Afgelopen woensdag werd de Nationale Boomfeestdag gehouden. Amper in het nieuws geweest, maar wie kinderen heeft zal misschien getuige zijn geweest van het enthousiasme waarmee nieuwe aanplant in de grond werd gestoken. Dit jaar was het thema ‘Bomen (be)leven’. Hoe doen kunstenaars dat?
Op de afbeelding hierboven maakt een kind excuses aan een gekapte boom. The Apology van Mark Ryden.
Kunstenaars werken vooral met dode bomen of met materiaal waarvoor bomen zijn gesneuveld. Aardig contrast is dit ‘Monument voor te jong gevallen bomen’ van Andre van der Linden,in 1971 geplaatst op het Amsterdamse Frederiksplein.
Meer monumentaal werk van reeds gevallen bomen. Giuseppe Penone hakte omzichtig de binnenkant weg, zodat er een nieuw boompje verscheen.
Alastair Heseltine verwerkte de takken en houtblokken tot dit monument.
Een boom mag nog zo indrukwekkend, groot of robuust lijken, wanneer de mens wil gaat de boom plat. Naoko Ito symboliseert de kwetsbaarheid en zet hier wellicht de toekomst van de boom neer?
Luk van Soom benadert dat anders. Zijn ‘Noli me tangere’ (Raak me niet aan) is van staal. In de 10 meter hoge boom vormen verkleurende lampen de bladeren.
Met takken en twijgen maken Agnieszka Gradzik en Wiktor Szostalo beelden voor hun Tree Hugger Project. In diverse steden over de hele wereld zijn ze inmiddels te vinden. Hier ‘Lonely tree, lonely people’ in het Poolse Poznan.
Een heel andere reactie op dode bomen. Streetart kunstenaar Posterchild plaatst in krantenbakken gewoon weer een boompje.
Steven White struinde boerderijen af en maakte van afgedankt materiaal allerlei sculpturen. Van een oogstmachine maakte hij de ‘Happy Apple Tree’, een kinetische installatie.
We eindigen met de mixed media installatie ‘Blossom’ van Sanford Biggers. Een piano verwerkt in een boom.
De piano wordt met een MIDI-systeem aangestuurd en brengt ‘Strange Fruit’ ten gehore. Het bittere lied, bekend van Billie Holiday, die de lynchpartijen in het racistische zuiden van Amerika bezong. Strange fruit hanging from the poplar trees. In dit filmpje legt Sandor Biggers uit hoe de installatie is gemaakt.
Hopelijk wordt het vandaag een mooie dag en kun je in de schaduw van een boom er eentje opzetten over kunst, bomen en mensen. Een ander soort boomplantdag.
Reacties (13)
PJ, hij is weer fijn! Dank!
De Nationale Boomfeestdag is dit jaar juist wel flink wel flink in het nieuws geweest, want de gemeente Abcoude heeft de bomen die twee jaar geleden door de kinderen werden geplant alweer weggehaald. De gemeente vindt het onderhoud te duur. Zie ook:
http://www.dichtbij.nl/rijn-en-venen/lifestyle/wonen/artikel/2300801/boomsnoeidag-abcoude-in-jeugdjournaal-video.aspx?sml=true
Ik kon geen duidelijker plaatje vinden, maar er ligt op het Fredriksplein ook nog een gevallen bronzen boom ter herdenking van Walraven van Hall. Dit monument is indrukwekkend door zijn sterke symboliek: gevallen grootheid en ondergrondse onopvallendheid.
Met levende bomen is ook veel mogelijk.
Sanfte strukturen maakt levende gebouwen van wilgen.
Geen kunst, maar wel waanzinnig mooi zijn de living root bridges in India. Dit zijn levende bruggen die gegroeid worden van de wortels van een ficus.
Je hebt het over arborsculpture. Verwante technieken: het ‘weven’ en het ‘leiden’ van takken van levende bomen. Zeker een kunst apart. Ik heb overwogen dat mee te nemen, maar de Kunst op Zondag zou veel te lang worden. Bovendien, hoe knap ook, zag ik geen voorbeelden die afbeeldiongswaardig voor Kunst op Zondag waren.
Toch bedankt en hier nog wat links, voor wie er meer van wil weten en zien.
http://perpustakaan.blogspot.com/2009/11/art-of-tree-shaping.html
http://arborsmith.com/about.html
http://pooktre.com/about/
http://en.wikipedia.org/wiki/Axel_Erlandson
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Krubsack
dankjewel PJ.
Deze advertentie past hier misschien toch ook wel:
youtube.com/watch?v=C_CDLBTJD4M
Heel fraai instrument!
Zet een boom op.
Zo’n boomplantdag is natuurlijk prima: bewustwording kweken bij de jeugd en dergelijke, maar je zal echt een andere omslag moeten maken…
Want als dat meisje groot is wil ze óók shutters van tulpenboomhout.
Een kennis die in het onderwijs werkt, kwam volledig verward vertellen dat de opdracht bij tekenles (kinderen, teken een boom) 30 vragen vingertjes opleverde: meester, wat is dat en hoe ziet dat er uit?
Ik ben wat laat maar ik mis toch kunst van bovenaf. Grootschalig, vaak niet te zien maar als je het weet komt er ineens een aparte dimensie bij Google Earth.
De kathedraal van Marinus Boezem geeft aan wat ik bedoel (Google Maps locatie).
Zoek andere voorbeelden op GE :)
Leuk onderwerp @Peter.
Hee, mooie aanvulling. Dat ik die heb gemist. Komt misschien door mijn hoogtevrees ;-)
En goed gebruik van Sargasso’s zondagse kunstgalerie. De meeste galeries zijn klein en dat geldt zeker voor de wekelijkse tentoonstelling hier. Maar leve de ruimte die KoZ biedt. Dat er meer ‘expanding exhibitions’ mogen volgen!
Ook leuk: