het Saillant | Het rechtse gedoogkabinet komt er niet

SaillantLOGODe eerste officiële afhaker bij het CDA is een feit. Het is een kwestie van tijd voordat er meer volgen. Een rechts minderheidskabinet komt er dus niet.

Ik zal eerlijk zijn, de wens is wel enigszins de vader van de gedachte. Maar het is ook niet langer irreëel dat Rutte 1, het droomkabinet van ons Maxime er niet komt, omdat er gewoonweg geen steun is binnen de fractie van het CDA. De eerste afhaker is namelijk een feit. Jan Schinkelshoek de nummer 27 van de afgelopen kamerverkiezingen wenst niet langer aanspraak te maken op zijn mogelijke zetel in de Tweede Kamer.

Eerst waren het prominenten die protesteerden, toen een zeer prominente die vliegende start van de onderhandelingen faciliteerde. Er waren protesterende leden en nog meer bezwaarde prominenten. Er was een (fantoom-)lid in de fractie dat in gewetensnood zou zitten. En toen weer diezelfde zeer prominente CDA-er die zijn ‘ja mits, neen tenzij’-brief schreef. Het rommelde en het rommelde binnen het CDA, maar tegelijkertijd bleef het allemaal bij klagen en zeuren.

De CDA-top had al gemeld dat het congres een belangrijke stem hoewel niet doorslaggevende zou krijgen bij het al dan niet goedkeuren van het nog af te sluiten coalitieakkoord. Maar hoeveel protesterende congresgangers er ook zouden zijn, binnen het gezagsgetrouwe CDA-ledenbestand zou natuurlijk nooit meer dan de helft ook daadwerkelijk tegen een akkoord stemmen. Het land moet natuurlijk wel bestuurd worden, enzo….

Nu is de situatie echter veranderd, want de eerste CDA-er in de actieve politiek hangt zijn politieke carrière aan de wilgen. Hierdoor verschuift de situatie van “waar rook is vuur”, naar “de boel staat in brand”. Nu is het aan Verhagen om deze binnenbrand te blussen en ik zeg: dat gaat hem niet meer lukken.

 1. 2

  Verhagen is een prototype machiavelliaan. Hij zal met harde hand proberen de poppetjes in het gareel te krijgen en te houden. Misschien lukt dit wel tot de formatie een feit is. Het lijkt me echter zeer onwaarschijnlijk dat een kabinet dat INCLUSIEF gedoogsteun 76 zetels heeft en dat nu twee risico partijen heeft EN dat z.g.n. moeilijke keuzes moet gaan maken een termijn van 4 jaar overleeft. Het lijkt me dus in het landsbelang dat deze formatie mislukt en dat het met een beetje geluk Verhagen de politieke kop kost.

 2. 4

  #sikbock: inderdaad. Misschien heeft Verhagen druk uitgeoefend, zodat dit kandidaat-kamerlid zich zou terugtrekken? Steun vanuit de kamerfractie blijft dan overeind, ook als een aantal kamerleden doorschuift naar een ministers- of staatssecretarispost.

 3. 6

  Het CDA is de ultieme machtspartij en zal altijd in elk kabinet plaatsnemen wanneer het de kans krijgt. Ik denk dat Schinkelshoek dat goed begrepen heeft.

 4. 7

  In het begin van de formatie ging het nog om de 76 zetels van deze coalitie, met een PVV die notoir onbetrouwbaar is. De regering zou dus steeds deals moeten sluiten en maar moeten hopen op een kamermeerderheid.

  Nu wordt duidelijk dat ook het CDA vele dissidenten heeft (50/50?).

  Arme Mark Rutte; als ie mazzel heeft dan gaat zijn droom-coalitie niet door, als hij pech heeft, dan leidt hij straks de grootste puinhoop sinds de uitvinding van de parlementaire democratie.

 5. 8

  En Schinkelshoek heeft ook al direct een andere baan. Toch makkelijk, opzeggen vanwege morele bezwaren en meteen geruisloos in een andere baan overstappen.

 6. 14

  Wat een Lijdensweg, lijkt Golgotha wel dat CDA…zet er maar een kruis over.
  En nu? We zijn dalijk potdomme net als de Belgen. Pff, ik zie ze al weer sloffen naar de theemuts hè, de informateurs. Maar ja, hoeveel pijpen zijn er op Soestdijk al niet uitgeklopt? D’r zit ook geen enkel perspectief meer in geen enkel houvast ook. Moet daar toch ook een keer iemand flink met heur vuist op een damasten tafeltje gaan slaan want jongens jongens toch dit kan toch niet langer meer zeau…

  We stonden natuurlijk al wat langer op een cross road met die (oude) politiek, misschien moet er maar eens een korte felle Revolutie overheen, gewoon, om ff die kaarten weer opnieuw te schudden…

  “Zoojúiiist..”

 7. 17

  Het is natuurlijk wel leuk dat het gebeurt op de dag Sikbock het nog de vader van de gedachte noemt. Nee Sik, het hoeft niet, ik borstel mijn klompen zelf wel schoon. Da ben oe een bietje te dom foor.

 8. 18

  @sikbock
  Het spant toch om.

  @ALO
  Dat deed ik ook en ik had ook niet gedacht dat het zo snel al spannend zou worden, moet ik eerlijk toegeven. En velen met mij, maar het maakt het wel lekker actueel!

 9. 19

  Het gaat om de vraag of CDA politici bereid zijn rekening te houden met de gevoelens van minderheden, in dit geval binnen hun eigen gelederen. Dat brengt de blonde god toch maar mooi op tafel.

 10. 20

  @MP: fractieleden?

  @ ALO: hehe :-) Dat boers van jou lijkt nergens op.. moet ik helaas weer een talent van je wegstrepen

  @ Hal.. in het ergste geval krijgen we weer verkiezingen.. tenminste: zo lang Cohen maar geen kans krijgt * kruist vingers *

 11. 22

  Ik weet niet hoe het komt. Sinds ik uit mijn werk kwam vanmiddag, voel ik me tamelijk opgelaten. Een vrolijk wijsje nestelde zich onder mijn hersenpan, ik kon zachtjes meeneuriën niet laten. Vederlicht gingen mijn voetstappen over de stoep. Bij thuiskomst mijn partner hartstochtelijk gezoend. De gehele avond heb ik al zin om de vlag buiten te hangen en uitbundig te gaan dansen.

  Het zonnetje scheen ook al de gehele dag, na de afgelopen weken met pokkenweer. Een voorbode?

  Laten we de avond afwachten.

 12. 23

  Dit is gewoon een machtsstrijd die altijd ontstaat bij verandering na een lange periode van stabiliteit, wel of niet regeren met de pvv is het gekozen vehikel maar niet de oorzaak of het doel, hooguit gevolgschade. Klink wil niet dat de politiek leider ad interim wortel schiet en heeft in de aanzwellende kritiek een moment gezien om de schoffel op te pakken.

 13. 24

  @MaxM: dat is te cynisch. Politiek gaat in Nederland toch nog altijd voornamelijk om de inhoud, hoe vreemd sommigen die inhoud ook mogen uitleggen. Een dergelijke openbaar conflict is te risicovol als het alleen om de macht te doen is: beiden verliezen nu naar alle waarschijnlijkheid. Je hebt een type Verdonk nodig om het op deze manier de macht te willen grijpen, en dat lijkt me niet het profiel van Klink.

  Natuurlijk ontstaan dit soort conflicten langs breukvlakken die al latent aanwezig zijn, maar dat is iets anders dan dat het conflict puur om de macht gaat.

 14. 25

  @Cerridwen; Dat het voornamelijk om de inhoud zou gaan vind ik weer heerlijk naïef. Natuurlijk kleven er risico’s aan zo’n strijd, twee honden één been etc (zie Balkenende). Maar als Maxime zich definitief vestigt is Klink zijn kans verkeken. Tegen de tijd dat een nieuw gevecht begint is hij zeer waarschijnlijk allang zijn politieke houdbaarheidsdatum gepasseerd.

 15. 26

  @MaxM: zelfs Hans Hillen noemt Klink een politicus die sterk gericht is op de inhoud, en dat is niet iemand die moeite heeft met het onderhands afserveren van politieke tegenstanders (bijvoorbeeld net in Nova Schinkelshoek).

  Dit conflict is een ideologisch conflict, dat dwars door het CDA loopt. Klink is de invloedrijkste aan de ene kant, Verhagen aan de andere. Natuurlijk zijn ze zich bewust van status en hun politieke toekomst. Maar een dergelijk conflict in formatietijd is niet normaal, en met reden, want het levert alle betrokkenen vooral schade op. Wat heb je aan het fractieleiderschap van een partij in crisis? Echt leuk is dat niet.

 16. 27

  @Cerridwen; Ach kom op, een rochelende columnist, over de dode en potentiële partijleiders niets dan goeds.

  Natuurlijk is er een conflict, je kan niet aan de stoelpoten zagen als alles pais en vree is.

  Dit is juist een voortreffelijk moment om in te stappen, je kan alleen maar omhoog. Dat het juist tijdens de formatie plaatsvindt is gewoon een gevolg van de vervroegde verkiezingen met een keiharde afrekening waardoor het CDA geen kans meer zag een ordentelijke opvolging te regelen. En leuk? Werkelijk? Moet het leuk zijn?

 17. 28

  @MaxM, maar conflicten kun je ook uit het niets creëren, dus of dat nu zo’n limiterende factor is …

  Ik ben het overigens wel met je eens dat dit een machtsstrijd is, maar of dat dit een ideologische machtsstrijd of om de poppetjes gaat – daar ben ik niet over uit. Van deze Christelijke partij had ik, in welke vorm dan ook, wel wat meer ideologie verwacht – dit debat komt laat – misschien omdat ze het juist niet intern over de poppetjes willen hebben …

 18. 29

  De stekker is eruit. Nu nog even 12 uur brainstormen hoe hier een positieve spin aan te geven. Zullen ze het telefoonnummer van Jack nog hebben?

  De 100.000-eurovraag: Hoe geef je hier Job Cohen de schuld van?

 19. 34

  @29: gewoon zeggen dat het Cohens schuld is.

  De gemiddelde PVV-stemmer boeit het niet zo of argumenten steekhouden, zolang ze maar kort, krachtig, en tegen de linkse kerk zijn.

 20. 35

  Wilders zit helemaal niet te wachten op gedoogsteun aan een labiel CDA. Wat blijft er tenslotte van over als ie moet inbinden. Wil optimaal profiteren van (deze) mega verdeeldheid (staat nu al hoog in de peilingen), kwestie van zaaien op het juiste moment…

  Het vraaggesprek op de Australische televisie waarin hij de islam „achterlijk” noemt was weliswaar zes weken geleden opgenomen, maar Wilders liet in de Telegraaf weten geen woord ervan terug te nemen.

  Op het hoogtepunt van de cuba- crisis voerden dissidente generaals b.v. een atoomtest uit en lieten straaljagers gevaarlijke missies uitvoeren. Dit spel wordt heden ten dage heel slinks via de media gespeeld. Om-des-kiezers-gunst, afgedrukt in duizend-en-een verschillende voorkeurspeilingen. Evolueert naar een steekspel achter microfonen en spin via tweet…het CDA vecht ondertussen zijn virtuele Nacht van de Lange Messen,vloeit verder geen druppel bloed meer bij…

  De onvrede leg op straat moneer Sonneberg.

 21. 36

  @28 Oh nee geen beperkende factor, zoals je al aangeeft wat er niet is kan je creëren. Het gaat meestal over de poppetjes maar dat is zo plat dat het liever verschil van inzicht wordt genoemd.

  @32/33 Kamerlijden.

  @34 De gemiddelde PVV-stemmer boeit het niet zo of argumenten steekhouden, zolang ze maar kort, krachtig, en tegen de linkse kerk zijn.

  @35 Ik kreeg de afgelopen weken ook de indruk dat Wilders bezig was het vuurtje op te stoken. Hij weet zichzelf geen houding aan te meten zonder slachtofferrol.