Beetje vreemd om in de dagelijks stroom kamerstukken vandaag eentje te vinden uit 2003. Het betreft een overeenkomst tussen de Europese Unie en China over samenwerking bij het tot stand brengen van Galileo, het Europese alternatief voor GPS.
Waarom de publicatie pas naar vijf jaar is, is mij een raadsel.
Maar door de publicatie werd ik me er wel van bewust dat Galileo allang geen puur Europees project meer is. Landen als Israël, Zuid-Korea, Oekraïne en Marokko doen ook mee. Daar kan je op een (geo-) politieke manier naar kijken en op economische.
Economisch gezien is het natuurlijk verstandig om zoveel mogelijk partijen te laten deelnemen, ook financieel, om later de markt zo groot mogelijk te maken. Zeker als je een land als China betrekt, kan je eigenlijk al niet meer stuk. Uiteraard is het maar de vraag hoe het uitpakt. De Chinezen zijn ook nog met een eigen systeem bezig en wedden misschien op twee paarden. Als Galileo te laat is, laten ze het misschien gewoon vallen. Daarnaast is het voor landen buiten de Europese Unie natuurlijk wel lucratief om met een relatief geringe deelname (enkele tientallen miljoenen euro’s) toegang te krijgen tot deze ontwikkeling.
Geo-politiek gezien is het natuurlijk weer een heel andere discussie. Galileo is, in tegenstelling tot het oorspronkelijke GPS, in eerste instantie een civiel systeem met daarnaast militaire mogelijkheden. Maar die militaire toepassingen zijn er wel degelijk. En dan komen landen als China, maar misschien ook Oekraïne, in een ander daglicht te staan. Hierover heb ik eigenlijk nergens een discussie over kunnen terugvinden. Dat zal nu trouwens wel een gepasseerd station zijn.
Los van deze twee aspecten is er natuurlijk ook nog de uitdaging van de toenemende complexiteit van een groot project als Galileo. Technisch en financieel is het het sowieso al een uitdaging. Binnen EU verband met meerdere landen met meerdere belangen wordt het al helemaal lastig (zoals we de laatste jaren gemerkt hebben). Dan komen er nu ook nog de diverse uitvoerende partijen (bedrijven) bij en al hun onderaannemers die meepraten. Gaan we daar bovenop ook nog landen als Israël, Oekraïne en China uitnodigen, wordt het helemaal een 8-dimensionaal schaakspel. Ik heb bewondering voor de projectmanager die dit allemaal gaande kan houden.
Maar ik hoop wel dat het hem lukt en dat we over een jaar of 5 misschien plaatsbepaling tot op de millimeter krijgen. Kan ik eindelijk het grensdispuut over die heg met mijn buurman beslechten.
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Overigens ben ik van mening dat altijd bekend moet zijn hoe de individuele kamerleden gestemd hebben en dat alle stemmingen direct online beschikbaar moeten zijn.
En mocht u uw ei kwijt willen bij de politiek naar aanleiding van bovenstaand stuk, gebruik dan de site van Mail de politiek.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.
Reacties (10)
Het nut van Galileo ongaat mij volledig. Wat is er mis met GPS? Alleen omdat het van hullie de Amerikanen is en niet van ons? Zijn wij werkelijk zo kleinzielig? Of gaat het ons wel degelijk in de eerste plaats om de militaire doeleinden. In dat geval des te meer reden om tegen dat hele miljoenenverslindende project te zijn. Niet voor niets is de term “Europese Betuwelijn” al wel eens gevallen ivm Galileo
@Eurocraat: Belangrijkste probleem bij GPS is dat de Amerikaanse Defensie de nauwkeurigheid voor civiele doeleinden eenzijdig kan veranderen of zelfs de beschikbaarheid voor civiele doeleinden kan uitschakelen in geval van oorlog (of om andere redenen).
Verder begreep ik dat de beschikbare nauwkeurigheid minder is dan gewenst.
Vandaar een eigen alternatief. Gezien het feit dat steeds meer economische functies afhankelijk zijn van GPS (scheepvaart, luchtvaart) kan enige onafhankelijkheid geen kwaad.
@2: dat overtuigt mij er nog niet van dat het de enorme kosten waard is. Ik zie de Amerikanen nog niet zo gauw de EU binnenvallen.
Uh, ze kunnen het ook uitzetten als ze Iran binnenvallen. Dan hebben we er ook last van.
Israël? Ik dacht dat Israël in 2002 een verbod op zakendoen met china had gekregen van de usa .
Galileo ipv GPS geeft ons:
– onafhankelijk van de VS
– betere nauwkeurigheid
– betere ontvangst
Vooral de laatste is belangrijk. GPS doet het al gauw niet in het bos. Naast de militaire redenen zal Galileo ook en scala aan nieuwe toepassingen creëren die met GPS niet te verwezenlijken zijn.
@6: je klinkt nogal zeker over iets dat nog niet bestaat.
galileo bestaat, punt is alleen wanner het operationeel is.
No point of return is al lang bereikt.
kim wederom, hups de keuken in.
De chinezen of de joodse staat koopt bestanden, open lijntjes, ook op galileo zit een webmeesters. net zoals wij nu capaciteit krijgen van de yanks in ruil voor andere info van ons.
Maar igv oorlog kan het hele net met 1 druk op de knop van pitbull hockey mom Palin uitgezet worden.
Kan er nog iemand morse, hebben we nog postduiven?
Laat staan dat jij nog naar huis kunt komen met je zuzuki altootje op je halfords tom tom na de yoga- les en dat kunen we niet hebben.
Life is dangerous enough.
Ten tweede is er de noodzaak in de “nabije” toekomst om nuke missiles tijdens de vlucht al neer te halen.
Zie hoe ver de amerikanen daarin al in gevorderd zijn, met hun data lukt ons dat niet.
Niet leuk, maar het gaat wel gebeuren meid.
Ik wens graag goed beveiligd te zijn tegen een mogeijke invasie van Amerikanen over 22 jaar , dat mag wel wat kosten.
“Onbekende stoorzenders zetten GPS-satellieten Galileo op zwart”. Nieuws-email 12-04-2030.
Wil je als Europa op kennisgebied nog een beetje bijblijven, dan is dit project natuurlijk perfect.
Ok, het kost een paar miljoen aan materialen en brandstof (die je moet importeren), maar de rest is vrijwel enkel knappe koppen die lang en hard nadenken… Lekker hoogtechnologisch bezig zijn en toch nog wat bereiken.