het Saillant | Armoedige Statenverkiezingen

SaillantLOGOHet gewicht van de Statenverkiezingen leidt tot intellectuele armoede.

Gisteren tijdens het lijsttrekkersdebat tussen de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer werd duidelijk dat alle partijen aan een gebrek aan visie lijden. Het is an sich al een vrij bizarre aangelegenheid, een verkiezingsdebat tussen landelijke lijsttrekkers voor provinciale verkiezingen. Waar moet dat precies over gaan dan?

Treurig was dat thema’s als het inzetten van dierenpolitie en wie waar hoofddoekjes mogen dragen niet tot interessante discussie kunnen leiden. Nog treuriger was dat ook het al dan niet bezuinigen op het onderwijs niet leidde tot een levendig debat. Een nog slapper aftreksel van een debat dan we de afgelopen verkiezingen hebben gezien, ontspon zich dus.

Eens te meer bleek dat links krachteloos is en niet in staat om door het pantser van optimisme van Rutte 1 heen breken. Duidelijk werd ook dat D’66 en GroenLinks nog steeds best zaken willen doen met het kabinet. Ik betwijfel of dat voor GroenLinks nog steeds geldt na de komende afstraffing, maar soit.

De campagne leidt net als het debatje van gisteren aan een chronische intellectuele armoede. De PVV moet natuurlijk iedere keer een nieuwe variant van het populaire gezelschapsspel ‘Moslimpje pesten’ bedenken, in dit geval hoofddoekjes verbieden op provinciehuizen en in het OV. D’66 wil graag naar de toekomst kijken en niet bezuinigen op onderwijs. De PvdA wil solidariteit. GroenLinks wil niet naar de toekomst kijken maar haar kiezen. Het CDA staat nergens tegen of voor en de SP voor de ‘armste’ 75% en tegen bankiers en tegen ‘rijkste’ 25%. What else is new?

Gelukkig is er dan nog de VVD die op meerdere vlakken uitblinkt: in originaliteit, duidelijkheid en vooral stuitende intellectuele armoede. De Provinciale Statenverkiezingen met als belangrijkste thema: 130 rijden op de snelweg…. Groots gepresenteerd op een parkeerplaats langs de A2 terwijl Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus ons uitlegt dat het niet gaat om harder rijden maar om sneller op je bestemming komen. Bovendien als de weg zich er voor leende was het heel gek om een snelheidsbeperking van 120 te hebben en het dus volslagen logisch om er één van 130 in te stellen. Je kunt wel horen dat er over nagedacht is. En natuurlijk, dit is precies waar de Statenverkiezingen over zouden moeten gaan….

Reacties (15)

#1 Olav

Ik heb er gisteren 5 minuten naar gekeken, en kon het al niet meer aanzien. Ben weggezapt.

En later die avond gladjanus Stef Blok bij P&W, ook al zo’n hopeloos figuur. Waar halen ze ze toch vandaan.

 • Volgende discussie
#2 JW

Een samenleving waar een van de speerpunten van de politiek de vraag is of je op bepaalde snelwegen 130 mag rijden, is aan het begin van haar eind aangekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Weerman

Ik heb niet eens de moeite genomen. Ik kijk liever naar Community: evenveel diepgang en inhoud als het lijsttrekkersdebat, maar dan zonder plaatsvervangende schaamte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ultrabas

Wat ze zouden moeten doen, is helemaal geen landelijk debat, maar op alle lokale zenders een debat over de zaken die in die provincie van belang zijn. Zo betrek je burgers bij de lokale politiek en gaat het over zaken die echt van belang zijn (zoals varkensflats, regionale vliegvelden, etc. etc.)

Maar vrijwel alle politieke partijen denken er baat bij te hebben dit een zaak van landelijk belang te maken. Bijv. de PvdA: “Stop dit kabinet”. Ja, dan is de geestelijke armoede niet ver weg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olav

Weerman, wie of wat is “Community”?

Ultrabas, ik zie op de regionale zender wel eens provinciale politici. Van hun niveau word ik óók niet vrolijk.

Waar ik over twee weken op moet stemmen weet ik ook nog niet. Ik ben de weg kwijt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Verhagen doet 3x maal daags op een matje bukken richting (Walh)Allah i.c. de VS hè: gaat er Europa mee vergelijken, zegt vandaag dat de multiculturele samenleving mislukt is. Oké, mag. En vraag dat eens aan een autochtone indiaan i.p.v. de taxichauffeur in New York. En nooit in Arizona geweest zeker…tis niet onlogisch dat e.e.a. in Europa langduriger en stroperiger verloopt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Links is krachteloos en niet in staat om door het pantser van optimisme van Rutte1 te breken.

Sap heeft andere dingen aan het hoofd en zit voorlopig op hete kolen omdat die agenten i.o. in Kunduz zitten te springen om gung ho die Taliban overhoop te knallen., Roemer kwaakt er inderdaad gewoon ouderwets olijke communistische slogans uit en bij Cohen De Hakkelaar rolt de boel de boel bij mekaar er nu zo langzamerhand wat ál te routinematig uit…

Enig lichtpuntje bij de PvdA is Frans Timmermans, en schijt aan of dit strategisch tactisch allemaal bekt,wat mij betreft mogen ze hem naar voren schuiven als de verkiezingen voor de PvdA op een debacle afstevenen (en daar heeft het alle schijn van). Of het nu via radio/Tv of in de Kamer: verstandige heldere klare taal heb hem nog niet kunnen betrappen op idiote onzin van zijn confraters bij andere partijen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Weerman
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Ultrabas

@5: Het gaat niet zozeer om het niveau (van provinciale politici of van wie dan ook) maar om het onderwerp van discussie. Het frustreert me dat het WEER gaat over hoofddoekjes en over ‘stop dit verschrikkelijke kabinet’.

Er is een simpele remedie: doe niet mee aan een landelijk debat en geef je provinciale politici de ruimte. Maar daarvoor zitten politieke partijen te veel gevangen in hun eigen strategie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Maxm

Treurig dat het overal over gaat behalve de provincie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Olav

Yevgeny, denk eens mee. Hoe zouden we de PvdA kunnen opruien om Timmermans binnenkort aan een betere baan te helpen. Ik ben het nl. wel eens met je waardering voor hem. Cohen had volgens mij best een prima burgemeester van Nederland kunnen worden, maar als oppositieleider kan je er inderdaad geen cake mee snijden.

En er moeten toch nog wel wat meer aansprekende personages in de linkse kerk te vinden zijn? Sap zou naar huis mogen, maar wie moet dan het smoel van GL worden?

Weerman, dank voor de toelichting. Ziet eruit als iets wat ik graag aan me voorbij laat gaan ;-)

Ultrabas, het is ALLES aan de huidige situatie dat me tegenstaat. De onderwerpen, het gebrek aan niveau, de partijpolitiek, de wezenloosheid van een groot deel van mijn medeburgers. En het versterkt elkaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Yevgeny Podorkin

Brutus…dolk in de rug, paleisrevolutie @Olav? Cohen zegt steeds “Ik zit er nog maar net en dan gaan jullie *pers* mij andere loopbaansuggesties inseinen (dir. PO), ik heb het er naar m’n zin zien jullie dat dan niet”…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Olav

Precies ja, hij heeft het zo naar zijn zin. Riiiiight.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

Laatste peiling wijst in ieder geval uit: geen meerderheid gedoogcoalitie.

Te bezien valt of de, over het algemeen lage, opkomst iemand een reddingsboei toewerpt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 larie

wie doet dat nu “een peiling” YP..immer naast de pot gepiest imho.

 • Vorige discussie