KOZ | Kunst voor de kleine beurs

Foto: Joan (cc)
Serie:

Op de grote beurzen gaat het mis, dus de kleine beurzen moeten solidair zijn. Dat moet ongeveer het gedachtegoed zijn, dat ten grondslag ligt aan de kaasschaaf. Kun je, met een klein budget,  nog kunst met een grote K maken? Een kwestie van eenvoudige middelen: potlood en papier.

De autonome tekening
De tekening als autonoom medium, zo beschrijft Neerlands grootste tekenaar, Robbie Cornelissen, zijn werk. Hij tekende bijvoorbeeld Het Grote Geheugen X, een driedelig compositie van 2.40 x 13.20 meter.  In een interview in Kunstbeeld werd hem gevraagd of “de tekening als medium een opleving doormaakt”. Robbie dacht van niet: “De tekening is van alle tijden en speelt een grote rol bij heel veel creatieve processen”.  Bekijk zijn werk ook op zijn website.

De onafhankelijke tekening
Natuurlijk is er ook een tekenweblog. De Nederlandse kunstenaar Erik Jan Ligtvoet startte Independent Drawing Initiative, naar aanleiding van de Independent Drawing Gig. Op het weblog niet alleen potlood en papiercreaties. Balpen, viltstift, inkt. plakband, er zijn maar weinig kunstenaars die zich weten te beperken. Toch p&p-kunst gevonden. Florette Dijkstra tekende een tentoonstelling.

Tekenen is voor idioten
Na een leven in weeshuizen en gevangenissen, kwam Adolf Wölfli in een psychiatrische instelling terecht, waar hij begon te tekenen en zo een beroemde ‘Art brut’-kunstenaar werd.

The human spirograph
Die prent van Wòlfli doet denken aan een tekeninstrument dat in 1965 werd geïntroduceerd: de spirograph. Hoe druk ook de producties er uit zagen, het bleef toch een vorm van minimal art. En dat mechanische maakt het ook minder artistiek. Danser/choreograaf Tony Orrico transformeerde zich tot de menselijke spirograph en leverde tekeningen in maten die minstens zo groot zijn als hijzelf.


Zelf tekeningen zien

Het Drawing Centre Diepenheim (Overijssel) ziet “tekenen ook als eerste schakel tussen denken en handelen”. De tekenkunst is een constante in de beeldende en toegepaste kunst, maar ook in aanverwante disciplines als architectuur en stedenbouw. Het centrum meent een belangrijke aanvulling zijn op het landelijke aanbod wordt op 14 oktober geopend.

Tot slot: Kun je zelf tekenen, teken dan mee
Wie denkt dat kunstenaars lijntrekkers zijn, kon wel eens gelijk hebben. De eerder genoemde Robbie Cornelissen liet mensen een potloodlijn tekenen. Neem een aardige hoeveelheid lijntrekkers, een groot stuk papier en je krijgt vanzelf een grijs vlak.

Reacties (2)

#1 Zukers

Die bioloog tekent wel fraai. Poeh,poeh, ZOMAAR op het web tekeningen plaatsen, je moet maar durven, hoe recalcitrant en artistiek.

(m.a.w: wat heerst er toch veel slap geouwehoer en humbug in de kunsthoek, ga lekker tekenen man. )

Misschien moet je wel een tijdje bijbeunen als ober ;-) Studieschuld al afbetaald ?

  • Volgende discussie