DOCUMENTAIRE - Niet iedere stem is evenveel waard in de VS. In de praktijk hangen de verkiezingen op een handjevol staten. Dit komt door het electoraal college. Niet de stemmen geven de doorslag, maar het aantal kiesmannen. Hoe werkt dit systeem en is het niet een beetje raar? Een informatief filmpje van de New York Times
Reacties (7)
Maar wie wint er! (Spannond, hoop dat het snel gerepareerd wordt)
Filmpje is kaputt.
Het is wat je raar noemt.
In de VS kun je, net als bij de Britten, met 51 % van de stemmen alle zetels krijgen, en een president alle kiesmannen achter zich.
Frankrijk zit er niet ver vanaf, Le Pen kreeg in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 19% van de stemmen.
In het parlement van 600 zetels zou ze bij evenredige vertegenwoordiging meer dan 100 zetels hebben gekregen, het systeem leidde tot precies twee.
Het is maar net wat je democratie noemt.
@3: n de VS kun je, net als bij de Britten, met 51 % van de stemmen alle zetels krijgen, en een president alle kiesmannen achter zich.
Ook met minder hoor. First past the post gaat uit van een pluraliteit. Degene met de meeste stemmen wint de zetel, ongeacht welk deel van de stemmen dat is. In het VK is dat meestal minder dan 50% en soms zelfs minder dan 30% van de stemmen. Het is dat de kiezers niet uniform over het land verdeeld zijn, anders zou altijd de grootste partij alle zetels oprapen, zelfs als ze maar 10% van de stemmen zou krijgen.
Nog steeds niet gefixt…. Hoezo staat dit op KlikTV? Heeft de redactie zelf het filmpje wel af kunnen kijken, of plempen jullie zomaar wat online om de kolommen te vullen?
Werkend: http://www.nytimes.com/video/2012/10/02/opinion/100000001821730/electoral-college-101.html
Hier nu ook gerepareerd.