Het Sailliant | Waar blijven de rode vaandels?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGO Ongecontroleerd en schaamteloos kapitalisme hebben de wereldeconomie in een diepe crisis gestort, en er lijkt geen oplossing in zicht. Maar waar praat Nederland over? Chocomelknoeiende Marokkanen in Gouda en dronken meppende kamerleden. Wordt het niet eens tijd dat socialistische partijen laten zien waarvoor ze eigenlijk bestaan? Revolutie potverdrie!

Wat opviel aan de crimi-enquete die onze Tweede Kamer deze week opgelegd kreeg door de chantagejournalistiek van RTL: ieder kamerlid vulde braaf een formuliertje in. De enige die dat niet deed was Hero Brinkman (kudoos voor hem). Maar verder protesteerde niemand tegen een debiele poging om de privacy van kamerleden te grabbel te gooien. Zorgwekkend.

Maar er was nog wat anders: het is duidelijk dat met het vertrek van Krista van Velzen uit de Tweede Kamer er een bloedeloos, non-activistisch links is overgebleven. Is er nou helemaal niemand bij die SP, PvdA of GroenLinks-fractie gearresteerd bij een protest, het gooien van verfbommen, ophitsing, muiterij of belediging van een ambtenaar in functie? Je kan veel zeggen van die PVV-ers, maar hun justitieverleden past perfect bij het beeld dat er van hun partij bestaat. En als je een beeld hebt van links als zacht pratende, weldenkende middenklasse zonder ruggegraat of vuile handen die nooit “vol op het orgel” gaat, dan klopt dat ook best aardig.

En dat, terwijl er nu toch een kans ligt voor het aloude socialisme van de mannen en vrouwen met de vuisten op tafel, de harde stem en de wapperende vlaggen. Door ongebreideld kapitalisme kijken we allen in een diepe afgrond, zonder bodem in zicht. Overheden betalen Het Volk betaalt zich blauw om banken te redden en beleggers storten willens en wetens hele landen in het bankroet. We hebben een knetterrechts kabinet dat het land verdeelt in vingerlikkend rechts en linkse kerk.

Maar waar is de roep om actie? Waarom pleit de SP niet voor een nationalisatie van de ABN Amro (hebben we toch al betaald?) of de oprichting van een nationale bank om de zelfverrijking te stoppen? Waarom geen roep om een algemeen verbod op shortselling of zelfs op het risicovol speculeren met obligaties? En als we toch bezig zijn: waarom zijn die falende energiebedrijven niet gehernationaliseerd? of KPN? of -in ieder geval- de post! Kansen genoeg, lijkt me.

Maar nuffig in de kamer vliegen afvangen van de criminele debielen van de PVV, of formuliertjes invullen van gemakszuchtige journalisten, daar wint links de verkiezingen niet mee.

Reacties (41)

#1 Maarten

Rustig aan.

Barbaren genoeg aan de (nieuws)Poort. Kannibalen vreten zichzelf wel op.

  • Volgende discussie
#2 Loupe

Het voelt een beetje als de stilte voor de storm. De zelfverrijking van financiële bobo’s en de tandeloosheid van toezichthouders staat in schril contrast met de rokende puinhopen die o.a. megabanken met hun ‘financiële innovaties‘ en dubieuze praktijken van economiën hebben gemaakt. Dat gaat een keer fysiek botsen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Loupe

Bijbehorend leesvoer voor in de schoen of onder de kerstboom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Baron E
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ted

Omdat Links bang is, er staat vandaag in de Bild weer met chocoladeletters een verhaal over die lekke opslag in Asse, nu geeft zelfs de rechte regering daar toe dat het aantal kankergevallen daar hoger is dan in de rest van Duitsland, maar GL zwijgt weer als het graf..
Voor hetzelfde geld om die rommel op te ruimen legt Google 12x Borselle aan aan windenergie (5 miljard)

Link:
http://www.bild.de/BILD/regional/hannover/aktuell/2010/11/26/ministerium-bestaetigt-schockierende-zahlen/krebs-alarm-am-atommuell-lager-asse.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 su

#0: Zeker de laatste tijd niet op de site van de SP gekeken, of het journaal gevolgd.. Als er een partij continu aanwezig is bij demonstraties en stakingen, is het wel de SP (en de IS, maar die zit niet in de kamer). Dat het misschien niet met zoveel hevigheid gaat als in het buitenland is typisch Nederlands. Zo’n activistisch verleden was er hier gewoonweg niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 PietjePuk

“Chocomelknoeiende Marokkanen in Gouda”

Mensen worden dag in dag uit geterroriseerd, homo’s in elkaar geslagen en weggepest, ondernemers failliet gesard, buschauffeurs gemollesteerd etc en deze arrogante salon socialist heeft het gore lef om het weg te zetten als chocomelknoeiende kwajongens. Dit extreme dedain, gebrek aan realisme en morele verhevenheid maakt mij bijna fysiek onpasselijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Michiel Maas

Zo’n activistisch verleden was er hier gewoonweg niet.

Pardon?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 KJ

Omdat we de eerste knal hebben kunnen opvangen door ons spaargeld, onze pensioenen en de financiële capaciteit van onze kinderen te vernietigen. Apres nous le deluge, tenslotte. Voor echte maatregelen moeten we gewoon eerst 80% van het volk tot het rasphuis reduceren. Tot die tijd mogen we bidden dat de tweede knal niet komt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 aynranddebiel

@7 Gebrek aan realisme? Natuurlijk zijn dat reële problemen, maar op mondiale schaal niet te vergelijken met de vernieling die het kapitalisme aanricht.

Je kunt beter de huidige politiek gebrek aan realisme verwijten. Die zijn alleen maar aan het klooien op de vierkante meter terwijl de echt belangrijke beslissingen hier niet eens genomen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 su

@8: Noem eens wat wapenfeiten van dat activistische verleden dan. Een algemene staking bij het spoor begin 20e eeuw, veel verder kom ik niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

“Is er nou helemaal niemand bij die SP, PvdA of GroenLinks-fractie gearresteerd bij een protest, het gooien van verfbommen, ophitsing, muiterij of belediging van een ambtenaar in functie?”

Er was Duyvendak, maar die is door een rechtse hetze de 2e Kamer uit gepest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 MM

Mensen worden dag in dag uit geterroriseerd, homo’s in elkaar geslagen en weggepest, ondernemers failliet gesard, buschauffeurs gemollesteerd etc (….) Dit extreme dedain, gebrek aan realisme en morele verhevenheid maakt mij bijna fysiek onpasselijk.

Weet u wat mij misselijk maakt? Dit soort zielige geleuter van nare, hufterige kereltjes achter hun computertjes in gemeentes waar drie Marokkanen leven. Dat voortdurend gezeik en gezeur over brutale rotjochies door zogenaamde “gewone burgers” alsof het over oorlogsmisdadigers gaat. Dat totale gebrek aan proportionaliteit. En dat voortdurende wijzen naar zogenaamde “corrupte bestuurders” die kennelijk staan te juichen bij iedere vorm van wangedrag door moslims, zonder ook maar enig gevoel van verantwoordelijkheid. Kots- en kotsziek ben ik ervan!

Weet je wat, straks ben je je baan kwijt, knalt de prijs voor energie door het plafond, wordt je huis onbetaalbaar en onverkoopbaar, worden je openbare voorzieningen afgeschaft, het openbaar gebied niet meer onderhouden en de hoeveelheid meuk om je heen alleen maar groter.

Maar fuck dat! in Gouda gooien ze namelijk met bloembollen en chocomel! SCHANDALIG!!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Loupe

@7:
Je bent aan ’t mopperen over jeukende muggenbultjes terwijl inbrekers je huis leegroven..

Tja, bij sommigen komt de blik op de wereld blijkbaar niet verder dan de friettent om de hoek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Peter Polder

Om een PVV er te citeren… politieke partijen komen uit de 19e eeuw. Toen waren er nog trekschuiten. “links” wat ever that may be, moet zich niet zo fixeren op de politieke partijen. Opstanden beginnen op straat, niet op het pluche van de tweede kamerzetels.
Zie Griekenland, Frankrijk en nu Engeland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 whatever

mmm

– misschien omdat de alternatieven volgens de overgrote meerderheid nog slechter zijn (meest waarschijnlijke verklaring mijns inziens)

– misschien omdat (volgens sommigen nobelprijswinnende linkse economen) de problemen door andere zaken veroorzaakt zijn dan M Maas stelt
(heilloze welles-nietes discussie maar soit)
(en dat geldt al helemaal voor de meningen over het waarom van de PIIGS crisis)

– misschien omdat hoewel we in absolute termen en in relatieve termen een supergrote crisis hebben (gehad?), we in absolute termen over hebben gehouden nog steeds behoorlijk veel is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 whatever

Hebben we dezelfde discussie niet ook al gehad aan de hand van het feit dat de VVD de verkiezingen had gewonnen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 KJ

Het is een beetje een get-off-my-lawn discussie dit. Nee, mensen willen niet meer protesteren door met z’n allen op een tochtig Malieveld naar Doekle Terpstra met z’n megafoon te luisteren, maar Obama is president geworden dankzij sociale media. Niet dat het ene flikker uitmaakt natuurlijk, maar ja, JFK was ook niet degene die de Vietnam oorlog heeft beëindigd, tenslotte. Dat was rechtse aartsvijand Nixon. Pick your battles.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Bismarck

@18: En ik maar denken dat de Noordvietnamezen de oorlog hebben beëindigd, door Zuid-Vietnam volledig onder de voet te lopen. Of dacht jij dat de oorlog voorbij was op de dag dat Kissinger de Nobelprijs in ontvangst nam?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 gronk

In de 19e eeuw was er geen ME met knuppels, maar had de politie nog sabels, en als de pleuris echt uit de hand liep werd ’t leger ingezet. Toen vielen er nog gewoon doden bij rellen.

Kan nog leuk worden op het malieveld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Eurocraat

De rode banieren zijn morgen op een gote manifestatie in Den Bosch tegen de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening en de WAJONG. Roemer en Cohen zullen spreken. De “progressief-liberale” partijen zijn afwezig.

Verder is de ABN/AMRO al genationaliseerd en heeft de SP vorig jaar nog gepleit voor een staatsbank. Je wordt, kortom, op je wenken bediend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 KJ

@Bismarck; Nee laten we een discussie beginnen over hoe het komt dat de Vietnam oorlog precies is geëindigd, lekker ding ben jij. Laten we het erop houden dat het gebeurde onder Nixon en dat zijn Vietnamization er allicht iets mee te maken heeft. Mag jij je Noordelingen hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Peter

Waar blijven de rode vaandels? Die zijn toch ook in as opgegaan, nu de ‘linksche kerk’ definitief is afgebrand? Troelstra’s vergissing revisited? Straks wordt Beatrix nog over het Malieveld gesjouwd door ‘het volk’ dat haar koetsje over het demonstratiegras sjort.

Misschien valt het gepeupel de banken niet aan, omdat het daar zijn spaargeld heeft geparkeerd? Okee, stukken minder waard geworden, maar steek je de bank in de fik, is ook dat beetje in rook opgegaan.

Overigens valt het met de zgn. actiebereidheid in dit lauwe landje nog wel mee. Nooit zo groots en rauw geweest als in sommige andere Europese landen, maar de stakingen van de huisvuilophalers en schoonmakers waren al heel aardige.
De grootste arbeidsonrust kende Nederland in de 40’er jaren. Daarna is het erg rustig geworden. Alleen de anti-kernwapens demonstraties in 1983 waren een record.

Geduld, Michiel. Het zijn nu nog begrotingscijfers waar mensen nog amper van wakker liggen. Pas als die cijfers in portemonnee een voorzieningen voelbaar worden, realiseren mensen misschien pas dat ze veel eerder de straat op hadden gemoeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 gbh

@11, heb jij de jaren ’80 niet meegemaakt? in 1983 stonden er 550.000 betogers op het malieveld

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 su

@24: Zelf ook tussen gestaan. Maar dat was een vredesdemonstratie, niet het anti-kapitalisme waar de OP aan refereert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 PietjePuk

@ 13 en 14
“Tja, bij sommigen komt de blik op de wereld blijkbaar niet verder dan de friettent om de hoek.”

Dat klopt inderdaad.

Voor een mkb’er die 13 keer per jaar wordt overvallen, wiens klanten worden aangevallen is dit veel belangrijker dan jullie socialistische gelul. Potverdrie Revoltie!

Voor een oude vrouw die iedere dag wordt bespuugd en voor vuile hoer wordt uitgescholden is de friettent op de hoek inderdaad veel en veel belangrijker dan de multiculturele wensdroom van een blinde linkse idealist.

Etcetera etcetera etcetera

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 skeptisch

Altijd vermakelijk om loonslaafjes te zien ageren tegen het politiek systeem en dan komen ze met een andere politieke oplossing. Succes op deze doodlopende weg.

de realistische samenvatting van politiek van de afgelopen 150 jaar in 2 min.

http://www.youtube.com/watch?v=Oc56Qn6cIrE

@7, hou nou maar op met je angstpropaganda die je van meerdere uren televisiekijken hebt. Bedenk je ook heel goed dat het de overheid zelf is die de meeste tirannie uitvoert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 gbh

@25 zolang het volk te eten heeft zal het niet vlug in opstand komen, nederland heeft toch niet ver van een revolutie afgestaan, WWI stopte net op tijd: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardappeloproer

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Loupe

@27:
Politiek is niet alleen zwammende kamerleden..

Politiek is hoe je je als samenleving organiseert. De huidige organisatievorm is inmiddels een paar honderd jaar oud, toen communicatie nog per postkoets ging. Gezien ’t vele gezwam over non-issues in de Tweede Kamer kan deze organisatievorm wel een opfrisbeurt gebruiken in de 21e eeuw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 qwerty

Schaf de TV af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 music_animal

Zullen de protesten over een paar jaar tegen fascistische maatregelen van de PVV zijn? Of zullen de protesten tegen de afbraak van de sociale zekerheid zijn? Ik weet het ook niet.
Ik denk wel dat we nog wel even wachten voordat de echte protesten komen. Zoals Peter ook zegt: pas als de plannen gerealiseerd zijn zullen we de straat op gaan.

Enneh meneer Maas, waarom begint u niet een actie? Links Nederland is niet dood, links Nederland is er wel maar moet gemobiliseerd worden. Organiseer iets via social media zou ik zeggen. Ik kom ook!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 HPax

1 ‘Chocomelknoeiende Marokkanen in Gouda’ (a) ‘en dronken meppende kamerleden.’ (b). (a) en (b) v.s.d.
De uitdrukking is intern ongelijk en haar geheel brutaal. (a) Lijkt op verkleining = maskering van wat een structureel fenomeen is, (b) op het opblazen van wat inderdaad incidenteel is.

2 De reactie uit comment 7 is juist en rechtvaardig.

3 De weerlegging van c7 door c10 is onjuist.
Mikro-ellende, in dit geval reëel en veelvuldig, wegzetten (verdonkeremanen) door een makro-ramp (i.c. kapitalisme) aan te roepen, en in dit geval nog een imaginaire ook, is een gemene debatterstruc.
Kapitalisme is een scheldwoord, nauwelijks meer.

4 MM 13.
MM is bang voor banenverlies*, hoge energie prijzen, ja – de kapitalist! – zelfs voor onverkoopbare woningen. Wat niet gek is. Alleen ziet hij het oorzakelijke verband niet tussen dat wat hij verwerpt* en dat waarvoor hij angst heeft.
*Z’n eigen baan?
**Klachten over straattuig, corrupte bestuurders e.d. Hij miniaturiseert ze, wordt er kotsziek van. Alsof ze realiter niet zouden bestaan, massaal, en ons land niet zouden kunnen ontwrichten. Nodeloos. Wat ceteris paribus ook zal gebeuren.

Verder zie 3.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Bismarck

@24/25: En laten we niet vergeten dat het effect van zelfs die demonstratie beperkt is geweest. Bijna dertig jaar later liggen er nog kernwapens in Nederland.

Ook de de betoging van 2004 met 300.000 demonstranten had totaal geen effect. In Nederland gebeurt het juist niet op straat. Sterker nog, ik heb het vermoeden dat de machthebbers het maar prima vinden, laat ze maar lekker buiten koukleumen, dan zitten ze niet binnen, bij de vergaderingen waar de besluiten vallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Peter

@33: Bedoel je nou te zeggen dat we dus, met rode vaandels en al, naar binnen moeten?
Volgt de AIVD je al?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 gronk
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Bismarck

@22: Dat eerste is niet waar, het tweede wel. Eens? Of wil je stiekem gewoon echt wel die discussie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Bismarck

@34: Ik zeg vooral dat die rode vaandels buiten weinig effect sorteren. Of de AIVD me volgt weet ik niet, want dat is om zeer onduidelijke reden staatsgeheim (wanneer komt Wikileaks eens in actie in Nederland?).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 AntonB

A: Het kapitalisme werkt nog steeds als beste systeem, terwijl links nog aan het nadenken is hoe een electoraal slaatje uit de dip te slaan is de markt al weer 3/4 hersteld en zijn alle mogelijke plannen al weer achterhaald.

B: Met andere systemen was de dip/crisis er niet geweest, maar was er ook niets te crisissen we zouden dan in een permanente crisis/armoede zitten, zie Cuba, Noord Korea of elk ander land dat een ander financieel systeem heeft of heeft geprobeerd.

C: Toen we de crisis in gingen hadden we een linkse regering in Nederland, een linkse regering in Engeland, een centrum linkse regeringing in Duitsland en in diverse andere Europesel landen ze hebben stuk voor stuk nog de crisis voorkomen nog het ook maar iets beter opgelost dan landen met een rechtse regering. De kans dat het beter wordt met een linkse regering is dus nihil, terwijl met een rechtse regering in ieder geval de economie weer zo snel mogelijk gaat draaien en dat de lasten niet worden doorgeschoven naar de volgende generatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Peter

@38 “Toen we de crisis in gingen hadden we een linkse regering…”
Leuk! Je zou zo voor De Speld kunnen gaan schrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 su

@28: Vanaf 1906 was er en nieuwe speler in Nederland, de NVV (later FNV). Deze was vanaf zijn oprichting voorstander van overleg in plaats van radicalisme. Tijdens de woelige jaren in de rest van Europa was Nederland bezig zijn poldermodel te perfectioneren. Geen wonder dat Troelstra’s revolutie bot ving zo kort na de aardappeloproer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 JSK

Ik denk dat de protesten uitblijven omdat het rechtse kabinet de meeste Nederlanders (economisch) spaart. Problemen in zorg, onderwijs en de pensioenen worden vooruit geschoven en de bezuigingen vallen op politiek slecht georganiseerde groepen (jongeren, kunstenaars, de marginalen op de arbeidsmarkt…).

Je premisse klopt niet Michiel, Het Volk eet er geen hap minder om. Ik durf te wedden dat Sinterklaas 2010 tweede wordt in de geschiedenis wat winkelomzet betreft.

  • Vorige discussie