ANALYSE - Onlangs kreeg de NOS er weer van langs, over haar zoveelste poging bij de belevingswereld van de gewone man aan te sluiten. Een item over Petraeus werd gemengd met beelden van James Bond. NRC-columnist Heijne: ‘Dat is het nieuwe nieuwsmaken: feiten reduceren tot gevoel.’ Toevallig gelezen, Hans Nijenhuis, adjunct van datzelfde NRC?
In de verhuisspecial legt Nijenhuis uit waarom de krant vanuit het hart van de grachtengordel gemaakt gaat worden. Na de Fortuynjaren werd het ‘elitaire’ NRC weleens verweten onderdeel van de macht, van de kaasstolp, te zijn – ’ten onrechte’. Hij stelde zich de vraag: ‘Zouden we een ontmoetingsplaats kunnen creëren voor lezers en krant? Kunnen we, om met aandeelhouder Peter Visser te spreken, de redactie ‘aanraakbaar’ maken?’ Dat betekende een gebouw met publieke begane grond, met restaurant en café. Amsterdam bood die mogelijkheid. Daar wordt de krant gereduceerd tot voelbare journalisten.
Enkele dagen na de verhuisspecial waarin Nijenhuis dit uitlegt, lezen we in een nieuwsartikel een andere reden. ‘Amsterdam is van oudsher de mediastad. Het is de krantenstad – bijna alle landelijke dagbladen zitter hier – maar ook de filmstad, de boekenstad, de reclamestad.’
Zeg het maar gewoon Nijenhuis: Amsterdam is de stad van de elite. En daar wil je in dat NRC café graag mee over de gewone man praten.
Reacties (24)
Amsterdam is geen Urbs, geen Metropool, maar een ‘kampong’. Laten moderne voorzieningen en idem allures niet in de weg staan dit scherp in te zien.
In dit realistisch beeld past de ‘hijra’ van de NRC naar onze hoofdstad. Een kwijnend nieuwmedium pakt z’n biezen en zoekt een goed heenkomen. Vergeefs. Wie in Rotterdam de dood is aangezegd, zal hem in Amsterdam ondergaan.
Tjsa. De Nieuwe Rotterdamse Courant te Amsterdam. Totaal van het pad.
Zou Nijenhuis nog steeds zo aanraakbaar willen zijn als de NRC weer eens iets over Wilders heeft geschreven en Henk en Ingrid verhaal komen halen in het glazen NRC Café?
Overigens wilde het NRC twee jaar geleden nog naar Den Haag verhuizen om precies dezelfde reden. Als volgens het NRC Den Haag en Amsterdam onderling uitwisselbaar zijn, zegt dat dan iets over die krant? (Vraagt een Amsterdammer zich af.)
Kranten… dat zijn toch van die dingen uit de vorige eeuw, nog op ouderwets papier? Die heb ik wel eens gezien, in het provinciale museum.
Terwijl de gemiddelde lezer gewoon een goede krant wil, met diepgang enzo. Kijk naar de Volkskrant: ook al zo verleukt, die lees ik dus niet meer. Alle grote kranten worden damesblaadjes.
@5, toch heb ik de indruk dat de Volkskrant hier en daar weer aan het opkrabbelen is.
@2: De andere helft van de fusiekrant, Het Algemeen Handelsblad, was gevestigd in hartje Amsterdam.
Dat is gewoon de reden. Dat is hoe een metropool werkt, bedrijven hebben de neiging te clusteren in een regio omdat ze elkaar nodig hebben en zo ook gemakkelijker personeel kunnen vinden. Voor gedrukte media en aanverwanten (reclamebureaus, grafisch ontwerpers) is dat in Nederland Amsterdam. Dat heeft niks met “bij de elite” horen te willen maken, dat is een economisch wet.
Die hele meme van “de grachtengordelelite” is trouwens ontzettend vervelend. Heeft Bosma meegenomen uit de VS, waar de Republikeinen het altijd hebben over “the liberal elite in New York.” Voor zover de elite in Amsterdam zit, zijn het rechtse bankiers en aanverwanten op de Zuidas met hun woonadres met name in Bloemendaal/Aerdenhout/Overveen en het Gooi.
“een gebouw met publiek restaurant en café”
Dat kan bij elk bedrijf en heeft niets met de krant te maken. Waarschijnlijk is het op het Rokin goed zaken doen en moet dat verhuld worden
@7: die economische logica, dat bedrijven uit dezelfde bedrijfstak bij elkaar gaan zitten, is begrijpelijk omdat ze samenwerken / van dezelfde toeleveranciers gebruik maken die daar zitten / elkaar in de gaten willen houden omdat ze concurrenten zijn / etc.
De vraag is of dat voor een krant die misschien wel afstand wil houden tot de waan van de dag, en dus tot andere journalisten, ook begrijpelijk is. Misschien doet ze er goed aan niet bij haar concurrenten op schoot te gaan zitten.
En over dat verhaal van de metropool. Buiten Nederland beschouwt niemand Amsterdam als metropool. Hoogstens de randstad, dat zijn tenminste nog zo’n 7 miljoen mensen en daar maken Den Haag en Rotterdam natuurlijk ook deel van uit. In de randstad ben je in een uur bijna overal en dat gaat voor Londen niet op denk ik.
Overigens vergat ik nog de bonus toe te voegen.
@5:
Niet alleen damesblaadjes, eenheidsworst. In een tijd van informatie hoef ik niet in elke krant te lezen dat er in Amerika iets ergs is gebeurd en er een bultrug in Texel loopt te vergaan. Volgens mij is dat niet het enige wat er in de wereld gaande is.
@9:
Een krant bestaat bij de waan van de dag. Bovendien willen de beste journalisten, fotografen en grafisch ontwerpers eerder voor je werken als je op het Rokin zit dan wanneer ze elke dag moeten forenzen naar Rotterdam Alexander.
Amsterdam is wat klein, maar functioneert sociaal-economisch wel degelijk als metropool, net als b.v. het niet veel grotere San Francisco. Al jaren is er een proces aan de gang dat cultuur, financiën en IT zich steeds meer concentreert rond Amsterdam.
Sterker nog in Amsterdam wonen meer mensen dan in S.F.
@12: San Francisco is het centrum van de Bay Area, een stedenlijkgebied van ruim 7 miljoen mensen. Daarmee vergeleken is Amsterdam met nabijgelegen pauperdorpen maar een provinciaal gat vol zelfoverschatting.
@13 Je bent zelf een pauper die leidt aan zelfoverschatting.
De Randstad telt ook ruim 7 mln mensen. Op een oppervlak van 8288 km2 waar de Bay Area ze op 18.088 km2 heeft. Dus de Randstad is meer dan dubbel zo dicht bevolkt.
‘Dus de Randstad is meer dan dubbel zo dicht bevolkt.’
Wat wil je daarmee zeggen? Dat de randstad of Amsterdam om die reden [= overbevolking] niet een provinciaal gat is?
Nou als een massa paupers een Metropool maakt, barsten Afrika, India en Zuid-Amerika van Metropolen.
@14:
Dank u, maar aangezien u mij niet kent is uw jij-bak waardeoordeel van weinig waarde. De Randstad zijn allemaal eilandjes met weiland er omheen dat eufemistische het groene hart wordt genoemd. Terwijl het verstedelijkte gebied van de bay area aaneengesloten is. De oppervlakte vergelijking zegt niets omdat dat een optelsoms is van de counties waarbij ook de enorme natuurgebieden worden gerekend die binnen de county aan de ander dan de bay kant liggen. Amsterdammers die denken dat ze niet in de provincie wonen blijven hilarisch.
@16 De verdeling van de inwoners of de plukjes ‘natuur’ om hen heen is irrelevant. Wat telt is het aantal inwoners en de grootte van het gebied waar ze in leven. De bevolkingsdichtheid geeft daar een aardige samenvatting van. En die is in de Randstad nou eenmaal groter dan die van de Bay Area.
Dat het groen in de Randstad ‘groene eilandjes’ zouden zijn en de natuur in de Bay Area ‘enorme natuurgebieden’ is een kinderachtig soort verplassen, zoals je reacties zelf ook al zijn. Je bent een pauper die z’n feiten niet op een rijtje heeft.
Bedrijven maken intensief gebruik van netwerken voor het verwerven van resources, toegang tot informatie en voor de verkooporganisatie. Vanuit dat oogpunt is het geen vreemde keuze in Amsterdam te vestigen.
@17: Wederom dank voor uw waardeoordeel van weinig waarde. Kijk maar op googlemaps wat het verschil is tussen enorme natuurgebieden en wat weilandjes om een dorp.
Ik zie net dat Wikipedia het met me eens is.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_urban_areas_by_population
@19:
Als het op Wikipedia staat is het waar.
@20: Niet per se maar omdat het een nogal subjectief onderwerp is heeft de communis opinio van Wikipedia waarde.
@Pauper #19
Wikipedia is het met je oneens.
Hoewel de Bay Area en de Randstad helemaal niet in de vergelijking voorkomen en je dus een tamelijk onzinnige link geeft, komen de gebieden San Francisco/San Jose (55) en Rotterdam/Den Haag (206) er wel in voor. En onder het veld Density vind je vervolgens dat SF/SJ een dichtheid heeft van 2100 en R/DH van 2500.
QED
Zielige pauper. Wil je zo graag je eigen nest bevuilen, schijt je er naast.
Deze discussie ontspoort. Het gaat over de NRC die vanuit Rotterdam naar Amsterdam uitwijkt. Omdat technische – en economische redenen die ‘vlucht’ niet kunnen uitleggen, moet een symbolische dat doen.
De NRC is – weest eerlijk – een rotkrant geworden. Geen ‘slijpsteen van de geest’ meer, maar lakei van een abjecte elite, en die zit in Amsterdam. Dus.
Zo die elite zo Amsterdam. Quasi kosmopolitisch in feite een dorp. Op wat schietpartijen in Zuid-Oost na.
Amsterdam zal den NRC niet redden.
@22:
Waarom de oppervlakte en het aantal inwoners per een onzinnige vergelijking is heb ik u al uitgelegd bij nr. 16
De discussie begon omdat iemand hierboven suggereerde dat Amsterdam vergelijkbaar was met San Francisco.
A) 55 is hoger en ongelijk aan 206.
B) 206 is het gebied Rotterdam – Den Haag. Dat is dus niet Amsterdam en bevestig mijn punt dat de randstad niet aan te merken is als één verstedelijkt gebied.
C) De vijandige toon die maar niet over het woord pauperdorpen heen komt suggereert onder andere dat u uit één van die gehuchten komt. Amsterdammers die denken dat ze niet uit de provincie komen zijn hilarisch maar mensen die denken dat ze in een metropool wonen omdat ze in een gehucht nabij een gat wonen zijn een beetje treurig.
D) Waarom ik mijn eigen nest zou willen bevuilen in plaats van er naast te schijten is behalve dat u wellicht ranzige seksuele voorkeuren heeft voor mij een raadsel.
Dus wat we hebben vastgesteld is dat u onfatsoenlijk bent, onzinnige beeldspraak hanteert of een viespeuk bent, herhaaldelijk geen gelijk hebt, uw kortetermijngeheugen van twijfelachtige kwaliteit is en u in zijn geheel nogal treurig bent. Daarmee is wat u en ik betreft de discussie wel gesloten, succes ermee verder.
Het is maandagmorgen, nog één werken weekje dit jaar, Let’s work https://www.youtube.com/watch?v=NoGofvVhKTo .