Inzenden 25 puntenlijstjes links kabinet gestopt

Afgelopen maandag vroegen wij u om bij te dragen aan een 25 puntenlijst voor een toekomstig links kabinet. Heldere en praktisch uitvoerbare plannen voor een progressief (romp)kabinet waarvan politieke partijen vooraf kunnen zeggen: die punten gaan we in ieder geval uitvoeren. Deze lijst zal vervolgens worden aangeboden aan de lijsttrekkers van PvdA, SP, GL, PvdD én D66 ter overdenking en inspiratie.

Inmiddels zijn we 178 comments verder en zijn er lange puntenlijsten aangeleverd. Heel verschillende punten maar bepaalde ideeën zoals bijvoorbeeld ‘stoppen met de JSF’, ‘de AOW naar 67 of juist niet’ en ‘afschaffen van de hypotheekrente-aftrek’ kwamen ook regelmatig terug. In een volgende ronde (begin volgende week) kunt u stemmen op de ingezonden punten.

Aan ons nu de taak alle inzendingen te sorteren en in te delen in een paar overzichtelijke categorieën, vage en niet concrete punten te prullebakkeren, sterk gelijkende punten samen te nemen én de stiekem-rechtse plannen er met autoritaire (linker)hand uit te filteren. Maar vrees niet: er blijft genoeg over om uit te kiezen van sociaal-liberaal tot authentiek communistisch. Sommigen reaguurders riepen: “doe het niet, in het huidige economische klimaat is het voor linkse partijen juist niet verstandig om het roer over te nemen”. Anderen maakten specifiek bezwaar tegen deelname van de SP (“conservatief”) of opperden ook de linker-vleugel van de VVD te betrekken in het initiatief. Een aantal van deze opmerkingen zullen worden meegenomen in een begeleidende tekst bij de uiteindelijke 25 puntenlijst. Maar vooralsnog gaan we nu eerst aan de slag met het ordenen van de inzendingen, waarvoor bij deze nog hartelijk dank!

 1. 2

  Gezien:

  a) de bizarre inhoud van de meeste inzendingen, en

  b) de biased aanpak die hier ineens wordt bekendgemaakt

  stel ik voor de tag “Wisdom of the Crowds” te veranderen in “Dreams of the Dumb”.

 2. 3

  @2:
  Vanwaar ineens de nukkigheid, je deed zo lekker mee in het vorige draadje.

  Misschien een beetje verbolgen dat er aan de rechterzijde van de blogosfeer geen ‘Wisdom of the Crowds’-initiatieven zijn waarin je wordt uitgedaagd constructief mee te denken en niet alleen wat bozig te roeptoeteren aan de zijlijn?

 3. 6

  @3 loupe: ik weet verrekt goed dat dit een linksdragend reservaat is, maar het komt toch hard aan als je leest hoe de redactie te werk wil gaan, te meer daar er niet meer wordt gerept over het voorstel om kosten en opbrengsten te waarderen. Ik krijg hier de laatste tijd een steeds sterker 70s-herkenning, brullen zonder verantwoordelijkheidsgevoel.

  Aan de andere kant: hoe extremer hoe beter, want hoe onhaalbaarder. Toe maar dus.

  De echte wisdom van rechts wordt natuurlijk op de golfclub gevormd, niet op internet.

 4. 8

  @6 misschien eerst maar afwachten waar ze mee komen, dat een idee? Alles mag van mij wel langs de rekenliniaal hoor, links – rechts – beide langs de lat.
  Golf is vertokkiet …

 5. 10

  Misschien een goed idee om nogmaals wisdom of the crowds toe te passen en dan tien bezuinigingspunten aan te wijzen voor de komende vier jaar. Lijkt me wel zo handig, ook een linkse regering, waar ik heel blij mee zou zijn overigens, gaat moeten bezuinigen.

 6. 11

  @6

  Vergeet niet dat het regeringsakkoord, bezuinigingen en investeringen een keuze is wat vaak niet ingegeven wordt door wel/geen geld maar door politieke ideologie.

  Een progressief akkoord is een keuze. Dat er zaken op staan die niet bij conservatieve ideologen opkomt, lijkt mij logisch.

  @10

  Ja, dat is een goed punt. Dat is Sargasso misschien al van plan, maar zo’n lijst van top tien bezuinigingen is wel handig.

 7. 12

  Linkse mensen kunnen toch helemaal niet bezuinigen ? Die zijn al net zoals Ronald ‘deficits don’t matter’ Reagan – ook al zo’n linkse fanaat !

 8. 13

  Oef.

  @7: maar het geeft zo’n lekker superieur gevoel

  @8: niet vertokkiet, gedemocratiseerd net als tennis destijds; maar wees gerust, er zijn enclaves; je dacht toch niet dat Duisenberg een greenfee hoefde te betalen toen hij met de ABN-top een rondje mocht lopen?

  @9: nee, jij argumenteert lekker, klasse

  @11: dus: progressieve ideologie -> progressief akkoord -> keuzes waarbij geld geen rol speelt
  Nou, dat geeft echt vertrouwen.

 9. 14

  @Akker, waarom kan een echt rechts georiënteerde partij zich een standpunt veroorloven dat beperking van de HRA uitsluit? Het hele spectrum – rafel randjes uitgezonderd – is volgens mij overtuigd van de noodzaak tot bezuiniging …

 10. 15

  @11

  Nee, dat zeg ik niet.
  Ik zeg dat het een keuze is waar belastinggeld aan uitgegeven wordt.
  Helaas doen conservatieve personen vaak overkomen alsof iedere andere keuze dan de ge-ijkte keuze, geld kost en geldverspilling is.

 11. 16

  aanvulling: Grappig dat voornamelijk conservatieve ideologie (+ uitvoering) ons nog nooit zo dichtbij de rand van de afgrond heeft gebracht als nu.

  Er is altijd een keuze; waar geef je als land geld aan uit en waar bespaar je op?
  Het geld is er wel.
  Helaas door de mislukte uitvoering van het neoconservatieve beleid, zit je wel met grote problemen die eerst opgelost moeten worden.

  Tijd voor iets anders.

 12. 19

  @2: Die aanpak was al bij de aankondiging vermeld. Niet doen alsof je voor de gek gehouden bent. En als je je wel zo voelt, wie is er dan dumb?

 13. 20

  Hypotheek rente is en investerings stimulans, daar moet je niet op bezuinigen.
  Er komt een golf verbouwingen aan, om bestaande huizen energie arm te maken, die investering moet juist heel hard gestimuleerd worden.
  Lokale overheden doen dat al met klimaatleningen.
  Daarom moet de landelijke overheid gewoon de maatschappij volgen, en de hypotheek rente houden en sterk vergroenen.

  Waarom heeft 25% van de gemeentes een energie neutraal ambitie voor 2020, 30 of 40? En de haagse politiek niet? Voor wie werken ze eigenlijk in den haag?

  Het gaat niet alleen om bezuinigen, ook om het implementeren van een duurzame samenleving en activeren van duurzame ontwikkeling in fossiel denkend Nederland, dat ook nog geld kan verdienen met meer duurzaamheid.