onder kunstenaars is Cai Guo-Qiang. Op 5 oktober dit jaar was in Parijs One Night Stand te zien, een vuurwerkshow in drie delen naast en op de Seine.

[kliktv nr=3]

 

Ook van Cai Guo-Qiang, op verschkillende plaatsen in de wereld vertoond: Black Rainbow.

[kliktv nr=8]

 

Vuurwerk is niet meer dan een ‘one night stand’. Een hoop euro’s de lucht in en de rest van het jaar een kater. Maar laat het dan op zijn minst zo mooi zijn dat het een indruk achter laat waar je nog lang met plezier aan terugdenkt. Zoals kunst dat hoort te doen.

Tot slot: We sluiten af met een meesterwerk van het Filipijnse Dragon Fireworks. Het team werd dit jaar, een maand voor de tyfoonramp, wereldkampioen vuurwerk. Als ze de muziek verbeteren zou dit ook een echt kunstwerk kunnen zijn.

[kliktv nr=9]

 

Namens de voltallige redactie van Kunst op Zondag, wens ik u allen een aangename jaarwisseling en alvast een bijzonder nieuw jaar.

Reacties (27)

#1 Noortje

@0 dit jaar zal in Londen het vuurwerk geur en voedsel omvatten. Geen kunst, wel leuk.
http://www.slate.com/blogs/the_eye/2013/12/27/london_new_years_eve_2013_bompas_parr_design_the_world_s_first_edible_scented.html

 • Volgende discussie
#2 Daan van der Keur

Ik vind vuurwerkshows al na 30 seconden extreem saai, het begin is heel even leuk maar daarna is het een herhaling van wat je al gezien hebt. Maar liever dit dan al dat illegale vuurwerk. De enige echt leuke vuurwerkshow die ik ooit gezien heb was van Japans dagvuurwerk, dat was pas leuk. Voor de rest mogen ze vuurwerk van mij afschaffen, een totaal nutteloze bezigheid met veel luchtvervuiling als resultaat. Vuurwerk afsteken – zoals met Oud&Nieuw – vind ik iets voor de zwakzinnigen onder ons als ik heel eerlijk ben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rigo Reus

Ook alvast een goede jaarwisseling gewenst, ik werk gedurende de jaarwisseling, ja, ’s nachts. Ik heb nog even in mijn geheugen gepeurd, maar ik geloof niet dat ik ooit een vuurwerkgerelateerd kunstwerk heb bekeken. Dan maar een (weinig originele) suggestie voor de soundtrack:
http://www.youtube.com/watch?v=fNqJ8mED1VE

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 henkvdam

Er is een teneur vuurwerk geheel te verbieden.
Al twee afgerukte handen lijken daartoe reden te zijn.
Ik vraag me af wat we dan nog allemaal meer gaan verbieden, bergbeklimmen, ski’en, duiken, wielrennen, zweefvliegen, ultra lights, motorfietsen, hobbyklusserij, last, but not least in deze opsomming, die eindeloos kan worden uitgebreid, voetballen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 hansje ter horst

@4: Wanneer jij gaat bergbeklimmen of een andere gevaarlijke sport bedrijft ben je zelf de enige die zich te pletter valt of rijdt .

Daar heeft verder niemand veel last van, behalve dan je eigen familie en relaties, vuurwerk daarentegen, en zeker het spul wat nu op de markt schijnt te worden verhandeld, is ook gevaarlijk voor derden, omstanders, kinderen, huisdieren…..

Het feit dat jij het geen bezwaar lijkt te vinden dat je het risico loopt niet alleen jezelf maar ook anderen ernstig te verwonden vind ik zorgwekkend, en dat alleen voor een lolletje van ongeveer een half uur….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 qwerty

Die Cai Guo-Qiang steekt wel met kop en schouders er boven uit!

Verder ook een prettige jaarwisseling voor de hele redactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Anoniem

Mensen raken niet ernstig gewond van legaal vuurwerk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 L.Brusselman

Jammer dat ik het me niet kan veroorloven want anders zou deze zwakzinnige zich zeker te buiten gaan.
Vorig jaar is het me uit de reacties duidelijk geworden dat er op Sargasso voornamelijk vuurwerkhaters reageren maar ik moet toegeven dat het vermakelijk was ze een beetje te stangen .
Kan me ook niet herinneren ooit vuurwerk gerelateerde kunst te hebben gezien.
Al vind ik de Explosie in Zabriskie Point wel in de buurt komen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 hansje ter horst

@7: En dus weet je hoe je illegaal vuurwerk moet verbieden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Noortje

@8 / OT
Ik vind de symboliek van vuurwerk mooi: het oude jaar (en de boze geesten) wegjagen en met een schone lei beginnen. Jammer dat het zo milieuvervuilend is.

Overigens krijg ik jeuk van al die bellers naar de klachtenlijn voor vuurwerkoverlast (vrijdag al meer dan 10.000 geloof ik). Ik heb af en toe het gevoel dat we in een land wonen waar niemand meer de schouders kan ophalen over de leut van een ander. Meest illustratief: mensen op de Prinsengracht die klagen over het jaarlijkse Prinsengracht concert. Het feestje van de puberende buurjongen tot 2 a.m., terwijl ik om 6 uur op moet staan, is ook niet iets wat ik op mijn wensenlijstje heb.
Hou toch op, samen leven is ook samen geven (of incasseren) en blij zijn dat iemand anders plezier heeft. Ook al heb je er soms even last van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 larie

@9. Legaal vuurwerk verbieden doet niets aan het aanwezig zijn van lastgevend illegaal vuurwerk dat blijft. Erger nog als niks meer mag heb je altijd wel zo’n heel klein groepje die dan een winkelcentrum als vuurwerk gaat zien.

“Last hebben” wat hebben veel mensen toch een overvloed van last momenteel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Inca

@10, van de andere kant, het is ook tamelijk belachelijk dat dat gesodemieter al een week voor oud en nieuw aan de gang is, en het niet meer ontspannen loopt van de bushalte naar huis. Dan vind ik de overlast weer vrij onevenredig…

En ook dat is een symptoom van deze tijd, toch? De mening dat anderen niet moeten zeuren omdat jij het recht hebt om anderen overlast te bezorgen? Dan moeten die anderen maar niet zo overgevoelig zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Anoniem

@9 Illegaal vuurwerk is al verboden, dus daar hoef je niet meer voor te pleiten. En voor het verbieden van legaal vuurwerk is het enige argument dat hier tot nu toe is geopperd dat jullie het zelf niet leuk vinden en daarom mogen anderen dat ook niet, zelfs niet een dag per jaar.

Overigens schort het niet alleen aan jouw redeneervermogens hoor, de schrijver van dit artikel heeft ook zichtbaar moeite om illegaal en legaal vuurwerk uit elkaar te halen. Maar ja, blijkbaar is enige intelligentie niet meer vereist om hier een artikel te mogen plaatsen, en is het spuien van onderbuikgevoelens genoeg. Wat willen jullie zijn, een intelligente opiniesite of een linkse geenstijl?

@12 Nee, dat is niet de andere kant, vuurwerk mag alleen verkocht worden in de drie dagen voor oud-en-nieuw, alles dat je daarvoor hoort is dus al illegaal gekocht en wordt ook illegaal afgestoken. Dat hoef je dus niet meer te verbieden. Dat is al verboden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 P.J. Cokema

@13: Je vergist je. Ik schreef al: “En hoewel het tegen wettelijke regels is, knallen we er vandaag al uit met kunst en vuurwerk“. Dit is dus een illegaal artikeltje ;-)

Verder laat ik alleen legaal vuurwerk zien, dat in het verleden is afgestoken. Het enige argument dat ik inbreng is: laat vuurwerk in handen van kunstenaars. Het wordt er alleen maar mooier van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Anoniem

Je schrijft ook Daarmee leveren we misschien hét argument om alleen ‘georganiseerd’ vuurwerk toe te staan. [..] En daar komen dan de jaarlijkse slachtoffers en schadeposten bij.

Laat het over aan mensen die verstand hebben van pyrotechniek.
Je wilt het dus blijkbaar wel verbieden en daarbij haal je slachtoffers en schadeposten aan, terwijl die toch juist vallen bij het vuurwerk dat al verboden is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Gladiool

@10: ‘Ik vind de symboliek van vuurwerk mooi: het oude jaar (en de boze geesten) wegjagen en met een schone lei beginnen.’

Met oudjaar elkaar nog voor fascist uitmaken en het nieuwe jaar lief beginnen? Wat blijft hangen voornamelijk is het eerste, incl. geknal.

@8: Come in Number 51, Your Time Is Up. Is beter dan het volkslied bij vuurwerk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 L.Brusselman

Er schijnen hier mensen te zijn die in de veronderstelling verkeren dat het weken van tevoren afsteken van vuurwerk iets van de laatste jaren is.
45 jaar geleden ben ik ooit een dag van school gestuurd wegens het afsteken van vuurwerk. Dat was twee weken voor oudjaar en ik was echt niet de enige die zich daaraan schuldig maakte,een argument overigens waar de hoofdonderwijzer ongevoelig voor was.Er moest een voorbeeld worden gesteld om te waarschuwen tegen het steeds vroeger afsteken van vuurwerk, dat was althans volgens mijn ouders de argumentatie van de schoolleiding .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Noortje

@12

van de andere kant, het is ook tamelijk belachelijk dat dat gesodemieter al een week voor oud en nieuw aan de gang is, en het niet meer ontspannen loopt van de bushalte naar huis. Dan vind ik de overlast weer vrij onevenredig…

Oh, die kant ken ik ook. Met name met kleine kinderen kan je hier heel nerveus van worden. Zo’n jochie vragen of hij wat rekening hiermee kan houden werkt beter dan een klachtenlijn bellen, is mijn ervaring. Mijn buurvrouw belt de politie bij hangjongeren. Even vriendelijk gedag zeggen (en hiermee tonen dat er een vorm van sociale controle is) werkt ook wel.

Helaas zijn wel de bloempotten van de buurvrouw vannacht door vuurwerk opgeblazen. ;)

Ik downplay niet de overlast. Ik pleit niet voor lekker onbeperkt overlast geven. Ik pleit voor af en toe niet te heftig (of gewoon niet) reageren. Zeker niet alles via ‘hogerhand’ en klachtenlijnen spelen. Als je over alles klaagt dat interfereert met je leven kan je blijven bellen. Ik heb wel eens de indruk dat sommige mensen hier een levensdoel van hebben gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Derpjan

Mooie shows, zeker geen slecht idee om die in te zetten om het “particuliere” gebruik van vuurwerk te verminderen.

Maar particulier vuurwerk helemaal verbieden? Dat gaat wel erg ver. Mensen moeten zich wat meer in elkaar inleven. Jongeren met vuurwerk moeten geen schade aanrichten of al op 15 december vuurwerk afsteken (wat trouwens nu ook al verboden is, dus je kunt je afvragen hoeveel een algeheel verbod daarvoor zou uitmaken), maar de wat oudere Nederlander mag ook wel wat meer hun best doen om zich de eigen jeugd te herinneren: jongeren hebben nou eenmaal een biologische hang naar avontuur en moeten via dat avontuur levenslessen leren en potentiele partners imponeren, je moet ze niet willen dwingen te leven als een 50-jarige (kan ook eigenlijk niet omdat ze dan dus die levenslessen en partner niet zouden hebben gehad die een 50-jarige wel heeft gehad). Anders hou je over een groep watjes, een groep mensen die zich “ontheemd” voelt en een groep mensen die zich gefrustreerd voelen omdat ze geen uitlaatklep hebben, tot de bom barst en ze grijpen naar iets ergers dan vuurwerk (of alcohol, waarvoor precies dezelfde argumenten gelden). Misschien was het toch niet zo’n gek idee van die Oostenrijkers om 16-jarigen stemrecht te geven zodat de vergrijzing niet zou leiden tot een tirannie van zeurende oudjes die vergeten zijn dat ze zelf ook ooit jong waren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 P.J. Cokema

@15: De jaarlijkse slachtoffers en schadeposten betreffen niet alleen illegaal vuurwerk. En nog maar eens een keer: als er dan toch vuurwerk afgestoken moet worden, pleit ik voor kunstvuurwerk. Of vuurwerkkunst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Rigo Reus

Bij de biografie van Johnny van Doorn, het boek dus, zit een cd waarop Johnny van Doorn zijn befaamde, spectaculaire Vuurwerkgedicht ‘doet’. Helaas is dat niet op youtube te vinden.
http://www.avondlog.nl/blog/42856964

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 P.J. Cokema

@21: Mooie vondst! En lees deel 2 ook http://www.avondlog.nl/blog/42862045
lees ook de anekdote aan het eind ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 P.J. Cokema

@22: Toevoeging: in de kunstafdeling van Sargasso shop is een boek over Johnny van Doorn (inclusief cd) verkrijgbaar.
Ook een boek over Cai Guo-Qiang.

Voor zover mogelijk probeer ik bij elke KoZ-aflevering boeken te vinden en plaats ze dan in de shop. Reclame: van elk aangeschaft boek krijgt Sargasso een deel van de opbrengst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 hansje ter horst

@7: Dat worden ze – helaas wel.Dat jij dat niet weet is niet mijn schuld.
Ik meen te weten dat de meeste kapotte ogen, beschadigde handen, gezichten en brandwonden gewoon in de oudejaarsnacht ontstaan, met legaal maar dom afgeschoten vuurwerk.
De oogarts die op TV pleitte voor een verbod op consumentenvuurwerk meldde dat, en ook dat meer dan 50 % van de “slachtoffers”gewone omstanders zijn….
Illegaal vuurwerk is verboden, maar de handhaving is allerbelabberdst want elk jaar weer vallen er slachtoffers.

@13 Anoniem.
Je arrogantie met de veronderstelling dat jij je een oordeel mag en kunt aanmatigen over intelligentie en of schrijfstijl van derden is onthutsend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Derpjan

@20:

En ik vraag me af wat de schadeposten zullen zijn van een maatschappij waarin jongeren hun jonge-mensen-neigingen op geen enkele manier meer mogen uiten.

Geen rookwaren (zelfs geen elektronische sigaret), geen alcohol, geen vuurwerk (zelfs niet 1 dag per jaar), met een rotvaart en een gigantische schuld door je opleiding geknald worden met evenveel gelegenheid om te daten als een Japanse salaryman en dan massaal werkloos voor fraudeur of profiteur uitgemaakt worden, ja, dat zal leiden tot niets dan modelburgers die zich perfect zullen houden aan regels opgesteld door 50 plussers… What could possibly go wrong?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 P.J. Cokema

@25: De redenering dat als je jongeren allerlei luxezaken onthoudt, het ooit tot schadeposten zal leiden zou eens goed onderzocht moeten worden (of bestaat er zo’n onderzoek?).

Het enige dat tot schade kan leiden is gebrek aan perspectief. Maar geen vuurwerk mogen afsteken en wel naar de meest prachtige kunstvuurwerken mogen kijken, sterker nog, leer ze zulke kunst maken, ik kan me niet voorstellen tot wat voor schade dat kan leiden.

En jawel, rebelsheid is prima. Moet zelfs. Ik herinner me zelfs rebelsheid waar ook brave burgers om moesten lachen en dus van die kant op sympathie kon rekenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Derpjan

@26:

“De redenering dat als je jongeren allerlei luxezaken onthoudt, het ooit tot schadeposten zal leiden zou eens goed onderzocht moeten worden”

Avontuur is geen “luxezaak”, het hoeft bijna niets te kosten (wat kost een avond vuurwerk nou vergeleken met een jaar huur of boodschappen?) Al in de prehistorie waren er allerlei spannende rituelen en tradities bedoeld om de avonturendrang van jongeren te kanaliseren. Nu hebben we een anomalie in de geschiedenis: een ongekend hoge verhouding ouderen/jongeren dus moeten we uitkijken wat we allemaal veroorzaken als we zomaar al die ouderen de maatschappij hun wil laten opleggen, net zoals we doen voor andere minderheden. En kom op, het is maar een avond per jaar en de volgende dag heb je toch vrij.

“Maar geen vuurwerk mogen afsteken en wel naar de meest prachtige kunstvuurwerken mogen kijken, sterker nog, leer ze zulke kunst maken, ik kan me niet voorstellen tot wat voor schade dat kan leiden.”

Nee jij niet, maar jij hebt dan ook geen gierende hormonen door je lijf razen, hebt hoogstwaarschijnlijk al een partner gevonden en je wilde haren verloren. Jij hebt al gehad wat je de huidige jongeren wilt ontnemen. Je denkt dat je er niets aan hebt gehad maar zonder zou je niet de persoon zijn die je nu bent. Het gaat om inleven en elkaars verschillen accepteren. Jij hebt vast ook wel een of andere hobby die slaapverwekkend zou zijn voor jongeren (maar zomaar net zo gevaarlijk zou kunnen zijn als vuurwerk), je wilt toch ook niet dat die verboden wordt?

“En jawel, rebelsheid is prima. Moet zelfs. Ik herinner me zelfs rebelsheid waar ook brave burgers om moesten lachen en dus van die kant op sympathie kon rekenen.”

Dat was in een tijd dat de verhouding ouderen/jongeren kleiner was dus de publieke opinie toleranter was t.o.v. rebelsheid. Die publieke opinie is dus geen perfecte graadmeter voor wat “normaal” is en wat “crimineel” is want ik kan je garanderen dat de biologische oorzaken van rebelsheid onder jongeren niet veranderd zijn.

 • Vorige discussie