Internet stopt Hitler

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Stop de servers! Brekend nieuws! Internet stopt Hitler!

“Who knows, if the Internet had existed at the time, perhaps Hitler’s criminal plot would not have succeeded – ridicule might have prevented it from ever seeing the light of day.” (AP) Nobelprijs winnaar Jean-Marie Gustave Le Clezio breekt een lans voor het internet. Volgens Le Clezio werkt de toegang tot informatie via het internet preventief tegen het uitbreken van conflicten. Indien deze informatietechnologie eerder was geïntroduceerd had het zelfs de Tweede Wereldoorlog kunnen voorkomen aldus de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur.

Het is mooi dat in tijden waarin nihilistische schnabbelaars als Andrew Keen ruim baan krijgen om hun negatieve kijk op het internet te ventileren er nu ook eens iemand opstaat om ‘al dat moois wat wij samen creëren’ te verdedigen. Maar wellicht vergallopeert Le Clezio zich hier toch een beetje? Hoe had het internet met haar weblogs, wikipedia’s en andere Web 2.0 thingies de opkomst van het nazisme en de daarop volgende Wereldoorlog en Holocaust überhaupt kunnen voorkomen? Zou het internet deze processen misschien juist niet versneld hebben?

Had de Weimar Republiek de kloof met de Duitse burger al bloggend kunnen dichten? Had een middelgroot genuanceerd Duits weblog de negatieve beeldvorming rondom joden kunnen terugdraaien en de propaganda van de NSDAP succesvol ontrafeld? Wie had op 1 september 1939 de Polen gewaarschuwd via Twitter? Wanneer zou de eerste Wikipedia pagina over concentratiekampen zijn aangemaakt? “…This article documents a current event. Information may change rapidly as the event progresses”. Had men in het Witte Huis en in de Londense Cabinet War Rooms de Hyves van Anne Frank gelezen en besloten D-day met een jaar te vervroegen?

IMHO denk ik dat het geen (positieve) fluit had uitgemaakt. Sterker nog, ondanks alle mooie dingen die het internet ons brengt, is het ook een perfect middel om radicalisatie, maatschappelijke verkokering en daarop volgend geweld te bevorderen. De aanhang van Fortuyn was nooit zo opgehitst geweest als ze niet het roemruchte fortuyn-forum had gehad. De digitale hangplek waar men elkaar probeerde te overtreffen in het formuleren van sadistische straffen voor aanhangers van de Linkse Kerk. Wie zijn eigen radicale stek op het WWW heeft gevonden, of dat nu moslim-fundamentalisme of bloemkool-populisme is, hoeft niet meer na te denken en kan zich onthechten van de samenleving waarin ie leeft.

Potver… ben ik nu al net zo verzuurd als Andrew Keen?
..en daarom zijn weblogs waar links en rechts elkaar tegenkomt
en nog enigszins genuanceerd in discussie gaat zo mooi en waardevol !

Reacties (20)

#1 Cerridwen

Ergens tussen in, pleit ik voor. Je kan je voorstellen dat iets als de jodenvervolging veel moeilijker geheim te houden zou zijn geweest, omdat veel sneller iemand een filmpje op youtube zou hebben geplaatst. Wir haben ess nicht gewust wordt moeilijker. Aan de andere kant, autoritaire regimes vallen niet bepaald bij bosjes op het moment, internet brengt je maar tot bepaalde hoogte. Als het echt erg wordt heb je misschien meer aan een hechte sociale gemeenschap de de rijen gesloten houdt dan aan allemaal sympathieke contacten in het buitenland.

  • Volgende discussie
#2 su

Denk dat je gelijk hebt. Komt er nog bij dat de nazi regime nogal uitblonk in het naar hun eigen hand zetten van nieuwe mogelijkheden en technologieën. Denk maar aan Leni Riefenstahl et al, om maar te zwijgen over de rol van IBM bij de regie van de Holocaust.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sytz

Eens met hierboven. Als het al een stabiel systeem was geweest had het misschien iets kunnen voorkomen. Alleen al door de mindset van “geloof niet alles, denk zelf na/zoek zelf door”.

Als het net begonnen was, hadden de Nazi’s het geheel in hun systeem opgenomen.

Wel leuke vraag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 su

Interessantere vraag is eigenlijk: Hitler – Mac of PC? ;oP

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sytz

Artiesten hebben Mac’s, toch….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mark

Juist, Hitler was al voor hij had kunnen beginnen geGodwin’d op het internot.

/gaat het artikel lezen….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Anoniem

Ik zie iig geen middelgroot genuanceerd Nederlands weblog de negatieve beeldvorming rondom marokkanen terugdraaien

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ultrabas

Internet zorgt wel degelijk voor meer vrijheid en democratie. Noem mij eens een dictatuur die de toegang tot internet niet probeert in te perken? Dat die vrijheid gepaard gaat met een hoop bagger, is een gegeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Baron E
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Anoniem

@8 Omgekeerde oorzaak-gevolg relatie!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@9: Internetcensuur zorgt voor het ontstaan van dictaturen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Karsa Orlong

De hamvraag zou idd zijn geweest hoe vrij het duitse internet was geweest … maar ik gok toch zonder enig bewijs dat het het netto iets positiefs zou zijn geweest. En dan niet vanwege het al dan niet afremmen van de vreemdelingen haat, maar meer vanwege het afremmen van het totalitaire karakter van de duitse staat.

Verder: nadat de echte vijandelijkheden zouden zijn uitgebroken, zou het internet dan ueberhaubt nog werken in alle landen .. zouden isp uit duitsland dan nog informatie uit engeland mogen hebben? dat is misschien nog wel het meest positieve, een echte echte echte oorlog tussen landen die cultureel, economisch en praktische steeds meer vervlochten raken is ondenkbaarder …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 HansR

Het internet is communicatie, niets meer, niets minder. De wereld had er anders uitgezien omdat er sneller zou zijn gecommuniceerd. Maar als de zwerm spreeuwen een kant opgaat hou je die echt niet tegen. Dus: nee, internet zou een Hitler nooit stoppen. Op zijn hoogste anders laten functioneren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Abt Busoni

Bij die opgehitste, geradicaliseerde, geweldplegende, moordende, maatschappij-ondermijnende groeperingen denk ik toch echt eerder aan bijv. aanhangers van een zekere godsdienst of aan een fanatiek verdediger van dierenrechten, dan de ten voorbeeld gestelde Fortuyn-aanhangers. Zou ik ook teveel op radicale webstekken verkeren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 TRS

De vraagstelling is te interessant om je er zo makkelijk vanaf te maken Carlos.
Wat belangrijk was voor de Nazi’s was om het hele volk, of althans een zeer groot deel ervan, eenzijdig te kunnen informeren en daarmee na verloop van tijd de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De controle over de media is dan cruciaal. De vraag is: zou internet dat hebben kunnen voorkomen?
Dat internet tot radicalisering van relatief kleine groepen kan leiden is waar, maar is niet waar Le Clezio op doelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 piet

als je ziet hoeveel moeite er wordt gedaan om 9/11 complotten, illuminati, bilderberg etc. aan de kaak te stellen, en hoe ondanks de schamele weerwoorden die gedachten belachelijk gemaakt worden, dan ben ik bang (zonder een oordeel over die complottheorien te vellen) dat in de tijd van hitler ook de meeste mensen de gevolgen van zijn ideologie pas zouden hebben ingezien als het te laat was, al zou daar via internet voor gewaarschuwd zijn. Ondanks berichten over vernietigingskampen geloofde men dat pas nadat ze bevrijd waren….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 larie

Tijd voor nogmaals Zeeburg Piet ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 piet

@larie
mocht je nog terugkomen op dit draadje: ik vat ‘m niet, is Zeeburg een inrichting (poging tot belachelijk maken?); ik ken Z. alleen als een stadsdeel van 020…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 anderS

Gelukkig is er internet..

Anders zouden we misschien op basis van foute informatie landen in andere werelddelen binnenvallen..
Anders zouden we nu in centrale digitale registratie van alle burgers verplicht hebben gesteld van gezondheid tot financien en van etniciteit tot geaardheid..
Zouden we misschien wel de intiemste details moeten prijsgeven voordat we een reisje met n vliegtuig mochten maken.

Ik help het hem hopen..
maar er waren ook toen voldoende signalen, oftewel informatie, die werden alleen niet opgepikt omdat ze niet pasten bij het beeld wat men had (kan toch niet waar zijn, nee heus niet) of wilde hebben.

Internet is nu zeg 10 jaar redelijk op stoom. Welke drama’s zijn er voorkomen, of minder uit de hand gelopen dankzij internet??

Als er een kern van waarheid in zit, zouden we toch ergens een voorbeeld moeten zien. Genoeg tastbaar mensenleed dacht ik.
Enige wat ik kan bedenken is Cambodja en Tibet.
Maar of dat nu echt dankzij internet is, of gewoon hightech camera’s die in mainstream media bewijs leveren voor hetgeen al gedacht werd..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 anderS

Als Hitler nu terug zou komen zou die met een gelikte multimedia strategie vanaf een site a la GS beginnen, om van daaruit richting politiek te gaan. Tegelijkertijd een legertje programmeurs inzetten om alle lekke databases leeg te halen voordat men dat daar doorheeft en en passant de media beinvloeden met nepincidenten, zelf ingevoerd in politiedatabase.

Voordat Nederland doorhad dat er geen massale slachting van blonde vrouwen had plaatsgevonden in Amsterdam, waren door het hele land bloedbaden aangericht door het volk die preventief alles wat naar buitenland riekte aan te vallen.

Ik zal wel overdrijven, maar ik denk niet dat de prachtige techniek en communicatievormen die we bedenken iets veranderen aan het wezen van de mens onder de oppervlakte.

  • Vorige discussie