1. 1

  Maximaal 20 tot 30% van de omzet mag worden besteed aan salarissen en bonussen (dat is nu bij zakenbanken soms wel 60%).

  Grappig. In bijna elke andere sector van de economie is een loonsom van 60% de omzet zo’n beetje de ondergrens. :)

 2. 2

  Of je verhoogt de lonen, of je verlaagt de winst (met wettelijk ingrijpen allicht). Die is namelijk achterlijk hoog. Alle alarmbellen zouden moeten afgaan als ergens de winst jaar-in jaar-uit in de double digits is. Dat betekent namelijk dat het concurrentie-principe niet werkt. Oftewel: klanten krijgen niet genoeg waar voor hun geld.

 3. 3

  Volgens mij zijn die voorstellen helemaal niet zo vergaand. Gewoon kansspelbelasting heffen (29%) op alle koerswinsten, of het nou aandelen, obligaties of nog veel “innovatievere” producten zijn. Wel zo eerlijk.

 4. 4

  @KJ, die winsten zijn weliswaar doubledigit, maar de verliezen zijn vaak tripledigit of meer. En die zijn dan niet voor rekening van de banken, want dat is zo slecht voor onze economie.

 5. 7

  Als de beste hoogleraar wil dat banken meer gaan uitlenen, dan moet-ie niet voorstellen om met kapitaaleisen te komen. Want dan gaan banken alleen maar minder uitlenen. Als-ie nou zou voorstellen om winsten verplicht in die buffers te storten ipv uit te keren als dividend of bonussen, en alle winsten boven 10% te belasten..

 6. 9

  Bank- en verzekeringswezen nationaliseren en (alle!) bedrijfsaandelen omzetten in obligaties.

  ALLE, dat wil zeggen: niet alleen die van de banken

 7. 12

  @JSK; Ja, maar het gekke is dat ik volgens mij een half jaar geleden ofzo eens precies hetzelfde schreef, maar het toen in jouw economen-ogen geen genade kon vinden.