Kunst op Zondag | Sportzomer

Foto: Joan (cc)
Serie:

Het lijkt wel of de zomer uit louter sport bestaat. Tot 1 juli het EK voetbal, gevolgd door het tennis op Wimbledon (25 juni – 8 juli), de Tour de France (30 juni – 22 juli), de Nijmeegse Vierdaagse (17 – 20 juli) en de moeder aller sporten, de Olympische Spelen, van  27 juli tot 12 augustus. Na onze editie over voetbal en kunst, nu wat andere sporten en kunst.

De tennistoernooien op Roland Garros en Wimbledon leveren elke keer weer discussies over gras en gravel. Op welke ondergrond wordt het mooiste tennis gespeeld? Laurent Perbos biedt meer mogelijkheden.


Om hier te tennissen moet je die sport met roeien of zwemmen combineren.

Fietsen en kunst. Al eens de Tour de France-sculptuur gezien bij Pau, een van de roemruchte etappefinishplaatsen van de Tour?


Leuk idee om de Tourrenners eens te laten finishen onder deze, van fietsen gemaakte triomfboog van Mark Grieve en Ilana Spector?

Op de afbeelding boven dit artikel zie je de Olympische fiets van de Chinees Meng Jie. Hij wilde er het land mee door rijden ter ere van de Olympische Spelen in 2008. De BBC had er een filmpje over.
De komende Olympische Spelen gaan gepaard met veel kunst. In Art in the Park, kunst op het Olympische terrein,  kun je o.a. deze sculptuur van Monica Bonvicini zien. Zo ziet Run er bij nacht en bij dag uit. De BBC toont meer kunstwerken.

Zo’n sportzomer is aanleiding voor veel curatoren en galeries sportwerken van kunstenaars te tonen. In Hoorn tot 1 juli ‘Eye on the Prize’ of in de sportkantine van het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam, tot 12 augustus. Daar treffen we o.a. de vader van voetballer Robin van Persie. Bob van Persie maakt van tijdschriften uit heel de wereld propjes papier, waarmee hij bijvoorbeeld deze ‘Arsenal People’ maakte.

In dezelfde tentoonstelling is werk te zien van Corrine Bot, waaronder haar video Kissboxing.

Een nieuwe vorm van sport? De website Worth1000 vraagt je kunstzinnige creativiteit los te laten op photoshop en aanverwante software. Lang niet alles is kunst te noemen, maar doorblader de afdeling sport en je zult heel wat leuke en mooie kunst aantreffen. 
En ja, dan krijgen Olympische sporten ineens andere dimensies. Verspringen kan pijnlijk zijn.

Tot slot van Worth1000: Valt er deze zomer nog aan sport te ontsnappen?

Reacties (7)

#1 HansR

Hé leuk! Mooi om worth1000 in het lijstje te zien. Ik begin dat idd soms ook als kunst te zien. Net als sommige graffiti of trompe l’oeil (wat is het meervoud eigenlijk?) zoals die in Frankrijk een veel beoefende buitensport is.

Tijdelijke kunsten, net als sport.

Overigens:
1) is Bob van Persie familie van?
2) atletiek is natuurlijk de moeder aller sporten, de OS zijn alleen een verzameling en een hypergebeurtenis.

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

1) de vader van, zelfs (staat ook in het artikeltje);
2) ja, dat weet ik ook wel ,het was een poging zodoende een hypergebeurtenisjes van de KoZ te maken ;-)

Over Worth1000: ik vermoed dat er niet alleen thuisfröbelaars werk insturen.

#1.2 HansR - Reactie op #1.1

ah, oh, ja ;)

#2 Rigo Reus

Lastig om die voetbalwedsrijden van verleden week zondag te overtreffen (rangeerterrein, tussen en over de sloten), maar er staat me een filmpje bij van twee tennissers op zeer grote (wolkenkrabber, booreiland, luchtballon?) hoogte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Eeen filmpje ben ik niet tegengekomen wel tennis op de vleugels van een vliegtuigje. En bovenop een hoog gebouw.
Op worth 1000 zal er ook wel iets te vinden zijn.

#3 Rigo Reus
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 P.J. Cokema - Reactie op #3

Ok, gewoon op een helicopterplatform dus… ;-)