Ideeën voor Mark – Idee 2

Het ideeënloze hoofd van Rutte (Foto: Flickr/Aldo van Zeeland)

Mark Rutte heeft totaal geen ideeën. Aldus Arend-Jan Boekestijn in een inmiddels berucht onderonsje met Maarten van Rossum. Iedereen heeft er hartelijk om gelachen, maar nog niemand lijkt op het idee gekomen om die arme Rutte dan maar eens te gaan helpen. Daarom een reeks tips van GeenCommentaar aan Rutte om de VVD er weer bovenop te helpen.

Steun de troepen, stem VVD!
Er is maar één partij in Nederland die er aanspraak op kan maken achter het leger te staan en dat is de VVD. Die liefde is ook wederzijds. Ik groeide op in Den Helder en in verkiezingstijd waren de VVD-posters daar verreweg in de meerderheid. Met het inkrimpen van de marine nam het aantal wel steeds meer af.

Helaas voor de VVD is de Nederlander nogal pacifistisch ingesteld. Buiten enclaves als Den Helder win je geen stemmen met opkomen voor een sterk leger. Maar dat kan veranderen. Martiale gevoelens zijn net zo gemakkelijk op te roepen en politiek te gebruiken als xenofobie en bovendien een stuk meer respectabel. Denk maar eens aan de zaak Erik O. Een flink deel van Nederland stond onvoorwaardelijk achter deze militair. Een goede campagnestrateeg moet weinig problemen hebben om van de steun voor “onze jongens en meiden van Defensie” een belangrijk punt in de verkiezingen te maken.

Politiek moet de VVD dan wel twee dingen doen.

Het eerste is niet meer altijd braaf achter de VS aanhobbelen. Een volgzaam leger is geen trots leger. Natuurlijk is Nederland het meestal wel met de VS eens, maar er moeten een paar duidelijke punten worden uitgezocht waaruit blijkt dat onze generaals niet braaf doen wat een stel majoors in het Pentagon ze vertellen. Koop bijvoorbeeld niet die Joint Strike Fighter, maar kies voor een goedkoper Europees vliegtuig.

Het tweede is een goede vervanger zoeken van Hans van Baalen, die naar het Europees Parlement vertrekt. Omdat de VVD de enige partij is die interesse toont in militaire zaken mocht Van Baalen vaak optreden in de media. Jammer genoeg had de man de uitstraling van een onsympathieke corpsbal uit een Jiskefet-sketch. Als militaire woordvoerder wil je iemand met een edele en vastberaden officiersuitstraling. Dick Berlijn bijvoorbeeld zou een prima keus zijn. Of misschien kan Erica Terpstra eens polsen of Mark Huizinga interesse heeft nu hij is gestopt met topjudo?

Als voorbeeld van wat voor iemand de VVD moet zoeken (en ook omdat het zo mooi is) de openingsscene uit de klassieke film Patton:

 1. 1

  Hier een paar tips voor Rutte:

  -uitbreding anti-terreur units.
  -herinvoering dienstplicht
  -invoering doodstraf voor terroristen.
  -opheffing wapenverbod.
  -afschaffen van burgemeesters.
  -opheffing vrijheid van godsdienst.
  -stop subsidiefraude door politek gekleurde instellingen.
  -geen belastinggeld naar politieke partijen.
  -Kraakverbod.
  -Drugs vrij.
  -Discriminatie verbod opheffen. Niemand is gelijk en discriminatie is een grondrecht.
  -gezinshereniging immigranten afschaffen.
  -Geen politieke posten voor mensen met dubbele nationaliteit.
  -Hoofddoiekjes verbod op openbare instellingen.
  -verbod op bouwen Moskees.
  -hard aanpakken Arabisering van Nederland.
  -tijdelijke visa voor buitenlandse werknemers.

 2. 3

  gingerman,
  mijn zegen krijg je!
  een goed en sterk verkiezingsprogram.
  Nederland heeft behoefte aan het herstellen van hun eigen cultuur en veiligheid. Het is voorbij met het knettergekke gekke henkie beleid

 3. 4

  Wellicht HELAAS voor de VVD, maar godzijdank dat Nederlanders niet zo militaristisch zijn ingesteld.

  Toch altijd een beetje vreemd, waar pacifisme als negatief wordt aangemerkt, rare boel.

 4. 6

  @1 en 3

  Hoezo?

  -uitbreding anti-terreur units.

  Want kennelijk staat ons een aanslag te wachten? Waarom?

  -herinvoering dienstplicht

  Wat schieten we ermee op om duizenden jongeren een jaar lang te laten kamperen? Buiten dat hun training alleen al de rest van het leger bezig houdt, is dat gillend duur. Ga jij het betalen?

  -invoering doodstraf voor terroristen.

  Goed, mensen kunnen voor de doostraf zijn. Ik ga hier de fundamentele discussie even uit de weg.

  -opheffing wapenverbod.
  Want dat gaat het veiliger maken in Nederland? Enig idee hoeveel kinderen in de VS omkomen door rondslingerende wapens thuis?

  -afschaffen van burgemeesters.
  Interessant punt,

  -opheffing vrijheid van godsdienst.
  Waarom? Is een fundamenteel mensenrecht. Iedereen mag denken wat hij of zij wil.Ik geloof dat de strijd voor de vrijheid van godsdienst mede aan de wieg stond van de Republiek der 7 verenigde Nederlanden. Dat afschaffen gaat dus lijnrecht in tegen onze cultuur en geschiedenis.

  -stop subsidiefraude door politek gekleurde instellingen.
  Het lijkt me dat voor fraude reeds afdoende wet- en regelgeving bestaat. Dus waar zit het probleem? Misschien helpt een voorbeeld.

  -geen belastinggeld naar politieke partijen.
  Dat kan een principieel standpunt zijn. Ik heb wat moeite om te zien welk probleem het precies oplost. De financiele bijdragen aan politieke partijen zijn alles bij elkaar goed voor ongeveer 10 miljoen; geen bedrag waar de Staat der Nederlanden aan failliet dreigt te gaan. Daarnaast heeft Nederland een van de meest open parlementaire stelsels ter wereld, dus het vormt ook nauwelijks een hindernis voor nieuwe partijen

  -Kraakverbod.
  Oneens, maar te verdedigen standpunt.

  -Drugs vrij.
  Eindelijk een punt dat daadwerkelijk kan bijdragen aan meer veiligheid.

  -Discriminatie verbod opheffen. Niemand is gelijk en discriminatie is een grondrecht.

  Nee. Onderscheid maken tussen mensen mag en dat doet iedereen dagelijks. Ik vind ook niet iedereen even aardig. Discriminatie gaat om het ongeoorloofd onderscheid maken op basis van persoonskenmerken die niet ter zake doen. Jij maakt er een semantisch spelletje van, maar als jij het echt meent hoor ik graag waarom iemand onderscheid mag maken. Het betekent ook dat de overheid onderscheid mag gaan maken. Voor iedereen die ervan overtuigd is dat Nederland binnen 10 jaar islamitisch is, zou dat voldoende reden moeten zijn om het verbod juist wel te handhaven; immers, dan mag de staat jou als niet-moslim volkomen gerechtvaardigd je rechten ontnemen.

  -gezinshereniging immigranten afschaffen.

  Dat is de manier om de kenniseconomie in Nederland volstrekt onmogelijk te maken. Of denk jij dat buitenlandse bedrijven hier willen investeren als hun werknemers hun gezin niet mogen meenemen?

  -Geen politieke posten voor mensen met dubbele nationaliteit.

  Kan je me alsjeblieft uitleggen tot welke wantoestanden dit wel toestaan tot nu geleid heeft?

  -Hoofddoiekjes verbod op openbare instellingen.

  Dan moet je wel consequent zijn: ook geen kruizen, keppels, of Papoeaanse peniskokers.

  -verbod op bouwen Moskees.

  Ik denk dat de bouwsector in de komende recessie blij is met elk gebouw dat ze kunnen krijgen.

  -hard aanpakken Arabisering van Nederland.
  Welke Arabisering? Ik denk dat Arabieren niet blij zijn als jij Turken of Marokkanen als Arabieren ziet. De Arabieren hebben bijvoorbeeld hun onafhankelijkheid bevochten op juist de Turken. Als je islamisering bedoelt: de snelst groeiende groep in Nederland is nog altijd de groep seculieren. Kortom, je wil een mythe voorkomen.

  -tijdelijke visa voor buitenlandse werknemers.

 5. 10

  Als je je leger wilt uitbreiden, moet je natuurlijk wel een aanleiding hebben. Dus de VVD zou eens werk kunnen maken van wat historische gegronde territoriale claims, bijvoorbeeld:
  -Oost-Friesland, onderdeel van het Koninkrijk Holland 1806-1810
  -Het Prinsdom Oranje, in 1711 door de Fransen gejat
  -De Selfkant, om onduidelijke reden zomaar aan Duitsland verkwanseld in 1963

  De inwoners van die gebieden dienen beschermd te worden tegen hun huidige bezetters. Om de rechten van die arme onderdrukten te kunnen garanderen, heeft Nederland een sterk leger nodig.

 6. 12

  Van Baalen heeft volgens mij zoiets wel geprobeerd, met dank aan Hugo Chavez die iets zei over de benedenwindse Antillen. Helaas heeft de VVD eerst meegeholpen aan een klimaat waarin de meeste Nederlanders het prima zouden vinden als Venezuela ze inpikte…

  Ik denk dat het war on terror idee toch het beste is: er is altijd wel ergens een clubje doehetzelfbommenmakers waarop geschoten kan worden.

 7. 14

  @11: Daar speelde de koninklijke familie een niet al te schitterende rol. Daarom leek het me verstandiger de aandacht daar wat minder op te vestigen. Maar ga gerust door met het benoemen van terechte claims, die een groter en agressiever leger rechtvaardigen. Misschien is Spitsbergen ook nog wel te claimen?

 8. 17

  @15/16: Als de acties succesvol verlopen, verander je Nederland wel in de grootste moslimnatie ter wereld… Of je daar nou de PVV de wind mee uit de zeilen haalt?