King Day tegen racisme in de VS

Serie:

ELDERS - Niks geen blue Monday afgelopen week, maar Martin Luther King, Jr. Day in de Verenigde Staten. De dag dat overheidsinstanties -inclusief scholen- de deuren sluiten en mensen stil staan bij waar King Jr voor stond: geweldloze strijd tegen rassendiscriminatie. Het heeft een tijd geduurd sinds de eerste viering in 1986 tot alle vijftig staten King Day officieel vierden, maar sinds 2000 is het echt een nationale feestdag.

Desondanks besloten sommige staten scholen gewoon te openen op de officiële feestdag. Tijdens de sneeuwstorm eerder dit jaar moesten scholen dicht blijven. Dat wordt nu deels goedgemaakt door op King Day open te gaan, tot groot ongenoegen van voorvechters van burgerrechten. De State Representative van South Carolina John R. King zei:

I think it’s blatant. I think it’s disrespectful. As the only African-American legislator in my area, it’s a slap in my face and in the faces of people who look like me.

Maar scholen die open gingen op King Day wierpen tegen:

“There’s no intention on our part to dishonor Martin Luther King in any way,” said a district spokeswoman, Elaine Baker. She said that even black families had contacted the district to support the move and that Dr. King would not have had a problem with students learning on his holiday.

Dat racisme nog altijd een probleem is in de VS werd duidelijk nadat een studentenvereniging aan Arizona State University gesloten werd omdat ze tijdens King Day een black party organiseerden. Gasten werden verteld dat ze dressed as black people moesten komen. Gasten droegen basketbalshirts, petjes en gingen op de foto terwijl ze gang-tekens maakten. Dat wordt niet alleen als beledigend en onwetend gezien, maar ook als racistisch. In dat licht begrijp je misschien waarom Amerikanen vol verbazing naar de Zwarte Piet-traditie in Nederland kijken.

Jon Stewart van The Daily Show wist gelukkig met enige humor aandacht te vestigen op de nog altijd problematische rassenverhoudingen in de VS. Samen met schrijver/acteur Larry Wilmore (‘Senior Black Correspondent’) presenteren de nieuwe jaarlijkse Wilmore Awards, voor ‘outstanding achievements in breaking down racial barriers that nobody was asked to break.’ In de sketch leveren ze commentaar op hoe zwarte Amerikanen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in de media en te vaak op negatieve manier geportretteerd worden. Maar, zegt Wilmore, hij heeft wel respect voor de clip Blurred Lines van Robin Thicke:

LW: ‘And Dr. King is on record for saying: “I have a dream that one day black girls will dance naked with white girls.”
JS: “Yeah I don’t think Martin Luther King said that.”
LW: “Doesn’t mean he didn’t dream it.”

Reacties (27)

#1 Joost

Gasten werden verteld dat ze dressed as black people moesten komen. Gasten droegen basketbalshirts, petjes en gingen op de foto terwijl ze gang-tekens maakten. Dat wordt niet alleen als beledigend en onwetend gezien, maar ook als racistisch. In dat licht begrijp je misschien waarom Amerikanen vol verbazing naar de Zwarte Piet-traditie in Nederland kijken.

Nee, dat begrijp ik niet. Leg eens uit. Dragen donkere mensen in Amerika in de ghetto’s misschien zwartepietenkleding?

 • Volgende discussie
#2 Daan van der Keur

@1: Ha, ha mooie reactie, en inderdaad ik begrijp dat ook niet. En ach ga 1 keer naar The United Stasi’s of America en je weet direct waarom je niet in dat land wilt wonen. Het is een verschrikkelijk land met verschrikkelijke mensen. Ik ben er halverwege mijn vakantie in 1998 letterlijk weggevlucht en ben er daarna nooit meer geweest. Walgelijk land!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Daan van der Keur

Martin Luther King neukte er werkelijk als een bezetene op los. Die man was zo ontrouw aan zijn vrouw als het maar kan. Vreemd dat men dit gedrag altijd weer goed praat onder het mom van dat hij onder een ongelofelijke spanning leefde. Hoe kun je nou ook maar één greintje respect opbrengen voor zo’n man??? Ik kan dat dus absoluut niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bolke

De beste remedie tegen rascisme is scholing, rascisme vind haar voedingsbodem in onwetendheid.
Dus juist op een dag als MLK-day zouden de scholen open moeten zijn, al valt die dag op een zondag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 su

@3 Martin Luther King neukte er werkelijk als een bezetene op los. Die man was zo ontrouw aan zijn vrouw als het maar kan.

Boeie. Leuke lasterdingen voor Republikeinen, die er ook de nodige escapades en meer erop na houden, maar totaal irrelevant voor de bredere beweging waar hij voor stond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@0: “Dat racisme nog altijd een probleem is in de VS werd duidelijk nadat een studentenvereniging aan Arizona State University gesloten werd omdat ze tijdens King Day een black party organiseerden.”

Ja u leest het goed, de studentenvereniging werd gesloten om een dressparty die niet politiek correct was. In het land dat de vrijheid van meningsuiting en vergadering in het eerste artikel van zijn grondwet heeft staan. En dat is dan nieuwswaardig omdat het onwetend en beledigend zou zijn. Ik kan er niet bij!

Een erg populair woordje daar in de VS trouwens, dat onwetend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

@3: een zeer relevant punt, wanneer Martin Luther King zich sterk had gemaakt voor het gezin als hoeksteen van de samenleving, maar ik dacht niet dat dat het punt was waarover King zich het meest druk maakte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 hansje ter horst

@3:
Eh…..
Ene Kennedy neukte er minstens zo hard op los, maar ook daar werd men niet warm of koud van, zolang hij zijn werk naar genoegen van de Amerikanen deed…..en hij is, zo bleek uit de herdenking in oktober jl. nog steeds immens populair.

De hetze tegen Clinton vond ik persoonlijk een walgelijke vertoning van extreem rechts, en tevens een signaal van de bittere strijd EN de paniek van datzelfde extreem rechts als een democraat geliefd wordt en populair is……..

Of je de levenswandel van iemand op seksueel gebied nou “slecht” vindt of niet, zolang het op zijn functioneren geen invloed heeft zal het mij persoonlijk jeuken wat de man al of niet deed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 su

@6 Het zal ook wel meegespeeld hebben dat de studentenvereniging al op het strafbankje zat en een expliciete verbod op feesten had mede vanwege het uitlokken van een grote knokpartij tussen verenigingen in 2012.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Daar heb je wel een punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Krekel

@6: Waarom neem je het wel voor homo’s in Rusland, maar niet voor zwarten in de VS op als ik vragen mag? Kijkend naar enkele factoren (% in de gevangenis, % onder de armoedegrens, % met aids, opleidingsniveau en nog wat meer) zou ik op het eerste gezicht namelijk zeggen dat je beter homo in Rusland kan zijn dan zwart in de VS, en dus dat zwarten in de VS minstens net zoveel steun verdienen als homoseksuelen in Rusland.

Echter, bij twee (niet identieke, maar wel) vergelijkbare gevallen lever je feitelijk twee tegenovergestelde reacties: de discriminatie van een achtergestelde minderheid in Rusland veroordeel je, de discriminatie van een achtergestelde minderheid de VS bescherm je.

(Waarbij trouwens ook opvalt dat in dat laatste geval het niveau van redeneren wat omlaag geschroefd wordt. De grondwet heeft er in dit geval immers niet zoveel mee te maken, en vermoedelijk zou een vergelijkbaar feestje op Holocaust Remembrance Day met equivalente joodse stereotypen en quasi-guitige hashtags niet een reactie uitlokken in de trant van ‘doorgeslagen politieke correctheid’.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@11: Ik ben benieuwd hoe jij vergelijkbare gevallen ziet in anti-homowetgeving in Rusland en een dressparty van een studentenvereniging in de VS.

Het enige vergelijkbare dat ik zie is dat in beide gevallen de meningsuiting (in Rusland die van homo’s, in de VS die van de betreffende studentenvereniging) van overheidswege wordt ingeknot. Overigens denk ik dat je echt spoken ziet als je in zo’n feestje al discriminatie ziet (dat maakt dan overigens meteen wel duidelijk dat er inderdaad mensen met lange tenen rondlopen die zich zelfs over zwarte piet op kunnen winden).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Krekel

@12: ”Ik ben benieuwd hoe jij vergelijkbare gevallen ziet in anti-homowetgeving in Rusland en een dressparty van een studentenvereniging in de VS.”

Zoals gezegd zie ik daarin vergelijkbare gevallen omdat ik denk dat het beide uitingen van discriminatie van een achtergestelde minderheidsgroepering zijn.

”Overigens denk ik dat je echt spoken ziet als je in zo’n feestje al discriminatie ziet”

Een vergelijkbaar verkleedpartijtje met joodse stereotypen op Holocaust Remembrance Day (bijvoorbeeld) zou dus ook ook gewoon kunnen? En wie daar iets meer in ziet dan een onschuldig lolletje zou spoken zien en lange tenen hebben etc.? Ook als zo’n feestje door, bijvoorbeeld, een vereniging van Iraanse studenten werd gegeven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Derpjan

Amerikanen en ras, blijft een vreemde combinatie… Ze zijn geobsedeerd door ras en het beste is om er maar gewoon niet over te beginnen want dit is een van die punten waar de Amerikanen net zo goed Chinezen hadden kunnen zijn qua cultureel verschillen met Nederland. Maar ja, daar hebben ze ook een verleden naar.

@3

Dat is nooit bewezen.

@6

In de VS zijn demonstraties van de KKK legaal, mag je een hakenkruis in het openbaar dragen, Mein Kampf kopen en je kunt er niet veroordeeld worden voor haatzaaien. Nee, vrijheid van meningsuiting is iets waar de VS toch echt wat verder in zijn dan Nederland. Het was het instituut Arizona State University dat het feest heeft verboden (op straffe van van de universiteit getrapt worden waarschijnlijk), volgens hun huisregels, daar is geen rechter aan te passen, het heeft niets met de overheid te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@14: Behalve dat universiteiten in de VS in feite ook overheden zijn (met eigen campus inclusief campuspolitie en bijbehorende campuswetgeving).

@13: Wat maakt het uit of het Iraanse studenten zouden zijn? Ruik ik daar discriminatie van jouw kant? Verder is het niet erg vergelijkbaar (MLK-day = Holocaust Remembrance Day?!?), maar als je met Yom Ha’atzmaut een jewdressparty geeft, lijkt mij prima.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kalief

In dat licht begrijp je misschien waarom Amerikanen vol verbazing naar de Zwarte Piet-traditie in Nederland kijken.
Wanneer ben je opgehouden je vrouw te slaan?
Want natuurlijk kijken Amerikanen niet naar Nederland, niet naar de Sinterklaas-traditie en zegt Zwarte Piet ze helemaal niets. Al link je nog zo GeenStijlerig naar jezelf. Die ene token-Amerikaan die iets voorspelbaars vindt van iets niet-Amerikaans, boeie.

Gasten droegen basketbalshirts, petjes en gingen op de foto terwijl ze gang-tekens maakten. Dat wordt niet alleen als beledigend en onwetend gezien, maar ook als racistisch.
Eigenaardig dan dat het ook gebruikelijk is om witte mensen te parodiëren zonder gevolgen. Soms door groepsbeschrijvingen – WASP = white anglo-saxon protestant – vaak met cultuurgrappen.

En verder denk ik dat als je aan zwarte kindjes vraagt wat ze het liefst willen doen op MLKD dat ze zeggen: “huh, wie, school? bah, lekker thuis.” Want als ze iets anders zeggen dan zijn het geen mensenkinderen en sturen we de Men in Black op ze af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 thalmann

@4
Totalitaire logica, je bent niet fout, nee, je weet niet dat je fout bent.

Deze pavlov reactie tref je vrijwel alleen bij links aan, ben je niet links dan ben je “”onwetend””, wat dat precies inhoud vertellen ze er niet bij. Want daar gaat het ook helemaal niet om, het gaat om het accepteren van een ideologie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Derpjan

@15

“State universities” krijgen subsidie van hun staat maar hebben wel gewoon hun eigen huisregels. Dat is ook helemaal niet raar: op een Nederlandse universiteit kun je ook gestraft worden voor iets wat niet door de nationale wet verboden is (bv. laplazarus de collegezaal binnen waggelen of een zak chips eten in een college). Ander voorbeeld: er staat niet in de wet dat je niet in een trein mag roken maar de NS (100% van de aandelen in handen van de staat, wordt ook gesubsidieerd door de staat) kan je wel een trein uitzetten wanneer je in de trein rookt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Derpjan

@16:

In de VS worden dat soort feesten wel degelijk als racistisch gezien en zwarte piet ook (ik heb er gewoond). Dat is gewoon een cultuurverschil tussen Nederland en de VS.

Ja het is voor ons bizar om te zien dat ze daar een tv-zender hebben die “black-entertainment-television” heet en dat ze latino en zwarte schoolclubjes hebben maar blanke schoolclubjes niet mogen, of dat als je 3 grootouders uit Noorwegen hebt en eentje uit Nigeria mensen vinden dat je niet meer blank bent, dat je dan zwart bent, maar dat zit in de Amerikaanse cultuur, daar kun je Nederlandse logica niet op toepassen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Krekel

@15: ”Wat maakt het uit of het Iraanse studenten zouden zijn?”

Omdat context ertoe doet. Het maakt uit wie iets zegt of doet. Als twee vrienden elkaar nigger noemen is dat niet zo heel erg, als een blanke politieagent een zwarte passant zomaar nigger noemt is dat wel heel erg. Als jij je vrouw ‘schatje’ noemt is dat lief, als ik jouw vrouw ‘schatje’ noem is dat minder lief.

Zwarten zijn in de VS een achtergestelde gemeenschap, en staan over het algemeen aan de onderkant van de Amerikaanse samenleving. De kans op geringschattende ondertonen onder de deelnemers aan een dergelijk blank feestje is daardoor groter, en dus rechtvaardigt het feestje ook sneller enige gevoeligheid, dan wanneer het onderwerp géén achtergestelde gemeenschap aan de onderkant van de samenleving zou betreffen.

Joden bijvoorbeeld, die in de Amerikaanse samenleving op factoren als opleidingsniveau en inkomen juist de succesvolste gemeenschap van de VS vormen. De kans op geringschattende ondertonen bij zo’n feestje (blanke setting, joods onderwerp) is daardoor kleiner dan in het onderhavige geval, zou dus minder snel een gevoelige reactie (moeten) rechtvaardigen.

Wel het onderwerp (van zwart naar jood) maar niet de setting (blank, Amerikaans) veranderen zou de vergelijking dus vertekenen. Dus moeten we de setting ook aanpassen, en wel op zo’n manier dat de geringschattende bedoelingen of ondertonen onder de deelnemers van zo’n feestje weer wat aannemelijk worden.

”Verder is het niet erg vergelijkbaar (MLK-day = Holocaust Remembrance Day?!?), maar als je met Yom Ha’atzmaut een jewdressparty geeft, lijkt mij prima.”

Twee redenen waarom mijn vergelijking oneindig veel beter op gaat:
Ten eerste, MLK-day is geen dag waarop ‘het einde van racisme’ wordt gevierd o.i.d., maar waarop -ook- wordt stil gestaan bij hedendaags racisme. (Zoals ook bij hedendaags antisemitisme wordt stilgestaan tijdens Holocaustherdenkingen.)
Ten tweede, de Israëlische Onafhankelijkheidsdag is (uiteraard) geen Amerikaanse feest- of herdenkingsdag, er wordt niet officieel stilgestaan bij de onafhankelijkheid van Israël. (Dit in tegenstelling tot bij de Holocaust, uiteraard.)
Waarom je de Israëlische onafhankelijkheid dus als een betere vergelijking aanwijst zou voor de meeste mensen een compleet raadsel zijn.
——-
Maar ik moet met spijt constateren dat je wel héél erg je best doet om het voor de hand liggende niet te zien. Ik ben anders van je gewend, maar hier herken ik de schijn van redelijkheid niet eens meer in. Piet muss sein, blijkbaar.

En het begin van de discussie zullen we volgens mij niet bereiken, dus laten we er dan maar mee kappen.

(en voor de goede orde, ik doelde in #11 overigens meer op het westerse reflex van eerst de splinter in andermans (niet-westerse, in dit geval Russische) ogen aan te wijzen, dan dat ik op racisme bij je doelde. En het racisme dát ik voor ogen had bij je (en wat nu ook je grootste drijfveer lijkt), zie ik niet als erg kwalijk maar meer als kneuterig (zoals ik dat in een pieten-discussie ook al eens in het algemeen heb aangegeven) … )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 HPax

@19:
In dit soort zaken – wanneer tel je als uitvloeisel van de sexuele copulatie van blank of zwart en vv voor blank of zwart? – geldt in de USA tot de laatste druppel van de een of de ander de regel van ´der ärgere Hand´*. Dit is een empirische regel annex uitgeschreven observatie van de socioloog Max Weber. Of dat buiten de USA anders is, betwijfel ik.
De bezetenheid ** om blank te zijn of te worden, gaat op alle ter zake doende continenten ver. En wat men begeert en niet krijgt, wordt makkelijk object van haat uit jalousie. Je kunt niet bij de druiven en noemt ze zuur. De racist, dat ben je zelf.

1. In een of meer Afrikaanse landen smeren vrouwen zich in met een preparaat* dat hun huid lichter maakt. Met dit effect bereikt verbeteren ze hun kansen op de huwelijksmarkt. De schadelijke bijwerkingen van het ‘medicijn’ worden voor lief genomen.
2. In Afrika, Melanesië en misschien overal ter wereld is minder zwart meer mooi. Het lijkt een universalium. Ook het natuurlijk kroezen van het eigen haar wordt uit alle macht bestreden.

PS De Nederlandse logica is in deze irrelevant.

* Met Indiaans bloed ligt het qua status anders. Zo dichtte de corrupte democrate annex plutocrate E. Warren zich een 1/32 Indiaanse afkomst toe. Die ´roots´ kun je je wel permitteren, en het racisme droop en druipt van haar gedrag af.

** Onder andere Unilevers preparaat ´Fair and Lovely´.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Derpjan

@21:

Als ik je eerste alinea correct ontcijferd hebt beweer jij dat mensen zo veel mogelijk zich blank willen voorstellen. Dat is dus juist niet waar in de VS, dat weet ik uit ervaring en het verklaart ook koppen als “in 2050 zijn blanken een minderheid in de VS” (mensen die er blank uitzien zullen dan helemaal niet een minderheid zijn, in 2050 heb je alleen zoveel blank uitziende mensen met een latino of zwarte voorouder binnen de laatste paar generaties dat slechts een minderheid zich nog blank zal noemen.) Je hebt “latino’s” in de VS die bleker dan een Engelsman zijn, de manier waarop Elizabeth Warren met haar afkomst omgaat is juist de regel, niet de uitzondering. Natuurlijk blijft het allemaal onzin omdat er uberhaupt niet zoiets als een puur ras bestaat of ooit heeft bestaan en hoop ik dat de Amerikanen in 2050 van hun obsessie met ras af zijn.

“1. In een of meer Afrikaanse landen smeren vrouwen zich in met een preparaat* dat hun huid lichter maakt. Met dit effect bereikt verbeteren ze hun kansen op de huwelijksmarkt. De schadelijke bijwerkingen van het ‘medicijn’ worden voor lief genomen.
2. In Afrika, Melanesië en misschien overal ter wereld is minder zwart meer mooi. Het lijkt een universalium. Ook het natuurlijk kroezen van het eigen haar wordt uit alle macht bestreden.”

In warme landen is een blanke huid een teken van welvaart, simpelweg omdat het betekent dat je blijkbaar rijk genoeg bent om niet buiten te hoeven werken. In de VS (waarvan het zuiden ook heel warm en agrarisch is) is het woord “redneck” daarom nog steeds een term die gelijk staat aan “tokkie”.

In de wat kouderen streken in Westerse landen is een gebruinde huid juist weer een teken van welvaart (dan heb je blijkbaar tijd en geld voor vakantie of zonnebaden en zit je niet de hele dag binnen te werken).

P.S. HPax, jouw reacties lezen nogal vaak als het verslag van een Europese antropoloog die anno 1900 op basis van verhalen van een ontdekkingsreiziger “den inboorling” beschrijft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Andy Cap

Ik wil trouwens even de aandacht vestigen op de schijnbaar vanzelfsprekende discriminatie van seksueel actieve mensen: promiscuiteit is net zo min verboden als homosexualiteit.

Er moeten blijkbaar nog enige hordes worden genomen, voordat we kunnen spreken van de vrije mens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Hal Incandenza

@HPax
Nu we je toch in een draadje over racisme hebben…

Heb je de berichtgeving over Diniesh D’Souza (die jij dan zo graag aanhaalt) een beetje bijgehouden? Met een beetje geluk zit ie binnenkort achter de tralies. (NB nadat hij eerder al een verloofde erop na hield naast zijn vrouw.)

De zoveelste (Amerikaanse) rechtse moraalridder die zelf niet praktiseert wat hij predikt. De ironie druipt er weer eens vanaf…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 HPax

@24:

Ik ben niet de ´stalker of kroniekschrijver van D´Souza. Ik heb zijn boek ´The end of racism´ gelezen en benut en – bij toeval – enige tijd geleden op een videoclip D´S zien en horen uitleggen wat Obama wezenlijk drijft*, dat is alles.
Misschien heeft D´S dingen gedaan die jij niet goedkeurt, maar waarom jij hem mij voorhoudt, is mij een raadsel.

* Niet veel zaaks overigens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Hal Incandenza

@HPax
Je hebt hem nog al eens aangehaald om te ‘bewijzen’ dat racisme niet bestaat in de VS. In die discussies werd je dan gewezen op de onbetrouwbaarheid van D’Souza, kritiek die jij dan vervolgens wegwuifde. En vervolgens blijkt hij dus inderdaad een onbetrouwbaar moreel verdorven sujet te zijn, volgens zijn eigen maatstaven dan toch.

Overigens is het niet zozeer dat hij zaken heeft gedaan die alleen ík niet goedkeur, maar meer dat hij zaken heeft gedaan die de Amerikaanse justitie niet goedkeurt (met als maximumstraf 7 jaar).

Zoals iemand elders al schreef: “it couldn’t have happened to a nicer person”. Ik ben benieuwd hoe hij ’the end of racism’ zal ervaren in “the pen”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 HPax

@26:
Ik vermoed dat D´S met zijn video-voordracht over de ware Obama zich de USA-justitie op de hals heeft gehaald. Obama is politiek Chicago-style opgevoed en ik neem aan dat je weet wat dat betekent: Wraak. Raadpleeg anders Michelle Malkin.
Obama werkt zeer nauw samen met zijn vriend minister ´van Justitie, die op zijn zachtst gezegd een dubieuze reputatie heeft: iets met meineed, ´Fast and Furious, Benghazi Gate. Om iets te noemen. Zodoende.

 • Vorige discussie