KRAS | Karamelzeezoutpieten

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Leden van de actiegroep ‘Negers moeten hun muil houden’ staan dezer dagen voor het hekje in Leeuwarden, omdat ze een snelweg geblokkeerd hebben. Zo wilden ze voorkomen dat kinderen in aanraking kwamen met mensen die tegen racisme zijn. Steungroepen op internet hebben maar weer eens een burgeroorlog aangekondigd voor het geval ze de bak in moeten. Maar het zullen wel werkstraffen worden, want dat is zo’n beetje het niveau van de overtreding. Hinderlijk, maar niet gevaarlijk.

Voor dit jaar is het misschien te laat, maar mij lijkt het handig volgend jaar twee intochten van de Sint te organiseren. Eentje met roetpieten, smurfpieten, stroopwafelpieten, karamelzeezoutpieten, noem maar op, voor de kinderen. Hun zal het immers worst wezen hoe Piet eruit ziet, als hij maar over de brug komt met kruidnoten en cadeautjes. De intocht met Zwarte Pieten voor volwassenen die aan de racistische component hechten (omdat ze die fijn of juist verwerpelijk vinden) doen we elders. Liefst ergens met veel toegangswegen, ter bevordering van het spelelement.

Reacties (24)

#1 Arduenn

Vergeet niet het zogenaamde ‘vanaf 5 november elke dag een ander berichtje posten over Zwarte Piet’–als een soort adventkalender, waarover iedereen dan dagelijks beschaafd kan discussiëren in de reactiefora. Dit om een eenheidsgevoel te scheppen en onze nationale groepscohesie te bevorderen. Smullen voor de lezers, de redacties, de adverteerders. Wat een feest, wat een feest.

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

Leden van de actiegroep ‘Negers moeten hun muil houden’ Dit is stemmingmakerij waar Wilders nog 3 puntjes aan kan zuigen en waardoor gekken in het land al la Kick Zwarte Piet en Grijze Eeuw door geïnspireerd raken Sinterklaas acteurs met de dood te bedreigen. Dat een stel ongeorganiseerde boeren op klompen hun kinderfeest niet wilde laten bedreigen door een stelletje relschoppers uit de Amsterdamse AFA gemeenschap is net meer dan logisch en een taak die de politie eigenlijk had moeten uitvoeren. De racist hier ben je zelf met het gebruik van het woord neger.

Om een aparte intocht in Amsterdam te houden voor alle zwarte Pieten en witte mensen haters is misschien nog niet zo’n slecht idee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Anno Niem

Stukje had beter kunnen heten: Amsterdamse grachtengordelkliek wil de rest van het land zijn wil opleggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

Ik ben een groot voorstander van de Pietendiscussietraditie.

De groep Nederlanders die altijd tegen verandering was krimpt gestaag. Alle redelijke conservatieven die zich voorheen onvoldoende bewust waren van de stereotype karikatuur die Zwarte Piet was en van de impact die dat had op veel gekleurde medelanders leggen zich een voor een bij de onvermijdelijke aanpassingen neer. En je moet ook wel als je je kinderen het Sinterklaasfeest niet wil ontnemen.

Ondertussen onderscheiden de echte hardcore racisten (ja u, @2, @3) zich duidelijk van de trage aanpassers en weten we door deze discussie precies wie we in de gaten moeten houden om onze rechtstaat te beschermen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joop

Op fb kwam al langs dat de verdachten zich gediscrimineerd voelen, want een aantal Turken blokkeerde de Erasmusbrug, enzovoort.

Actiegroepen altijd leuk voor de entertainment. Iedereen maakt zich er druk over op een manier dat ik denk van zo over de top.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Rode haring heet zoiets. Mensen die een demonstratie houden op de Erasmusbrug is gewoon niet hetzelfde als mensen die anderen het recht op demonstratie onthouden door op de autoweg midden in het verkeer op de rem te gaan staan, maar wie weet kan de aandacht alsnog afgeleid worden. Laten we het dus vooral over van alles en nog wat hebben, behalve over deze snelwegterroristjes (waarvan heel FB eigenlijk ook wel weet dat ze iets ontoelaatbaars hebben gedaan).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Inkwith Barubador

Hoe bedreigt een actiegroepje, dat een hoekje van het Sinterklaastraject had toegewezen gekregen, een kinderfeest? Ik begrijp daar werkelijk niets van. Nu hebben de anti-pieten gigantisch veel gratis publiciteit gekregen.

Na een paar jaar roetveegpieten kraait er geen haan meer naar. Zeker de kleine kinderen niet. Voor hen verandert er echt niets aan het feest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 DeVrede

Voor hen verandert er echt niets aan het feest.

Nou en of wel. Hele generaties kinderen zijn zich inmiddels bewust geworden van… huidskleuren. En bedankt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anno Niem

@4: houd die vooroordelen bij je! Dank u!

Ik denk dat je je heel erg vergist en dat de overgrote meerderheid er nog steeds achter staat.
Nogmaals: Amsterdam denkt dat ze het voor de rest kunnen bepalen. Jammer alleen voor hen dat de rest van het land schijt aan ze heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Spam

@9 Het betreft hier naoordelen. Ik constateer gedrag en trek daaruit mijn conclusies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lutine

@9

Het is meer zo dat er in Friesland (en verder in de provincie) wat achterlopende lui wonen. Schreeuwende boeren die denken dat de wereld van hun is en dat ze alles mogen flikken wat er in die domme kop op komt. Zwarte piet hoeft voor mij niet te verdwijnen, maar nu Zwarte piet steeds meer het symbool wordt van extreem rechts en wat achterlijke provincialen ben ik er ook wel klaar mee. Die provincialen en hun uitspraken (de mooiste dag van mijn leven) is de doodsteek voor Zwarte piet geweest.

Ik stel voor dat Sinterklaas geen pieten meer mee neemt, maar boeren. Geen roe, maar een hooivork. Geen Surinaams accent, maar zoals westerlingen een boer noa proaten. Dom kijken doen ze uit zichzelf al, dus dat is al oké.

(Met excuses aan de agrarische ondernemers, die bedoel ik natuurlijk niet.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mivleeuw

@11 Zwarte Piet is niet van deze tijd en een kleine aanpassing in zijn uitmonstering zal de kindervreugd echt niet bederven. Om nou in zulke termen over boeren en achterlijke provincialen te praten gaat echt niet helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lutine

@12

Deze boeren/provincialen zetten zichzelf neer als een karikatuur.
En ik hoor nergens boeren/provincialen protesteren. Verder weet ik natuurlijk ook wel dat niet iedereen in de provincie achterlopend is, ik woon er zelf ook;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 beugwant

@4: Vermits die pietendiscussie volgens normen en waardig verloopt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Folkward

@2

Dit is stemmingmakerij waar Wilders nog 3 puntjes aan kan zuigen

Nou nou nou. Hoewel ik het ermee eens ben dat het stemmingmakerij is (duh, niet alleen is #0 een column, die per definitie bedoeld is om te prikkelen, ook mag je je muis wel eens over het plaatje laten zweven: ‘kan sporen van ironie bevatten’), dan nog denk ik dat je Wilders onderschat. We hebben het hier wel over ‘kopvoddentaks’-Wilders. Het had als ultieme middelvinger kunnen fingeren als het was opgenomen in zijn alternatieve begroting, maar dat was zelfs hem te gortig: hij hield het maar bij symbolische stemmingmakerij.

waardoor gekken in het land al la Kick Zwarte Piet en Grijze Eeuw door geïnspireerd

Ja, helemaal correct. Zwarte Piet en Grauwe eeuw zijn met terugwerkende kracht geinspireerd geraakt door Christians ironische stukje. Oorzakelijkheid is niet van belang voor jou, wel dan?

Dat een stel ongeorganiseerde boeren

Ik ben er vrij zeker van dat het geen letterlijke boeren zijn (waarschijnlijk is dat jij hautain bezig bent en niet-randstedelingen ‘boeren’ noemt, wat ook een probleem op zich is), en de toevoeging ‘ongeorganiseerd’ is sowieso niet waar (net als het meeste van wat je zegt). De actie was georganiseerd, er was communicatie over en weer, dat zijn dingen die de gedaagden zelf niet eens bestrijden.

een stelletje relschoppers uit de Amsterdamse AFA gemeenschap

Onwaar. Maar het bekt zo lekker, toch?

die de politie eigenlijk had moeten uitvoeren.

Ja, dáár is de politie voor. Om ervoor te zorgen dat… wat? Je zinsstructuur volgende, zou ik zeggen: Om ervoor te zorgen dat een kinderfeest zich niet door mensen bedreigd laat worden. En ik maar denken dat de politie ervoor was om de wet te handhaven. Zoals dat mensen veilig op de weg kunnen rijden, of veilig een protest kunnen uitvoeren.

Man, je liegt en spreekt onwaarheden. Straks ga je nog beweren dat je niet extreemrechts bent ofzo. PROEST!

@9

Ik denk dat je je heel erg vergist en dat de overgrote meerderheid er nog steeds achter staat.

Ik betwijfel het. Kijk terug naar draadjes over Zwarte Piet. Ik vond (en vind) het standpunt van mensen van KOZP onzin en heb Zwarte Piet verdedigd. Maar wat er aan de andere kant staat… Een handtekeningenlijst voor behoud van Zwarte Piet wordt overhandigd aan niet zomaar elke parlementariër, maar aan een PVV’er. Een ‘vreedzaam protest’ voor het behoud van Zwarte Piet op het Malieveld leidt ertoe dat een (soort van) negerin, die ook aan het protesteren was, belaagd wordt. Dat zij protesteerde voor onafhankelijkheid van West-Guinea maakte hen niks uit. Nee, als je in deze discussie terechtkomt heb je de keus tussen onvervalste racisten aan de ene kant en mensen die zeggen anti-racistisch te zijn (en daar grotendeels ook naar handelen) aan de andere kant. Dat het gros van de mensen uit sentimentele redenen Zwarte Piet liever zwart zien dan een andere kleur en dus niet bij één van beide partijen wil horen, maakt niet uit. Wil je nou echt werkelijk de praktijk in stand houden als de meest vocale verdedigers aperte racisten zijn? Wil je werkelijk vol blijven houden dat KOZP geen punt heeft als zij zeggen dat Zwarte Piet racisme in stand houdt en dat het ’tegenkamp’ dat wel het duidelijkst laat zien door een zwarte demonstrante te belagen -omdat zij zwart is. De ‘social justice warriors’ betogen vaak dat racisme meestal onderhuid blijft, en dat openlijk geweld slechts het topje van de ijsberg is. Nu, we hebben het topje kunnen zien. Ik wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Lethe

@1 \o/
Wat een feest, wat een feest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 basszje

@15: +veel.

Toen men begon met het protest had ik er geen mening over. Toen de hele afvalbak over die mensen werd heengestort wel. De ‘pro’ pieten hebben het voor zichzelf verpest door te laten zien hoe latent racistisch Nederland kan zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bro

Als blijkt dat je niet kunt hebben dat er mensen zijn die zich bij een kinderfeestje zwart schminken en proberen er iets leuks van te maken voor de kinderen zwart of wit, geel of bruin, dan moet je je afvragen in hoeverre jij juist intolerant bent ten opzichte van een ander.
Hetzelfde met het recht te protesteren. Ik vind dat die pietenhaters het recht moeten hebben om te protesteren. Ergens op afstand van het feest. Immers je hoeft er een ander niet lastig mee te vallen dat jij het ergens niet mee eens bent. Omgekeerd natuurlijk ook. Het zal me werkelijk niet boeien. Probleem is natuurlijk dat de pietenhaters niets anders willen dan aandacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Lutine

@18

Ergens op afstand van het feest.

Je bedoelt ergens in Frankrijk of zo? Mensen willen protesteren waar het gezien en gehoord kan worden. Dat is tijdens de intocht van Sinterklaas. En dat was ook zo geregeld met het bestuur van Dokkum. Niks aan de hand tot zo ver. Totdat een kudde losgelagen Friezen het recht in eigen hand nam. Het vervolg laat zich raden. Waarom zou je als anti- Zwarte Piet beweging nog afspraken maken met stadsbesturen? Kennelijk gaat het recht van de sterkste op. Want dat op het berechten van de leden van actiegroep ‘Negers moeten hun muil houden’ een jaar gewacht moest worden is ook al niet erg overtuigend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Anno Niem

@15: hoera, de PVV bemoeit zich ermee, dus we kunnen weer lekker gaan framen dat die lui fout zijn want racisme. Dus ook iedereen die met hun iets te maken wil hebben is per definitie fout. Makkelijk want dan valt de hele discussie meteen dood.

Ondertussen wil in Brabant niemand roetveegpieten.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2862811/Brabant-houdt-intocht-Sinterklaas-traditioneel-geen-roetveegpieten-in-grote-steden

PS: die kopvoddentax was helemaal nooit serieus bedoeld. Dat je dat nog niet hebt meegekregen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Lutine

@20

Het zal wel een moeilijke gedachte zijn, maar als de PVV zich ergens mee bemoeit, dan is dat een teken dat je voor een verloren zaak bezig bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bismarck

@20: Maar het was wél een stukje stemmingmakerij van de orde van de in deze column gebruikte termen. En dat ook nog door een politicus, in het nationale politieke debat (én in het verkiezingsprogramma 2012 van de PVV!), dus #2 praat peop (en daar ging het in #15 over).

Overigens hebben we geen PVV nodig om vast te stellen dat de straatterroristjes van actiegroep Negers moeten hun muil houden met hun straatterreur fout waren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Folkward

@20

hoera, de PVV bemoeit zich ermee

Daar mag je je extreemrechtse medestrijder Redoutable voor bedanken, die moest per se Wilders erbij halen. Daarnaast is het niet het probleem dat de PVV zich ‘ermee bemoeit’. Als grote politieke partij wordt het geacht een standpunt te hebben over actuele maatschappelijke thema’s. Het probleem was dat een groot deel van de Tweede Kamer vol zit en zat met mensen die ’traditie’ belangrijk vinden. Als je dan je pietitie aanbiedt aan de partij die (van al die partijen) het meest extreemrechts is, die het meest gevuld is met criminelen, leugenaars en -inderdaad- racisten, ja dan verdien je deze hoon.

dus we kunnen weer lekker gaan framen dat die lui fout zijn want racisme.

Nee, kun je lezen? Daar hadden ze de PVV niet voor nodig, ze konden zonder de PVV mensen in elkaar rossen.

Ondertussen wil in Brabant niemand roetveegpieten.

Nogmaals: kun je lezen? Ik vind het standpunt van KOZP onzin, en van alle mogelijkheden om systemisch racisme aan te pakken, is dit wel de minst effectieve. Er is veel actieve en passieve weerstand tegen, het gaat over symboliek en de onderbouwing is nogal schimmig. In het ‘beste’ geval worden zwarten niet meer denigrerend ‘Zwarte Piet’ genoemd, men loopt echter nog steeds naar de andere kant van de straat om op de stoep te lopen, en men neemt ze nog steeds niet aan. Wat heb je dan bereikt?

PS: die kopvoddentax was helemaal nooit serieus bedoeld. Dat je dat nog niet hebt meegekregen.

Ik vind dat je Wilders niet serieus moet nemen, maar zijn fans denken daar anders over. Dus daarom moet ik hem ook maar serieus nemen. En ik mag van zo’n ervaren politicus verwachten dat als hij een voorstel in stemming brengt bij de Algemene Beschouwingen, met onderbouwing (islamisering) en doelmatigheid (om blijf-van-mijn-lijf-huizen voor ex-moslima’s te financieren) dat hij dat niet over een nacht ijs doet. Of zit hij daar puur om ons ieder tijd te verdoen? En waarom zou ik dit standpunt van hem niet serieus moeten nemen, maar een ander standpunt wèl? Dat onderscheid is geheel ondoorzichtig, en aangezien zijn hoofdissue al lange tijd de islam is, zou ik juist verwachten dat hij juist op dit onderwerp ‘reëel’ wil zijn. Maar weet je, spuit elf? Kijk maar even op het wiki-lemma over het onderwerp, en ga voor jezelf maar even een checklistje af van wat een ‘serieus voorstel’ in moet houden. Dit voorstel scoort een stuk hoger dan het A4-partijprogramma van de PVV. En dat moet ik de kiezer wel serieus nemen? Maak het effe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Co Stuifbergen

@2: De politie had de taak de demonstratie te laten plaatsvinden, want KOZP had toestemming van de burgemeester van Dokkum. (Of dat een goede beslissing was, is een andere vraag. maar ik denk dat de NOS wel zou zorgen dat KOZP niet in beeld komen zou).

Dat de demonstranten relschoppers zijn, zuigt u uit uw duim.

 • Vorige discussie